Suriname moet niet treuren om vertrek Billiton

24

PARAMARIBO, 31 okt – Suriname heeft geen reden te treuren om het vertrek van multinational Billiton. Dit zegt oud-minister van Handel & Industrie Richard Kalloe. Het is een uitdaging en geen crisis. Wat het zal worden, hangt in ruime mate af van de politiek.

“Het is een kwestie van management, ontwikkeling van je arbeiders en vaardigheden, je ondernemers mogelijkheden bieden deel te nemen”, zei Kalloe in het actualiteitenprogramma Waakhond. Dat vergt op zijn minst een omslag bij de regering. Het beleid van de laatste decennia getuigt namelijk niet van deugdelijk politiek management. Suriname is er berooid van geworden.

Natuurlijke rijkdommen zijn zowat weggeven. In knowhow en industrie is nauwelijks geïnvesteerd. “We zijn in feite aan het doodbloeden, er is geen verdiencapaciteit”, aldus Kalloe. Dat Billiton geen interesse meer heeft voor de bauxietvoorraden in West-Suriname biedt een unieke kans. “We kunnen het zelf, zeker wat betreft goud en bauxiet. Maar dan is een regering nodig die in staat is te managen.”

24 REACTIES

 1. En welke AANKOMENDE president in 2010 kan dit WEL waarmaken, en zich dwars door alle etniciteiten weet te managen.

  Ik vrees dat het nog aantal generaties zal duren. De huidige politiek is nog steeds ETNISCH getint! Dat belemmert de vooruitgang.


  Maak melding

 2. Waarom treuren?we treurden toch ook niet bij de sluitig van Marienburg?Sluiting van Bruynzeel, SML, Surland, Patamacca Pimba doti fabriek.Neen suriname treurt niet.Treurt nooit.Sail gaat nu ten onder.Ook een uitdaging.

  De eerste uitdaging was om Bruynzeel leven in te blazen, niet gelukt, daarna was het bruynzeelverkopen niet gelukt.En bruynzeel is een klein bedrijf.SML redden ook niet gelukt.De kleine uitdagingen lukken niet, maar men zit te fantaseren over goud en mijnbouw.


  Maak melding

 3. Wat hebben ze na die 70 jaren achtergelaten voor Suriname? Zijn er aanwijsbare dingen?
  Ja, toch wel eentje; milieuvervuiling!

  De Surinaamse overheid moet nu vooral niet vergeten om ze voor de kosten van milieuvervuiling te laten opdraaien. De vervuiler betaalt, linksom of rechtsom!

  Dus, ze mogen niet vertrekken voordat ze de omgeving gesaneerd hebben of grof geld (miljarden) betaald hebben om het te laten doen.

  Zeventig jaar is niet niks, dat is bijna 4 generaties lang!

  Suriname zal nooit meer de melkkoe worden van wie dan ook.


  Maak melding

 4. Niet doemdenken!!!
  De werknemers van de Billiton hebben het in eigen hand-zij hebben de know how -want zij zijn het die het werk uitvoeren.
  Dus zij kunnen en moeten met de steun van de totale Surinaamse gemeenschap(ook hier in Nederland)de Billiton overnemen en een doorstart maken.
  Ik begrijp dat 2010 de deadline is en er is dus even tijd om zaken op een rij te zetten.
  De heer Kalloe ziet het heel goed en mijn advies aan de werknemers van de Billiton is neem deze man als jullie zegsman en de persoon om zo’n doorstart te begeleiden.
  A.u.b. niet bij de pakken neerzitten maar bewijs dat wij het ook kunnen.
  Jullie hebben de Billiton immers groot gemaakt-het is niet vanzelf gegaan
  OPO-Stre


  Maak melding

 5. “Het is een kwestie van management, ontwikkeling van je arbeiders en vaardigheden, je ondernemers mogelijkheden bieden deel te nemen”, zei Kalloe in het actualiteitenprogramma Waakhond. Dat vergt op zijn minst een omslag bij de regering. Het beleid van de laatste decennia getuigt namelijk niet van deugdelijk politiek management. Suriname is er berooid van geworden.

  Natuurlijke rijkdommen zijn zowat weggeven. In knowhow en industrie is nauwelijks geïnvesteerd. “We zijn in feite aan het doodbloeden, er is geen verdiencapaciteit”, aldus Kalloe. Dat Billiton geen interesse meer heeft voor de bauxietvoorraden in West-Suriname biedt een unieke kans. “We kunnen het zelf, zeker wat betreft goud en bauxiet. Maar dan is een regering nodig die in staat is te managen.”

  Goed zo Kalloe, Kalloe for pres zou je zeggen, alleen heeft ie zelf niet veel gepresteerd.
  maar zijn huidige gedachte is wel goed, legt goed vinger op de zere plek. ik hoop van harte dat dit wordt overgenomen.


  Maak melding

 6. Meneer Kalloe weet ook drommels goed dat je politici nodig hebt die het landsbelang willen dienen. Dat hebben we sinds Pengel nooit meer gehad. Arron en Lachmon begonnen met hun eigen belang te dienen en dat is van kwaad tot erger geworden. Hoewel ik dit initiatief van eigen mijnbouw beheer van harte toejuich, zal het nooit wat worden mits een integere figuur zoals Eddie Jharrap destijds daar compleet in charge is.
  Het feit onze mijnbouw nooit heeft gefloreerd is omdat onze politici op korte termijn de buit onder elkaar willen verdelen en alleen wat doen voor de samenleving als het ze kiezers oplevert.


  Maak melding

 7. Men moet van goede huize komen om dit soort mega project gestalte te kunnen geven.70 jaren ervaring met Billiton moet het mogelijk zijn.”geloven in eigen kunnen” was het motto geweest van wijlen president Aäron.Geef in elk geval dit project niet uit handen aan buitenlandse multinationals(china/india).


  Maak melding

 8. En wat heeft die meneer Kalloe gedaan toen hy minister was? Geen ene malle moer. Laat hy my het meer verdienkapitaal tonen toen hy het voor het zeggen had.


  Maak melding

 9. Billitonde wil meer bauxietvoorraden, praat niet over al het goud dat ze gratis hebben mee genomen. Zo genaamt praten over bauxiet en ruiken naar de goudvoorraden.


  Maak melding

 10. Aan asadeso,

  Zit IK nu daadwerkelijk te wachten op SOMO de boef? Met je achterdochtige en inderdaad je etnisch gestoelde visie/aanpak/indoctrinatie/frobelschool zal jij wellicht dat van me denken!

  Ben nooit fan van Somo de boef geweest! En als jij je hersens had gebruikt weet jij ook dat Somo tot die groep oude politiek toebehoort.

  Ondanks gelijk lijkende als Somo, moet niet zo zijn dat ik blindelings hem moet volgen.
  🙂 Jij wel! Want het bewijst dat je je politieke kleur door emotie laat leiden en een passende argumenten zoek, die bij mij van toepassing zou moeten zijn…

  Helaas pindakaas…

  Ga hengelen (surinaams volksport) enof met een vogelkooi de stad rondlopen…doet je goed.


  Maak melding

 11. Aan asadeso,

  Denk JIJ dat ik nu daadwerkelijk zit te wachten op deze SOMO de BOEF, zoals andere etnische boeven die Suriname rijk is?
  Als JIJ je hersens had gebruikt weet JIJ dat deze Somo tot de fossiele politieke club toebehoort.
  En van deze fossiele politieke club bende ben ik nooit fan van!! Trots hoef IK daar ook niet op te zijn.

  Zeg eigenlijk genoeg hoe JIJ vanuit je eigen redenering denkt in mij te kunnen oordelen. Dat alleen zegt eigenlijk ook genoeg hoe JIJ vanuit inderdaad je etnische achterdocht/school/visie/aanpak een politieke kleur met bijbehorende argumenten op
  mij wilt opplakken.

  Helaas pindakaas, moet ik je hierin teleurstellen.

  Doe JIJ eerst je huiswerk!! :))


  Maak melding

 12. Pengel diende het landsbelang ?

  En wat Richard Kalloe roept zeg ik al jaren.Oud nieuws, maar zeg dat tegen een mede sranangmang enje hoort steevast STAATSOLIE.Over de rest hoor je niemand meer,zeer zeker niet Nw Front.


  Maak melding

 13. In nederland hebben ze het ook moeilijk met
  het banken crisis en economische crisis.
  Ze hebben suriname altijd als slaven behandelt dus maakt het niets uit of billinton vertrekt uit suriname want wij kregen toch weinig geld voor onze mijnbouw producten.Dat noemen ze uitbuiten en als het effen tegen zit dan vertrekken ze onmiddellijk.
  Zo zijn die hollanders maar ze krijgen nog hun straf van god.


  Maak melding

 14. Die sociale Billiton welke een heel leefgemeenschap te Billiton in stand hield is allang achter ons. Deze ordinaire zakkenvullers malen niet om het welbevinden van werknemers. Je bent er gewoon een nummer, meer niet. Laat die gasten rustig aftaaien!


  Maak melding

 15. Suriname moet gewoon proberen om alles in eigen handen te produceren. Dat is the clue en anders importeren vanuit Nederland. Weet men wel hoeveel kennis er in Nederland zit? In Nederland zitten Surinamers die gestudeerd hebben voor, advocaat Ingenieur, Dokter, Chirurg, Architekt, Monteur, Acountant enz. enz.
  Bied hun een toekomst en zij komen of laten wij ons zelf overnemen door een stel domme chinezen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.