Surinaams staatshoofd wil duidelijkheid Billiton

12

PARAMARIBO, 6 nov – President Ronald Venetiaan heeft duidelijkheid gevraagd van Billiton rond het voorgenomen vertrek uit Suriname. Volgens minister Gregory Rusland, van Natuurlijke Hulpbronnen zijn schriftelijk vragen gesteld over onder meer de wijze van vertrek.

Er staan honderden banen op het spel, nu het bedrijf afziet van verder onderhandelen over de bauxietreserves in West-Suriname. Ook moet rekenschap worden afgelegd over de gebieden die reeds zijn uitgemijnd. Daar spelen onder meer milieukwesties, zoals het achterblijven van enorme kraters. Parlementariër Winston Jessurun heeft de regering aangeraden Billiton schadevergoeding te eisen.

Volgens Rusland zal de aluinaarderaffinaderij te Paranam hoe dan ook blijven draaien. Surralco, dat de grootste aandeelhouder van de raffinaderij, overweegt import van bauxiet uit Brazilië. Rusland ziet dat niet zitten. De voorkeur gaat uit naar het winnen van bauxiet in West-Suriname. Dit levert zoveel meer arbeidsplaatsen op en vergroot ook de kans op meerwaardige productie en ruimere inkomsten voor de staat.

12 REACTIES

 1. Suriname moet billinton een behoorlijke schade vergoeding vragen.Ze moeten niet denken dat ze met een klein bedrag ervan afkomen.Zoniet moet Nederland ervoor opdraaien want het is een nederlandse bedrijf.We moeten ons niet meer laten gebruiken als slaven.De hollanders moeten niet denken dat we nog gek zijn.Stelletje assiociale gasten.


  Maak melding

 2. Suriname een hoeg schade vergoeding eisen van billinton.Ze hebben ons al genoeg uitgebuit en nu willen ze weg.Deze gasten kan je niet vertrouwen.Ze zien ons nogsteeds als slaven.Dat is mijn mening.


  Maak melding

 3. Huur een paar milieudeskundigen in om ze aan te pakken. Ze zjn verplicht om alles weer in goede staat achterlaten. Laat ook monsters nemen van bodem en oppervlaktewater daar in de buurt.
  Indien ze sanering weigeren, dan moet Suriname gewoon naar het Internationaal recht gaan.


  Maak melding

 4. Voor alle duidelijkheid. Indien men schadevergoedingen wil indienen betreft milieuvervuiling, dan moet de vervuiling een GEVAAR VORMEN VOOR DE VOLKSGEZONDHEID.
  Dus, verontreinigde oppervlaktewater/grondwater, verontreinigende bodem, luchtverontreiniging en ook geluidsoverlast . Het gaat dus primair om deze 4 milieu elementen.
  Een krater/uitzicht, valt dus niet onder milieuelement!
  Men moet eerst goed uitzoeken voordat men schadevergoeding indient, want ‘uitzicht’ valt NIET onder milieuelement.

  Dus, men moet milieudeskundigen monsters laten nemen van bodem en oppervlaktewater/grondwater en lucht uit die omgeving. Pas nadat men voldaan heeft aan deze onderzoeksplicht en bewijzen van verontreiniging verzameld heeft kan men een rechtszaak beginnen. Men moet per vervuild element een milieuclaim indienen.

  Nogmaals, laat milieudeskundigen dit regelen, deze mensen weten precies wat ze moeten doen.
  Ga niet zelf voor milieudeskundige spelen want de rechter toetst alleen aan de milieuwet.
  Een krater, is geen direkte gevaar voor de volksgezondheid, hoe lelijk het ook is.


  Maak melding

 5. bedank rusland, nu komen honderden mensen op straat dank zij jou ondeskundigheid, je gaat het zelf niet kunnen doen, een banen bedrijf, brunzeel enz kunnnen jullie niet aan, hoe willen jullie dan een miljarden bedrijf gaan runnen?


  Maak melding

 6. Greggie jonge,

  Nodig toch die Chinese jonges van jou van Grun Djarie………waarom blijf je achter man man….

  Of laat India of Taiwan jou helpene….

  Vriendelijke Groeten,…….


  Maak melding

 7. -link-

  Is dit de geldende mijnwet van Suriname anno 2008? Er staan dingen in die schadevergoeding onmogelijk maken. Indien deze mijnwet nu nog anno 2008 gebruikt wordt dan moet dit zo snel mogelijk hezien worden, want dit is een koloniale ‘mijnwet.’

  “Algemene bepalingen voor ontwikkeling van de goudindustrie in Suriname.
  Personen die in aanmerking komen:”
  1.Nederlanders
  2.Ingezetenen van Nederland
  3.Ingezetenen van Suriname
  4.Vennootschappen in Nederland
  5.Vennootschappen in Suriname.”

  Hier ziet men dat Nederlanders nog steeds voorrang hebben op Surinamers, anno 2008!

  PS Het kan ook zijn dat die kraters radioactief zijn. En dat is weer een gevaar voor de volksgezondheid!


  Maak melding

 8. En het bedelen is al begonnen. Wat voor duidelijkheid wil Vene nog van Billiton.

  En waarom heeft de minister de schriftelijke vragen niet gesteld? Of wil Billiton niet meer met de Minister praten?

  By the way heeft Billiton al schriftelijk aangegeven dat ze vertrekken en onder welke voorwaarden?

  Oh ja, vorige week stond nog een bericht hier dat een Nederlandse parlementarier vond/eiste dat de Surinaamse regering weer met Billiton moest praten.

  Ingerukt mars Vene.


  Maak melding

 9. De eerste actie die van onze regering wordt verwacht is het bevriezen van alle mogelijke financiele tegoeden/middelen van Biliton in SME. Daarna gaan we onderhandelen.
  Het heeft geen ene zin om te onderhandelen wanneer je geen dwangmiddelen hebt tegen multinationals als deze. Zijn de financiele middelen niet aanwezig in het land en reeds uitgevoerd naar Nederland of elders dan is er nog beslaglegging op materiele en onroerende zaken van deze maatschappij. Eerst moet onze regering die strijd aangaan en daarna pas aan tafel gaan zitten. Er zijn te veel landen met belangrijke grondstoffen die door de rijkere landen worden uitgebuit.
  Na jarenlange winst zegt men dan ineens beye beye en gaat men op zoek naar een ander slachtoffer, meestal in Afrika, Zuid Amerika of Azie.
  Onze regeerders zijn te lief. Of worden ze in hun handelen gehinderd door tjoek’s uit het verleden? Het wordt tijd dat ze hun ballen tonen anders verlaten straks ook andere multinationals ons land.
  Biliton verplichten om goede financiele afspraken te maken met de vele werknemers die straks op straat komen te staan, is een van de belangrijkste taken van de overheid.

  Das


  Maak melding

 10. onderhandelen is geen kwestie van elkaar te zitten sexbollen maar keihard zaken doen.

  de president is bezig de onderhandelingspositie van suriname te verzwakken.

  laat billiton weg gaan en dan zien wij maar verder.mij paart mag de suralco ook opstappen.
  vroeg of laat zou dit toch moeten gebeuren.kijk maar naar het geval moengo

  suriname is nooit van zijn bauxiet export rijk geworden.maar juist achteruit gegaan.
  alex


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.