woensdag, april 17, 2024
HomeOnderwerpenKunst en cultuurNederlandse hulp voor Surinaams openlucht museum

Nederlandse hulp voor Surinaams openlucht museum

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO/NIEUW AMSTERDAM, 27 okt – Het openlucht museum te Nieuw Amsterdam heeft een extra duwtje in de rug gekregen van de Nederlandse regering. een check van honderdduizend euro was wat de Nederlandse staatssecretaris Frans Timmermans meebracht bij zijn eerste bezoek.

“Ik ben in Suriname om te laten zien welke geschiedenis wij delen”, zei Timmermans. Het geld is bestemd voor reparatie van het decennia oude museum. De meeste gebouwen en artefacten uit de koloniale periode vallen haast uiteen van verwaarlozing. Met medewerking van Nederlandse experts wordt een herstelproject uitgevoerd dat binnen drie jaar een toeristisch trekpleister moet opleveren.

Sinds de aanvang zes maanden geleden is reeds veel veranderd. Het museumpark en de gebouwen zijn schoongemaakt. Koetsen en kanonnen hebben een opknapbeurt gekregen. Herstel van de gebouwen staat nog op het programma. Bij het herstelwerk worden jongeren met geringe opleiding betrokken. Die krijgen na een korte opleiding de gelegenheid praktijkervaring op te doen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

16 REACTIES
 1. Daar was het “LANGE TIJD WACHTEN” op want surinamers zijn gewend aan bedelen en kunnen of willen zelf niks doen. Men wacht achterover geleund in zijn/haar stoel en wacht totdat alles in een slachte staat verkeerd en totdat er een donor meldt. Suriname moet erg dankbaar zijn wat de hollanders achter hebben gelaten voor de onafhankelijkheid. Immers alle bedrijvigheid wat er toen was/bestond is door de surinamers echter naar de “MOER” geholpen. Neem als voorbeeld SML, BRUYNZEEL, SMS, PINBA DOTI, MARIENBURG en binnenkort SLM.
  Wat hebben surinamers eigenlijk opgebouwd na de onafhankelijkheid met de miljarden nederlandse ” HARDE” guldens die ze hebben ontvangen?????????????????????????


  Maak melding
 2. Wij waren pas geleden in Suriname, en brachten een bezoek aan het fort. Inderdaad is het e.e.a. al gerenoveerd, maar ik hoop dat ze de woning van de D.C. en het huis ernaast ook gaan opknappen. Het is een doodzonde dat deze woningen verwaarloosd worden. Knap het op en maak er een souverniershop anex restaurant van of iets in de trant. Als er dan genoeg geld binnen komt, kan de stichting zichzelf redden, en zijn ze niet meer afhankelijk van giften.


  Maak melding
 3. Vroeger deden de gevangenen al het werk. Nieuw Amsterdam was een prachtige plaats. Toen de gevangenen weg gingen ging alles stuk. Voor een beetje eten deden de strafmangs alles. Nu is alles kapot. Alle gotros zijn dicht geslipt. Toen die strafmangs er waren stroomden iedere dag schone rivier water. Wat zijn onze leiders niks nutten. Veel kletsen en bedelen. Ze worden nooit verstandig. Neem een voorbeeld van de gevangenen.


  Maak melding
 4. tjeetje na lange tijd,en ze denken dat ze met honderdduizend euro,s alles weer kan bakken? laat ze beginnen met de woning bouw en goede ziekte kosten voor de mensen die het minder hebben.GOEDE LEIDERS.


  Maak melding
 5. Nederland heeft er ook belang bij, want het is ook een stukje van hun koloniale geschiedenis, die de moeite waard is te koesteren.

  Alleen zou ik de donaties wel goed in de gaten houden, anders komt er zoals gewoonlijk niks van terecht.


  Maak melding
 6. Het is waar, het is mooi opgeknapt. Ik zie het verleden van toen nog Commisaris Douglas die Commewijne mooi had gemaakt voor mij. Dank je wel nederland, want als wij hadden gewacht op onze regering, zouden de gele koperen spullen ook vernietigd zijn. Een van de musket geweren hebben zij al gejat.
  Dank nogmaals


  Maak melding
 7. Mighty mouse is weer eens neergestreken.

  Wat schieten wij op met ook deze rehabilitatie als duidelijk is dat de boel binnen afzienbare tijd er weer meer dan deplorabel bij zal staan?

  Technische kwesties, -als het nauw bouw-, werktuigbouwkunde of civieltechniek-, maken geen schijn van kans.

  Er bestaan geen onderhoudsroosters!


  Maak melding
 8. sommige surinamers willen voor een dubbeltje op de eerste rij zitten ze klagen over alles maar ga langs met colecte bus zal je zien wat hun bijdragen is niets als anderen het doen dan hebben zoveel te lullen maar zelf wat doen voor hun land dan zijn ze niet thuis men zeg dat nederlanders een zeik volk is maar surinamers kunnen ook wat van .


  Maak melding
 9. Mijnheer Du:

  U denkt toch niet dat de gewone burger geld gaat geven om zaken in orde te brengen terwijl onze leiders hun “ZAKKEN” aan het vullen zijn. Ik zou ook geen geld geven want laat de surinaamse leiders eerst “ORDE OP ZAKEN” stellen binnen het ambtelijk apparaat waar men alleen op zijn/haar salaris wacht op het einde v/d maand en geen “KLAP” uitvoert.
  Onze leiders inclusief “VENETIAAN” hebben toch miljarden ontvangen voor de onafhankelijkheid en wat heeft men gedaan voor/met dat geld ???????????????????????
  Men praat in suriname als een brugman maar wat uitvoeren, ho maar…..


  Maak melding
 10. wat is er mis om een klein stukje van de hoofdplaats te repareren. bovendien nog, het museum. zoals in artikel hierboven staat…Bij het herstelwerk worden jongeren met geringe opleiding betrokken. Die krijgen na een korte opleiding de gelegenheid praktijkervaring op te doen. Dit is toch iets goeds, of weer niet? Als de woning van de District Commissaris in orde is kan die man in dat huis wonen. Zo kan hij meer betrokken voelen met het district en kan hij zijn werk beter doen.


  Maak melding
 11. @ meneer BALDEW
  haal jij niet een paar dingens door elkaar meneer als iemand jou een bezoek breng en die mensen of persoon nemen een kado voor jou mee wil dat niet zeggen dat jij aan het bedelen ben ? en het probleem van amtenaren is eentje waar niemand zijn handen aan wil branden dat geld voor alle politieke partijen in suriname ik ben zelf voorstander van een amtenaren stop want het kan niet zo zijn dat de staat de grooste werkgever is maar het is niet iets dat zo opgelost is, wat ik bedoel met die colecte bus is dat jij en velen andere als de kippen bij zijn om te klagen en comentaar geven, maar een oplossing aandragen daar hoor ik jullie nooit over. ik denk dat het woord bedelen niet bij dit onderwerp past .mijn mening


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES