dinsdag, februari 27, 2024
HomeOnderwerpenEconomiePijnpunten hinder investering in Oost-Suriname

Pijnpunten hinder investering in Oost-Suriname

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 30 okt – Pijnpunten rond de voorgenomen Chinese investeringen in Patamacca, in Marowijne, verdienen de hoogste prioriteit. Dit zegt minister Michel Felisi van Regionale Ontwikkeling. Zijn politieke partij A Combinatie ziet zich niet als dwarsligger, maar eerder als spreekbuis van de plaatselijke bevolking.

Die is tegen de plannen voor een palmolie-industrie. Minister Kermechend Raghoebarsing van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV, vindt dat onnodig politiek bedreven wordt. “A Combinatie is bekend met de pijnpunten van de mensen in Marowijne en heeft oplossingsvoorstellen voorgelegd. Het is nu de verantwoordelijkheid van de minister van LVV de pijnpunten te bespreken”, zegt Felisi.

In tegenstelling tot Raghoebarsing, vindt A Combinatie dat te weinig garanties geboden worden. Zo wordt nog gevreesd voor kaalkap. Ook is het nog lang niet zeker dat personeel lokaal gerekruteerd zal worden. “Wij willen geen situatie zoals met bijvoorbeeld Iamgold (Canadees goudbedrijf, red.), een groot bedrijf in Brokopondo, maar de lokale bevolking ziet de ontwikkeling aan zich voorbijgaan”, aldus Felisi.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

20 REACTIES
 1. Investeren in een land als Suriname is juist heel positief. Het schaft werkgelegenheid aan. De lokale bevolking waarvan de meeste werkloos zijn, moet zeker ook deelnemen aan deze ontwikkelingen. De criminaliteit zal hopelijk ook verminderen als er meer inkomsten zijn.

  Geef het ze en kijk of ze het wel waar kunnen maken. Geen woorden maar daden zou ik zeggen. Belasting is trouwens goed voor de staatskas, waar het ook vandaan komt. Niet alleen de rijst telers moeten kaalgeplukt worden maar ook de palmplanters, als het al eenmaal begint te draaien.

  Je kunt niet een bepaalde groep uitmergelen om de economie draaiende te houden, iedereen moet zijn steentje bijdragen aan de economie, dus op zich is dit geen slecht idee.


  Maak melding
 2. Er gebeurt heel wat vuiligheid daar in Oost Suriname,de criminaliteit tiert er welig,geen wonder dat A-Combinatie o er op tegen is,dat de ontwikkeling van dat gebied op een laag pitje staat,die mensen werken geen van allen enige wat ze doen is argeloze burgers(toeristen)beroven,de politie staat er bij en kijkt er naar met zulke labiele,A-Combinatie,mensen zal Suriname nooit en te nimmer tot ontwikkeling komen,met dank aan A-Combinatie.


  Maak melding
 3. Tuurlijk is A-Combinatie niet zo happig op pottekijkers in dat gebied,de criminaliteit tiert er welig en geen haan die er naar kraait,met zulke labielie personen blijft Suriname steken in zijn ontwikkeling.


  Maak melding
 4. Ben mee eens met Paagal. Maar aller eerst goed onderzoek laten doen en laat de bevolking van Marowijne ervan profiteren en geen import werknemers uit China of elders.


  Maak melding
 5. Ik gun iedere ondernemer de pret om in dat gebied te investeren. Het gedoe met rovers die je met de telmaat van de klok zullen belagen zal niet uitblijven. Stop, hiti kong!


  Maak melding
 6. Ik ben gezegd bang voor deze Chinese investeringen in Patamacca in Marowijne. A Combinatie kan ik best begrijpen want als de chinesen daar komen verdwijnen de bossen. Wil Suriname de zelfde weg opgaan als Indonesia haar bossen te veliezen terbate van de palmolie-industrie? In Nederland werd het palmolie gebruikt als stookolie anders werd het olie ook gebruikt om de dieselolie te vervangen.


  Maak melding
 7. Wat zou er met Staatsolie gebeuren als iedereen van Saramacca een baan bij Staatsolie zou eisen en allerlei barrieres zou opwerpen?
  De ontwikkeling van Staatsolie gaat de bewoners van Saramacca ook voorbij.

  Hoeveel inheemsen willen dan werken?


  Maak melding
 8. Vlaag het aan Lonnie. Hij heeft het afkeken. Wat mij betreft zal Marowijne NOOIT ontwikkeld worden als iedereen daar onderontwikkeld is. Baya, het lijkt daar verdulleme wel het donkere binneland van Afrika!! Ik ga nooit meer naar Albina, en met mij zijn er velen!! Wat een rotzooi. En als er dan ontwikkeling voor de deur blijkt te zijn is iedereen daarop tegen. Wat een domme dyuka’s zeg!!!


  Maak melding
 9. Het mes erin, daar in Marowijne. Lonnie of niet. Geen gezeur. De vooruitgang staat voor de deur. Maar ja, lui geboren en niets bijgeleerd daar.


  Maak melding
 10. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het bij de chinezen om het hout die ze daar kunnen kappen.
  Hebben wij in het verleden geen palmolie plantages gehad in Suriname gehad of bestaan ze nog( Victoria Palmolie Plantage)?
  Waarom zouden ze niet een oude plantage kunnen gebruiken om een palmolie plantage op te zetten? Er zijn ook investeerders die wel oude plantages een nieuw leven willen geven.
  Je hoeft dan geen oerbossen te kappen, zie de woestijnvorming in Brazilië.


  Maak melding
 11. ik wil reageren op de opmerking van nummer 9 ,blakabakra je schreef luigeboren niets bijgeleerd als je echt een bakra bent tenminste dan wil ik dit tegen je zeggen liever luigeboren dan geboren uit voorouders van slavenhouders . die een hele generatie meer dan 300 honderd jaar heeft verneders ,bestolen ,verkracht en dom gehouden.


  Maak melding
 12. Laat de Chinees in China planten en laat de Suri’s in Su planten.

  Maar de hebzucht om aan geld te komen, de hebzucht.(jullie Front honden)

  Het ging goed (uitmuntend zelf) Wat deed dombo Rambo(grootste Gangster van Su.) voor een paar USD’jes de boel vernietigen.

  Dan moet hij(gangster) het zelf weer met zijn inlichtingenmensen( zij krijgen gratis geld van FRONT voor gewoon niks doen) zij moeten de boel weer opbouwen.

  Front laat op alle Fronten zien dat het een compleet buriki’s stel is en het liefst bijelkaar zitten…. EZELS.


  Maak melding
 13. Mensen van marowijne laat niets aan het toeval over.
  Wij staat in ons recht de belangen van Marowijne te verdedigen.
  Paramaribo kan veel van ons leren.


  Maak melding
 14. Ik ga alleen naar Albina in een zwaar bewapende militaire colonne van minimaal 3 voertuigen. Verder dan Tammanredjo ga ik niet als prive persoon. Het is gewoon vragen om problemen. Het struikrovers fenomeen is te onoverzichtelijk. Voor velen bestaat dat deel van Suriname niet meer!


  Maak melding
 15. many thanks mister Sardjoe voor jou scherpe antwoordt op die imbiciel van # 9.hij heeft altijd negatief kritiek.dit soort imbicielen hoort zich geen Surinamer te noemen.


  Maak melding
 16. Waarom nou altijd het gezeur over het bos. Als je 20% van je bos opofferd heb je altijd nog 80% over. Hoe denkt je dat het westen nu economisch een ontwikkeld land is geworden. Maar luie mensen zullen altijd wel een reden vinden om niet te hoeven werken. Het vergiftigen van het binnenland met kwik is trouwens vele malen erger dan het opzetten van zo’n plantage.

  Als je nu Nederland vergelijkt met 30 jaar geleden dan zie je dat bijna alle polders rond de randstad omgetoverd worden in industrie terreinen en nieuwbouw. Er komt maar geen eind aan. Ondanks protesten van natuurbeschermers. Elk voordeel heeft zijn nadeel en andersom ook. Voor vooruitgang zul je toch offers moeten doen.


  Maak melding
 17. Ik ben tegen deze deal omdat ik geen ene vorm van bewijs zie dat er duurzaam geinvesteerd wordt in Oost Suriname. En Raghoebiersingh moet niet de uiterverkoper gaan uithangen en alles op de bord van het A Combinatie gaan schuiven.

  De regering moet naar het volk toe communiceren over deze deal,wat houdt het allemaal in,watis men van plan. Men moet geen achterdeur politiek gaan bedrijven en weer honderden chinezen gaan importeren.


  Maak melding
 18. @ 11 en @ 16: Ik kan geen enkel positieve reactie bedenken als het om Romeo Bravo kondre gaat!!! Een parlementariër met het verstand van een lagere-scholier en losse handjes kan niet op mijn sypathie rekenen. Blijf lekker commentaar leveren uit het land waar jullie zo’n geweldige hekel aan hebben!! Hypocrieten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES