dinsdag, februari 27, 2024
HomeOnderwerpenEconomieBouwprijzen in Suriname steeds minder grijpbaar

Bouwprijzen in Suriname steeds minder grijpbaar

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 11 nov – De prijzen voor goederen en diensten in de bouwsector vliegen uit de pan. Dit zegt minister Clifford Marica van Handel & Industrie, HI. Van concurrentie is nog nauwelijks sprake. Er wordt massaal misbruik gemaakt van nationale en internationale trends.

Dat breekt lelijk op. De consument is de gebeten hond. “De bouwprijzen zijn enorm gestegen de laatste tijd”, zegt Marica. Dat valt tegen, zeker nu de overheid zoveel mogelijk de bouw van woningen wil stimuleren. Onder de huidige omstandigheden dreigen steeds minder mensen in aanmerking te komen voor een behoorlijk dak boven hun hoofd. Dat zet het huisvestingbeleid danig onder druk.

Overwogen wordt drastisch in te grijpen. De controle op prijzen zal worden verscherpt. “Wij willen dat de samenleving geniet van rechtvaardig vastgestelde prijzen, er mag geen misbruik worden gemaakt van ontwikkelingen elders. We willen dat de kosten omlaag gaan”, aldus Marica. Onder meer de prijzen van cement en staal zullen scherp in het oog worden gehouden.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

16 REACTIES
 1. Ik dacht dat de Surinaamse regering juist een “vrije markt” in Suriname wilde stimuleren.

  Als de gedaalde wereld-prijzen van bouw-grondstoffen niet merkbaar zijn in Suriname , is er denk ik ,sprake van “kartel vorming” of geen gedege concurentie bij groothandelaren.

  Deze Min. is trouwens eindelijk tot het besluit gekomen de olie prijs te laten afhangen van de bezendings-prijs, zodra die aankomt.Dat zou minder speculerend en corruptie gevoelig zijn.

  Als er ook Benzine word “gekraakt” in Suriname , mag de min. van mij, dagelijks de pompprijs aanpassen indien nodig.


  Maak melding
 2. marica droom voor je jongen over tien twintig jaar zullen we je waker maken .
  soms vraag ik me af of de beleidsmakers van suriname van een heel ander planeet komen.
  of is dit gewoon weer struisvogeltje spelen .


  Maak melding
 3. Jullie kunnen niet eens je eigen grenzen bewaken, je eigen milue bewaken etc etc, en dan willen jullie prijscontrole gaan opzetten?

  A) het werkt niet, er komt een gigantische zwarte markt waarbij de eigen controlleurs zelf zullen frauderen
  B) ik ken geen voorbeelden waaruit blijkt dat in deze tijd van globalisatie, protectie echt werkt.


  Maak melding
 4. Voor een 3 slaapkamer woning in steen van ongeveer 150 m2. maken cement en staal ongeveer 15% uit van de totale bouwkosten. Als wij ervan uitgaan, dat zo een huis ongeveer 45.000,- euro kost, wilt men besparen op 6.750 euro. Stel dat de prijzen van cement en staal 50% zullen dalen, kom je dus uit op een besparing van 3375 euro. Zo een huis zal dus 41.625 euro kosten. Een enorme besparing????? Ik denk, dat dit weer eens een typische uitspraak is van iemand, die normaliter slecht wordt geinformeerd.


  Maak melding
 5. ik vind dat handelaren die over de ruggen van de samenleving rijk willen worden hun vergunning afgepakt moet worden zolang de reaktie pappen en nat houden is zullen deze mensen met hun misdadige daad verder gaan dat geld ook voor winkeliers taxi bus noem maar op het lijkt of iedereen zijn eigen prijs heeft lijkt wel een mark .


  Maak melding
 6. De HUIZENPRIJZEN in suriname lijken op die van New York, Londen, Parijs of Amsterdam. De tijd dat drugdealers hun geld wit wassen en zonder blikken of blozen dure huizen kochten in suriname is voorbij. Hardwerkende mensen willen ook kopen hoor en die hebben niets wit te wassen. Geen waterdruk, stroomuitval, slechte infrastructuur en ga zo maar door. Zijn jullie helemaal van de pot gerukt?


  Maak melding
 7. Ls,

  Zoals ik reeds eerder had gemeld er zijn heel foute dingen gaande in de onroerendgoed sector. Ik ben van mening dat er een aard verschuiving moet plaats vinden.€ 250 per m2 is eerder normal dan een uitzondering. Ik ben stellig van overtuigd dat ik op zeer kort termijn opzienbaring zal creeren in de markt. Mijn maximale m2 zal maximaal 130 bedragen en met de meest moderne materialen.


  Maak melding
 8. Het jammere is dat wij kunnen discussieren van hier tot….!
  Het blijkt dat de meningen geen effect hebben en dat – met zeer veel pijn in mijn hart dit zeggende/schrijvende – er op een enkele ministerie na -/+ – er geen visie is of wordt geschapen -wat zijn de probleempunten en wat kunnen de verscheidene oplossingsmodellen verrichten.
  Het is een graaien van de opperste orde en dat er wordt gelogen en bedrogen dat ….. ik weet het niet meer …. Pijn, Pijn doet het!!!

  Het jammere en bijna te begrijpen – niet ik –
  is dat bij een komende verkiezing er weer Graaiers in het Suikerpot/Rijstpot of hoe je het wenst te benoemen, benoemt zullen worden.


  Maak melding
 9. Suri een besparing van 3375 euro is toch liever iets dan niets het is circa 6% korting. Ik heb een huis te koop voor 33.000 euro op 600m2 terrein en het huis is 7 x 12 en heeft 3 slaapkamers, bad en toilet en keuken en woonkamer, water en elektra aangesloten op het net.
  Koop je dit huis dan is er een besparing van 12.ooo euro.


  Maak melding
 10. DU waarom geef je nu de handelaren de schuld van het falend overheidsbeleid? De handel zorgt er juist voor dat er materiaal beschikbaar komt. Het is heel verdleidelijk om de handel de schuld te geven, maar als er een overheid is die snapt hoe de economie werkt zal de verstandige overheid er juist voor zorgen dat er een groter aanbod komt door ondernemers te stimuleren meer materiaal te vervaardigen of te importeren. Hoe meer aanbod, hoe lager de prijs. Vergeet niet dat de overheid weer profiteert van de winst die ondernemingen maken en dat de ondernemingen zorgen voor werkgelegenheid. Tja, werkgelegenheid!Wie zit nou weer daarop te wachten? Liever bedelen in het buitenland!


  Maak melding
 11. Marica ik denk dat je insteek in ieder geval goed is. Wie hiervan last heeft is zelf een kraboe of familie van.
  In de bouwwereld van landen zelfs als nl en VS is onderwereld en bovenwereld met elkaar verweven.
  In suriname waar er totaal geen grip en toezicht op is, niet alleen op de bouwwereld maar op haast alles is het natuurlijk lang leve de anarchie.
  Marica heeft ook gelijk als hij zegt dat door deze wanorde de volkshuisvesting op losse schroeven staat en het dweilen met de kraan open blijft.
  M.i. is de geldelijke besparingen zelfs van ondergeschikte rol tov je streven om grip te hebben op een wanordelijke toestand. uiteindelijke bespaar je niet alleen door kostenbesparing maar meer door eerlijke kosten.


  Maak melding
 12. DE belachlijk hoge prijzen van onroerend goed in Suriname zijn gecreëerd door de zogenaamde makelaars in Suriname.
  Die zien het helemaal “vliegen” omdat zij in het verleden een paar “gekke” vonden die bereid waren die prijzen te betalen.

  Als de “luchtbel” van onroerendgoed prijzen in het westen “klapt” , zal het ook in Suriname merkbaar zijn omdat er geen kapitaal meer zal zijn om het onroerend goed te financieren.

  Op Aruba is de huizenmarkt reeds flink onder druk en zal het waarschijnlijk niet lang meer duren voor die instort, als je je maar voorsteld dat op zoeen klein eiland nu reeds 1250 onroendgoed tekoop of te huur staat en steeds meer onroerendgoed prijzen worden verlaagd.


  Maak melding
 13. Minister,

  Probeer weer zelf woningen op te zetten tegen concurrende prijzen. De aanbieders van bouwmaterialen hebben in dat geval geen andere keus dan de vraagprijzen te verlagen of neem als regering zelf de import van de niet-lokale componenten in handen.
  De recente praktijk heeft uitgewezen dat er nergens ter wereld, dus ook niet in Amerika, een vrije markt-economie bestaat. Het ingrijpen door de regering bij de kredietcrisis heeft dat aangetoond.

  succces


  Maak melding
 14. Dit heeft met witwassen te maken.U moet laten onderzoeken welke importeur de inkoops prijzen berekenen en hoe zijn ze aan de prijzen gekomen.U heeft alle inklaringen van goederen.Omdat de prijzen laag gehouden wordt i.v.m invoer belastingen.De consumenten prijs is werkelijke kosten magazijn in valuta keer 250 tot 300 procent keer SRD


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES