zondag, april 21, 2024
HomeNieuws uit SurinameSurinaamse politici kunnen wat leren van Obama

Surinaamse politici kunnen wat leren van Obama

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 7 nov – Surinaamse politici kunnen het een en ander leren van Barrack Obama. Dit stelt oppositieparlementariër Jiwan Sital. Met name de uitstraling van vernieuwing die Obama aan de dag heeft gelegd, moet ook in Suriname wat te betekenen kunnen hebben.

Mensen motiveren om verandering ook echt te willen, is een kunst die de Surinaamse politiek zich eigen zou moeten maken. Eigenlijk is het waar de achterban naar uitkijkt, maar wat gemist wordt elke keer als er een nieuwe regeerperiode aanbreekt. “Het komt erop neer dat politici geen open kaart spelen, na de verkiezingen doen ze weer hun eigen ding”, zegt Sital tegenover de Ware Tijd.

Met het verlangen naar verandering en vernieuwing wordt geen rekening gehouden. Of de schijn wordt opgehouden zolang dat nodig is. “Dezelfde gezichten uit het verleden die het electoraat niet aanstaan, doemen na de overwinning weer op en krijgen belangrijke posten te beheren”, aldus Sital. Dat geldt voor zowel de coalitie van het moment als de oppositie die zich nu opmaakt voor de verkiezingen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

16 REACTIES
 1. Het grootste prolbeem met de suris is,,dat wij maar geen afschijdt kunnen nemen van het verleden.

  En dat komt,omdat wij geen toekomst koesteren verlangen,maar willen en zijn blijven steken in de jaren voor-christus n.l.het slaven verleden..

  We willen totaal geen toekomst en kunnen niet verder kijken dan ,,,tamara oe sa sie ,,,
  Maar die tamara komt maar niet.

  In tussen zijn onze dierbare lijders boven het gemiddelde leeftijd geworden en zijn totaal vast gelopen..Ze willen geen afstand doen , nemen..

  Gevolg opvolgers zijn strijdende ten onder gegaan en hebben andere keuzes gemaakt..

  Daarom zitten we met die gebakke peren met lijders die tendode zijn opgeschreven .
  .Geen enkele vorm van motivatie..

  Er is geen enkele partij die een dader heeft met nieuwe opkomende opvolgers..

  Op de middelbare scholen geen toekomst visie wat betreft,, hoe het land gedient moet worden..
  Op de universiteit geen enkele vorm van onderwijs wetenschappelijk onderzoek ,,hoe het land bestuurt kan worden welke richting het moet gaan…


  Maak melding
 2. Surinaamse politici hebben geen uistraling nodig “ALS ZE MAAR HUN ZAKKEN KUNNEN VULLEN” en op hun “LUIE KONT ZITTEN”.
  Meer hebben ze niet nodig.
  Oh ja, bedelen kunnen ze wel heel goed.


  Maak melding
 3. ‘Uitstraling en motivering’. kijk maar naar Vene of Sardjoe ik zie geen enkele uitsraling of motivering integendeel raak ik juist depressief van hun porems.

  Sorry hoor maar zolang de voorzitters van VHP, NPS en PL enz. ook de hoogste posten moeten bekleden ondanks hun ouderdom en gebrek aan kennis zijn wij gedoemd, ik denk dat ze juist veel van Bokasa en Mobutu geleerd hebben.


  Maak melding
 4. Surinaamse politici blijven zitten tot hun zetel van ellende in mekaar zakt en zelf dan raak je ze niet kwijt. Het Surinaamse volk mag een voorbeeld nemen aan de Amerikanen. Stem nu een keer op verandering. En niet de ene oude politicus, verruilen voor de andere oude politicus.
  Ik kan kort zijn en stellen: alles wat nu aan politieke partijen in het Surinaams Parlement vertegenwoordigd is, valt per definitie onder de noemer “oude politiek”.


  Maak melding
 5. ik dacht bouterse jullie obama was ? suriname was op weg een goede democratie te worden maar nu zijn we terug bij af het zal veel inspaning en energie kosten om het weer zover te krijgen als voor 1980 ik ben voorstander van een soort samenwerking met nederland die een soort controlle houd want wij surinamers hebben bewezen dat we suriname geen moer vooruit hebben gebracht na 1975 suriname is juist achteruit gegaan met alles.


  Maak melding
 6. Met onwillige honden is het slecht hazen vangen. In plaats van aan te pakken vechten wij als kat en hond.

  You can not learn old dogs new trics. Anno 2008 zijn er politici, die de computer maar een onding vinden.


  Maak melding
 7. Inderdaad kunnen onze surinaamse politici van alles en nog wat leren van anderen zoals het nalaten rancune en tweedracht te zaaien,nooit beloven anderen met wortel en tak te zullen uitroeien maar tegemoet te komen waar het hun aan inzicht tekort komt.Met Divali willen we licht in de duisternis,kennis i.p.v onwetendheid,tevredenheid i.p.v. hebzucht en jaloezie,vergeving i.p.v. rancune,maar helaas alleen met de mond.
  Confucius zei eens:Als de graanzolders vol en de gevangenissen leeg zijn,als de bakkers rijden en de dokters lopen,als de spaden glinsteren en de zwaarden verroest zijn,als de mensen alle reden hebben om hun leiders te vertrouwen,pas dan wordt het land goed bestuurd.De surinaamse OBAMA zal verschijnen en een droom in vervulling gaan als al die ABOMA’s bereid zijn vanaf vandaag kwaliteit te leveren voor al dat geld dat hun elke maand toekomt omdat het verplicht wordt ingehouden van iedere loontrekker in swietie Sranang die deze bijdrage beschouwen als lasmonie!
  Soso karaktie,
  Dick Tjon


  Maak melding
 8. Minister Santokhi vs Biervliet en de gevolgen.
  Het is heel simpel. Een minister hoort zijn eigen apparaat ten alle tijde te verdedigen en never nooit onder uit halen. Ook zal in zijn apparaat foute mensen zitten maar dat hoort hij intern op te lossen en niet een eigen functionaris op een persconferentie vernederen en of valselijk te beschuldigen. Hierdoor wordt zijn eigen apparaat lam en zullen zijn onderdanen nooit enig geloof hebben in hun baas omdat die hun juist laat vallen. Vertrouwen hebben in een baas en correct handelen bij sancties zal een instituut in evenwicht houden. Een complete desoriëntatie en wantrouwige situatie is nu ontstaan op het ministerie van Justitie.
  De onmetelijke tegenwerkingen vanuit zijn eigen ministerie zal worden ingezet en dus zal het poten zagen onder de stoel van de minister beginnen . De reden hiertoe is des temeer omdat nu blijkt dat de minister heeft gelogen over zijn ambtenaar en dus een personeelslid heeft beklad. De vraag is nu wat de vakbond zal doen in deze kwestie omdat de samenwerking met de vakbond nu wankel is.
  De minister is nu juist verplicht te vertrekken van zijn departement omdat alle geloof in hem weg is en hij geen gezag meer heeft noch minder respect kan afdwingen. Elk zichzelf respecterende vakbond wil deze nog enige steun en respect hebben van haar leden zal nu na de uitspraak van de rechter toch het vertrek van de minister moeten opeisen. Elk zichzelf respecterende minister zou zelf zijn ontslag moeten indienen. Elk zichzelf respecterend volk kan geen minister als leugenaar hebben. Elk zichzelf respecterende president zal zijn gezag moeten tonen wil ook hij zich nog gezagvoerder noemen over zijn kabinet. Elk zichzelf respecterend hof van Justitie heeft zijn taak naar behoren verricht.
  Excuses over eigen ambtenaren in dagbladen is juist en correct maar de schade aan integriteit en voorbeeldig gedrag is hierdoor niet opgelost. Een minister die in feite ook in de hiërarchie ergens boven Justitie staat wordt door zijn eigen ambtelijk orgaan veroordeeld en dat brengt al heel wat structuur op losse schroeven. Vooral niet een minister van justitie die eind verantwoordelijke is van het veroordelen van rotte appels in de samenleving mag geen rotte appel zijn…
  De president van het land heeft nog een zijweg wil hij de minister als persoon behouden in zijn kabinet en dat kan door deze minister te vershuiven naar een andere ministerie, reshuffling. Dit is daadkracht en respect naar de samenleving en vooral ook naar de jeugd die morgen niet de zelfde uitstraling mogen hebben als hun voorgaande leiders. Opvoeding van de jeugd gebeurt toch ook vanuit het kabinet? Nu zal het bestaan van democratie, normen en waarden van de natie zich openbaren.
  Drs. Hein Taus


  Maak melding
 9. Surinaamse politici kunnen niet alleen wat leren van Obama, ze kunnen van IEDEREEN wat leren. Het gemiddelde IQ van de Surinaamse regering, gezien het opleidingsniveau, ligt net boven het mavo. Obama is magna cum laude afgestudeerd. Elke vergelijking met deze man gaat mank. Surinaamse politici gaan NIETS kunnen leren!!! Een parlementsvoorzitter die niet te verstaan is, een oppositie die geen oppositie is, en een coalitie die geen regeringsverantwoordelijk neemt. Kijk niet naar Obama. Hij is TWINTIG bruggen te ver voor Suriname. Natuurlijk kun je iets leren van deze man: Maar DOE er iets mee!!!!


  Maak melding
 10. Het probleem van Su. is dat Surinamers zich niet los willen koppelen van het verleden.
  Ik zeg niet dat je moet vergeten vanwaar je bent gekomen, maar je eraan vastklampen heeft gevolgen.
  Het verleden zit als een keten aan de voeten van Suriname, daarom kan het land niet voorruit.
  Surinamers zitten elke dag te janken over de slavernij,de jaren ’80(dat vooral), over mensen hun afkomst.
  Ze zitten elke dag mensen te generaliseren,
  Er is helemaal geen liefde onder elkaar in dit land, al dat gezegde over WI NA WAN,is lippentaal, het komt niet vanuit het hart.

  Er zijn teveel blokken in Suriname: de hindu blok, de java blok, de fotonegre versus djoeka blok, de ingi blok, de china blok etc
  Geen enkel land dat in blokken leeft, gaat voorruit.
  Ik zeg niet dat het verkeerd is dat er verschillende rassen in Su.wonen, maar de manier waarop we met elkaar omgaan is beestachtig.

  Kijk maar in VS: een land waar zwart en wit het niet met elkaar konden vinden. Ze hebben het verleden van hun afgeschud en ze hebben de handen naar elkaar toegereikt.
  Weten jullie hoeveel blanken op Obama hebben gestemd?????
  Amerikanen kijken niet naar je afkomst, maar naar je potentie.
  In Suriname kijkt men naar afkomst en kleur…en niet naar potentie.


  Maak melding
 11. Leiders dienen te worden gekozen om hun eerlijkheid,hun wijsheid,hun moed en hun dienstbaarheid-niet naar stand of ras,ook niet naar formele religie.,,Het meeste respect verdient degene, die het meest deugdzaam is.
  De Profeet Mohammad (vrede zij met hem) Zei:,,respecteer en eerbiedig ook een zwarte man als hij aangewezen is om over u te regeren.,, Mahatma Gandhi zei tegen Lord Amphill het volgende:,, Mij interesseert de nationaliteit van de regeerder niet, wel zijn methode van besturen en vooral zijn opvattingen.
  Als er leiders met zulke kwaliteiten zullen opstaan, pas dan kan er rechtvaardigheid heersen.
  KHAN.
  NANHEKHAN


  Maak melding
 12. “Mahatma Gandhi zei tegen Lord Amphill het volgende:,, Mij interesseert de nationaliteit van de regeerder niet, wel zijn methode van besturen en vooral zijn opvattingen.
  NANHEKHAN

  Nanhekhan”

  In Suriname kijkt men juist wel naar de afkomst van de president en niet naar zijn capaciteiten en kwaliteiten.

  Vraag me verder af of in Suriname een vrouw, die beschikt over de capaciteiten president te worden, dat ooit zal worden.

  In Suriname hangt men nog steeds de ouderwetse en zeer verwerpelijke partijpolitiek aan.

  Waarom niet een 2 partijen-stelsel in Suriname net als in Amerika?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES