Suriname’s hoofdstad krijgt big brother trekjes

24

PARAMARIBO, 3 dec – Big brother will be watching you very soon. In Paramaribo. De realiteit van George Orwell is ook voor Suriname niet ver meer, tenminste als het afhangt van minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie. Met behulp van de techniek zal in de binnenstand een oogje in het zeil worden gehouden.

Niet dat er veel meer dienders te zien zullen zijn. De klacht over hun frequente afwezigheid zal anders worden beantwoord. Op verscheidene punten zullen camera’s worden geïnstalleerd. “Alle criminaliteit heeft een ding gemeen: de openbare weg. Als dat goed onder controle is, kan dus ook de criminaliteit beter aangepakt worden”, zegt Santokhi tegenover de Ware Tijd.

De controle is vanuit een centraal punt, wat de reageertijd zal vergemakkelijken. Ook andere delen van Paramaribo worden op den duur elektronisch in het oog gehouden. Voor schending van privacy hoeft niet worden gevreesd. De camera’s zullen uitsluitend gericht zijn op de openbare weg. “We gaan slechts bekijken wat in het openbaar gebeurt”, aldus Santokhi.


24 REACTIES

 1. In plaats men investeert in armoede-bestrijding gaat men over tot dit soort westerse methodes!!
  Men had dit geld ook kunnen aanwenden voor het verbeteren van verkeersmeubulair, zoals belijning van de wegen en het plaatsen van verkeersborden waar een groot gebrek aan is in Suriname!
  Aan deze benadering om de veiligheid te vergroten schuilt een aboma onder het gras; die tezijnertijd wel zal uitkomen wat de werkelijke reden is van het plaatsen van camaratoezicht!!
  Dit komt waarschijnlijk uit de koker van de hollanders, want Santhoki is alleen maar de uitvoerder van hun plannen!!
  En met de onnozele verklaring dat de privacy niet zal worden geschonden kunnen ze alleen aan de domme surinamers verkopen, Want JE BENT OF IN JE HUIS OF BUITEN OP DE OPENBARE WEG en dan ben je wel te volgen!!


  Maak melding

 2. ‘1984’

  George Orwell’s magistrale literaire kritiek – ‘1984’- op de totalitaire staat werd inderdaad realiteit in Suriname, niet met de contra-misdaad camera’s van Santokhi, maar met de Uzi’s van het totalitaire decembermoorden-regime – en dat, exact in 1984(!).
  Wie een idee van de cultuur van persoonverheerlijking en angst, onder het Bouterse-regime wil krijgen, zou als referentie inderdaad Orwell’s ‘1984’ moeten lezen. Laat dat meesterwerk zoals vroeger Orwell’s ‘Animal Farm’, weer de literatuurlijsten van de middelbare scholen in Suriname bevolken.

  Theo Para
  3-12-2008


  Maak melding

 3. Heelgoed min.Santhokie, u bent een heel goede en kundige minister, natuurlijk zullen de criminelen het onzin vinden, en mensen die achterlijk zijn , maar het volk zal het waarderen, dat is een goede stap vooral met de drukkte voor de feestdagen. ga zo door met deze goede zaken, PRIMA HOOR!!


  Maak melding

 4. wat een grote onzin van sommigen hier wat heeft nederland nou hier mee temaken die zijn ontwikkelingen die alleen maar goed zijn, velen van deze mensen die tegen zijn wonen in een nederland waar overal camara hangen voor jou en mij veiligheid. als je geen boter op jou kop hebt dan is er niets aan de hand plaatsen die dingens weten jullie hoeveel misdaden door deze camaras worden opgelost.


  Maak melding

 5. maar ik begrijp het niet, de bazen van de criminelen zitten bij de politie, die meestal voor de auto handelaren werken, en alle soorten klusjes voor hun opknapen.


  Maak melding

 6. Onbegrijpenlijk sommige reacties hier.Dit is voor jullie eigen veiligheid!!!Een familielid van mij werd berooft in de stad en moest geld afstaan onder bedreiging van een mes.Als het aan mij ligt,camera toezicht in HEEL Paramaribo!!!!!!!!!!!!!

  Niks geen Nederlandse inbreng!In vele andere Zuid Amerikaanse landen en de rest van de wereld heeft men dit systeem al reeds jarenlang in gebruik met de nodige positieve resultaten!Natuurlijk zal je nooit geheel de criminaliteit daarmee bestrijden,maar het kan wel degelijk meer veiligheid bevorderen!

  Denken jullie eens na!!


  Maak melding

 7. Zelfs met google earth is men in staat alle duistere plekken te controleren,waarom maakt men zo druk om die ene camera.
  als je niets te verbergen hebt, vind ik het niet erg.Vertrouwen is goed, maar controleren is beter.

  mr security


  Maak melding

 8. Aanpakken van de infrastructuur is een taak van het ministerie van openbare werken!!!

  Aanpakken van de zware criminaliteit en veelplegers die een doorn in het oog zijn voor veel Surinamers en voor het almaar groeiende toerisme is voor minister Santohki en zijn departement weggelegd!

  Minister Santohki profileert en manifisteert zich op zijn accentgebieden meer dan enig minister, ook al doet hij niks, hij geeft het publiek het gevoel ermee bezig te zijn!
  Over het algemeen zijn Surinamers niks gewend, ook als de verlossing voor hun neus staat, duidelijk te merken aan de klaagcultuur.
  Hadden Surinamers maar net zo’n arbeidslust als hun klaaglust is, dan konden we ons meten met Nederland i.p.v. onze handen steeds open te houden!
  Santokhi ga door met het inzetten van ‘cameratoezicht’, het wordt over de hele wereld al ingezet als effectief wapen tegen overlast, criminaliteit etc. Suriname is hierin geen oase van rust!


  Maak melding

 9. En nu de verkeerscriminaliteit! Al 79 doden dit jaar en het is pas begin december. Ook daarbij zou cameratoezicht van grote invloed kunnen zijn. Ik zou er nog maar een paar bijbestellen, minister Santhoki, want de staatskas zal er uiteindelijk meer dan wel bij varen.


  Maak melding

 10. Goed idee, alleen dat sommigen op dit forum dhr Bouterse er met al zijn weinige haren erbij willen betrekken, dat vind ik raar (1984..pff).

  Goed idee van Santhoki, ze zijn er alleen veel te laat mee.

  Wanneer volgen de camera’s op de wegen? Want het rijgedrag baart mij zorgen.

  Aan de andere kant, er zijn zoveel zwakke plekken in die hele keten van opsporing-vervolgen-berechten-reintegratie dat dit ook wel weer dweilen met de kraan open wordt (maw, heb je connecties, dan “doen” de camera’s het ineens niet meer)


  Maak melding

 11. Goed idee, alleen dat sommigen als reactie dhr Bouterse er met al zijn weinige haren erbij willen betrekken, dat vind ik raar (1984..pff).

  Goed idee van Santhoki, ze zijn er alleen heel laat mee.

  Wanneer volgen de camera’s op de wegen? Want het rijgedrag baart mij zorgen.

  En de camera’s die de kwikvervuiling in het binneland registreren? Want ook dat baar mij zorgen.

  Aan de andere kant, er zijn zoveel zwakke plekken in die hele keten van opsporing-vervolgen-berechten-reintegratie dat dit ook wel weer dweilen met de kraan open wordt (maw, heb je connecties, dan “doen” de camera’s het ineens niet meer)


  Maak melding

 12. Minister Santokhi Londen is de stad in Europa met de meeste camera`s maar de criminaliteit is daar niet minder voor geworden ja in het begin hadden deze jongens geen nieuwe wegen maar naderhand ging het beter.Zij die op gepakt werden door de politie waren meestal de amateurs want de profs hadden altijd hun contacten. U mag graag uw camera`s op zetten maar voor dat u zo ver bent zou ik graag willen dat u alle auto`s die op trottoir geparkeerd staan te verwijderen want die belemmeren het verkeer.Verder wens ik u veel succes met het zien van wat er in het verkeer gebeurt ten zij alle auto`s die verkeert op trottoir staan verwijdert zijn.


  Maak melding

 13. In het begin zal alles er mooi uitzien en werken. Over 2 jaar zit alles onder het stof en zal er verlaten bij hangen. Onderhoud en reparatie komt er ook nog bijkijken!

  Succes


  Maak melding

 14. Nr. 6 Ben jij als ex soldaat ook een van de onderdrukkers van het volk geweest?!
  De camera’s waren zeergoed van pas geweest
  in jullie martelfort.

  Ex marine


  Maak melding

 15. Ik vind dit een prina initiatief van de Surinaamse overheid. Overtreders moeten gepakt kunnen worden. Ook de verkeersovertreders, bijvoorbeeld typen die door rood rijden of de snelheden overtreden moet men kunnen pakken. Ik kan de apparatuur leveren aan de Surinaamse politie. Trouwens ik wil de Surinaamse politie ook helpen met het afluisteren van mobiele telefoons.Big brother is watching you.


  Maak melding

 16. Heel veel reacties gelezen,opbouwende kritiek en ook harde kritiek. Wat mensen over het hoofd zien, is dat personeelskosten voor elk bedrijf(particulier of overheid) de grootste uitgaven posten zijn.Met het plaatsen van cameras kan je heel veel geld besparen en je kan de beelden voor langere tijd bewaren.nota bene het zijn slimme digitale camera,s al zit er wat stof erop, hij ziet je toch.Ik weet uit ervaring hoeveel baat de samenleving er bij zal hebben.

  Khan.


  Maak melding

 17. Goed zo Santhoki!
  Alle crimineel gedrag, waar danook uitgevoerd, moet worden bestraft. Ondertussen weet ik dat u mans genoeg bent om niet alleen de criminaliteit op straat te bestrijden, maar ook intern. U bent in mijn ogen tot nu toe de enige minister die lef toont. U bent ook de enige minister van wie ik verwacht de criminaliteit en corruptie binnen de politiek te elimineren. Wat u op straat wil aanpakken, moet u binnenshuis ook niet toelaten.
  U bent tot nu toe de enige minister, samen met Ir Jharap (Staatsolie), die mij hoop geeft op een beter Suriname voor onze kleinkinderen. Eigenlijk zie ik u als een echte Big Brother van de samenleving in SME.
  Een positieve, zichzelf opofferende Grote Broer. Ik reken op u! Bedankt!

  Das


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.