Suriname moet oppassen voor misbruik door Billiton

9

PARAMARIBO, 29 okt – Suriname moet ervoor waken misbruikt te worden door multinational BHP Billiton. Dit zegt oppositieparlementariër Jiwan Sital. Het bedrijf schijnt voor een dubbeltje op de eerste rij te willen zitten. Die houding wordt alleen in Suriname geëtaleerd.

Elders wordt niet eens overwogen argumenten als de wereldcrisis aan te halen om goedkoop te kunnen mijnen. Van Suriname wordt wel een belastingvrije periode van tien jaar geëist voordat verder gesproken kan worden. “We moeten geen millimeter wijken om onze belangen te verdedigen”, zegt Sital tegenover de Ware Tijd. Nu toegeven zou een herhaling betekenen van de slechte deal met het Canadese Cambior.

Het valt de oppositie dan ook niet moeilijk zich achter de regering te scharen. “We staan pal achter de regering en mogen ons niet onder druk laten zetten om een slechte deal te sluiten”, aldus Sital. Ook de grootste oppositiepartij, NDP, wil een voor Suriname zo voordelig mogelijke deal. “We mogen niet zwichten voor chantage, een slechte deal sluiten om daarna te gaan huilen zoals met de Cambior-deal”, aldus fractieleider Kenneth Moenne.

9 REACTIES

 1. Nu duimen dat de regering haar lesje “Goede voorlichting” inmiddels geleerd heeft en het VOLK goed uitlegt waarom men niet op zulke absurde condities van BHP Billinton ingaat.

  Eindelijk verneem ik eens dat zowel de coalitie als oppositie het eens is over een in te nemen standpunt. Eindelijk eens een gezamenlijke stellingname in LANDSBELANG.

  Laat BHP maar iopdonderenen elders 10 jaar belastingvrij bedingen. Elke andere ondernemer moet gewoon belasting betalen.

  Door zo’n voorstel alleen al laat BHP zien dat zij denken met een stel achterlijken te maken te hebben.

  Denkt men nog met kraaltjes en spiegels een deal te kunnen sluiten? De rest van de wereld blijft niet DOM.

  Dus BHP, maak maargauw uw keuze en ga dan gewoon weg uit SME.

  Er dienen zich vroeg of laat wel anderen aan die eerder een WIN/WIN situatie wensen aan te gaan en niet de door jullie gewenste WIN/LOSER deal.

  Tot op heden is het een graaiparadijs voor jullie geweest met de oude deals. Time for a change (also in approach).


  Maak melding

 2. Opzouten met Bilitonen Cambior en suriname kan een rijk land worden.
  10 jaar belastingvrij ginnen in sr. Man Biliton durft wat.
  Ik zei altijd al dat met de Goudconcessie ontzettend gesjoemeld is. nu wordt dat toegegeven. Het zijn uiteindelijk wel surinamers die het contract getekend hebben en duidelijk blijk hebben gegeven van onkunde of persoonlijke omkoperij.
  Daaarom neem een internat. accountantsburo in de hand en stel harde eisen en opzouten met de rotsooi. Suriname is ook op eigen kracht ( met adequate medewerking van extern gehuurde kracht) een staatsolie op te richten en plukt nu voor 100% de vruchten ervan. Er wordt nu gesproken over een raffinaderij en exporteren van het eindproduct. Waarom kunnen we niet zelf onze eigen bauxiett ontginnen en zelf het eindproduct (alumunium produceren). Er zijn nu toch genoeg surinaamse mensen die op elk vlak in deze sector meedraaien dus de winkel draaiende kunnnen houden.
  Nu blijkt ook wat een rotcontracten gemaakt zijn in het verleden en wij maar trots zijn op onze bauxietmij. en bauxiet als voornaamste export product. Nu blijkt dat sr honderden miljoenen heeft laten liggen en trots was op kleingeld al die tijd.
  Men! als je het nu niet goed doet ben je een oen!.
  Van die pokke Cambior deal weet ik van insiders dat iemand persoonlijk flink geld heeft ontvangen en de foute contract heeft doorgedrukt.
  Sheriff toe kaha bate. toe ka kare man!.


  Maak melding

 3. Suriname moet kijken naar de gunstigste bedrijf, wie het beste aanbod heeft en wie het zuinigste omgaat met het milieu. Dus geen rotzooi achterlaat.

  Grondstoffen zijn erg duur en er staan genoeg multinationals in de rij om de mijnen te ontginnen. Laat je niet bang maken door biliton maar ga gewoon research doen. Kijk naar de beste offerte uit het buitenland is mijn advies. Laat je ook niet omkopen door degene die het meeste onder te tafel aanbied maar denk ook aan de toekomst van het volk en van je kinderen.


  Maak melding

 4. Het moet niet gekker worden met Billiton.
  Die denken dat ze een machtpositie hebben en maken daar misbruik van.
  Kan er geen Surinaams staatsbedrijf opgestart worden met goede managers die Bauxiet en Goud gaan exploiteren en verwerken.
  Is die kennis en vaardigheid niet in Suriname aanwezig dan?


  Maak melding

 5. na 70 lange jaren ervaring met billy boy gaan we onze rijkdommen zelf beheren.Als de staats het kan,waarom de mijnbouw niet?
  Geeft dit soort vitale belangen van het NIET uit handen.aub!!


  Maak melding

 6. Zo moet het en niet anders gewoon als één man staan tegenover een arrogante Multinational die denkt(en het ook doet)huis te houden SU.ÉÉN mening,één standpunt,zodoende toon je de Imperialist dat ondanks onze verschillen in mening en inzichten onderling we naar buiten toe toch als één blok kunnen staan en tenminste vechten voor wat we waard zijn.


  Maak melding

 7. Als Biliton wilt vertrekken dan laat ze meteen oprotten voordat ze de boel leeg plunderen en voordat ze de regels niet meer gaan handhaven en Suriname vervuilt.

  Laat die mannen een mooie bedrag betalen en schop ze eruit!

  Ze hebben al genoeg gebruik gemaakt van Suriname.


  Maak melding

 8. De benodigde kennis zal wel aanwezig zijn nu nog de arbeiders uit hun hangmatje sleuren en dat zal niet meevallen,lang slapen en de hand ophouden schijnt in Suri een soort drug te zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.