Opties open voor exploitatie van West-Suriname

7

PARAMARIBO, 30 okt – Er zijn nog aardig wat opties voor het exploiteren van het bauxiet in West-Suriname. Dit zegt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen. Billiton heeft wel te kennen gegeven te willen afhaken. Maar dat geeft nog geen reden tot wanhoop of paniek.

Integendeel, er wordt al naar alternatieve modellen uitgekeken. “Bij elke crisis is het duidelijk dat je niet paniekerig raakt. Als het moment zich voordoet moet je de juiste stappen ondernemen”, zegt Rusland. Regeringsfunctionarissen en deskundigen gaan na wat verder te doen. Tot de alternatieven behoren zeker drie bedrijven uit India, China en Zwitserland.

Wat vaststaat is dat niet zal worden afgeweken van de oorspronkelijke eis. Dat komt neer op meer dan alleen het mijnen zoals dat heeft plaatsgevonden de afgelopen decennia. Alcoa en dochterbedrijf Suralco hebben eerder te kennen gegeven dat West-Suriname niet aantrekkelijk genoeg is voor al te hoge investeringen. “We kijken hoe snel de wens in te vullen voor een geïntegreerde industrie”, aldus Rusland.


7 REACTIES

 1. Hoi kamprét! wat kriegen we nou?Billy boy gaat dicht.Soso sari tori.Billy vindt dat het niet meer aantrekkelijk om geld in Su in te steken.Die verwoestingen die ze nagelaten hebben(financieel plus natuur)is typisch V>O>C mentaliteit.Ik hoop dat de natuurlijke bronnen van inkomsten in eigen beheer/handen komt.70 jaar ervaring met Billiton en suralco mot toch kunnen?


  Maak melding

 2. En uiteindelijk zullen die 1100 banen bij billiton deze regering doen zwichten voor de multinationals.
  Ik heb nog geen één succesvolle deal van deze regering gezien. Geen één. Vorig jaar zelfde verhaal bij bruynzeel. Ze zouden de meest practige deal sluiten. Doorwin mocht ook maar gaan, want er waren kopers genoeg.Vandaag is Bruynzeel nog steeds niet verkocht, met alle potentiele kopers is het mis gegaan. Ze praten er geen eens meer over. Die arbeiders worden al jaren betaald.Het zelfde staat ook west Suriname te wachten. Oktober 2009 staat er weer op deze website..onderhandeling met investerdeer x beginnen deze week. Of onderhandelingen opgeschort. Deze regering faalt continu de deals rond te krijgen en dat is geen pluimpje waard.
  SML fiasco, Surland ook een fiasco het wordt nu verkocht puur om de banen te behouden. Gisteren zei men ook al in de assemblee dat de 1.100 banen behouden moeten worden. Nationaal belang gaat ten koste gaan van 1100 banen, die moeten stemmen in 2010. Kijk maar.Als er een deal komt dan is 1100 banen redden het succes van de deal.Al die praatjes over winsten voor de staat zijn dan niet meer aan de orde want die banen moesten gered worden. SLM is in de problemen, maar snoeien in het personeel ,mag niet eens gefluisterd worden. Het bedrijf gaat liever ten onder dan dat iemand ontslagen wordt. Dat is het probleem met deze regering. Nationaal belang, het belang van de staat, geld binnen krijgen is altijd weer ondergeschikt aan stemvee aan een baan helpen en die banen te behouden.
  Patamacca? geen rooie cent verdient.

  En uiteindelijk zullen die 1100 banen bij billiton deze regering doen zwichten voor de multinationals. De regering zal niet instaat zijn de aandelen van Billiton te kopen. Glencore of die chinezen zal Suriname binnensluipen, door Billitons aandelen over te nemen en vandaaruit de onderhandelingen voortzetten. Zulks hebben ze in jamaica en columbia gedaan. Deze regering slaapt. Glencore is geen filantropische instelling. Ze gaan van een koude kermis terugkomen.


  Maak melding

 3. Billinton en Suralco hebben al die jaren suriname uitgebuit en nu willen ze weg uit suriname.Zo zie je dat deze bedrijven suriname hebben gebruikt als een derde wereld land en al hun rijkdommen hebben geplundert en laten ze het land op een goedkope manier achter. Nederland en Amerika denken alleen maar aan hun zelf. Maar vrees
  niet god zal hun straffen.Je ziet nu wat er gebeurt overal crisis banken verzekeringsmaatschappijen beurzen allemaal kelderen.Is die straf die ze van god krijgen.Als we niet oppassen hebben we straks een 3 e wereld oorlog.


  Maak melding

 4. Billinton en Suralco hebben al die jaren suriname uitgebuit en nu willen ze weg uit suriname.Zo zie je dat deze bedrijven suriname hebben gebruikt als een derde wereld land en al hun rijkdommen hebben geplundert en laten ze het land op een goedkope manier achter. Nederland en Amerika denken alleen maar aan hun zelf. Maar vrees
  niet god zal hun straffen.Je ziet nu wat er gebeurt overal crisis banken verzekeringsmaatschappijen beurzen allemaal kelderen.Is die straf die ze van god krijgen.Als we niet oppassen hebben we straks een 3 e wereld oorlog.


  Maak melding

 5. Het gaat niet alleen om 1100 banen minister Gregory Rusland, het gaat om het weggeven voor niets van de Surinaamse bodemschatten. Er wordt over drie landen gesproken waar van twee zich hebben laten blijken in hun onderhandelingen in Afrika. China, India en Zwitserland willen goede winsten in west Suriname halen als ze concessies daar krijgen, dat is best te begrijpen.


  Maak melding

 6. Het allereerste wat Suriname moet hebben is een adequaat en efficiënt werkende Parlement en ook een Stabiele regering.In een goeddraaiende Parlement kun je dan uiteindelijk heel wat van die verouderde wetten schrappen of aanpassen zoals de Mijnwet zodat een Integere regering genoeg kader heeft om zijn onderhandelingspositie te verstevigen.Met dit voor ogen kunnen we met gluiperige Multinationals beter en solider onderhandelen en afspraken maken.Maar nogmaals het valt en staat met wie wij als kiezers aan de zo begeerde zetels helpen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.