Surinaams parlement steeds minder productief

19

PARAMARIBO, 24 okt – Het parlement is hoe langer hoe minder productief. Dit zegt oppositieparlementariër Jiwan Sital. Het aantal buitenlandse trips is niet afgenomen, evenmin als de maandelijkse vergoeding. Integendeel, het enthousiasme voor het koffertje pakken is nog nooit zo groot geweest.

Nu al staan weer enkele uitverkorenen klaar voor het volgende reisje. “Het bijwonen van conferenties in het buitenland behoort ook tot onze parlementaire plicht”, pleegt parlementsvoorzitter Paul Somohardjo te zeggen. Het plichtsbesef heeft kennelijk ook weer niet een al te grote reikwijdte. En dat zeker niet naar binnen toe. Volgens Sital is vorig jaar welgeteld slechts één wet aangenomen.

Vijf wetten zijn gewijzigd en drie verdragen goedgekeurd. In 2006 waren er niet meer dan drie nieuwe wetten. “Dit is een achteruitgang”, aldus Sital. Het veelvuldig reizen is er vaak ook de oorzaak van dat niet vergaderd kan worden. De coalitie heeft al gauw niet genoeg mankracht voor quorum. De oppositie weigert al jaren mee te werken. Er wordt met aanschuiven gewacht tot na aanvang van de vergadering.

19 REACTIES

 1. Was dit Parlement in deze zittingsperiode dan OOIT produktief ?
  Volgens mij is dit parlement één van de of zoniet de meest onproduktiefste tot nog toe.


  Maak melding

 2. Ik vind dat de heer Jiwan Sital gelijk heeft
  er worden voor en klijn land als Suriname te veel reizen ondernomen.Hij spreekt verder van
  een productiviteit van het parlement? Hoe productief is zijn oppositie geweest wanneer
  de oppositie de begrotingszitting wilde boycotten.Ik begrijp hem het gaat over eigenbelang daar om heb je toch deze uitdrukking “njang mang no lobie njang mang”
  De arme mensen meneer Sital daar kunt u zeer veel ondernemen ze lijden honger zo als meneer “Wijdenbosch” dat zei in uw parlement.


  Maak melding

 3. Nee!!!! nee !!!! dat zeg jij niet zo….kijk luister noh…..morgen regel ik de boel….Pakta !!! stop doni moro doro….eeeee tjoet bank….of tjikri tjikri……..MORO NO DI.Gewoon een pakta Oso…onderleiding van kastelein…Som’moh.


  Maak melding

 4. Zo zijn onze manieren,als we nog die hebben..

  Je kunt net zo goed het parlement afschaffen en het land regeren met die zoveel ministers.

  Wetten kunnen ook door het volk aangenomen worden,door gewoon referendums te houden onder het zelfde volk..

  Dus volks wetten die veel beter voldoen aan de eisen van het land..

  Het bespaart een heel groot kapitaal v/h land die ook het land tengoede komt.


  Maak melding

 5. De bevolking uitbuiten ja…hebben de mensen(bevolking) het nog steeds niet door dat een buitenlands reisje….Su +/- 5.000 tot 10.000 USD per persoon kost kost…en als het langer gaat duren dan 5 of 10 dagen dat er gewoon nog 1000 USD p/d…erbij komt per dag.

  verkwanselen…verkwisten..is Front.


  Maak melding

 6. Beste mensen,
  De heer Sital slaat de spijker op de kop. Maar moet de hand ook in eigen boezem steken. want ook hij “geniet” van de vele voordelen, die het lidmaatschap van onze DNA met zich meebrengen.
  Eigenlijk zou iedere volksvertegenwoordiger minstens 1 keer per jaar een zelfreflectie van zichzelf moeten houden en toetsen, als hij/zij nog volgens de afgelegde eed of belofte de werkzaamheden verrichten.
  Time will tell; wij benne en blijve benieuwd, kondremangs!!!


  Maak melding

 7. Niet alleen het parlement, ook die genen
  die straaten schoon moeten houden zijn inproductief.
  Ik woon bij het RK ziekenhuis, daar licht
  zoveel vuil het lijkt wel de middeleeuwen.

  En maar de mond vol over de bevordering
  van toerisme, toerisme bestrijdeing zullen
  ze bedoelen.

  Wat verwacht je van een parlement waar moordenaars zitten in hebben.
  Een van de moordenaars, denkt zelf dat hij door God verkozen is om het land een coke-
  economie te bezorgen.

  Arm volk!


  Maak melding

 8. Wat wil je als hoog opgeleide mensen zijn blootgesteld aan de grillen van een voorzitter, die amper het uithangbord van een muloschool heeft gezien. Van leiderschap heeft de man hoegenaamd geen kaas gegeten!


  Maak melding

 9. Wij lossen dit probleem door:
  1. Vervroegde verkiezingen uitschrijven.
  2. De oude leiders mogen zich niet herkiesbaar stellen (mensen die reeds langer dan 20 jaar in het parlement hebben gezeten of 20 jaar partijleider zijn geweest desnoods benoemen tot adviseur)
  3. Alle assembleeleden moeten minimaal HBO opgeleid zijn.
  4. Alle ministers moeten universitair geschoold zijn en topmanagement ervaring hebben.
  5. Het ongrondwettelijk instituut van zg. Frontleiders, waar belangrijke besluiten worden genomen, soms zonder het parlement erbij te betrekken moet op houden te bestaan.
  Helaas zal de politieke wil ook aanwezig moeten zijn


  Maak melding

 10. sital is wat vergeten de leden van de ndp die salaris ontvangen en geen moer doen bouterse is er van en nog meer die in de ndp zitten het volk kies deze mensen om hun belangen te vertegewoordigen maar nee bloedgeld ontvangen daar zijn ze goed in


  Maak melding

 11. Meneer of mevrouw 9 hoe bedoelt u dan krijgen wij Bouterse niet als president in Sur.Het zelfde geldt voor meneer of mevrouw8

  en we gaan niet voor iets anders en deze keer doen we gewoon als 1996 we starten direkt besprekingen met de andere partijen maar de nps moet niet komen.Laat nps weggaan

  Bouta word de nieuwe president
  Annemarie powert je


  Maak melding

 12. welke opleiding heeft bouterse genoten een militaire opleiding in het land waar hij zo een hekel aan heeft en hij heeft voor de rest een mulo diploma en hij verkocht sexblaatjes dat is alles wat deze heeft genoten die komt zeker niet terug als wij nummer 9 uivoeren of maken jullie een uitzondering voor hem zoals velen hier doen de ndp kies op thuis te zitten en bouterse zijn parlement is op de berm ocer want daar bespreekt hij de politieke zaken van het land terwijl dat in het parlement moet geburen want je word ervoor betaald maar het is hier water naar zee dragen want ze zijn doof en blind .


  Maak melding

 13. Als het volk wil dat criminelen, ongeschoolden, drugdealers, pedofielen, homo’s, moordenaars, serieverkrachters, mongolen,criminelen of wat dan ook President worden, dan moet men dat gewoon accepteren. Dit is democratie maar het zegt ook iets over het volk van Suriname die op hun stemmen.


  Maak melding

 14. Sital ik heb een paar vragen aan aan jou
  Wat doe je als je met het BLOK wint?
  Zit het bijwonen van conferenties er niet
  in voor je?
  Vraag aan Wijdenbosch wat mede de oorzaak was van zijn val los van de economische problemen?
  Is het waar dat je als oppositielid ook nog een bepaald bedrag aan vreemdgeld/valuta ontvangt voor je vakantie? per jaar.
  Hoe groot is dit bedrag en neem je het ook op/maak je er gebruik van?
  Kun je me zeggen waar een gewone burger recht op heeft in Suriname?
  Kom je nogeens in het parlement zitten om iets te doen voor het geld.Ook als de rest van de oppositie niet komt opdagen.Dan ben je veel meer dan de landbouwer en de boer productief.

  @5 als Bouterse je verhaal hoort lapt/plakt hij het aan zijn militairelaars,want hij kan als geen ander regeren zoals je voorstelt.
  Stel toch iets voor wat Bouterse nog niet weet.

  Deze productieve Bouterse ging op reis toen hij naast het vliegtuig werd gezet.Hij was op weg naar Zweden.Toen werd hij lekker naast het vliegtuig gezet door de nederlanders die hij zo haat en velen van jullie –en toch zo graag naar Nederland willen dupu ben je daar?
  Glenny boy


  Maak melding

 15. Sinds 1948 heeft Suriname een parlement. Het is nog nooit productief geweest. Er zijn nog steeds wetten van voor 1948. Er zijn zelf parlementariers die vanaf 1948 daar zitten. Je herkent ze aan die dikke eelt op hun kont.
  Roggers is een van ze


  Maak melding

 16. “Meneer of mevrouw 9 hoe bedoelt u dan krijgen wij Bouterse niet als president in Sur.Het zelfde geldt voor meneer of mevrouw8

  en we gaan niet voor iets anders en deze keer doen we gewoon als 1996 we starten direkt besprekingen met de andere partijen maar de nps moet niet komen.Laat nps weggaan

  Bouta word de nieuwe president
  Annemarie powert je
  Annemarie Koole ”

  Deze leeft volledig langs de werkelijkheid.

  PRESIDENT MOORDENAAR?!


  Maak melding

 17. het parlement is nooit productief geweest. al jrn niet. we kennen de periode nog van Jawalapersad als voorz. toen is er zelfs jrn nieteens vergaderd.
  In die zin kan hett parlement net zo goed ontbonden worden als het chronisch toch onproductief blijft en slecht geledverspillend werkt. blijft wel een gek idee, maar in de praktijk zo gek nog niet want nu bestaat het slechts op papier en tbv snoepreisjes. Somo vindt deze reizen een parlemantaire verplichting. en wat is het rendement van deze reizen, wanneer is in sr iets geimplementeerd nav deze reizen. wel apart dat somo c.s. deze reizen zo serieus nemen en andere terzake doende verplichtingen aan hun laars lappen.
  in een jaar maar 3 wetten maken is net een bouwvakker die maar 3 stenen per jaar legt. en niemand heeft hier last van !. zeker Vene niet want die slaapt. schrikt af ten toe wakker, brabbelt wat en slaapt door.
  en dat gedonder van oppositie die geen quorum verlenen moet ook ophouden, waarvoor zitten ze dan in het parlement. opzouten dan. straks als zij aan de macht zijn blijft het St(F)ront weg en sur is dan jrn stuurloos. Ontbinden die poppenkast dus. of parlementariers betalen op verrichtingen of declaratie basis van productief gewerkte uren.


  Maak melding

 18. Meneer Bouterse en Adhin, Om Suriname rijk te maken is er niet veel nodig.
  Zo veel winkels en zo veel handel als zij allen belasting zouden betalen dan zou alle geld problemen worden opgelost. Dan hoefden de ambtenaren niet meer te verhongeren en konden zij hun werk goed doen.
  Waarom zijn jullie zo DOM.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.