Republiek Suriname strompelend op eigen benen

14

PARAMARIBO, 25 nov – “De Surinaamse onafhankelijkheid begint met de Braziliaanse kwikwi (meerval, red.).” Deze hersenspoeler uit 1975 moest de import voeden van een nationaal begeerde vis. Niet dat de Surinaamse kreken en zwampen zelf geen kwikwi hielden. Integendeel.

De kwikwi komt nog steeds in massa’s voor. Maar importeren was altijd makkelijker én op te brengen. Vangen vereist vooral dat je de hand in de modder steekt. En waarom moeilijk doen als het makkelijk kan. Het geld was er en niemand die zich de moeite hoefde getroosten te vragen waar het vandaan kwam. De afname van kwikwi’s loog er dan ook niet om.

Het was typerend voor een derdewereldland dat zich in wezen geen ontwikkelingsland achtte. In elk geval niet rond 1975. Het besef is er later in gesijpeld. Langzaam en vaak ook pijnlijk. Hoewel nog altijd een gretig importerend land, heeft Suriname ontegenzeglijk een metamorfose ondergaan. De impact van elke stap, economisch of politiek, wordt vooral zelf gevoeld. In eigen zak of aan den lijve.

Dat moet langzaam maar zeker het gevoel beitelen van zelfverantwoordelijkheid. Braziliaanse kwikwi’s, volgens de fijne tong lang niet zo lekker als de Surinaamse soort, worden al lang niet meer geïmporteerd. In elk geval niet in die enthousiaste hoeveelheden van toen. Niet zozeer dat de lokale variant is herontdekt. Eerder komt Suriname tot het besef dat het is wat het is. Met vallen en opstaan en nog meer vallen en opstaan.

14 REACTIES

 1. Waar is de tijd gebleven toen wij nog te Paranam opgroeiden en maai iedere fothnight met een blomzkkentas langs kwam en steevast werd voorzien van 3kg rijst, zoutvlees, droge vis en wat dies meer zij. Sedertdien is er nogal wat veranderd in Suriname. Het kan verkeren.


  Maak melding

 2. Als Front uit wijze mannen bestond hadden wij nu in Su. geen stront aan de knikker.

  Front loopt in denk en werk vermogen behoorlijk achter(jaren (60/70)….Front zit met alles op NED.te wachten voor de rest kunnen zij geen moerrrrrrrr.(jawel liegen en bedriegen en huichelen)

  En door domheid lopen zij ook nog het heel land te criminaliseren


  Maak melding

 3. Leuke metafoor, was het niet dat het een ‘ongelukkig’ gekozen is.

  De Amerikaanse back & neck komt wat dichterbij. Overal kippen in Suriname. Je struikelt eroverheen. Je hoeft niet eens naar een swamp om ze te vangen. Je hoeft de pieren niet te dieken, want die haalde de kippen al scharrelend wel zelf uit de grond.

  Als je krrrrrr kip lustte hoefje er maar een bij de lurven te pakken en je had goed en gezond kippenvlees van een eerste kwaliteit.

  Nee we zouden en moesten BACK & NECK uit Amerika. alleen die naam al klonk chique. BACK & NECK. Ongezonde kippen, waarvan de meest inferieure delen als hals en kont, ingevroren uit amerika moest komen. Dat was die ding swa. Dus het gaat verder dan gemakzucht en dus in de modder willen staan.
  Het zat en zit dieper. “De ziekte van 300”. Corrumpatie van virussen, zou mijn Antilliaanse vriend zeggen. Generaties op generatie. Daar kom je niet in 33 jaar vanaf. Er is nog geen medicijn die ‘333’ heet.

  Het wordt een lang proces. Laten we elkaar niet voor de gek houden.

  En dan die kwi kwi’s die nu niet meer uit Brazilie gehaald worden en nu wel gretige aftrek genieten, maar uit onze eigen swampen in Suriname.

  Het proces zoals hierboven geldt ook hiervoor, ergo, het komt niet goed meer met de kwi kwi’s. Omdat wij lang niet ver genoeg zijn in het proces van bewustwording, en wij onszelf uit de modder denken te trekken is er nu drijfzand.

  Ten gevolge van dezelfde ziekte ‘…van 300′, en de gemakzucht om die te te gaan vangen hebben we verdelgingsmiddelen in de swampen gedaan. deels ook uit naiviteit om bijvoorbeeld rijstvelden ’te beschermen’. Wat dacht je van al die andere shit die er in onze wateren gedropt wordt en de kwi kwi uit Suriname gemaakt heeft tot een niet (meer) te consumeren vis.

  We mogen schrijven en denken, maar we strompelen reeds zelf over onze eigen pen.
  Laten we denken en schrijven overlaten aan hen die al langer beseffen waaraan we EIGENLIJK echt lijden. Wij allemaal.

  en doen wat we kunnen zodat we daarover kunnen bleiren…..Yes, we can !


  Maak melding

 4. Cyril Pinas

  Ai Paranam was inderdaad een tijd.
  Rijk aan mensen die een sociaal gevoel voor elkaar hadden.
  Rijk aan mensen die samen leefden met elkaar en een goed saamhorigheidsgevoel.

  Ai Cyril, na mi granma beng habie na bakkerij naast Pereira en Tai A Wie. Ik heb het nu over de jaren 1950 – 1970. Als jongen van 8 jaar moest ik ieder weekedn en vakantieperiode op Paranam zijn om mijn oma te helpen.
  De enige bioscoop van Karamatalie en Dimbar de operator en ja de enige javaan met de lekkere petjil Gomo tegenover de grote mopé boom.
  En het voetbal gebeuren en de vele kinderfilms te Paranam stafdorp
  Ai ai wat een tijd Pinas waarvan ik nog steeds droom.
  Trouwens nog steeds bezoek ik Paranam


  Maak melding

 5. het is niet het front dat de schuldige is voor wat wij als land nu doorheen moeten maar die stomme revolutie naar nergens oja naar de ondergang. surinamers hebben in het verleden en nu altijd meer waarde gehecht aan spullen uit het buitenland waar dat aan licht weet ik niet mss aan de degelijkheid mie no sabie wie weet mag het zeggen.


  Maak melding

 6. Nr Vijf november 25th, 2008 at 11:22 pm

  Je bericht is van zo’n laag caliber (tevens niveau) dat iemand van mijn kwaliteiten hier slechts uiterst kort op wil reageren:

  Zo kort dus!!Racist

  Moestafa


  Maak melding

 7. Suriname moet eerst eigen middelen gebruiken voor dat ze importeren als het kan moeten ze zelfs exporteren zodat er daar ook aan verdiend kan worden.

  Als het land is gezegend met een produkt dan waarom ga je het ergens anders vandaan halen?
  Dan bij je toch niet goed bij je hoofd, het geld wat er dan voor betaald wordt kan voor iets anders gebruikt worden, voor iets wat het land zelf NIET heeft.

  Surinamers moeten meer Surinaamse produkten gebruiken dan buitenlandse, je gaat een andere land toch niet sponseren als het geld in je eigen land kan blijven.


  Maak melding

 8. Ai “schijn bedriegd”,
  Ik haalde gisterenavond nog met een van de Brasdorps zaken Paranam betreffende op. Films als Dicktrom, Lassy enz. moechten er wel wezen. Het was ook een tijd, die er wel mocht wezen.
  We raakten niet uitgepraat over Paranam.


  Maak melding

 9. Het probleem in Suriname begon echt in 1982.
  Na de decembermoorden Werd het ontwikkelingshulp stopgezet en werden wij internationaal geboycot.
  Dat is de reden dat het nu zo slecht gaat in Suriname en dat weet iedereen maar men doet alsof ze het niet weten .


  Maak melding

 10. 1982 was absoluut het gevolg van een oorzaak, die uiteraard aanving met het verdrijven van de autochtone bevolking namelijk de Indianen.

  Op dit moment is ook een Indiaan de “hoofdverdachte”.

  Ga daar maar eens heel diep over na denken. Wij moeten niet sec letten op randverschijnselen. Problemen moeten oorzakelijk worden aangepakt. Het sec bestrijden van symptomen zal ons op termijn nergens brengen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.