Suriname wil soepele afloop Toescheidingsverdrag

11

PARAMARIBO, 19 nov – Suriname is voorstander van een soepele afloop van de Toescheidingsovereenkomst met Nederland. Dit zegt minister Lygia Kraag-Keteldijk van Buitenlandse Zaken. Er is geen enkele reden voor controverse of spanningen. Nederlanders van Surinaamse afkomst worden gezien als familie.

Dat zal ook de ondertoon worden van het komende bilateraal overleg over het lot van de overeenkomst. “We willen met Nederland nagaan hoe de Toescheidingsovereenkomst te beëindigen of aan te passen”, zegt Kraag-Keteldijk tegenover Radio 10. De onduidelijkheid over de rechten van Surinaamse Nederlanders moet dringend uit de wereld worden geholpen.

Dat moet meer zekerheid opleveren aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. “We hebben als Buitenlandse Zaken al vaker aangegeven dat we niet willen komen aan de rechten van de groep die onder de overeenkomst valt. De mensen willen hun rechten zoals bedoeld in de overeenkomst, maar men moet niet komen met eisen voor politieke rechten zoals het actief kiesrecht”, aldus Kraag-Keteldijk.


11 REACTIES

 1. Ha ha ha, we mogen dus wel familie zijn, en vooral geld in Suriname brengen, maar het bestuur aan de kaak stellen, nee, dat mag niet.

  Maarw e zouden toch juist als één familie geien willen worden?

  Stelletje lafaards in de Surinaamse regering!!


  Maak melding

 2. “Maar men moet niet komen met eisen voor politieke rechten zoals het actief kiesrecht”, aldus Kraag-Keteldijk.

  Heeft deze minister de Toescheidings-overeenkomst (TO) al zelf gelezen ?
  Voor kiesrecht moet je namelijk ingezetene zijn, dat geldt nu ook al bij de TO.
  Niemand vraagt om verruiming van de rechten die nu al in de TO zijn vast gelegd. Dus dit punt is helemaal geen issue.


  Maak melding

 3. Als Kraag-Keteldijk de passie preekt, boer let op je ganzen.

  In de tekst van het overleg over de afloop van de toescheidingsovereenkomst komt straks zeker te staan, dat Surineds vallen onder de jurisdictie van Nederland en alzo door de staat Suriname als vreemdeling worden aangezien.

  Begrip hebbende voor de historische- en familiebanden, zal de Surinaamse regering zonder enige schaamte de euro’s blijven verwelkomen, maar zal onder geen beding accepteren dat Surineds (politieke) invloed uitoefenen.

  Surineds moeten net als alle andere buitenlanders zich houden aan de in Suriname geldende regelingen en gebruiken.

  Voor ons, de Surinaamse regering, bestaat het Surinaamse volk slechts uit de bewoners die binnen de grenzen van de republiek Suriname permanent wonen.
  Aldus overeengekomen met de Nederlandse regering d.d……..

  Is dit ernst of luim? Of staat ons hier in Nederland nog een verrassing te wachten?

  Surineds, opo joe ai en concentreer je meer op problemen en gebeurtenissen die hier in Nederland plaatsvinden.
  Srika


  Maak melding

 4. Niet van twee wallen willen eten jongens; je bent Surinamer of Nederlander en wil je niet dat de euro’s de Surinaamse kant uit gaan ? Laat deze euro’s dan gewoon in Nederland !


  Maak melding

 5. Keteldijk “JIJ” moet niet veel “OUWEHOEREN” want de rechten van de Surinaamse nederlanders “MOET WORDEN GEHANHAAFD” zoals overeengekomen voor/tijdens de onafhankelijkheid. Immers Venatiaan heeft toch ook deel uitgemaakt van de regering tijdens/voor de onafhankelijheid. Dus het heeft “TOEN” algehele goedkeuring gehad van de N.P.S. (Nationale Partij Suriname).


  Maak melding

 6. @5
  Dat is nonsens wat je verkondigt,door dit soort meningen die klaarblijkelijk ook bij de regeerders leeft is Suriname net een eiland geïsoleerd van ontwikkelingen die maar voorbijgaan aan het land.Nergens ter wereld gaan derde wereld landen zo om met hun “familie”uit geindustrïaliseerde landen als Suriname,elders worden ze met open armen ontvangen en blijven ze ondanks hun vreemde nationaliteit toch hun burgerrechten van oorspronkelijk land behouden.Nee,maar Surinamers gaan weer stoer doen: we hebben ze niet nodig,hun Euro’s niet nodig, alleen maar gebluf en achteraf gaan zij en hun regering toch op bedeltour.Schaamteloos vind ik dit.Ze zijn bereid om hun “familie”tot vreemdeling te bombarderen en dan liever op hun knieën gaan bedelen bij de echte vremmdelingen how low can you go?!?!?!
  De Surineds zitten niet te springen om kiesrecht e.d.maar willen wel soepelere omgangsvormen of toegangsnormen en geen idiote visumaanvraag bijvoorbeeld of steeds weer naar de vreemdelingenpolitie indien je langer wenst te blijven in Suriname en zo zijn er nog meer van die idiote obstakels.Het zijn de kleine dingetjes die het hem doen en heus geen kiesrecht of zo.Het zal menig Surined een worst wezen als ze kiesrecht krijgen of niet.


  Maak melding

 7. “Niet van twee wallen willen eten jongens; je bent Surinamer of Nederlander en wil je niet dat de euro’s de Surinaamse kant uit gaan ? Laat deze euro’s dan gewoon in Nederland !
  Linksom

  Hadden ze in de woelige jaren vanaf 1982 ook moeten zeggen


  Maak melding

 8. Hoevelen van jullie die steeds reageren hebben ooit eens de tijd genomen om zich te verdiepen in de Toescheidingsovereenkomst of heeft het ten minste gelezen?

  Pas dan hebben jullie recht om gericht te reageren op dit onderwerp.

  Mijn zoon (15jr) vraagt mij of dit het niveau is van de Surineds die steeds reageren op gestelde onderwerpen. En waarom er zo weinig aandacht is voor onderwerpen aangaande het eigen leven en problemen van Surineds hier in Nederland.

  Geven wij met onze vaak onkundige en emotionele reacties, het goede voorbeeld aan onze kinderen?
  Wie geeft mijn zoon het antwoord?
  Srika


  Maak melding

 9. Verbaasd me niets wat de regering wil!!! Alleen de dommerts mogen stemmen!!! De mensen die zich hebben ontwikkeld en beslist niet voor de oude garde zou stemmen mag niet meedoen!!!! Niet zomaar worden afgestudeerde NedSuris geweerd in SME!!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.