BHP Billiton houdt het voor gezien in Suriname

26

PARAMARIBO, 29 okt – Bauxietmaatschappij Billiton houdt het voor gezien in Suriname. ”Dat zullen ze doen nadat de mijnen in Oost-Suriname zijn uitgeput rond de tweede helft van 2010”, zegt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen. In vakbondskringen wordt gesproken van doorgestoken kaart.

“Het is een vorm van onder druk zetten van de regering, we kennen dat van de multinationals”, zegt voorzitter Robby Berenstein van vakcentrale C-47. Billiton gedraagt zich meer als dwingeland. De regering moet de bauxietreserves in West-Suriname voor een appel en een ei afstaan of anders. Als het vertrek doorgaat, gaan zeker duizend arbeidsplaatsen verloren.

De regering wil dit koste wat kost voorkomen. Ook de raffinaderij te Paranam moet na 2010 blijven draaien. Rusland weigert vooralsnog optimistisch te worden. Billiton is gevraagd de opgegeven redenen voor vertrek schriftelijk vast te leggen. “Onze inschatting is even afwachten. We zullen in elk geval zorgen voor een verantwoordelijke voortzetting van activiteiten van Billiton in Suriname.”

26 REACTIES

 1. Ja, het is mooi geweest!
  Opgeruimd staat netjes. We worden al jaren gepakt/uitgebuit. Mag het Surinaamse volk voor het zelfde geld ook een beetje vrijen?


  Maak melding

 2. Opzouten met BHP en over nemen door suriname. blijft alle geld binnen. Surinaamse in de top van BHP moeten inmiddels toch voldoende ervaring hebben in het runnen van BHP.


  Maak melding

 3. Heer Rusland, gewoon de ingezette koers handhaven. Dit soort Multinationals trachten overal in de 3e werled (Afrika e.a. streken) op deze wijze hun zin door te zetten.Voor een appel en een ei alles binnen halen en vervolgens de landen uitbuiten.

  Laat hen gaan.Laat SME desnoods door de zure appel heen bijten. Ooit worden de reserves in West SME wel ontgonnen. Het blijft er toch liggen. Niet toegeven aan zulke chantage praktijken van de Multinationals.

  Als BHP het nu elders goedkoper kan krijgen,laat hen dan maar daarheen gaan.

  Het zijn nu andere tijden en de grondstoffen van het land niet blijven verkwanselen zoals de trieste gouddeal waardoor IAMGOLD e.a. SME nu gewoon uitlachen.


  Maak melding

 4. Waarom gaan ze niet per direct weg? Waarom toch tot 2010 blijven, totdat de bauxietmijnen helemaal uitgeput zijn? Wat een lef, en arrogantie. Kots!

  Laat ze maar oprotten, want arm is arm. Het Surinaamse volk heeft toch niks meer te verliezen.
  Dat krijg je er nou van als je vergunnigen verleent, zonder over de toekomst na te denken. Alles moet van tijd tot tijd herzien worden. Dus, ook vergunningen!

  Suriname leeft al (20-40) generaties lang in armoede dankzij die vergunnigen die niet meer teruggedraaid kunnen worden.


  Maak melding

 5. De regering zal zorgen voor een verantwoordelijke voortzetting van wat Billiton voor Suriname betekent…..voorbeelden genoeg van hoe dat gaat: SML, Bruynzeel, Marienburg, Melkcentrale, SLM, Grassalco, enz.enz. Wie houdt wie voor de gek?????
  Dit wordt rampzalig voor het land!


  Maak melding

 6. Goedzo en nu nog de amerikanen en canadezen daarna de chinezen en hollanders eruit. Dan is Suriname weer voor ons……met een stelletje corrupte ministers en somo als pres!!!!


  Maak melding

 7. Als Biliton inderdaad uit Suriname vertrekt dan zullen surinamers schijt eten want sinds de jaren 60 “CONSUMEERT” men al die opbrangsten zonder te investeren in andere sectoren.


  Maak melding

 8. Perfecte timing van Biliton.De wereldeconomie raakt in een depressie en de inkomsten van veel bedrijven hollen achteruit. Ook de aandelen van Biliton zijn verdampd.Hun winst is onder druk komen te staan. De rijken zien hun rijkdom verdampen. Arme mensen en arme landen hebben weinig te verliezen. De regering van Suriname moet zich niet laten chanteren. Dat hebben de multinationals ook in Chilie geprobeerd met de kopermijnen. Er zijn genoeg andere gegadigden.Chinezen,Russen,enz die graag de mijnbouw in Suriname willen overnemen.Deze bedrijven betalen ook beter dan Biliton en Alcoa.


  Maak melding

 9. Billiton mag opkrassen:

  Er zijn genoeg capabele werknemers nu werkzaam bij Billiton in Suriname en Eddy Jahrap (ex directeur van Staatsolie) kan als intrum manager optreden en een goede management team samenstellen binnen 2 jaar.

  Afzetmarkt creëren: India en China
  Door nu ook eindelijk Indiërs Suriname binnenlaten op een businessvisum om een win-win welvaart te creëren.

  Ik denk als de politiek in Suriname een beroep doet op de heer Jahrap hij niet zal weigeren

  A. J-Sing


  Maak melding

 10. Wat houd ze dan om nu weg te gaan ?Deze multinationals willen met behulp van de IMF alles voor een appel en een ei. Niet deze keer,Maar Rusland moet geen dingens gaan roepen terwijl hij geen plan B heeft.


  Maak melding

 11. @7 ba sukru je doet je naam eer aan yu sukru.Als iedereen eruit is gezet wat dan dan gaat suriname alles zelf maken en voor zijn eigen houden.gaat suriname geen zaken doen met buitenlanders gaat suriname hun eigen ijskast maken en alleen voor surinamers verkopen gaat suriname hun eigen dingens maken en voor alleen suriname verkopen je moet altijd met buitenland zaken doen ik vind ook dat de billinton niet zo gierig moet doen ma je kan niet zeggen iedereen moet eruit hoe dan

  Glenny


  Maak melding

 12. Laat de Billiton maar gaan. Er zijn andere Multinationals(concurrenten) waar Suriname samen het Bauxiet kan exploreren en exploiteren.

  Het moet een join-venture zijn, op 50-50 win-win basis.

  Suriname laat je niet onderdrukt zettten.

  Afzetmarkt zoals de auto industrie in Japan en India.

  Daarnaast nog andere eindproducten.


  Maak melding

 13. lekker op rotten die handel
  BHP heeft toch nooit iets voor het surinaamse volk gedaan

  En NU alles wat ze exporteren uit suri EXTRA BELASTEN en beslag leggen op al het materieel
  onder het mom van FRAUDE onderzoek
  en per DIRECT al het electriciteit van de stuwmeer naar het volk toe
  PER DIRECT
  Schabdalig dat het stuwmeer niet ten goede van het volk komt
  En nog steeds van die verouderde generatoren gebruiken
  ONBEGRIJPELIJK!!!

  BHP en Suralco…
  DONT LET THE DOOR HIT YOU ON THE WAY OUT!!!!


  Maak melding

 14. ten eerste: ze vertrekken niet.
  ten tweede: het word een onderonsje (ministers en directie).
  en als derde: suriname weet dat ze het niet zelf kunnen runnen.
  dus suriname laat zich gewoon kaal plukken.we kunnen de buitenlanders de schuld geven maar we laten het zelf toe. het is altijd makkelijk om een ander de schuld te geven maar we kijken niet naar ons zelf.
  suriname is door buitenlanders opgebouwd en niet door suriname. en het zal altijd zo blijven (gelukkig).

  pengel


  Maak melding

 15. Hoog van de toren blazen dat kunnen wij allemaal.Arbeiders die voor de Billiton hebben gewerkt,die hebben een beter leven dan
  de gemiddelde surinamer.Zonder de Billiton
  hebben wij niks.En wat kunnen wij surinamers
  zonder de Billiton of e.e.a.multinational ? Ook niks.Kunnen wij surinamers zelf bauxiet ontginnen en verwerken ? Ik dacht het niet.En waar zitten de meeste surinamers?Natuurlijk in een land van de Multinational.
  Veeg jouw straatje eerst schoon en daarna van een ander.
  Chu…


  Maak melding

 16. @R.Madasan, als jíj niets kan, begrip ik het, maar gebruik het woord “wij” niet als je het over jezelf hebt.

  Ik heb nooit geweten dat de multinationals ZELF met kaplaarzen aan, in de mijnen gingen om bauxiet te delven. Surinamers kunnen meer dan jij kunt en denkt. Tot nu toe hebben de Surinamers (moderne slaven) zelf het werk gedaan in die mijnen.
  En, als het geld naar het land van de Multinationals gaat, waarom mag de Surinamer volgens jou, niet mee met het geld naar het land van de Multinationals? Hebben de multinationals zich soms niet verrijkt met Surinaamse grondstoffen?
  Als jij blijft denken dat jij als mens, niks kan, dan zal het met jou ook niks worden.

  Daarom is Suriname nu ook bezig zijn eigen straatje aan het schoonvegen; dat moet ook eens gebeuren want het is hoogtijd.


  Maak melding

 17. @R.Madasan
  Natuurlijk kan Suri niet zelf ontginnen
  dat betekent niet dat je WEER je natuurlijke
  bronnen voor een appel en een ei weg geef
  Ja, WEGGEVEN!!!

  Wat Mr Rusland doet is de beste prijs zoeken voor je product dat heet KAPITALISME
  BHP heeft al jaren geprofiteert van onze “DOMME” voorouders die niet wisten wat Aluminium waard was
  Nu zijn we (Mr Rusland) niet meer zo DOM

  En nu probeert BHP Mr Rusland onderdruk te zetten (onderhandelingstrucje) door te stellen dat BHP de enige is die bauxiet kan ontginnen in Suriname…..NOT!!!

  Wat heeft BHP eigenlijk gedaan voor Suriname???
  NIETS!!
  de wegen naar PARA zijn nog steeds SLECHT!!
  ze vreten alle electriciteit van het stuwmeer
  Ik vind het nog steeds onbegrijpelijk dat we een stuwmeer hebben en NOG STEEDS black out’s hebben in de stad
  We leven in 2008 dit is geen 1930 waar electriciteit een nieuwe uitvinding is

  Dus Mr Rusland we steunen jou!!!
  zet m op


  Maak melding

 18. De regering van Suriname weet ook dat Aziaatiesche maatschappijen zitten te springen voor grondstoffen.

  Het zal mij niet verbazen als leden van coälitie en oppositie zelfs zijn omgekocht door de Chinezen en/of Indiërs om Billiton niet tegen te houden als zij zouden willen vertrekken.

  Als de Surinaamse staat denkt het bedrijf zelf te gaan runnen zal het wel fout kunnen gaan ,omdat de staat geen ondernemer is zal Billiton een tweede SLM worden of het ergst een S.M.L. of Mariënburg.


  Maak melding

 19. een eigen luchtvaartmaatschappij kunnen ze niet runnen, laat staan een complexe bauxiet ontginning industrie. De meest surinamers staren zich blind op de prestaties van ir Jharap en staatsolie, maar het is de enige in zijn soort. Vooral hou hij de politiek ver buiten de deur heeft gehouden. We vergeten gemakshalve dat in de jaren 90 ene charlattan genaamd jules wijdenbosch de heer Jharap had ontslagen omdat die zich verzette tegen de verkoop van Staatsolie. Gelukkig dat de gemeenschap zich toen heeft geroerd waardoor Jharap weer in genade werd aangenomen. Een zwaluw (Staatsolie) maakt nog geen zomer (bloeiend surinaams industrie)


  Maak melding

 20. Velen(arbeiders)hadden een graantje mogen mee pikken van Billy boy,waardoor ze brommer/huizen etc konden permiteren bij deze multinationals.Maar het is gedaan met ze.Billy boy gaat terug naar Holland en dan zitten de meesten met de gebakkenbananen.De sur.overheid zal de miljoenen dollars aan belastingen erg missen.Hoe is het straks met de salarissen van ambtenaren gesteld??


  Maak melding

 21. @GKamprét, je hebt het goed verwoord. Ze hebben inderdaad een GRAANTJE mogen meepikken en niet meer dan dat!

  Na bijna 4 generaties van uitbuiting verwacht je niet dat je met een graantje, een hutje, en een brommertje wordt beloond.
  Je verwacht WELVAART voor het hele land!

  Hoop dat ze het Suriname tenminste SCHOON zullen achterlaten zonder milieuvervuiling. Dat is het minste wat ze voor Suriname kunnen doen, na bijna 4 generaties van uitbuiting.

  Bodemsanering, oppervlaktewater sanering etc.


  Maak melding

 22. goed dat billinton het voor gezien houdt in suriname.ze hebben ons al die jaren uitgebuit
  en nu gaan ze weg.stelletje honden zijn ze.ze denken dat de slavernij ernog bestaat.
  suriname als jullie het goed doen dat zullen jullie zien dat de hollanders ons altijd hebben belazert.god slaapt niet.hij zal ze wel straffen.je ziet die econosche crisis al met die abnamro bank.fortis/ing/ enz.ze zullen hun straf van god krijgen.ze hebben ons rijkdom 300 jaren weggedragen.


  Maak melding

 23. billinton oprotten.jullie hebben mijn land kapot gemaakt en uitgebuit.jullie zijn onbetrouwbaar geweest.je hebben altijd suriname onder betaald met hun mijnbouw producten.jullie hebben ons altijd behandelt als slaven.zie je nu wat er in europa gebeurt.financiele crisis en er gaat nog meer komen.god straf ze allemaal in europa.
  uitbuiters.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.