Loonronde geen soelaas voor Suriname in crisistijd

10

PARAMARIBO, 10 nov – In deze periode van crisis is een loonronde het minste waar Suriname aan moet denken. Dit zegt André Telting, president van de Centrale Bank van Suriname. Loonsverhogingen zullen geen zoden aan de dijk leggen. Integendeel, vooral de meest kwetsbare groepen zullen de pijn voelen.

Die groepen zullen hun beperkte financiële speelruimte nog meer zien slinken. “Het streven naar meer inkomen is gerechtvaardigd. Maar meer inkomen is meer koopkracht en dat jaagt de prijzen omhoog, dan ga je achteruit”, zegt Telting in het actualiteitenprogramma Welingelichte Kringen. Dus is een loonronde geen goed antwoord op de crisis die zich mondiaal voltrekt.

Als internationaal het weer betrekt, is het nu niet de tijd om met onredelijke looneisen aan te komen. Delen van de vakbeweging tonen die neiging wel. “We kijken hoe we de gevaren van de crisis die op ons afkomen, kunnen afwenden of tenminste kunnen afzwakken. Het gevaar is wel dat bij prijsverhogingen loonrondes worden gegeven. Dat zal wel problemen geven”, aldus Telting.

10 REACTIES

 1. In de hoogste regionen is het nimmer een probleem geweest om forse verhogingen door te voeren. Hoe denken wij te komen aan daadwerkelijke uitvoering van welk beleid daar ook als blijkt dat de mensen in de onderste regionen, -de middenklasse is allang weggevaagd-, pinaren als ratten?

  Ik heb frequent kontakt met de “werk”vloer. Sommigen komen alleen maar om hun ziektekostenverzekering veilig te stellen. Hun salaris is amper genoeg om een gasbom, wat eten en de bus te betalen.


  Maak melding

 2. Beste mensen,het is jammer dat we na al die tijd nog niets hebben geleerd van economische problematieken.Er zijn mensen aan het bewind,die in eerste instantie aan zich zelf denken en in het tweede geval aan hun buiten vrouwen,want die moeten per slot van rekening ook naar miami,dus aan het volks belang wordt niet gedacht.Maar laat me er dit van zeggen,dat we kundig genoeg zijn om oplossingen aan te dragen,die een totale ineen storting van de economie zal kunnen voor komen.Ik weet waarom een onrealistische deal is gesloten met het canadees goud bedrijf,dat in de prospect fase reeds tonnen goud,diamant,kopper en andere mineralen heeft gejat,zonder om er voor te betalen.Het doel was en is nog steeds een kleine groep mensen te voorzien van enorme weelde,een groep nps-ers,terwijl het volk zit te pinaren.Mensen het koppelen van de srd aan goud zou ons in elk geval die ruimte bieden om het gene te doen aan onze ontwikkeling dat het volk te goede zou komen.Als er mensen zijn die dit land een warm hart toedragen zou ik het zeer op prijs stellen als ze zouden reagen op mijn schrijven.Tot dan wens ik het volk van suriname veel kracht en sterkte toe.Deze last moet nu van onze schouders af. Het is genoeg!!!!!!!!!!


  Maak melding

 3. meneer telting heeft zijn premies binnen, dus de rest moet zich inbinden. dit is tipisch het dubbele moraal en de aanduiding voor het zogenaamde `graaicultuur`.
  de elite vreet de pot leeg en de rest kan stikken!
  en er zijn genoeg lakeien die dit gedrag goed praten.
  waarmee zij we bezig.
  laat uw hersenen eens een keer goed werken!!!!!


  Maak melding

 4. De overheid gaf een poosje geleden met veel fanfare een loonsverhoging van 10%. Wil dus zeggen, dat iemand die SRD.600,- verdient SRD.60,- erbij verdient. Een minister die ongeveer 15.000,- verdient, kreeg 10% erbij, wil dus zeggen SRD.1500,-. De vraag is waarom geef je niet een ieder een vast bedrag bijv.SRD.500,-, dan had je de lagere inkomensgroepen geholpen. Maar 10% aan een ieder toekennen noem ik voor de gek houderij.


  Maak melding

 5. Telkenmale als er verlichting voor de mofinawangs zichtbaar wordt, wordt deze spook op hen losgelaten.

  Masra Telting, yu brede botro!

  Moet de rest per sé modder vreten????


  Maak melding

 6. Heeft de “Surinaamse volk” dit niet aan haar zelf te danken om voor de “OUDE POLITIEK” te stemmen. Waarom boycot men niet masaal eens de verkiezingen een keer door “NIET TE GAAN STEMMEN” en te “EISEN VOOR EEN ZAKENKABINET
  MET UITSLUITEND TECHNOCRATEN” omwille van het
  algemeen belang????????????????????????????


  Maak melding

 7. @ mika spikri
  ik ben wel iemand die suriname een warm hart toedraag maar ik ben het met jou stelling niet eens . ik zal jou ook uitleggen waarom jij ben zeker niet vergeten wat het vorige bewind heeft gedaan in suriname wat ze met de economie hebben gedaan onze strerke gulden is vandaag aan de dag niets meer waard je ben zeker niet vergeten hoeveel nullen het surinaams geld telde ten tijden van de revolutie de waarde ging iedere dag op en neer als wij eerst deze vragen beantwoorden wie allemaal verantwoordelijk daarvoor zijn dan kan jou afvragen of de econimische beleid van deze regering goed of slecht is ik ben niet hier om het voor geen enkele regering op te nemen . maar in de jaren 80 en daarna moest het volk in de rij staan voor hun eerste levensbehoeften terwijl hoge militairen alles hadden bosje heeft huizen laten bouwen voor zijn buiten vrouwen bouterse heeft een huis van een miljoen dollar laten bouwen met jacht helikopter terwijl het volk pinaarde jij heb het over de canadese deal die breng wel geld in het laatje je kan erover twisten of het genoeg is. vergeet niet die 100 miljoenen schuld wat suriname aan brazil moet betalen die is gemaakt onder bouterse en bosje hun regime weet ik kan nog doorgaan maar ik blijf bij mijn standpunt dat de revolutie suriname een zeer slechte dienst heeft bewezen en nu betalen wij allemaal de tol ervan en de mensen die verantwoordelijk voor zijn hebben een goed gevulde bankrekening aan over gehouden . dit is mij mening .


  Maak melding

 8. @ Du ik ben het niet helamaal met jouw eens.
  als we nu onder NL hadden gezeten dan hadden zij ons nog verder uitgebuit dan ze al hadden gedaan.
  Wat betreft de deal van Im Gold een grove blunder van het surinaamse economiche beleid net zoals de deal van BHP bilton.
  Wat wij als surinamers ook verkeerd doe is mensen zoals bouterse en somajardo het land laten leiden terwijl we weten dat deze mensen alleen aan hun eigen denken.
  daarom moet moet men ook niet op de partijen zoals de NDP ,front en het blok gaan stemmen want die partijen zijn al jaren aan de macht in suriname en hebben alleen maar achteruitgang betekent voor Su.
  deze politiek partijen moeten plaats maken voor nieuwe partijen met jonge mensen die wel goeie voornemens hebben met Su en moet de volgende president een vrouw worden want als je kijkt naar het surinaamse huishouden is het altijd de vrouw die zorgt voor de man. ook moet SU stoppen met bedelen bij andre landen en het inisatief zelf in hadden nemen.ze moeten meer bij dragen aan de ontwikeling van de sectoren landbouw,MKB,en toerisme,sport,onderwijs en gezondheidzorg. en zolang dit niet gebeurt en wij alsmaar onze grondstoffen voor een prikie blijven verkopen(die niet oneindig zijn)zal suriname altijd arm en onderotwikeld blijven.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.