Holland Doc op Ned2: God zij met ons Suriname

2

God zij met ons Suriname, In de schaduw van het 8-Decemberproces is een documentaire van Maarten Schmidt & Thomas Doebele over Suriname naar aanleiding van de rechtszaak over de Decembermoorden van 1982. De oude en de jonge generatie over het Suriname van toen en nu.

Schmidt & Doebele portretteren de bewoners van bejaardenoord Huize Margriet aan de Kwattaweg in Paramaribo. Toen vele generatiegenoten rond de onafhankelijkheid in 1975 naar Nederland vertrokken, verkozen zij te blijven in hun geboorteland. Ze maakten destijds deel uit van de gegoede klasse; ambtenaren, juristen, leraren en weduwen van notabelen. Na de geldontwaarding van de jaren negentig kunnen ze nu nog maar net rondkomen van hun destijds goede pensioen en zijn ze veelal afhankelijk geworden van hun kinderen in Nederland. Kijkend naar de beelden van de viering van de onafhankelijk-heid, de aanvang van het strafproces en de herdenking van de 8-Decembermoorden, vertellen ze over het Suriname van weleer en hun ervaringen tijdens de turbulente geschiedenis van de 35 jaar jonge onafhankelijkheid van Suriname.

Parallel hieraan volgen Schmidt & Doebele de journalisten van het actualiteiten-programma In de Branding van het televisiestation Apintie. Ze gaan mee op reportage en brengen ons naar het nieuws, de politieke ontwikkelingen in het Suriname van vandaag. Desi Bouterse legt een krans bij zijn Monument van de Revolutie en propageert de strijd om zijn land uit de greep van ‘armoede en corruptie’ te halen.

Minister Koenders van ontwikkelingssamenwerking zegt tijdens zijn bezoek de resterende 91 miljoen euro gelden van de in 1975 overeengekomen ontwikkelingshulp toe en benadrukt de huidige ‘volwassen relatie’ tussen Nederland en Suriname. President Venetiaan belooft in zijn toespraak tijdens de onafhankelijkheidsviering ‘zonnige perspectieven’, maar helaas ook ‘donkere plekken aan de horizon’ voor het volk van Suriname: ‘Ons onafhankelijkheids-feest vindt plaats in de schaduw van 8 December.’

De documentaire gaat vanuit de herinneringen van de bewoners van Huize Margriet via de berichtgeving en beelden op televisie als vanzelf over naar de redactie van het actualiteitenprogramma In de Branding, waar een jonge generatie journalisten verslag doet van het Suriname van vandaag.

Ned 2 do 4 december 2008


2 REACTIES

 1. Helaas laat het tv programma In de Branding beelden zien van bijv. ongelukken en andere calamiteiten, die neigen naar sensatie- of zelfs riooljournalistiek…ben benieuwd of de documentaire dat ook laat zien!


  Maak melding

 2. God zij met ons Suriname, Hij verheft ons heerlijk land, hoe wij hier ook samen kwamen,
  weet men al te goed in Nederland.
  Mooie tekst! Mooie documentaire ook, trouwens. Het leven van de gegoede Suri’s die thans in een tehuis voor bejaarden wonen en terugblikken naar andere tijden. Tijden waarin mensen die voor de geldontwaarding een prachtig leven hadden dankzij studeren, hard werken en of politieke vrienden.
  Suriname kent na de grote geldontwaarding andere rijken. Criminelen! Ongeschoolde criminelen die na de coupe hun slag hebben geslagen.
  Herhaling van een gevecht in het parlement onder parlementarieers voegt niets toe aan het doel van deze documentaire, maar geeft wel aan hoe de normen en waarden in het land samen met de surinaamse gulden zijn achteruitgegaan.
  Suriname heeft haar geschiedenis van de afgelopen 35 jaar mede te danken aan Nederland. Voor die 35 jaar was het niet mede, maar geheel te danken aan Nederland.
  Eerst het samenbrengen van verschillende etniciteiten op een stukje grond, daarna de onvoorbereide onafhankelijkheid versneld opdringen, daarbij militairen op de boot richting Suriname bevorderen als een soort oprotpromotie. De militairen die later de coup pleegden en ook de moorden op 8 decemer.
  Waren deze militairen goed opgeleid? Zijn ze psygisch getest voor een hogere rang en/of functie? Neen! Heeft Nederland in feite meegewerkt aan de 8 december moorden?
  Vragen die de oude gegoeden in het bejaarden tehuis niet meer beantwoord zullen krijgen, ook niet na deze documentaire.
  Koelbloedig meerdere mensen vermoorden kwam in de mooie tijd van deze ouden van dagen niet voor. Het is voor velen nog een schok om het te moeten navertellen. On-Surinaams. Wat deze documentaire wel zeer duidelijk maakt, is dat de 15 vermoorde intelectuelen nog steeds een stem hebben in ons geliefd Suriname. En die zullen we eeuwenlang blijven horen.

  Hoe wij hier ook samen kwamen, aan de grond zijn wij verpand.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.