woensdag, mei 29, 2024
HomeOnderwerpenEconomieVenetiaan: Suriname heeft voor heter vuren gestaan

Venetiaan: Suriname heeft voor heter vuren gestaan

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 31 okt – “Ik ben ervan overtuigd dat we als volk voor heter vuren hebben gestaan en in staat zullen zijn ook nu weer oplossingen te vinden.” Dit zegt president Ronald Venetiaan. Het aangekondigde vertrek van multinational Billiton mag dan ook geen reden geven tot paniek.

Weliswaar valt nog niets concreets te zeggen over de toekomst van honderden werknemers. “Ik doe een beroep op Surinamers en vooral degenen die een relatie hebben met Billiton om de onzekerheid niet te laten overslaan in onordelijk gedrag in hun omgeving of in de samenleving”, zei Venetiaan in het parlement. Ook de regering zal het moeten hebben van kalm beraad.

Billiton wil tot 2010 blijven als de mijnen in Oost-Suriname zijn uitgeput. Dus zal voor die tijd alsnog een deal moeten worden gesloten over het mijnen in het Bakhuys-gebergte. Of er moet een alternatief worden gevonden. “De regering zal alle opties bekijken in Suriname en in de wereld voor het ontwikkelen van West-Suriname”, aldus Venetiaan. Het parlement heeft kamerbreed steun betuigd.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

28 REACTIES
 1. Ik ben het eens met de President. Het bauxiet moet niet meer voor een appel en ei verkocht worden. Er is genoeg tijd om over te brainstormen.

  Ik neem aan dat er ook gekeken wordt om alles in eigen handen te houden van begin tot eindprodukt. Aluminium is een belangrijk produkt op de wereld markt. Zal altijd zo blijven ook.

  En denk ook dat er ook eigen ingenieurs zijn die dit wel aankunnen, evt. met een beetje starthulp van het buitenland.


  Maak melding
 2. Nu komt de aap uit de mouw. Iedereen
  moet nu rustig blijven aldus de President, die niets anders is dan een
  president met dictatoriale bevoegdheden.
  De Kolonialisten waren slimmer dan de
  mensen die graag Onafhankelijk wilden zijn. Deze mensen hadden niet begrepen
  dat Suriname teveel afhankelijk was van
  het buitenland. Dit grootdoenerij zal
  fataal voor Suriname blijken te zijn.
  De z.g nationalisten zijn niet in staat
  Suriname een voorspoedig toekomst te be-
  zorgen; zij beschikken niet over de know-how en de middelen om het land
  te ontwikkelen. Het enige waarnaar ge-
  streefd wordt, is vreemden in het land binnen halen om uitgebuit te wor-
  den. Aan de eigen inwoners legt deze z.g. nationalisten dermate grote barriers op en daarmee niet wetend dat Suriname zichzelve nu tot ondergang heeft geleid. De President
  hoopt op anderen dan Billiton die het
  land zal kunnen helpen. De President kent de wereld financiële crisis
  niet. Alle westerse landen barsten van
  miljarden schulden. Zij kunnen nauwelijks kun eigen land van faillissement meer redden. De banken zijn bijna allen failliet. Het Westen
  had op te grote voet geleefd. Nu moeten ze zelf daarvoor betalen. En Suriname? Die heeft geen kennis en geld en onderdrukt haar eigen pientere
  kinderen. Buitenlanders zullen het doen.
  Lenen maar! Dat het terug betaald moet worden, dat ontgaat de z.g. nationalisten. Suriname wordt een chaos
  als niet drastisch een eind wordt ge-
  bracht aan de dwaze Surinaamse politiek. s.gonesh.


  Maak melding
 3. Wat een grootspraak van een president die na bijna 3 ambtstermijnen nog niets heeft gepresteerd. De economie is nog steeds niet gemoderniseerd en al een halve eeuw afhankelijk van buitenlandse multinationals. Met zo een potentieel kan Suriname best concureren met landen als India en China om goedkoop en kwalitatief te produceren. Wij zitten om de hoek van de Verenigde Staten en hebben een goede exportpositie naar Europa toe als voormalig kolonie. Waarom geen dualistisch beleid, scholing en inzetten op de hoogwaardige technologie en industriele productie. Wordt toch tijd dat ik het land kom regeren, deze rotzooi kan niet naar de volgende generaties worden doorgeschoven.


  Maak melding
 4. Er is nooit reden tot paniek… behalve als iemand suggereert dat Wijdenbosch of Bouterse president moet worden.Dan raakt het heel Front in paniek.De BHP vertrekt ach nou ja ,niet belangrijk.

  De minister belt de pres :Meneer de president BHP vertrekt.U weet we sterven zonder die inkomsten.
  De president antwoord:Geen reden tot paniek.
  De minister belt:President, Bouterse heeft weer dingen over mij gezegd en hij wil ook president worden in 2010.
  De president zegt in paniek: Bel alle kranten, dit is een scenario, we gaan hem met tak en wortel uitroeien , bel von niesewand chu en punwasi, begin een kortgeding. Laat Sharmilla ook iets zeggen.
  Roep de minister raad bij een.Waar is Kruisland.
  Meneer de president Sardjoe en Rodgers zijn aan de telefoon:President hebt u gehoord wat Bouterse gezegd heeft.
  Ja Otmar, ik heb het leger al in paraatheid gebracht.Ik moet neerleggen, ik moet Hirsch Balin onmiddelijk bellen.Vraag die amerikanen of ik die stryker mag lenen.


  Maak melding
 5. Vene gaat weer miljarden steken in het west suriname van ” DR.IR. Essed ” zie z.g heel veel wist over west-suriname en waar miljarden ontwikkelingsgeld in is gestopt en tot niets heeft geleidt.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Kennelijk hebben de leiders niks geleerd uit het verleden en de vraar blijft wie er in suriname gaat investeren????????????????????
  ” Deze leiders hebben niet eens de problemen van Bruynzeel en de SML weten op te lossen”, maar men praat weer eens groot.


  Maak melding
 6. Daarom mensen,besef hoe cruciaal uw stem is bij komende verkiezingen,ga er bewust mee om.Suriname komt voor steeds grotere uitdagingen te staan die alleen door een Kundige en slagvaardige Regering en Volksvertegenwoordiging beslecht kunnen worden.Verder moeten wij onze hoofden nu naar andere gebieden dan het traditionele Nederland en de VS richten en echt andere Investeerders uit niet-traditionele hoek een kans geven om zich zelf te bewijzen,natuurlijk eerst aan de onderhandelingstafel,en daarna in het veld.


  Maak melding
 7. suriname heeft zeker voor hetere vuren gestaan, namelijk de vuren van de jaren 80. Dat is helaas nog steeds te merken met het nog steeds vrij rondlopen van de aanstekers van het vuur. En de bevolking……. ach, hou maar op. Vene zet het volk op het verkeerde been met zijn patriottistische one-liners terwijl hij verder geen oplossingen aandraagt.


  Maak melding
 8. Ronald zegt dat hij kan sturen
  Net zo goed als de chauffeur
  Maar als hij het mag proberen
  Weet je wat er dan gebeurt?
  BOEM, een kat ondersteboven
  KLAP, een hond dood
  OOOHHH, een mens
  Bijna tegen een boom op

  PLONS, waar zijn we
  In de trens
  In de plomp


  Maak melding
 9. Er zijn er helaas nogal wat idioten die zich enkel en alleen fixeren op dhr. Venetiaan en de huidige coalitie zonder verder iets concreets aan te dragen dan enkel commentaar leveren.

  Dat zijn dus de zgn “Beste stuurlui aan wal”.
  Commentaar leveren is het makkelijkste dat er is,maar iets constructiefs aandragen is een ander verhaal.

  Anyhow,het gaat erom dat Suriname zich nu (zowel coalitie als oppositie) verstandig en daad krachtig opstelt t.a.v. de uitbuitende activiteiten van Multinationals.

  Ook al moet het land door een zure appel heen bijten s.v.p. geen deals zoals met Cambior en andere tekie njang overeenkomsten voor enkelen die het land verkwanselen.

  Laat nu eindelijk het landsbelang voorop staan en de langer termijnvisie overwinnen.

  Dit blijven wij met de nodige aandacht volgen en met name dhr. Rusland veel wijsheid toewensen.

  May God be with Suriname


  Maak melding
 10. Venetiaan: Suriname heeft voor heter vuren gestaan.

  Er zouden investeerders komen..pakken…bakken…met geld ….wonderen zouden gebeuren……maar dan moeten de militairen weg… anders komt niemand(buitenlander) met geld….U ziet het militairen weg uitbuiters komen.
  En als ze niet kunnen uitbuiten…..Wat denk jij dat ze doen….. ze vluchten…..Respectloze mensen dat ze zijn.

  En als Pres. echt een verstandig mens zou zijn …HAD HIJ DIT GEWETEN.


  Maak melding
 11. In de jaren ’80 hadden jullie je door God gegeven kop moeten gebruiken.

  En nu staan brullen als een stel ezels anno 2008.

  Sinterklaas, Pieterbaas spel is mooi afgelopen.(of zitten jullie nog te wachten)

  Zie nu jouw achterstand van ruim 30 jaar komt puur door politiek van de jaren ’50’60 verstand…..met domoren als NPS/VHP ….maakt dit alles voor land en volk nog veel erger.


  Maak melding
 12. Met welke oplossingen dan? Hoe moeten de honderden medewerkers hun gezinnen onderhouden? Kom met concrete oplossingen.
  Geen chinezen meer importeren om wegen te asfalteren. We hebben genoeg goed geschoolde mensen in sur.

  rad


  Maak melding
 13. Stelletje amateurs, die niet weten waar ze aan beginnen.

  Gisteren hoorden wij reeds een schets dat ‘Rio Tinto’ mijnoperaties in Brazilië, zijn over-genomen door BHP-Billiton, of dat men op het punt staat de transfers te tekenen. En dan zitten we hier te mieren? Straks moeten wij bij BHP-Brazil bauxieterts gaan kopen, om Paranam draaiende te houden. Maar intussen heb je van die grapjassen, die stoer ver-tellen dat we zelf gaan mijnen? Wie coördineert en wie legt het geld op tafel? Gregory Rus-land zeker.

  BHP confident of its $us90bn takeover bid for Rio Tinto …
  BHP is druk bezig met zaken doen in Brazilie en geen kleine investeringen, druk bezig in Columbia,druk bezig in Jamaica. BHP heeft er $US90 billion dollars om rio tinto te kopen…En wat wil Suriname doen..BHP drukken, pesten, ze gaan jullie met rechtzaken straat arm maken.Ze meer geld dan die 3miljard gdp van suriname.Suku a trobi.
  Dus ga kijken hoe het komt waarom BHP wel in Brazilie 90bln neerteld en geen 700 miljoen in Suriname wilt uitgeven. Het geld is geen issue voor BHP. Ze verkwisten alleen geen geld. Dus wat heeft Rusland precies geflikt.
  Dat zelf mijnen verhaal is onzin, je moet dat eindproduct ook kunnen afzetten en waar doe je dat? Bij die zelfde bhp en alcoa die de leverancier van aluminium is voor verschillende industrieen inclusief de luchtvaart. Zelfmijnen en aluminium vervaardigen zal leiden tot die zelfde grap van de bacove industrie waar we niet kunnen concurreren.


  Maak melding
 14. als je een hond wil slaan is er altijd een stok te vinden.de zelfde mensen die hun kritiek uiten op de uitlating of houding van vene deze zelfde mensen heb ook hier horen klagen over het contract met die canadese goud bedrijf en ook over het weghalen van onze bodem schatten wil suriname nu maximale eruit halen is het in de ogen van de kritiekasten niet goed , ik lees dat sommige het over SML EN BRYNZEEL hebben overal in de wereld als een bedrijf meer kost dan dat het opbreng gaat zo een bedrijf kapot fokker is zo een voorbeeld . ik ben het met vene eens dat suriname voor hetere vuren heeft gestaan een brutale en misdadige dictator overleven is ook een zware tol.


  Maak melding
 15. Grootsspraak flapt uit elke onnozelaars mond!
  Als we echter de daden van de overheid de afgelopen decennia in ogenschouw nemen blijkt dat op Staatsolie na ze niets hebben opgebouwd, doch eerder naar de kl.t. hebben geholpen!
  En Staatsolie is nieteens hun verdienste!
  Ze hebben geen geld om de bevoling van redelijk drinkwater, electra, onderwijs, gezondheidszorg etc. etc. te voorzien!!
  Kader ontberen ze ook , want die wordt angstvallig tegengewerkt om zich daar te vestigen vanuit Nederland!
  Ze hebben geen ervaring hoe deze industrie werkt en ontberen ook de infrastrutuur om dit succesvol te ontwikkelen!!
  Eind van het liedje is dat ze toch door een of andere multinational de voorwaarden door hun strot gedrukt krijgen, want onze leiders komen van planeet Dombo!!


  Maak melding
 16. ik heb al heel lang gepleit voor vertrek van billiton en suralco.

  de stuwmeer blijft achter.

  reken de inkomsten die suralco en billiton leveren aan de staat.
  reken de inkomsten die straks voortvloeien uit stroomopwekking van stuwmeer.

  het restant zullen we op een andere manier terugverdienen.
  dan hebben we ten minste geen leegroof.

  er moet nu zeker geinvesteerd worden in toerisme

  wordt wakker suriname.

  mensen willen natuur en schoon zien
  dat is alles.
  er is steeds meer tekort aan natuur en schoon.
  en die hebben wij volop.

  dus investeren.

  wie komt met de eerste kabelbaan dwars door de oerwoud van suriname.
  Die persoon noem ik de beste kang kang sranangman van Suriname.

  Papo


  Maak melding
 17. Het land Suriname heeft wel degelijk voor hetere vuren gestaan met dien verstande dat telkenmale het geluk om bespaard te blijven van de schroeischade dientengevolge aan een zeer selecte gezelschap , voorbehouden is gebleven. Het zijn steevast de have nots die steeds verder in de moeras wegzakken.


  Maak melding
 18. Waarom kunnen jullie niet en eigen bedrijf opzetten en op kleine schaal beginnen zoals het ging met Staatolie en verder uit breiden
  Deze buitenlandse bedrijven willen lange contracten en de grondstoffen zeer goedkoop en
  heel vlug rijk worden.Je hebt geen land die alleen door grondstoffen te exporteren een industrie land geworden is.Alle grondstoffen moet je zelf veder ontwikkelen tot eind producten Je hebt vele landen die helemaal geen grondstoffen in hun bodem bezitten, maar tot industrie landen gerekend worden, dank zij hun ijver en wil zich te ontwikkelen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES