vrijdag, mei 24, 2024
HomeNieuws uit NederlandJohn Leerdam brengt bezoek aan Suriname

John Leerdam brengt bezoek aan Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

John Leerdam, Tweede Kamerlid voor de PvdA, vertrekt zondag 2 november met enkele delegatieleden van de Nederlandse Taalunie voor een werkbezoek naar Suriname. In zijn koffers zitten tientallen kilo’s aan nieuwe boeken voor de openbare bibliotheek in Paramaribo en een school in Palumeu.

Met deze symbolische gift vraagt Leerdam aandacht voor het schrijnende gebrek aan boeken in Suriname. ,,Een structurele oplossing voor het gebrek aan goede boeken komt Suriname als volwaardig lid van de Nederlandse Taalunie toe , zegt Leerdam.

John Arnold Walther Julius (John) Leerdam is geboren op Curaçao (23 juli 1961) en zoon van een Surinaamse vader en een moeder afkomstig van het eiland Saint Kitts. Namens de Partij van de Arbeid maakt hij sinds 30 januari 2003 deel uit van de Tweede Kamer. Daarvoor was hij werkzaam bij het Cosmic Theater in Amsterdam, waarvan hij in 1999 directeur en artistiek leider werd.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

22 REACTIES
 1. nou weer een snoep reis met mijn belasting geld datik keihard voor moet werken.
  en wat voor bo9ekn nemen ze mee hopelijk niet over grachten en kaas en de norm enwarden van hier want dat ze niet nodig in sweti Srankondre O JA IK HOOP DAT ZE OOK DE ZELFDE BEHANDING KRIJGEN ZOALS DE Surinamers krijgen als hier aan komen op schiphol.


  Maak melding
 2. Helaas is het weer zover,die Dikkertje Dap traditie wordt voortgezet en surinaamse schoollinderen zullen weer opgezadeld worden met hollandse literatuur en hollandse zienswijzen van zaken.Ik vraag me af wie deze John Leerdam heeft gevraagd met zo een kolonialischtische voortzetting van het onderwijs in Suriname door te gaan.Die man kan en wil, bewust geen bijdrage leveren aan een vrij en onafhankelijk Suriname maar bevordert neo-kolonialisme en dat is nog kwalijker dan wat bakrabassie eerder eeuwenlang heeft gedaan.Vorig jaar is hij met Bert Koenders poppenkast gaan spelen in Thalia en beseft tot nu toe niet dat zijn handelingen niet bevordelijk zijn voor Suriname.John alsjeblieft,hou die boeken voor jezelf want je brengt Suriname onherstelbare schade toe door bedelakties in Nederland te organiseren en die rotzooi z’n laatste rustplaats te laten vinden in Suriname waar men daarna geindoctrineerd achterblijft wanneer jij weer hoog en droog weer terug bent in Nederland en je poppenkasterij in de Tweede Kamer vertoond.Nederlandse boeken zijn voor de nederlandse schooljeugd.Ga je surinaamse kinderen opnieuw die ballast aansmeren over de tachtigjarige oorlog,de vrede van Breda,Willem van Oranje,het stadhouderloos tijdperk en het graven van het Noordzee kanaal?K’ba mang John,je kan betere dingen doen zoals surinammse kinderen met rust laten want je weet helemaal niet wat daar gebeurd.Alle appels en peren zijn in surinaamse boeken vervangen door awarra’s en knippa’s,alle ijsschaatsen en wintersokken zijn vervangen door knikkers,vliegers en patta’s,Jan,Kees en Gijs zijn vervangen door Bennie,Roy en Rudy dus ga die kinderen niet opnieuw vergiftigen met je hollandse literatuur.We weten hoe Nederland op een of andere manier de invloed,100% controle,in Suriname wil behouden maar verleen deze hand en spandiensten a.u.b. niet,mie e begie joe gooi die boeken in de oven bij Ijmuiden dan heb je een wezenlijke bijdrage geleverd!!
  Dick Tjon


  Maak melding
 3. kijk uit voor sky radio want bij jou vorige bezoek aan suriname heeft hij het volk op lopen hitsen zoals altijd, bij dat bewuste bezoek ging het over de jeugd in suriname die niets weten over de militaire regime van toen. sky radio en limbo zijn de beschermer van de misdadige regime van bouterse


  Maak melding
 4. Deze man is Surinamer en Antilliaan wanneer het hem uitkomt. Ik begin steeds meer en meer te denken dat deze man een dubbele agenda heeft. Hij wil dat de Antillen weer een soort ‘kolonie’ van Nederland worden.
  Hij heeft niets gedaan om de Bonairianen uit te leggen wat een gemeente overzee inhoudt.
  Nu blijkt dat de Boanirianen die dachten dezelfde wetten te zullen krijgen als de Nederlandse gemeenten, toch gediscrimineerd zullen gaan worden. Een kind van een Nederlander, geboren op Bonaire, krijgt straks dezelfde rechten als Nederlandse kinderen geboren in Nederland, terwijl een Bonairiaanse kind, dat ook geboren is in Bonaire en zelfs in dezelfde ziekenhuis als het kind met Nederlandse ouders, een totaal andere toekomst krijgt met andere rechten!
  Iedere asielzoeker/vluchteling die Nederland binnenkomt, heeft meer rechten dan de Bonairiaan die eeuwenlang heeft bijgedragen aan de welvaart van Nederland. Dit is nu wat men stank voor dank noemt. Ze hebben de Bonairianen in een val gelokt. En nu pas komt de aap uit de mouw.

  Trouwens, er is al een plattegrond gemaakt waar wie, en wie, mag wonen op Bonaire.
  Bonairianen die wel meer dan 15 jaar overgedaan hebben om hun huizen steentje voor steentje te bouwen verkopen nu hun huizen aan Nederlanders en kopen een auto voor in plaats. Deze huizen worden daarna voor het 3 dubbele doorverkocht aan andere Nederlanders.

  Men heeft de Bonairianen niet goed geïnformeerd. De Bonairianen hebben gekozen zonder dat ze te weten wat hun te wachten stond. Ze krijgen andere wetten binnen het koninkrijk!
  En Leerdam heeft naar mijn weten deze mensen niet gewaarschuwd. Ben bang dat deze man met een dubbele agenda naar Suriname gaat.

  http://www.pueblosoberano.org/
  (lees de documenten)


  Maak melding
 5. Halloween is al voorbij dus hij hoeft de surinaamse kinderen geen schrik te gaan aanjagen met zijn gezicht!
  Met dit soort onzin haalt hij het nieuws!
  Waarom worden wij neergezet met dit soort zielige figuren, die een gratis plaatsje van de PVDA in de Tweede Kamer hebben gekregen?
  Eigenlijk zijn wij (surinamers) de gemarginaliseerde groep in Nederland en niet de marrokkanen die veelvuldig negatief het nieuws halen!


  Maak melding
 6. Mr invissible is weer boven water. Hij kan zich liever in NL parlement profieleren dan zich bezig houden met Suriname. Of gaat hij weer toneelspelen.


  Maak melding
 7. John Leerdam is gekozen door nederlanders om het nederlands belang te dienen en dat is in dit geval de neokoloniale invloed voort te zetten.John,laat Suriname met rust en hou je rommel voor jezelf.Dit is niet iets dat bijdraagt aan de kennis en vooruitgang in swietie Sranang.Surinamers zijn zelf bezig boeken te schrijven en hebben nederlandse boeken niet nodig.Laat Suriname met rust!
  D.T.S.K.


  Maak melding
 8. Ik ben het eigenlijk helemaal niet eens als die witte mannen,toeristen of niet en vooral die uit de nederlandse regering opeens zoveel heen en weer vliegen tussen AMS-PBM maar deze man gaan naar een deel van zn huis en ik geloof niet dat deze man Suriname op welk manier dan ook zal gebruiken om er zelf beter van te worden.

  Liever iemand met een Surinaamse achtergrond dan een witte want die kan liever zn tijd in Nederland steken,laat ie eerst daar de problemen oplossen voordat ze in Suriname willen bemoeien.

  Bouterse For President!


  Maak melding
 9. ik hoop voor BOUNTY LEERDAM, dat hij aan een strenge 100% controle onderworpen zal worden bij terug komst op Schiphol. Suriname en de Surinaamse Nederlanders hebben helemaal niets aan deze hollandse schoothondjes. Wedden dat hij ook boekjes met sinterklaasliedjes gaat aanbieden in Suriname?


  Maak melding
 10. @ nummer 12 die persoon met surinaamse achtergrond heeft in de jaren tachtig laten zien hoe goed hij onze probleem kan oplossen die zelfde man die jij als president wil.ik vraag mij soms af als mensen zoals jou het echt menen wat ze zeggen.


  Maak melding
 11. Jongens, kruipen jullie lekker terug in jullie slavernijverleden!!! Ik werd onlangs verweten negatieve reacties te plaatsen, en wat zie ik: alleen maar negativisme. Als iemand met goede bedoeling komt: het is niet goed! Als iemand met andere bedoeling komt: het is niet goed! Wat is er nu eigenlijk WEL goed? Ik word kotsmisselijk van al deze idioterie. Wees eens een keer dankbaar! Maar dat zit er bij de Suritsticks niet in!!!!


  Maak melding
 12. goede zaak van leerdam om suriname te helpen
  met boeken voor die leerlingen daar.ik ben blij dat hij het op zo een manier doet om wat te doen voor suriname.het is een waardering voor die surinamers die hier in nederland wonen.


  Maak melding
 13. @nummer 15 jij hebt groot gelijk .
  weet je wat ik nog vreemder vind is dat philomena bijlhout van stal word gehaald om om te oordelen over de surinaamse president en dat doet de ndp toen ik dit las zakte mijn broek letterlijk af bijlhoud die in de volsmilitie van dictator bouterse zat iemand die huilde met de man die het surinaamse volk heeft venerderd sky radio heeft grote smoel over leerdam maar bijlhout is hun heldin zijn moet het volk komen vertellen over hun president het zou beter zijn dat zij afstand nam van de misdaden die zij en haar minaar bouterse het volk hebben aangedaan. zo kan je zien hoe het volk word misleid voor eigenbelang .


  Maak melding
 14. Wat zal de man (John) schrikken van al deze ……reakties.John ik zou zeggen wees gerust uit deze(zelfde) boeken zullen ze hun kennis bij spijkeren.Met dit soort stommiteiten zie je dat de meeste mensen
  je niet kennen .John lobi brada have a nice time in Paramaribo en bij terugkomst naar Nederland bel ik je meteen op en gaan we het e.e.a. over Paramaribo bespreken. Want er is veel meer te doen. Kom daarom heelhuids terug naar Nederland.
  Glenny
  Amsterdam Zd-O


  Maak melding
 15. Blaka bakra heeft groot gelijk.
  Bij sommige mensen kan je nooit iets goed doen.
  Wantrouwen alom, excellent zijn in het negatieve.

  Zou het daarom zo goed gaan met switi Sranang?!


  Maak melding
 16. Boeken voor Palumeu?
  Mijnheer Leerdam, van 1999 tot 2007 hebben wij (met een stichting door onszelf opgericht) heel veel gedaan ter verbetering van het onderwijs in Palumeu. Onze eerste schenking was de bekostiging van een nieuwe school, geopend door de Minister, met 5 lokalen. We startten met 85 leerlingen.
  Het hele jaar door hebben wij onderwijskundige ondersteuning geboden aan de leerkrachten door goed voorbereiden Pabo-stagiaires. In totaal zijn er 40 geweest. Dit werd door het Ministerie van Onderwijs gesteund.
  Om het leesonderwijs te stimuleren hebben wij voor een kapitaal aan leesboeken gekocht bij o.a. VACO.
  Ook geselecteerde boeken vanuit Nederland hebben wij voor veel geld verscheept naar Paramaribo en laten overvliegen naar Palumeu. Ook dit veelal op eigen kosten omdat geen enkele sponsor hier warm voor te maken was.
  Uiteindelijk hebben wij moeten constateren dat de boeken NIET gebruikt werden. Waarom niet zult u opmerken. Heel simpel ‘het pasten niet in het onderwijssysteem bij de dames onderwijzeressen”. Het was te veel moeite! Liever lieten zij de kinderen ‘overschrijven van het bord’. De boeken werden door ons, gesorteerd en op door ons gemaakte boekenplanken geplaatst.
  Helaas, de boeken werden vergeten en opgegeten door insecten en gingen in vlammen op! Onze kruiwagen vol prachtige boeken met Surinaamse sprookjes, mythes en andere culturele Surinaamse onderwerpen werden zelfs bij ons laatste bezoek niet eens meer aangenomen. Reactie van het hoofd van de school was alleen ‘zet daar maar neer’!

  Stap niet in de valkuil waarin al zoveel goedwillende Nederlanders gevallen zijn. Uiteindelijk is onze conclusie na alle inspanning:lever geen bijdrage aan de ontwikkeling van achtergebleven gebieden. Geef mensen de mogelijkheid krachten te ontwikkelen waardoor zij zichzelf kunnen ontwikkelen. Hulp staat hun eigen ontwikkeling in de weg.

  Margreet


  Maak melding
 17. @Nr.20
  Margreet,Interessant wat je hier poneert,als dat zo is vind ik het een zeer,zeer kwalijke zaak dat zoveel moeite de grond in wordt geboord aan de andere kant zou ik wel willen horen van diegenen die jullie hulp niet waarderen,waarom? Maar het laatste wat je schrijft is vaak genoeg waar :”HULP STAAT HUN EIGEN ONTWIKKELING IN DE WEG”.


  Maak melding
 18. org.in sur.zijn alleen geintress. in geld donaties.ik heb laats toen ik in sur.was bij een weeshuis aan de 1 rijweg 2 dozen met goed en leerrijk speelgoed en boeken afgegeven. de direktie was niet aanwezig en aangenomen door een stagiare.op de doos was duidelijk mijn naam en tel.nr.ivm verzending naar sur.
  ik heb nooit een bericht van hun gehad.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES