dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSurinaamse vakbonden gaan voor meer koopkracht

Surinaamse vakbonden gaan voor meer koopkracht

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 26 nov – Loontrekkers maken aanspraak op grotere koopkracht. Dit stellen vakcentrales C-47 en CLO. Hoe dat geregeld zal worden, moet nog bekeken worden. Het doorvoeren van correcties op het loon zonder meer is geen optie.

Correcties zonder bewaking van prijzen van goederen en diensten, biedt op den duur geen soelaas. Dat is meer dan eens bewezen de afgelopen jaren. De vakbonden hebben hun lesje geleerd. “Je kan wel een loonronde afdwingen en de inflatie wordt groter, wat heb je daaraan”, zegt CLO-voorzitter Ronald Hooghart tegenover de Ware Tijd. Om loontrekkers echt te helpen zal veel meer moeten gebeuren.

Dat vraagt om een samenhangend pakket maatregelen. De prijzen zullen scherper in het oog moeten worden gehouden. De trend is dat bij stijgende prijzen op de wereldmarkt, gauw lokaal wordt aangepast. In tegenovergestelde richting is er nauwelijks beweging. Ook is voorlichting nodig om consumenten prijsbewuster te krijgen. Nu wordt nog zonder veel discriminatie gekocht.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

5 REACTIES
 1. Saaang!!!!!
  Het lijkt erop dat de grijze cellen van de Surinaamse vakbondsleiders uit de comaslaap wakker beginnen te worden.Maar wat kunnen ze verzinnen om het ploeterend Suriname toch voor de wind te laten gaan zonder de inflatie als een Raket te laten stijgen.Dit lijkt me toch wel een issue voor de monetaire autoriteiten voorzover ze de fantasie hebben om er iets op te verzinnen om de surinaamse munt in elk geval stabiel te houden en daar tegenover werkgevers te adviseren hoe hun arbeiders toch nog een beter boterham te laten verdienen.In elk geval kan je niet te veel aan prijscontrole gaan doen want dat is immers de uitkomst van vraag en aanbod,marktwerking anders gezegd.Ze kunnen bijvoorbeeld wel een mededingingsautoriteit opzetten om zaken als kartelvorming waardoor prijzen kunstmatig worden bepaald tegen te gaan of voorkomen of tegengaan dat er onderlinge prijsafspraken worden gemaakt door bedrijven in dezelfde sector.Kortom zo gemakkelijk is het niet om lonen en prijzen goed in balans te houden na decennia lang scheefgroei.


  Maak melding
 2. Het is bekend, dat een aantal vakbondleiders politieke ambities hebben. Het is dus te verwachten, dat deze hun posities zullen
  ge(mis)bruiken om “indruk” te maken. We moeten niet vergeten, dat over ongeveer 11/2 jaar er verkiezingen zullen worden gehouden.


  Maak melding
 3. Dit is in ieder geval wel goed nieuws, het opzetten van een mededingingsautoriteit zoals Ai Sa Si

  hier boven al aangeeft lijkt mij indrdaad een goed idee. ook vind ik het goed dat ze de consumenten stimuleren om prijsbewuster te laten kopen dit komt de concurentie zeer ten goede mits er natuurlijk geen kartel vorming word gevormd. een surinaamse Neelie kroes zou handig zijn


  Maak melding
 4. Ai Sa Si, je hebt in grote lijnen gelijk. Ook de vakbonden hebben gelijk als zij stellen dat er een strengere prijsbewaking moet zijn. Waar is de E.O.D.? Sinds de laatste prijsverlaging van de brandstof vindt er inderdaad nauwelijks beweging in de winkelprijzen plaats (met uitzondering van de Combé-markt). Als op nog geen 200 meter van elkaar het prijsverschil van een liter (geïmporteerde) melk 1 SRD is, dan is er natuurlijk iets structureel fout. Eerst de prijzen omlaag (strenge controle E.O.D.), daarna praten over loonaanpassing, want dat is in de huidige economische situatie de doodsteek voor de overheidsinkomsten en voor veel bedrijven. Suriname is nu eenmaal economisch kwetsbaar. Het Surinaamse volk hoeft niet verantwoordelijk te zijn voor de woekerwinstmarges van de omoe’s.


  Maak melding
 5. Neerwaartse flexibilitiet is altijd kleiner. Dat geld ook voor lonen.

  Goed dat de bonden eindelijk ingaan zien dat het niet om bott looneisen gaat maar dat zaken met elkaar verweven zijn.

  SME is een kleine economie die kwetsbaar is. Vraag en aanbod echanismes schieten dan vaak te kort maar overheidsingrijpen moet met heel veel zorg gebeuren. Anders is het middel vele malen erger dan de kwaal. Jammer dat de SER noch steeds niet van de grond komt. Heb er ook al maanden niets meer van gehoord.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES