President Suriname worden kwestie van yes, we can

57

PARAMARIBO, 8 nov – Yes we can, zegt parlementsvoorzitter en leider van Pertajajh Luhur, PL, over de kansen van zijn politieke partij op het presidentschap. Het is een kwestie van voldoende geloof in jezelf en het kunnen aanspreken van de kiezer. PL kan dat wel.

Dit vermogen zal in de komende tijd intensiever aan de dag worden gelegd. “We zijn een wonder, Pertjajah Luhur is het wonder, dat moeten mensen gaan zien, we hebben al bewezen waar we toe in staat zijn”, zegt Somohardjo. Het voorzitterschap van het parlement moet tegen deze achtergrond worden bekeken. Deze post is binnen relatief korte tijd ingenomen.

De partij mag zal op de borst slaan. Met zoveel zelfvertrouwen is het een kwestie van tijd voor je je gaat afvragen of je niet hogerop kan. “We hebben het binnen vijf jaar tijd zover gebracht, dat is het wonder en dan zeggen we net als Barack Obama: yes, we can. Wij kunnen ook eens het presidentschap op ons nemen. We weten dat we het kunnen”, aldus Somohardjo.

57 REACTIES

 1. Somo, sorry je bent ongeschoold, voor deze post, dat je parlemenst voorzitter bent geworden, dat is gewoon gezien om het NF te behouden, maar dat gaat het NF bij de komende verkiezing zeker nog meer zetels kosten, dat was de grootste DOMME fout van dhr.Venetiaan en Sardjoe, dat zal de grootste ramp voor politiek suriname betekenen, je hebt niet eens behoorlijke ministers, de PL ministers zijn allemaal zwak gewoon de zwakste schakels in het kabinet, wat wil je nog meer, en vergelijk Barack Obama niet, want hij is een zeeg hoog begaafde politiekcoloog en jurist cumlaude geslaagd, SOMO geef mijn een grote Brik! je hebt niet eens een GLO A diploma, dan wil je President worden, wel dan kan Brunswijk het ook worden, denk je dat het een bananen winkel is.


  Maak melding

 2. Niet iedereen heeft de capaciteiten van Obama, laten we eerlijk wezen.

  Paljassen/marionetten aan de macht, zijn een ramp voor Suriname. Suriname zal dan nooit meer uit de armoedespiraal komen, nooit meer!
  Marionetten dienen niet de belangen van Suriname, maar die van de ex-kolonisators. Geef ze maar een zak met geld en ze doen precies wat je wilt…

  Obama, heeft de juiste papieren om een land te besturen en is geen marionet, dat is het verschil.
  Obama is niet te koop!


  Maak melding

 3. Deze schurk blijkt geen respect te hebben voor land en volk…..wie wil een boef als president.
  Jij Somo kan geen (soort van)Obama worden: rede: Jij hebt meer weg van een Aboma.

  En luister noh…of lees noh..USA is moe van al die liegers en bedrieger incl. huichelaars.

  Daarom heeft Obama gewonnen….dus jij als lieger bedrieger,(alias ABOMA) ik geef jouw geen schijn van kans….Ga dit toch eens begrijpen.
  Suri’s zijn ook behoorlijk moe van deze ABOMA bende…dus luister noh… stop met je wonder.SRANAN MAN NO LAW.


  Maak melding

 4. Vergelijking OBAMA – SOMO
  Obama is cum laude afgestudeerd van de Harvard University, Somo heeft nauwelijk de lagere school afgemaakt.
  Obama was fulltime docent op een gerenormeerde universiteit in de VS, Somo was marktverkoper.
  Obama is inteligent en integer, Somo is sluw en een schurk
  Obama zei: Ik ken geen VSA van zwarten, of blanken, of indianen, of aziaten, etc., maar een VSA van amerikanen,Somo verdeelt om te heersen.
  Obama zei, dat hij gaat samenwerken met een ieder , Somo zei ik ben gekozen door en ga werken voor de mensen die op me lijken.
  Ik kan mij dus niet voorstellen, dat zo iemand zit te zinspelen op het presidentschap. Kunt u zich voorstellen Somo in discussie met Obama. Na dat gesprek zal Obama zich afvragen, als er alleen maar idioten in Suriname wonen. En als wij Somo aan het presidentschap helpen, zal hij helaas gelijk hebben.


  Maak melding

 5. Doe eens aan verandering en ga naar huis, stelletje opas
  No you can’t , je hebt al 8 acht jaar de kans gehad.
  Vene heeft al 33 jaar de kans gehad en ram sardjoe 44 jaar , dus nee julie kunnen niet.Ga eens weg.


  Maak melding

 6. Ik hoop alleen maar dat het volk goed zijn verstand gebruikt.

  Wie op deze torroristen/criminelen/boeven/verkrachters/moordenaars/sexsueel misdadigers/aanranders/rovers ga zomaar door wil stemmen/kiezen moet het zelf weten..

  Klach zeur dan achteraf niet waarom je achterlijk onderontwikkeld blijf tot in lengte van jaren..

  Terwijl andere landen/volkeren hoog ontwikkeld wordt..

  Succes..


  Maak melding

 7. Als een nieuw en fris persoon in de Surinaamse Poltiek deze Obama-slogan zou gebruiken zou ik het nog willen begrijpen. Maar Somohardjo? Is hij vergeten dat hij al een spelletje aan het spelen is sinds begin jaren 70. Kortom, een oude politicus zonder enige aanleg zichzelf positief te vernieuwen. Voor mij mag hij ophouden met zijn idiote spel.


  Maak melding

 8. NO you can NOT, SOMO!

  Ga eerst je school afmaken en neemt meteen een abonnement bij de Logopedie.

  En aan dat roven en beroven van het arme volk is geen goed voorbeeld….


  Maak melding

 9. OBAMA of Somohardjo ,groot verschil.
  Obama heeft een schone lei en u menheer Somohardjo.
  Obama heeft zowzt de hele wereld achter zich.
  Een man met een boodschap ,een man met charisma en boven al zééér inteligent .Is met niemand op de vuist gegaan , richt zich niet op het negatieve . Dat kan men niet van u zeggen. Yes we can ,zijn geen inhoudloze woorden die Obama gebruikt heeft.


  Maak melding

 10. Meneer Somohardjo voor dat het zo ver is zich
  voor de keuze te stellen om president van Suriname te worden zou ik graag willen dat u de naam van u partij vertaalt zo dat en ieder het
  kan lezen.Ik vind het gezegd onbeschoft tegen over de kiezers die u taal niet spreken.
  U bekleedt nu de functie als voorzitter van het Senaat en was van het jaar ingewikkeld in vechtpartij in het Senaat. Wat gebeurd er dan als u president van Suriname wordt ik geloof best dat u niet de beste persoon bent om hoog te schreeuwen zo als Obama dat deed “yes we can”.


  Maak melding

 11. Somo is de pedo,de sjoemelaar,de meest oneerlijke en onbekwame parlements voorzitter van Suriname.Als de surinaamse bevolking hem instaat stelt president van Suriname te worden dan zal ik die bewoners van Suriname als dom moeten kwalificeren.
  Somo alias Mr tjekre Tjekre begrijpt niet dat het een grote belediging is voor de hoog gekwalificeerde Barack Obama als hij zich zelf met hem( Mr president of the United States)vergelijkt.
  Somo hou alstublieft op met je dom geklets


  Maak melding

 12. Niemand mag onderschat worden, Mr Somo ook niet. President zijn van een land dam moet je toch wat onderricht beschikken.

  Ik ken de heer Somo’s vooropleidingen niet,
  maar van de elected President van USA mr OBAMA wel,

  1988-1991:

  Studie aan Harvard Law School
  Studeert CUM LAUDE af.

  Petje af…


  Maak melding

 13. Somo is gewoon een Comedy-act aan het opvoeren,Lafoe-torie,Je moet wel toegeven dat ie wel talent heeft om Comediant te worden.Mensen zie dit als een luchtig item,niet serieus nemen,en lachen en nogmaals lachen.OF nogmaals OF: de man is aan Harddrugs die een hallucinerende werking heeft,tja dan gelooft ie zelf ook wel dat ie kan vliegen als Superman.Yes we Can !!!!!
  Hahahaha,Somo ie tja deng!!!,Je moest je schamen om deze woorden te projecteren op jezelf.


  Maak melding

 14. Somo een Javaan als pres is geen probleem
  Maar dan wel een met intellect

  Je bent verre van dat

  Waarom zo ambitieus voor deze positie Om het land nog meer naar zijn verdoemis te helpen
  Je bent niet eens duidelijk verstaanbaar
  Sodeflikker toch op

  Ga maar matten vlechten hor Of Chips frituren Daar ben je alleen goed voor niks anders Je verstand reikt echt niet verder dan die sojaolie in die grote wok van je

  Wat een belediging voor het land Ik kan er niet eens om lachen moet er bijna om jankuh!


  Maak melding

 15. KWS

  Ik corrigeer je even Obama is Magna Cum Laude afgestudeerd hor

  SOmo weet je ga maar een paar bana’s schillen Begin met die van jezelf en bak wat chips hor want je hersenmassa staat gelijk aan die sojaolie in de wok


  Maak melding

 16. De Amerikanen hebben voor CHANGE gekozen.
  Obama had zijn leuze zelf bedacht. SOmo ophouden met copieren.!!!

  Het parelement lijkt op een kleuterklas. Ze kent de betekenis van de woorden aanwezig en afwezig niet.

  jammer dat er geen duidelijke leiding in ons geliefd land is. Echt bloedjammer!! en schandelijk. Is er een politicus die zegt: Ik doe alles uit liefde voor mijn land????


  Maak melding

 17. Gelullig neemt alleen Somo- Somo serieus. Je moet er toch niet aan denken dat Suriname door zo een dief geregeerd wordt? Ik werd een beetje koud toen ik de analogie met Obama las, en toen kon ik een beetje lachen…want stel je voor dat het een serieuze zaak wordt, dan wat dan, baja…..


  Maak melding

 18. Welke zichzelf respecterende academicus wil in de positie komen te verkeren om aan Somohardjo te moeten rapporteren. Mischien wel die zakkenvullers ja. Two for you and one for me. Na enige tijd zullen we zien van wie al die percelen zijn.


  Maak melding

 19. Somo weet niet met wat voor schade hij de javnenen nu al opgezadeld heeft.

  Een javaan in de politiek zal als onbetrouwbaar door het leven moeten gaan.
  Dus, in de nabije toekomst hebben ze een groot probleem.

  Al zouden al die javanen op Somo gaan stemmen, met wie gaat hij de coalitie vormen?
  VHP met 4 zetels.
  NPS waarschijnlijk idem ?

  Als die Somo inderdaad slim was geweest, had ie zijn bek dichtgehouden. En pas bij coalitievorming de presidentschap opgeëist.
  Hoeveel hindoestanen gaan op de VHP stemmen en hoeveel Creolen op de NPS, met de wetenschap dat ze SOMO aan de presidentiële macht helpen.

  Gelukkig dat de andere bevolkingsgroepen beter gïntegreerd zijn en ook weten dat etnische politiek achterhaald is in zo’n beeldige multiculturele samenleving.

  Het zijn de laatste stuiptrekkingen van de Javanen.


  Maak melding

 20. Zolang het Surinaamse volk het toestaat dat boeven, drugshandelaren, oorlogsmisdadigers, landverraders en andere criminelen zich met onze politiek kunnen blijven bemoeien, zijn dit soort vergelijkende uitspraken mogelijk.
  “Yes we can opdonderen”! Dat is een gedurfde uitspraak die beter bij vele politici in SME past. Onbekwame en ongeschikte politieke leiders die zuiver op etniciteit zijn gekozen maken corruptieve praktijken groter.
  Blokkeer alle op etniciteit opgerichte en zodanig bestuurde politieke partijen in SME, verander desnoods de WET hiervoor.
  In ’74 heeft Somo de helft van de Javaanse bevolking ons land uitgejaagd en heeft die andere etnische leider Lachman twee keer zoveel hindostaanse partijgenoten op de Bijlmervluchten gezet. Dit, omdat men bang was dat de creolen de macht zouden overnemen en de moordpartijen zouden legaliseren.
  Wat een onzin!
  STOP dit etnische gedoe! Suriname is net als Amerika en Nederland een grote mengelmoes van kinderen die niet precies weten tot welke etnische groepering ze nog behoren. Ik weet het niet, mijn kinderen weten het niet, mijn kleinkinderen weten het ook niet en datzelfde zal nog meer gelden voor mijn achter-kleinkinderen.
  Obama is geen zwarte president, maar half zwart en half blank. Zijn dochters trouwen straks ongedwongen een voor een met een Latino uit Mexico en een Chinese Taiwanees. En de kinderen zijn:…………………

  In Suriname en Nederland zal het ook niet anders zijn. Stop politiek geent op ras of afkomst, net zoals politiek en kerk gescheiden dienen te zijn. Dan krijgen capabele mensen de kans en kunnen lieden als Somo en good looking dada’s het schudden!

  Amerika, zeer zeker jong, blank Amerika, heeft de wereld de ogen geopend door massaal te stemmen op Obama en niet op een “leider van de eigen kerk”.

  Surinaamse stemmers: “ÿes we can!”
  Stuur de etnische leiders, boeven en drugsdealers allemaal naar huis.
  Doe je het niet voor jezelf, dan doe je het voor je kleinkinderen. Die zullen je zeer dankbaar zijn.

  Das


  Maak melding

 21. Somo aub maak je zelf niet als een stuk dweil, jij hebt ten eerste veel moeite gehad om een amerikaans visum te krijgen ondanks dat je voorzitter ben en jij wil voor president gaan… Somo…. begin beugel voor je tanden te zetten een mooie kapsel en gebruikt listerine………….


  Maak melding

 22. Ik schaam me dood voor die man. Hoe komen wij er van af ? En hij heeft nog een grootmoeds waanzin ook nog. Een javaanse Hitler ? Indo neo nazist ? Of orienteren wij ons verkeerd en zegt het Surinaams volk politiek is vies dus laten viezerikken het beoefenen ? Vandaar dat ik niet in de politiek zit. Of is de IQ van het stemvee zowel ethisch alswel intellectueel ver beneden peil ??


  Maak melding

 23. Walgelijk,
  Somo loopt duidelijk naast zijn schoenen.

  Hij moet een keer beseffen dat we geen kippen zijn in suriname en hij is de kippenboer.
  Hij wet nog niet dat hij wordt afgerekend dit keer voor wat hij geflikt heeft in het parlement.
  Schaamteloze arrogante kwal is hij.

  Papo


  Maak melding

 24. Coalitie Nieuwe Front doet er goed aan na te gaan en leering te trekken uit de fouten die er gemaakt zijn uit het verleden. Als er geen duidelijke afspraken gemaakt worden binnen de coaltie ,ben ik bang dat Mamoet blok het voor het zeggen krijgt door gebrek aan alternatief.Niewe Front is aanzet om eens duidelijkheid te geven in , hoe zij de verkiezing 2010 in gaat.
  Het front heeft er toegeleid dat de economie groeit.
  Wellicht dat het niet overal merkbaar is , maar dat ligt aan de bevolking zelfs.
  Er moet heelveel gebeuren wil het front nog een kanskrijgen. Maar dat begint met duidelijkheid naar de kiezers.
  Somo,Bruns, in de coalitie moet in heroverweging worden genomen.
  Het is aan Vene; hoe wij de verkiezing 2010 ingaan.
  En; wat zijn de mogelijkheden???????.
  Vene. een coalitie partner zorgt voor segregatie ‘alleen mensen die op mij lijken’.
  Hierdoor krijg je een tweedeling .De vraag moeten wij die partner afstoten.


  Maak melding

 25. Aagje, nr. 26,
  Je hebt een verkeerde pseudoniem gekozen en je durft uiteraard niet uit te komen voor wat je eigenlijk bent. Zeker geen javaan. Wat mij intrigeert is jouw zinssnede: Het zijn de laatste stuiptrekkingen van de javanen. Hiermee scheer je alle Javanen onder één kam met Soemohardjo. Dit is puur racistisch bedoeld en dat is wat ik zo jammer vind aan deze soort onzinnige discussie forum. Uiteraard is vrijheid van meningsuiting voor mij een groot goed, maar ik zal nooit beledigend zijn tov een volk. Zelf ben ik ook geen fan van Soemohardjo noch minder van alle anderen die zich politici noemen. Wat ik graag wil zien is dat er iemand opstaat en Suriname leidt naar waar wij thuishoren. Voor mij maakt het niet uit uit welke hoek die komt of uit welke afkomst dan ook. Want zo’n man of vrouw is een rechtgeaarde Surinamer.Dan is een forum als deze niet nodig voor deze soort raciale uitingen. En kan deze forum worden gebruikt voor pure expressies van politieke aard. Want een ieder is gerechtigd om zijn of haar mening te uiten. Ik hoop dat je hierdoor een beetje tot bezinning komt. Want ook veel Javanen hebben gestudeerd en zijn harde werkers en wij zijn echt niet bezig aan onze laatste stuiptrekkingen.

  Een Javaan


  Maak melding

 26. Jullie zeuren over obama dit en dat.
  Waarom hebben jullie het niet over afrikaanse regeerders???

  Obama is goed geschoold maar oordeel over 4 jaar wat hij heeft gepresteerd?

  Je kan wel goed geschoold maar je wordt op je prestaties beloond.


  Maak melding

 27. @nr.34 Ronald Resodikromo,

  Ik wou net een tegenbericht sturen naar Aagje, maar ik las in je bericht precies hetzelfde die ik graag verwoord heb richting Aagje.

  Ik ben volkomen eens met je bericht.

  Jammer dat er onder sommige Surinamers nog een stereotyp beeld heersen van de Javaan.

  Kesuwon mas Ronald! 🙂


  Maak melding

 28. “In ‘74 heeft Somo de helft van de Javaanse bevolking ons land uitgejaagd en heeft die andere etnische leider Lachman twee keer zoveel hindostaanse partijgenoten op de Bijlmervluchten gezet. Dit, omdat men bang was dat de creolen de macht zouden overnemen en de moordpartijen zouden legaliseren.

  Das”

  In die zelfde periode zijn ook de Creolen massaal naar Nederland vertrokken.

  Wie heeft toen de Creolen opgejaagd naar Nederland te vertrekken?

  Is het niet uitgekomen dat Hindostanen worden vermoord door (bosland)Creolen?

  Bij wie ligt de macht? Uit welke deel van de Surinaamse bevolking wordt telkens de president naar voren geschoven?

  Het is makkelijk altijd de zwarte piet naar Surinamers van Aziatische afkomst te spelen.


  Maak melding

 29. yes we can, Somo for pres.
  Eindelijk een verstandige opmerking van somo. Hij kan precies vinger op de zere plek leggen. Yes we can Somo for pres!
  PL is een wonder en Somo is wonder boven wonder. Hij heeft dus hardstikke gelijk.
  stelen, dommer dan dom zijn, verkrachten, vechten in parlement, niet efficient vergaderen eigenlijk helemaal niet vergaderen en maar lullen. Yes we can!
  inderdaad het moet toch een wonder zijn als je deze kwaliteiten heb en nog de gevierde voorzitter van het parlement mag zijn en nog ambitie heb voor pres. en nog populair bent ook. Somo heeft het dus goed gezien dat dit een wonder is en dat hij een wonder is.
  Yes we can.
  eigenlijk toch nog net geen tien maar een dikke negen verdient Somo want in Suriname is niks een wonder.
  Maar toch als je een dikke negen verdient mag je toch pres. worden? Yes we can!
  hoeveel zal Somo verschillen van onze huidige slapende pres.
  Yes we can.


  Maak melding

 30. Leuk toch! Dat kan hij een boksschool in
  het paleis beginnen. Trainer is dan die
  man die bij de waterleiding een openstaande
  rekening heeft.

  En! Anders laat hij via een stichting het paleis op zijn naam stellen toch! En de palmentuin natuurlijk ook.

  Dat zijn de toppers van Suriname, de een is
  een gelovige moordenaar, de ander een wanbetaler en deze houdt van het organiseren
  van verkiezingen waaraan jonge vrouwen mogen mee doen.


  Maak melding

 31. Beste Prema,

  Ik weet echt niet wie de creolen in 74 naar Nederland heeft verjaagd. Wist ik het, dan had ik het ook opgeschreven. Misschien kan je me daarbij helpen.
  Je hebt gelijk, er zijn ook veel creolen naar NL vertrokken toen, maar m.i. niet door angst in te boezemen door hun politiek leider. Als het anders is, dan wil ik dit graag van je weten.

  Verder geef ik niet de schuld aan Surinamers van Aziatische afkomst. Nooit!! Daar ben ik zelf te multi-etnisch voor. Ik bekijk het vanuit het Surinaams oogpunt en nooit vanuit een etnisch oogpunt. Lees mijn posting volledig en haal er niet slechts uit wat je denkt dat je raakt. Het is positief bedoeld en tegen alle politieke partijen die etnisch getint zijn. Ook de NPS.
  We zijn Surinamers en dat gedoe van ik kom uit Afrika of India of China of Indonesia moet ophouden. De meeste van ons die nu nog leven komen helemaal niet uit die landen maar uit Suriname.
  Het kan me ook helemaal niets schelen uit welke etnische groep de president komt, als het maar een is die ons volk kan binden.

  Groet,
  DAS


  Maak melding

 32. @26 + @34

  Waarheid kan soms heel pijnlijk zijn. Vooral als je door anderen op gewezen wordt.

  Jullie zouden je eerder zorgen moeten maken om het feit dat er geen Javanen buiten de Javaanse partijen (PL en KTPI) in het DNA vertegenwoordigd zijn. Het maakt voor jullie niet uit wat voor rommel jullie leider is, maar dan toch op iemand stemmen die op je lijkt.

  En inderdaad, het zijn de laatste stuiptrekkingen van de etnische politiekvoering.
  Daar de Javanen nergens anders te bespeuren zijn, zijn dit dan ook inderdaad de laatste stuiptrekkingen van de Javanen in de politiek.

  En ik heb het niet over de uitzonderingen, maar het algemene beeld.


  Maak melding

 33. Ben het eens met Prema,

  Das,
  Suriname bestaat uit veschillende etniciteiten als deze mensen zouden mixen zal je toch dit gedonder krijgen hij ziet eruit als een indiaan en die ander als een javaan en die ander op indiër.

  Weet je wie de creolen verjaagd heeft dat is eddy bruma hij zei” jullie moeten wel op mij stemmen voor de onafhankelijkheid en daarna mag je de atlantische oceaan oversteken”.


  Maak melding

 34. Prema,
  Die boslandcreolen namen kontakt op met de gezichten, die zij zagen tijdens die vuile binnenlandse oorlog. Mensen die hen stiekempjes in die jungle-war kwamen ondersteunen. They knew each other!

  We kunnen daar ook een boekje over openen hoor Prema.


  Maak melding

 35. Een neger in de politiek wordt sinds jaar en dag als onbetrouwbaar beschouwd,Aagje.

  Ik denk dat je zelf een negroide bent,want juist die zijn het die altijd maar weer andere bevolkingsgroepen neerhalen,ik denk dat de reden daarvoor is,dat ze zelf overal ter wereld een puinzooi van maken ,maar willen als gegoede lui overkomen.
  De Surinaamse negers hebben een handje van.
  Echte Afrikanen die hier wonen geven eerlijk toe dat het negerras is gedoemd te mislukken uitzonderingen zijn er altijd.

  Javanen ,Chinezen en Hindustanen vormen een eenheid en steunen hun leiders door dik en dun is daar wat mis mee?
  Als Somo voor het Presidentsschap wil gaan so what dat hij een Javaan is moet geen belemmering zijn,wat dacht Aagje van de puinzoooi wat de NPS(Neger Partij Suriname) heeft gecrieeerd?
  Ter verduidelijking ik ben absoluut geen fan van Somo,maar als hij denkt dat ie president kan worden waarom niet?Misschien kan hij ook eindelijk wat van zijn land maken you`ll never know.


  Maak melding

 36. Beste mensen,

  Dit is een zeer interessante forum omdat je ongenuanceerd je zegje kan doen. Sterker nog op de man spelen mag en kan. En zelfs bevolkingsgroepen beledigen. Maar als een onpartijdige participant in dit geweld van beledigingen wil ik een opmerking maken. Als ik het artikeltje lees meen ik hieruit te distilleren dat Soemohardjo heeft geuit dat zijn partij ook eens het presidentschap op zich kan nemen. Ik zie nergens geschreven of vermeld dat hij, Soemohardjo, zelf president wil worden. Het is m.i. toch ook mogelijk dat er namens zijn partij iemand wordt voorgedragen als president. Kan best een Javaan zijn of iemand anders maar wel een die de verantwoordelijkheid aankan, representatief is en ook voldoende educatie heeft genoten. En als hij/zij integer genoeg is hoeft hij/zij geen enkele verantwoordig af te leggen. Onder de Javanen zijn er ook heus mensen die deze post kunnen bekleden en onder welke omstandigheden dan ook een heel veel betere president zal kunnen zijn dan wij die tot heden hebben (allemaal geen Javanen dus). Om nu Soemohardjo zo direct op de man af de grond in te trappen zonder verdere verificatie vooraf getuigt van kleinzieligheid. Je mag iemand wel of je mag iemand niet tot daar aan toe. Het ergste vind ik wel nr.26 vermeldt dat door Soemohardjo de Javaan in de politiek voortaan als onbetrouwbaar door het leven zal moeten gaan. Waar haalt hij (of zij?) deze onzin vandaan. Weet je dat je hierdoor verder werkt aan polarisatie. Omdat ik het ook al heel jammer vind dat etnische politiek nog steeds de boventoon voert. Javanen voor Javanen, Creolen voor Creolen, Bosnegers voor Bosnegers, Hindostanen voor Hindostanen. Het is gewoon intriest en dan spreken wij in Surianame van multiculturele samenleving. Ja in kleur maar niet in gedachte en in het hart. En als ik zo de reacties lees dan worden mijn vermoedens dan ook bij deze bevestigd. Zielige lui allemaal. Neem een voorbeeld aan nr. 34, 37, 42 dat kan ook.

  En als de democratie dan beslist dat Soemoardjo in staat is om alle pahe’s en mae’s samen te bundelen en zo de 10 of meer zetels te halen en in de te vormen coalitie een meerderheid heeft. Mag hij dan conform de wil van het volk dan ook niet de presidentschap opeisen ? Het is maar een stelling maar het kan wel ineens zo zijn. En gaan dan de andere bevolkingsgroepen emigreren? Beste lui, leer te relativeren en kom uit voor je menig maar beledig niemand om zijn uiterlijk, opleiding, kleur, geloofsovertuiging of politieke overtuiging.

  Over 50 jaar hebben wij gelukkig een nationaal kabinet. Met de juiste mensen op de juiste plaats. Helaas zullen velen van ons die niet meer meemaken maar het is voor mij persoonlijke een zalige gedachte dat dat ooit eens in Suriname zal plaatsvinden. Voor nu zal ik het moeten doen met jullie, helaas, maar tang boeng. En geen dank voor deze wijze lessen omdat ik dit doe uit respect voor al mijn kondremangs.

  Een Surianmer pur sang


  Maak melding

 37. In Indonesie had je een aantal jaren geleden een president die blind en toch corrupt was.

  Rara hoe kan dat???

  Nr.44. Aagje DNA-lid voor Coronie v/d NDP is een Javaan…

  Somo hoor je nooit praten over economie/werkgelegenheid/criminaliteit/armoede,enz.enz..


  Maak melding

 38. Surinamer puur sang,
  Laat een Surinamer zo u wilt van Javaanse komaf met onbesproken gedrag die aspitatie aan de dag leggen. Ik moet er gewoon niet aan denken dat woody woodpakker zich opmaakt voor het Surinaamse presidentsschap.


  Maak melding

 39. Das,

  Denk jij nou echt dat de Hindostanen en Javanen net voor of na de onafhankelijkheid van Suriname naar Nederland zijn vertrokken uit angst voor de Creolen?
  In dat geval hadden alle Hindostanen en Javanen ervoor gekozen de oceaan over te steken.

  Velen zijn vertrokken, ook de Creolen, omdat ze hadden ingezien dat Suriname na de onafhankelijkheid economisch het niet zou redden. Dat is ook gebleken. Op haast elk gebied is Suriname achteruit gegaan.
  Hoewel je dus weet dat ook Creolen, massaal naar NL zijn vertrokken, sla je dat gegeven over. De Creolen zijn ook uit angst vertrokken, angst voor wat er van Suriname zou gebeuren na de onafhankelijkheid.

  Partijdig zijn naar Hindostanen omdat ik zelf een Hindostaanse ben, ligt niet in mijn aard.
  Het gaat mij om openheid, gelijkheid, rechtvaardigheid onder alle Surinamers, waar zij zich ook bevinden.
  Daarom stel ik vragen, zodat men gaat nadenken, waarom men bepaalde dingen beweert of zegt.
  Keer op keer kom ik tot de conclusie dat men niet tot elkaar wil komen, maar elkaar juist de grond intrapt.

  Pinto,

  Je mag van mij open kaart spelen.
  Maar waarom hebben de Boslandcreolen het alleen maar op Surinamers van Aziatische afkomst gemunt?
  Wil je zeggen dat de Hindostanen de Boslandcreolen slecht behandelen of slecht behandeld hebben?

  Tijdens mijn vakantie begin dit voorjaar heeft een stadsCreool mij verteld, dat hij een hekel heeft aan de Boslandcreolen.
  De reden waarom heeft hij mij ook verteld en daar keek ik van op. Wijselijk heb ik alleen meer geluisterd. Het enige wat ik zei was dat elke crimineel gepakt en gestraft moet worden en dat Surinamers elkaar moeten leren respecteren.


  Maak melding

 40. Beste Johan,

  Een nationale kabinet over 50 jaar?
  Hiermee geef je al aan hoe wanhopig je over de huidige en komende generaties bent.
  En dat was juist mijn punt.

  Inventariseer de huidige bezetting van het politieke bestuur in Suriname.
  Onderzoek wie welke politieke partij vertegenwoordigt.
  Concludeer zelf welke groep(en) politiek niet geïntegreerd is.

  Als je misschien meent te zeggen dat een nationale kabinet kan bestaan uit politieke partijen gebaseerd op etniciteit, dan hoef je geen 50 jaar af te wachten, want dat hebben we nu al.


  Maak melding

 41. als de democratie brunswijk instaat steld alle marrons te bundelen en veel zetels te halen zou het net als bij somohardjo for president een ramp zijn voor het land.nr 49 je bent niet beter maar je reactie is nog slechter dan de rest.en je bent net zo arrogant en idioot als die somohardjo om te denken dat je een ander de les kunt voor lezen?alleen de javanen lusten somohardjo niet voor het lands belang maar voor eigen belang.
  rot toch op man met je idiote wijze lessen!
  men moet aantonen wat men in z’n mars heeft ongeacht wat je ras is.neem somohardjo eens onder de loep en als je niet kunt zien dat deze man niet spoort dan zit er een hele hele grote balk in je oog of je bent onmenselijk en evenzo corrupt,aan lagerwal geraakt ,slechte inborst ,zeker geen gentleman verdacht van aanranding enz enz president??? no no no!

  greeting
  passaat


  Maak melding

 42. Beste Prema,

  Bedankt voor de wijze lessen in de geschiedenis van ons o zo mooie Suriname.
  En Pinto ook bedankt voor de bewering dat Bruma de Creolen op de Bijlmervluchten heeft gezet.
  Maar volgens mij snappen julie mijn postings niet, of jullie zijn zo geobsedeerd door en vastgeroest in etnisch denken dat jullie, niets anders kunnen dan doemdenken.

  Nogmaals, ik ben voor samenwerking en niet voor tegenwerking van welke etnische groep danook. Ik ben geen creool, geen hindustaan, geen javaan, chinees of indiaan maar ik ben een rasechte Surinamer.
  Proberen jullie te begrijpen wat Johan met zijn posting bedoeld en doe minder hitsig naar mensen die andere standpunten hebben.

  Das


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.