Geen warm onthaal voor Surinaamse remigrant

48

Hoogopgeleide Surinamers die vanuit Nederland na hun studie terugkeren naar hun moederland, kampen met een betweterig en arrogant imago. Ook krijgen ze er in de politiek moeilijk voet aan de grond en duurt het tien tot vijftien jaar voordat ze echt zijn geaccepteerd.

Dat stelt onderzoekster Liza Nell, die in december op haar bevindingen promoveert aan de UvA schrijft De Telegraaf. “Als deze afgestudeerden vanuit Nederland met een koffer vol idealen terugkeren om een bijdrage te leveren in Suriname, krijgen ze geen warm onthaal en worden ze gezien als ‘verNederlandst'” aldus Nell.

Als voorbeeld noemt zij remigranten die zich in 2005 verkiesbaar stelden. Zij werden niet als echte Surinamers gezien en door de media afgerekend op het Nederlandse paspoort waarvan zij pas kort voor de verkiezingen afstand deden.


48 REACTIES

 1. WOW!!!! je kan in dit land promoveren op een onderwerp wat al eeuwenlang bekend is??? Maar het klopt wel,iedereen weet dit toch al lang???
  De surinaamse samenleving is doordrenkt van jalouzie,men houdt van roddel en zeuren want ander `vermaak` is er eigenlijk niet in het land.
  grt.sika


  Maak melding

 2. 10 tot 15 jaar? Nou, ik woon hier al weer zo’n 33-jaar en ik kan je vertellen dat het eigenlijk aan jou zelf gelegen is.

  Kom je werkelijk proberen om het geleerde in de praktijk te brengen, dan heb je een probleem; dja ano Ptata wordt al gauw geslaakt.

  Of te yu kong na wang presi keba yu sie deng sma e dansi nanga wang futu dang nanga wang futu yu musu dansi. No kong pre ekte mang/uma.

  Helaas komt het land geen meter verder.

  Als het aan mij vraagt is niemand voornemens om dit land werkelijk op te bouwen.

  Alleen bij particuliere bedrijven worden de werk- en rusttijden stipt nageleefd.

  Bij lanti is het in weerwil van al die dure elektronische prikklokken Zeven even gebleven!

  Suriname quo vadis.


  Maak melding

 3. Het is “TYPISCH” surinaams mentaliteit. Men heeft het “KUNNEN” van mensen die buiten suriname komen “AL ZIJN HET HUN EIGEN MENSEN” altijd als vervelend ervaren. Zeker wanneer “ZIJ” vele zaken beter zouden kunnen regelen.


  Maak melding

 4. De betweterigheid en arogantie heeft zijn reden!!
  Na terugkomst in Suriname worden ze weer geconfronteerd met de domheid en laksheid die in Suriname troef is.Ze komen uit een Eerste Wereld land, waar ze hebben ervaren hoe een samenleving ook kan worden bestuurt, en belanden in een Derde Wereldland met eigenwijze landgenoten met lange tenen!!
  Voor de mensen die in een Westers land hebben gewoont en alleen maar asfalt hebben gezien en bij terugkomst over broko santi passies moeten rijden komt de klap hard aan!
  Afspraken nakomen en op tijd verschijnen hebben ze in Suriname een broertje dood!
  Geen enkele overheidsinstantie functioneert naar behoren!
  Met hun opleiding hebben ze wel geleerd hoe alles georganiseerd moet worden, want je moet met die opleiding in het Westen kunnen functioneren.
  Zelfs het internet in Suriname is net een knipperlicht, die het vaker niet doet dan wel.
  De surinamers in Suriname hebben niet door dat ze eigenlijk in een reservaat leven verstoken van wat er in de rest van de wereld gebeurd, want reizen naar andere landen is praktisch onmogelijk voor hun door visa’s en gebrek aan verbindingen met de rest van de wereld.
  Ze moeten degenen die met kennis terugkomen op hun blote knieen dankbaar zijn, want die gaan echt niet terug, omdat ze hier gediscrimineerd worden want dat worden ze daar veel harder!!
  Ze worden daar ook nog gediscrimineerd om hun kennis!
  Surinamers willen naar buiten toe doen voorkomen dat ze in een tolerante multiculti samenleefing leven, maar we weten wel beter!!
  En zelf die hollanders die daar langer dan een maand vertoeven weten hoe de vork in de steel zit! De politieke partijnen zijn gebasseerd op ras!
  De inlanders kunnen alleen rijst en groenten produceren voor de rest van de technologie zijn ze afhankelijk van de landen waar deze gestudeerden hun opleiding hebben genoten, wanneer er weer een nieuw model mobiel of auto of andere uitvinding wordt geintroduceerd!
  Het dringt maar niet tot hun door dat Derde Wereld gelijk staat aan Grondstoffenleverancier; en dat is een trieste zaak voor surinamers die hebben ervaren en gestudeerd buiten het krabbenbnest!
  Er kan een belangrijke conclusie worden getrokken uit de teneur van het artikel nl. DAT SAMENLEVINGEN IN DERDE WERELDLANDEN ZELF HUN ONTWIKKELING TEGENWERKEN!!


  Maak melding

 5. Dit is niets nieuws. Wat wel nieuws is dat er iemand hierop promoveert. Ook de Nederlandse maatschappij en de politiek zijn al jaren hiervan op de hoogte. Ja en natuurlijk is dat koren op de molen en daar lusten ze wel pap van in Nederland. Want horden Surinamers die hier studeren kunnen achterblijven in Suriname door simpelweg een bedrijf te vinden die garant voor ze staat en na enkele jaren zoeken worden zij genaturaliseerd tot Nerderlanders wel of niet getrouwd met iemand die de Nederlandse nationaliteit bezit.
  De zittende Surinamers in de regering en directie / management bekleders zien in deze snel groeiende groep Surinamers een bedreiging van hun eigen ik en staat. Dit is de reden waarom de afgestudeerden als boeman worden gezien en afgeschilderd.
  Ook is was één van de patriotten die terugkeerde en na 5 jaar brooid van zijn visie en gedachte en liefde terugkeerde in Nederland.
  Nu na tientallen jaren later is er nog steeds liefde voor Suriname maar niet die patriotistische liefde om iets mede te helpen veranderen doch meer om er mijn pensioenjaren te slijten en DAN NOG wordt je gezien als een buitenstaander die denkt met zijn euro’s alles te kunnen.
  Dit is het leven en de image die de Surinamers tot hun graf zullen dragen.


  Maak melding

 6. Dit gegeven is al jaren bekend.Het getuigd van bekrompen denken.In landen als Marrokko en Turkije is men lang blij wanneer zonen en dochters des’lands terug keren.Het is gebruikelijk dat,als je in één van deze landen geboren bent of uit ouders van dit land,je voor het leven aan dit land verbonden bent.Je bent en blijft dus Marrokaan/Turk.In veel landen in de wereld ben je welkom in je geboorteland ook al heb je door omstandigheden (buiten je eigen toedoen) een andere nationaliteit aangenomen of gekregen.Maar wat wil je als je een rancuneuse persoon als staatshoofd hebt?????Hoe anders zou het zijn wanneer goed opgeleide sranangmangs/oema’s het land zouden helpen opstuwen naar grotere hoogten???Maar ja,de spoeling wordt te dun natuurlijk en men wil geen pottekijkers.!!!!!JAMMER


  Maak melding

 7. ik was laatst in sme
  wij sme zijn alleen goed om geld te geven voor de luie sme .
  voor de rest zijn wij voor niets goed.
  dat wisten wij niet.
  maar geef niet hoor.
  vorig jaar ben ik al gestopt met geld voor een en ander te geven.
  nu is holland ook gestopt .
  fles bericht voor die mensen die glucosamine kopen en gebruiken.
  ik las dat dit het zelfde is als paracetamol.
  dus waarom meer geld uitgeven voor ,gebruik paracetamol alleen met mate.


  Maak melding

 8. Het is niet alleen een Surinaams probleem, maar een remigrant probleem. Iedere emigrant stoot altijd uiteindelijk op een muur van onbegrip. Zowel in het immigratieland, als in het emigratieland.

  Persoonlijk heb ik daar geen moeite mee, alles wat je niet doodt, maakt je alleen maar sterker. Als je er voor kiest om te emigreren, dan kies je voor een levenlang vechten om geaccepteerd te worden. Er is dan geen weg terug.


  Maak melding

 9. oud nieuws zou oud als de weg naar kralingen , een anekdote er ging een zwarte en witte arts naar afrika om daar zieke te genezen bijden haden zij gelijke ervaring en opleiding meerderheid van die donkere bevolking aldaar wou behandeld worden door die witte man .tussen de wal en de schip.er zijn veel landgenoten die zitten te trappelen om een bijdrage te leveren aan de opbouw van hun land ik vind welke regering dan ook je moet mogelijkheden voor deze mensen scheppen want ze bezitten kennis die je nodig heb voor de opbouw van jou land, iedere andere land zou hun eigen landgenoten met open armen ontvangen. diaspora


  Maak melding

 10. zo zie je het weer hoe het in dit land aan toe gaat. we hebben al nu zo’n regering die alleen in z’n neus zit te peuteren, en dan komt er eindelijk een hoogopgeleide surinamer in suriname vol ideeen en ondernemerschap, wordt dan naar hem neergekeken alsof ze ”vernederd”zijn. geen wonder dat dit land niet vooruit gaat. het is aan het volk ook zelf te danken, als zij de hele tijd op front stemmen en zo tegen opgeleide remigranten. gaan ze zelf nooit vooruit en jagen ze de investeerders weg.


  Maak melding

 11. Moet Sme dan deze mensen met open armen ontvangen en alle deuren voor hun open moeten gaan.Dat verwachten ze. Met kennis alleen kom je al heel ver, maar dat is geen garantie voor een pijlsnelle carriere naar de Su top. Er is mi geen pasklare formule voor te vinden. De verwatering van bepaalde disciplines zullen ook daartoe hebben bijgedragen. Het is en blijft de juiste man met het juiste hart op de juiste plek en ook op het juiste ogenblik.

  beautifulmind


  Maak melding

 12. Een fout die je als remigrant nooit moet maken is, denken dat je alles beter weet. Een remigrant zou zich moeten realiseren, dat er ook in Suriname een zekere kennis en ervaring is opgebouwd. Aan de andere kant is het ook zo dat Suriname die deskundigheid nodig heeft, maar door eigen belang, nepotisme, corruptie, etc. merken we dat deskundigen wel eens aan de kant worden geschoven. Terwijl men op het ene ministerie steeds schreeuwt dat men niet beschikt over voldoende kader, zien wij dat op een andere ministerie, deskundigen aan de kant worden geschoven of soms zelfs ontslagen, vanwege het feit, daar zij niet op de minister lijken of niet behoren tot de partij van de minister. Dit geeft natuurlijk aan, dat je als politicus niet volwassen genoeg bent om met een ieder samen te werken


  Maak melding

 13. In Su willen ze geen mensen met kennis!!! Alleen als je een Ezel bent wordt je serieus genomen!!! Mensen die jaren lang in het buitenland hebben gestudeerd worden uitgelachen in Su!!! ezels denken het altijd beter te weten dat zal altijd zo blijven vrees ik!!! geen vernieuwing maar liever achteruitgang in Su!!


  Maak melding

 14. No 10: Jouw reactie plaats ik in de categorie prullebak. Je hebt dezelfde hersensen als alle anderen die er op tegen zijn dat er kennis in ons land wordt aangevoerd. Dus een aantal hersencellen minder dan de gemiddelde remigrant die het goed bedoelt met zijn vader en/of moederland. Blijf lekker pienaren, want degene die klaagt en pienaart in dit land is degene die geen moer uitvreet!!!! Denk daar maar eens over na!


  Maak melding

 15. Waarom,wordt een Blanke Nederlander wel geaccepteerd en de Surinamer niet?
  Nou,omdat die Surinamer wil,dat de rode loper voor hem/haar wordt uitgerold,ze willen zooooveeeeeel,op stel en sprong een liefs groot huis,een Surinamer denkt ik kom uit Holland en heb,zg,alle wijsheid in pacht dus doen wat ik vraag.Zo gaat dat niet.
  Turken en Marokkanen ook Afrikanen die terugkeren zorgen dat ze eerst alles op een rijtje hebben huisje boompje beestje,daarom keren ze graag terug ,ze hebben de regering niet nodig.Maar Surinamers willen in een gespreid bedje terugkeren omdat ze hier in Holland in de watten zijn gelegd ,als je gestudeerd hebt kom je ook niet zomaar aan de bak in Holland,de 1 heeft meer geluk dan de andere.
  Surinamers uit Nederland moeten `s 1keertje leren dat Suriname niet tot Nederland gemaakt kan worden.
  Breng alles wat je geleerd hebt in praktijk op Surinaamse wijze bedenk dat het enige wat Suriname met Nederland gemeen heeft en ooit zal hebben is de TAAL.
  Ga niet met:IN NEDERLAND IS HET ZUS EN ZO,dus in Suriname moet het ook hetzelfde aan toegaan,dat werk nooit en te nimmer.
  Ik blijf er bij dat de Surineds TE VEEL willen en VERWACHTEN.Het blijkt dat ze geen respekt hebben voor de Surinamers hoe wil je men dan respekt terug krijgen,de goedwilligen uitgezonderd natuurlijk.
  Nog effe dit,als men de Surineds in Suriname tegenkomt zal men denken dat ze enigen zijn die know how hebben,dat laten ze duidelijk blijken,zelfs op de centrale markt,proberebn ze de marktverkopers te overtroeven met hun zg kennis:met eigen oren gehoord,man je moet je waren niet hier laten je moet ze elke dag meenemen ,want dat doen ze in Nederland,zegt die man,o ja dan moet je en Nededreland blijven,hier is Suriname.Een klein voorbeeldje hoe het niet moet,laat de Surinamers in hun waarden.


  Maak melding

 16. Maar hier in Ned dan…..mi boi…Een pak papieren maar jij komt haast niet eens binnen voor een gesprek …..Dus/Daarom heb weet !!!!!!(andere factoren)

  Maar in Su. weer andere factoren….lanti kantoro log slow…van meneer E…naar meneer K…van meneer Recht naar Meneer Politiek van vrienden naar familie…Van Meneer vol Begrip naar Meneer Corruptie van Tjuku naar Wiesie…van hier naar daar allen tot onder in de lade….alleen maar rommel….En men wil niks effectief aanpakken veels te veel schijven..Dus heb weet.

  Uiteindelijk van Pres tot Neks.


  Maak melding

 17. Dat men in SME niet blij is dat zijn afgestudeerden terug komen om mede te werken het land op te bouwen heb ik vaak van gehoord.Je hoeft er geen proefschrift over te schrijven.
  Wat ik niet begrijp is zo gauw als er iets groots
  gebeurd neem b.v. een natuur catastrofe dan wil
  men niet alleen goederen maar geld.Voor gezegd
  meer dan drie jaar geleden ging ik met vakantie naar SME. Ik zag toen wat mijn mede passagieren mee namen voor hun familie leden, het waren alle mogelijke spullen, Het vliegtuig was vol en nog mals vol. Ik dacht toen hier heb je mensen die niet alleen geld sparen om met vakantie te gaan en spullen meenemen, maar ook maandelijks geld naar huis sturen. SME heeft alle mogelijke voordelen in vergelijking met vele landen in de derde wereld, maar helaas gedragen die lui die het land besturen zich als verwende kinderen.
  Ga maar naar Guyana en kijk hoe de mensen het daar hebben ze hebben geen familie leden in het buiten land in grote getallen en geld naar huis sturen zo als vele Surinamers dat doen dat 21% van SME bnp bedraagt.Jammer dat het land door mensen die de toekomst anders zien en niet vooruitstrevend zijn.


  Maak melding

 18. Mensen niet aleen de remigranten hebben er last van ook de vakantie gangers die normaal van hun duur gespaarde geld vakantie willen vieren in hun geboorte land. We waren in zwempad Parima en een jongen van ongeveer 18 jaar die daar wat opruim werkzaamheden deed viel mijn kinderen zomaar aan met de woorden dat ze niet moeten denken dat ze gevaarlijk zijn omdat ze uit holland kwamen, die arme kinderen hadden zoiets nog nooit meegemaakt en kwamen huilend naar me toe en ik als vader ging verhaal halen bij die jongen en ik kreeg de volle laag door mij te bedreigen als ik niet weggaat en niemand van Parima kwam erbij om die jongen tot orde te roepen… dus mensen ik ga weer naar su maar ze hoeven niet op steun van mij te verwachten….Het is jammer maar ik denk heel anders nou over bepaalde kondre mangs.


  Maak melding

 19. @ djogo
  ik kan mij vinden in jou reaktie naar mijn mening heb jij volkomen gelijk, en pinto die man die jij op handen draag heeft er voor gezord dat de landgenoten die een bijdragen willen leveren aan de opbouw van ons land gezien worden als spion vergeten zeker ik denk dat djogo een goed beeld geeft hoe het in su aan toegaat .als op mensen als pinto wachten zal suriname nooit vooruit komen de reden kan je lezen in zijn reaktie zeg genoeg .


  Maak melding

 20. Het is duidelijk dat Suriname niet zit te wachten op een stelletje omhooggevallen Surineds.Die denken oei als ik als zg geleerde uit Nederland kom wordt ik snel RIJK.
  Voor mij part blijven jullie hier,in een land die jullie absoluut niet nodig heeft,waar maken jullie zo een heisa van,dan gaan jullie toch niet naar jullie zg roots?
  Laat de Chinezen,Indiers,Indonesiers maar naar Suriname gaan,daar heeft Suriname wat aan.Surineds willen voor 1dubbeltje op de eerste rij,want zoveel geweldige Surineds met know how zijn er heus niet.
  Weer het aankaarten van hulp bieden aan je zg arme familie,heeft de regering daarom gevraagd?Met zg financiele hulp aan je familie houd je ze lui.Wat een hoogmoed zeg,die arme familie moeten steeds lezen hoe ze van een fooitje uit Nederland moeten leven.
  Mooi voorbeeld,zie Guyana, inderdaad die hebben geen hulp van familie uit het buitenland,maar ze redden het wel en werken keihard,voor hen geld pompen of verzuipen.
  Men doet alsof men Rockefeller is hier, als men niet beter zou weten zou men denken dat de Surineds de enige in Nederland zijn die geen eurozorgen hebben en alle verhogingen klakkeloos aankunnen.


  Maak melding

 21. Gelijk hebben ze . Laten ze allemaal oprotten naar Nederland!!!!!

  Jan

  Zo te zien behoor jij tot de ziekelijke zwaar gefrustreerde Suri!!!! Probeer je kennis te vergroten door ook te gaan studeren, daar kom je verder mee in de wereld i.p.v. afgunst!!!


  Maak melding

 22. waar hebben jullie het allemaal over.
  ik met mijn diploma’s wil dol graag terug naar su, maar omdat er geen werk voor mij is ben ik nog in ned.
  ned is niet alles maar je kan terug vallen op de regering als je geen werk heb en dat is ook geen vetpot.
  ik ben elk jaar in su omdat ik van mijn land hou.
  ik ga met de mensen mee en doe mij niet anders voor omdat ik euro’s heb.
  zodra ik in su ben voel ik mij lekker, lekker thuis.
  terug in ned begin die ellende weer.
  rekeningen, rekeningen en nog eens rekeningen.
  in ned pinaren wij ook maar met veel stress.
  als ik de keus had om te pinaren waar ik wil dan liever in su dan hier.
  jullie moeten van het land houden en kijken wat jullie kunnen doen voor jullie mensen.
  als iemand met mij wil ruilen meld zich maar aan.


  Maak melding

 23. frank mccourt

  kerel je zit er helemaal naast met je verhaaltje!!!! Mensen die naar Su terug gaan bouwen hun leven op met hun eigen geld!!!! Dus niks geen rode loper!!!! En niks dit is Suriname dus dingen in het buitenland werken hier niet!!!! Geeft alleen maar aan dat je weinig visie hebt!!! Als je bang bent voor vooruitgang of vernieuwingen kom je inderdaad met dit soort onzin aanwaaien!!! En de Suris zijn bangerikken daarom stemmen ze steeds maar opdezelfde mensen al tientallen jaren!!!! Als er echt kennis was in Su dan zou Su een prominente rol spelen in Zuid-Amerika!!!


  Maak melding

 24. ik heb vaker gezegd dat ik meneer frank mccourt niet snap zie reaktie op nummer27.
  echt dom en niet doordacht. als surinamer niet meer op vakantie komen zal de economie de eerste klap voelen en een harde ook je heb landen in de wereld die draien op toeristen als in iedere vlucht zeg maar 350 mensen zitten die naar suriname gaan en die zelfde mensen nemen gemiddeld 1000 euro mee naar suriname om dit maal 8 vluchten in de maand tel maar uit hoeveel geld in suriname komt dit dus die domme reaktie van jou slaat echt nergens op mie boi en het verhaal over guyana is ook niet waar want er wonen in amerika in in engeland ook heel veel guyanesen , dus meneer frank suriname is meer afhankelijk van de surinamers in het buitenland dan jij denkt, frank je ben een awarie domrie ik ben het eens met de gene die zeg dat jij geen visie hebt en ik vind dat jij vaak in jou reaktie de plank mist slaat of je ben niet op de hoogte van wat er om jou heen gebeurt je ben verstoken van goede informatie mie boi frank .


  Maak melding

 25. Kom op mensen dat wisten wij allang.
  remigranten zijn niet welkom met hun kennis.
  als een Bakra hun komt vertellen hoe het moet zijn het net schapen volgzaam.
  jammer eigenlijk dat het zo moet.

  Remember Change, Yes we Can


  Maak melding

 26. Iedereen heeft zo’n beetje gelijk.
  Ik begrijp de frustratie van de Surinamers wel maar zoals overal in de wereld is hier ook het geval dat een kleine groep het verpest heeft voor de rest.Deze groep gaat inderdaad naar Su om met geld te smijten(vooral in de Discotheken en Casino’s)en met dure terreinwagens denken de jonge meisjes hiermee te kunnen versieren.Je hoeft geen geleerde te zijn om te weten dat dit bij vele trotse surinamers een verkeerd beeld oproept en dat alles wat uit Nederland komt over een kam wordt geschoren.
  Zoals wij hier in Nederland wensen dat buitenlanders zich aan de maatschappij moeten aanpassen,vind ik ook dat we ons moeten aanpassen in Suriname.
  Je mag best wel genieten van je zuurverdiende geld maar om te willen opvallen en achterover te gaan zitten met je handen in je nek om op je wenken bedient te worden vind ik veel te overdreven.


  Maak melding

 27. Pitbull,ik hoef je niet onder je neus te wrijven als ik visie heb of niet,feit is,dat er genoeg kennis is in Suriname,gelukkig komen de Chinezen,Indonesiers en Indiers er aan,als Suriname zou moeten wachten op de omhooggevallen Surineds,dan komt er helemaal niets van het land terecht.
  Waarom lukt het de blanke Nederlander wel om in Suriname aan de bak te komen en de Surineds niet?Wel omdat de de blanke weet wat aanpakken is en ze niet zitten te wachten op kruiwagens,of dat men in Suriname denkt oh je komt uit Nederland ,Surined, dus hier heb je alles wat je hebberige hartje begeert want dat zijn jullie gewend in Holland.
  Als de Surined begint te leren dat ze niets MEER en niets Minder zijn dan de Surinamers komen ze heel ver.Nog 1 ding gaan jullie leren van de grond af aan te beginnen.


  Maak melding

 28. Ik geef degenen die in sme zijn gebleven en de moeilijke tijden hebben doorstaan alle lof toe. Het is toch door hun vasthoudendheid of misschien niet anders kunnen dat zij uiteindelijk de kracht hebben kunnen opbrengen om in die moeilijke tijden de sme econmie hebben helpen draaiende te houden. Dat wij als Surined geld hebben overgemaakt is niet meer als vanzelfsprekend.
  Gaat het met Sme beter dan gaat mi alle lof naar hun toe.

  beautifulmind


  Maak melding

 29. @ frank mccourt
  je slaat de plank weer mis mie boi met jou reaktie op 27 luister mie boi jij zeg suriname zit niet te wachten op surineds ik zal jou een ding zeggen de voordeel die suriname en de schatkist aan de vakantie gangers uit nederland heeft word onderschat maar ik wil even een klein reken som met jou maken stel met iedere vlucht naar suriname gaan er 400 mensen en ze nemen allemaal 1000 euro mee naar suriname per vlucht en zeg maar er gaan 8 vluchten in de maand reken maar uit hoeveel geld toeristen menemen naar suriname dus hou a.u.b op.en over guyana weet jij hoeveel in engeland en amerika wonen nee dus anders zeg jij dat niet jou beweringen slaan nergens op ik proef een beetje jaloezie bij jou sorry hoor, ik begrijp een paar dingens van jou niet als over marokanen gaat vind jij dat men niet allemaal over een kam mag scheren en nu doe jij het zelfde met surineds ben jij niet de gene die beweerd tegen onrecht te ageren maar ik jou reaktie doe jij de surinamers die van hun land houden en willen mee helpen aan de opbouw van een mooie land suriname heel erg tekort mie boi frank.


  Maak melding

 30. Volgens mij is het een kwestie van weder-zijds wantrouwen en aanpassing.
  Men denkt dat de remigrant de baas wil komen spelen (sommigen gedragen zich ook wel zo
  of doen alsof ze heel wat zijn en dat zal dan zeker tot irritatie leiden).

  Aan de andere kant is het zo dat mensen, die heel lang weg zijn geweest en niet meer
  de typisch Surinaamse mentaliteit hebben omdat zij een ander wereldbeeld hebben, zich moeten realiseren dat zij om die reden aanpassingsproblemen kunnen hebben.

  Het kan niet zo zijn dat de plaatselijke bevolking zich door remigranten de wet laten voorschrijven of de les laten lezen.
  Als men een mentaliteitsverandering wil bewerkstelligen, zal men met geduld en/of zachte dwang meer bereiken dan bij het minste of geringste een keel op te zetten.


  Maak melding

 31. frank mccourt

  Mister jij bent zowat de enige persoon die beweert dat er kennis is in Su!!! Als er inderdaad zoveel kennis aanwezig was in Su dan zou Su veel meer uit de contracten hebben gehaald die er met heel veel Multinationals zijn gesloten!! Zoals je zelf weet gaat krijgt Su maar steeds een fooitje. De regering is er ook zelf achter gekomen dat er bij nieuwe onderhandelingen met investeerders er mischien toch maar deskundigen uit het buitenland gehuurd kan worden om betere deals voor Su binnen te slepen!!! Wordt tijd dat jij dat ook gaat in zien!!!


  Maak melding

 32. Du,wat wil je eigenlijk?Als je verstand hebt van lezen,had je kunnen lezen dat ik met Guyana reageerde op wat no.22,Johan typte.
  Dus maw wil je dat Suriname de Surineds dankbaar moeten zijn ,omdat ze volgens jou geld in het laatje brengen?Welk geld bedoel je?Als Suriname moest afhangen van de zg euro`s van de Surineds,wat geen eens op €100 per persoon zal zijn,zou het echt honger lijden.Ik typ telkens uitzonderingen of de goedwilligen niet meegerekend,of kunnen je botte hersenen dat niet begrijpen,ik heb het niet over ALLE Surineds.
  Ik weet waarover ik praat,door mijn werk ben ik vaker in Suriname ,dan jij je komt op zeker niet verder dan je voordeur.
  Jij komt telkenmale met stomme reaktie`s die kant nog wal raken.
  Het ZIJ ZO,VOOR NIETS GAAT DE ZON OP,kom af van dat bedelcultuur.


  Maak melding

 33. @ frank mccourt
  het gaat niet om gelijk te hebben maar om feiten als jij dat niet onder ogen kan zien dan heeft het geen zien om met jou in discussie te gaan alle voordeel heeft zijn nadeel .


  Maak melding

 34. @ 40 en 42
  laten we het op houden dat ik niet goed kan lezen oke.of mss hebben jullie daar last van want nergens in de reaktie van frank zie ik het woord somige surineds hij heeft het de surineds dus paraman je hebt de klokken horen luiden maar je weet niet waar de klepel hangt.


  Maak melding

 35. ach, ze hebben liever chinese en braziliaanse emigranten in plaats van surned remigranten. Het is hun goed recht om suriname dat stukje onrecht aan te doen


  Maak melding

 36. Ik heb maar één advies. Afstuderen in het buitenland en jouw kennis doorgeven aan het bedrijfsleven(dus particuliere sector)ga je proberen om de overheid ermee te dienen, dan ga je echt 15 jaar of langer wachten, want het zijn geen antilopen,maar schildpadden met hun kop in hun harnas.

  Khan


  Maak melding

 37. Het probleem in SME is dat ze denken alles te weten en dat ze niet instaat en bereid zijn om te erkennen dat een ander ook gelijk kan hebben. veel SME reageren en denken op het niveau van mijn auto heeft 4 wielen. En als je dan verteld dat er vrachtwagens zijn met 6 wielen of meer ja sommige zelfs met meer dan 30 wielen dan kijken ze je meewarig aan en antwoorden: Ja maar mijn auto heeft 4 wielen.
  Ze begrijpen de cou niet. Voor een personen auto zijn 4 wielen genoeg om goed te functioneren. Voor vrachten zijn meer wilen nodig. Soms kan ik het ze niet kwalijk nemen maar vaak is ook een vorm van geestelijke luiheid. Van niet willen nadenken over waarom andere wagens meer wielen hebben.

  Recent nog zo iets mee gemaakt met de vraag of iemand de troep wilde opruimen. Alles werd natuurlijk weggegooit. Ook goede en zelfs nieuwe spullen. Flexibel denken is er vaak niet bij. En als je vraagt waarom dan dan zijn ze nog verontwaardigd ook.
  Ik vindt het niet erg om alles uit te kauwen maar vaak zijn ze nog geeneens bereid om te luisteren laatstaan na te denken. Alles wat ze doen wordt gedaan vanuit hun eigen enge perspectief zonder dat ze zich ooit zullen afvragen of een andere er ook zo over denkt.

  Ander voorbeeld. Elek tuinman die voor mij werkt veranderd de tuin steeds binnen de kortste keren in één grote grasvlakte. Lekker makkelijk voor hem. Dat ik diverse bomen en struiken wil laten staan dat komt nog geen eens in ze op.

  Vergelijkbaar zijn de reacties op de kritiek die op de amnestie wet gegeven is hier op het forum. Alleen al omdat iemand een Surined is mag hij geen mening hebben over de rechtsgang in SME?! Kom toch gauw.

  Zolang de SME niet openstaan voor de ideeen en wensen van andere blijft het een klant onvriendelijk land waarin de economie en welvaart niet verder komen. De SME moeten leren accepteren dat niet idereen het zelfde is als hij zelf. Dat andere ideeen ook waarde vol kunnen zijn. Dat je iets kunt leren van nieuwe ideeen. Dat niemand de volledige wijsheid in pacht heeft.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.