Terugdringen Aids in Suriname langzaam op gang

3

PARAMARIBO, 2 dec – Langzaam maar zeker wordt succes geboekt bij het terugdringen van HIV/Aids. Dit zegt Martelise Eersel, topfunctionaris op het ministerie van Volksgezondheid. Hoewel de cijfers nog zorgen baren, is er duidelijk een kentering te merken.

Dat is aan meerdere factoren te danken. De technologie heeft een vitale bijdrage geleverd. “We hebben nu veel minder gevallen. We kunnen nu sneller testen. Als mensen onveilige seks hebben gehad, kunnen ze sneller testen en hun gedrag verbeteren”, zegt Eersel. Ook de behandeling van geïnfecteerde personen is er behoorlijk op vooruit gegaan.

Het is gratis en medicamenten zijn makkelijker beschikbaar. “Dat was zo’n twintig jaar geleden nog niet het geval. De sterfgevallen – ongeveer honderd en twintig per jaar – nemen af”, aldus Eersel. Gestreefd wordt naar minder dan vijf en zeventig per jaar tegen 2020. Dan is ook een van de millenniumdoelstellingen gehaald van de Verenigde Naties. Groot obstakel is nog de discriminatie vanwege verzekeraars.


3 REACTIES

  1. Sari Torie!!!!
    Ik hoop nu toch echt dat de “krasi” mannen en vrouwen hun verstand nu echt gaan gebruiken en niet meer hersenloos achter hun piemel aanlopen of hun benen bij het minst en geringste wijd open spreiden zonder na te denken.Hoop ook dat de materiaalzuchtige jongens en meisjes hun billen en booty niet meer voor een schijntje verkopen zonder in elk geval gedegen geharnast ten strijde te gaan.


    Maak melding

  2. Martelise Eersel, met het uit delen van medicamenten zijn jullie heel ver gevorderd.Mijn vraag is hoe staat het met de informaties op de scholen want daar begint het, dat de jonge mensen hun eerste sex de buut hebben. Worden inlichtingen gegeven over het gebruik van condooms en dat die gratis te krijgen zijn.Men zegt wel volkomen is toch beter dan genezen.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.