Groot toerismeproject in Suriname gaat door

8

PARAMARIBO, 31 okt – Het Berg en Dal Eco & Cultural River Resort project gaat rustig door. Dit zegt directeur Shirley Sowma-Sumter van Kersten, dat ruim acht miljoen dollar heeft geïnvesteerd. De protesten van de groep die zich erfgenamen noemt van de oude plantage, worden weliswaar nog gehoord.

Maar veel zal het niet meer uitmaken. Het civiel proces tegen Kersten zal niet veel meer kunnen uitmaken. “We zijn ervan overtuigd dat we het gelijk aan onze zijde hebben”, zegt Sowma-Sumter. Reeds is aangetoond dat het bedrijf al tijden eigenaar is van de oude plantage. De claims van de groep zijn niet op feiten gestoeld. Dus kan ook het project niet worden tegengehouden.

Als dat wel kon zou dat een ramp hebben betekend in financieel opzicht. “We hebben verschillende scenario’s gemaakt, ook voor als er iets fout zou gaan”, zegt directeur Sigmund Proeve van De Surinaamsche Bank. De bank heeft miljoenen aan obligaties uitgegeven als financiering. “Er is vertrouwen in Kersten.” Het resort moet avontuur met ontspanning combineren in een natuurrijk gebied.

8 REACTIES

 1. K vind het erg wat er in Suriname gebeurd met deverschillend gemeenschappen in het binnenland .
  Nu is het zo dat het binnenland van Suriname behoort aan de totale Surinaamse gemeenschap waarom ?????Omdat de voor ouders van de binnenland bewoners niet de kennis hadden om het aan tevragen of dat het te ingewikkeld was maar nu dat regeerders dat willen is het wel zogedaan.
  Kan een indiaan of een marron of mensen uit berg en dal naar de stad komen een een stukje perceel krijgen of claimen ??????
  Dat kan niet maar omgekeerd wel al die concessie .
  We moeten oppassen dat Suriname niet als een van Afrikaanse landen wordt waar mensen met geweren hun recht willen op eisen.
  Laten jullie de mensen in het binneland met rust .


  Maak melding

 2. @1.
  Thanks voor de link heel verhelderend,
  MAAR aan die handjevol familie die het gebied claimen kan je dat niet wijs maken.Dit is het aloude liedje van door historie en/of boedel zgn.verkregen grond en deze “kunu” blijft ons achtervolgen en ons achterhouden en mensen in achtergebleven gebieden maar l*llen over hoe hun gebied niet wordt ontwikkeld of dat zij zonder de nodige kunde toch droombanen willen bij eventuele ondernemingen terwijl er initiatieven te over zijn om ons achterland verder te ontwikkelen.Vanzelfsprekend zullen zij ook van de vruchten moeten genieten maar geef eerst de kans zaken te exploreren en te exploiteren zodoende zijn hun kansen groter om in te stappen als de bedrijven full in the running zijn.


  Maak melding

 3. Nr. 1 ik ben je dankbaar dat ik mocht genieten van het project dat toch nog door gaat. Ik ben zo trots erop. Dit soort projecten zie je ook in het buitenland.
  Suriname moet in ieder geval zijn inkomsten op een ander manier binnen zien te halen.
  Ik sta daarom ook 100% achter hen. Ga zo door.

  Janny


  Maak melding

 4. @ 1: Bedankt voor je moeite, maar dergelijke spots worden hier in Suriname bijna dagelijks in verkorte vorm uitgezonden als reclamespot op televisie. Ik denk dat het meer verhelderend is om de geschiedenis van Berg en Dal te kennen, b.v. via http:\\nl.wikipedia.org/wiki/Berg_en_Dal (Suriname). Daarin kun je – als je goed leest – zien dat de zogenaamde rechten van de voormalige plantagebewoners niets of generlei waarde hebben. Kersten is de legitieme eigenaar van de plantage en zorgt voor a. werkgelegenheid, b. een eco-toeristisch project van aanzienlijke omvang. Maar ja, zoals altijd zijn er mensen die proberen op de rug van een anders succes mee te liften, en zodra ze geld horen rammelen in staat zijn zelfs hun moeder te verkopen, ten koste van de vooruitgang van hun land. Er is volgens mij geen enkele kort-gedingrechter die de claim van de nakomelingen van de voormalige plantagebewoners zal toekennen.


  Maak melding

 5. Het project Bergendal, zoals het hier genoemd wordt, is al in vol bedrijf. Het zorgt voor werkgelegenheid en voor een eco-toeristische attractie van grote omvang. Echter, wat @ 1 laat zien wordt hier bijna dagelijks uitgezonden via de televisie als reclamespot. Het is belangrijker om te weten wat de geschiedenis van de plantage Berg en Dal is. Ga eens naar http:\\nl.wikipedia.org/wiki/Berg_en_Dal (Suriname). Dan zal je zien – als je goed leest – dat de nazaten van de voormalige plantagebewoners geen enkel recht van spreken hebben. Meeliften op het succes van een ander, dat is het enige. Gierigheid, hebberigheid, en verder niets. Als ze geld horen rammelen, zijn ze zelfs in staat om hun moeder te verkopen, en de ontwikkeling van hun eigen land te torpederen. Er is volgens mij geen enkele kort-gedingrechter die de claim van de ex-plantagebewoners zal toekennen. Waar waren zij in 1965, in 1992 en de jaren daarna? Je hoorde ze niet, je zag ze niet. Nu de asfaltering van de Afobakkaweg voor de deur staat zal Berg en Dal (naast zoveel andere toeristische projecten) een nog grotere toekomst hebben.


  Maak melding

 6. Waar zijn de TOET-fielen gebleven met hun lange termijn visie?

  Leg ons jullie businessplan eens voor?

  P.s.: vergeet de infrastructuur, wi-fi connectie en spa niet??? Is een vereiste!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.