Suriname’s alleenrecht op Corantijn benadrukt

0

PARAMARIBO, 13 nov – Minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie heeft in Guyana te kennen gegeven dat de Corantijn Surinaams bezit is. De rivier is over de volle breedte Surinaams territoir. Dat is onder meer het Guyanese staatshoofd Bharat Jagdeo kenbaar gemaakt.

Dat gebeurde tijdens een ontmoeting tussen beide functionarissen. Jagdeo heeft toen quasi luchtig gevraagd waarom al ‘zijn’ boten worden aangehouden. “Hij heeft het niet serieus met me besproken. Hij heeft wel op spottende wijze gezegd, dat hij ziet dat ik al zijn boten op de Corantijnrivier pak”, zegt Santokhi tegenover de Ware Tijd. De opmerking is gelijk gepareerd.

Opgemerkt is dat Suriname niet meer doet dan het recht handhaven op eigen grondgebied. De Corantijn maakt daar integraal deel van uit. De recente aanhouding van Guyanese vaartuigen moet in dit licht worden gezien. “Willen Guyanese boten gebruik maken van de rivier, dan zijn er wettelijke regels in acht te nemen”, aldus Santokhi. Dat geldt overigens ook voor Surinaamse vaartuigen.