Suriname moet meer bepalen in eigen ontwikkeling

9

PARAMARIBO, 22 okt – “Onze ervaring is dat wij het stukje van gezamenlijke inspanning nader moeten gaan beschouwen en het tijd is dat wij gaan spreken van geheel Surinaamse inspanning.” Dit zei president Ronald Venetiaan tijdens het parlementair debat over de ontwikkelingssamenwerking met Nederland. Suriname moet meer en nadrukkelijker de richting gaan bepalen.

Zo Nederland in de toekomst steun zal blijven geven, moet die meer gericht zijn op behoeften die Suriname zelf aangeeft. Tot nog toe is dat te weinig gebeurd dus. “We moeten nu naar een situatie waarbij buitenlandse ondersteuning niet is uitgesloten, maar besteed wordt naar Surinaamse inzichten”, aldus Venetiaan. Volgens oppositieparlementariër Jenny Geerlings-Simons is de kans klein dat het ook werkelijk zo gebeurt.

Surinaamse leiders ontberen voldoende ruggengraat en wil het zover te laten komen. Voor het gemak wordt maar gedanst naar het pijpen van Den Haag met alle gevolgen voor Suriname’s ontwikkeling. “We moeten weten dat Nederland een strategie toepast van redimusu (vrijverklaarde negers die in de slaventijd hielpen jagen op weggelopen slaven, red.)”, aldus Geerlings-Simons.

Nederland zal uitsluitend het eigen belang blijven dienen, zolang Surinaamse leiders het nationale belang blijven verzaken. Net zo lang zullen Nederlandse stagiairs de voorkeur krijgen op Surinaamse scholen, boven lokale studenten. Ook zal de mensonterende controle op de Nederlandse luchthaven Schiphol niet ophouden. “Het is niet de schuld van Nederland, het ligt eerder aan onze houding. Zolang delen van ons leiderschap zich als rentmeester gedragen, zullen Nederlanders onze mensen blijven vernederen op Schiphol.”

9 REACTIES

 1. hier komen ze opeens nu pas mee, nu de verkiezingen naderd. al die tijd hielden ze hun mond. de enigste leider die voor ons surinamers en voor suriname opkomt is bouta van de NDP. die mensen hebben ruggengraat en hebben tenminste een planning wat zij allemaal willen bereiken. zie: http://www.ndp.sr


  Maak melding

 2. kan niemand deze vrouw niet vertellen dat zij haar bek moet dicht houden het zelfde geld voor moenne ook. mevrouw simons welke belangen heeft jou voorzitter gediend deze mensen zijn met het zelfde beleid van bouterse bezig antie nederland deze mensen spelen met vuur ik heb al eerder gewaarschuwd voor deze ophitserij van de ndp de onderbuikgevoelens zeer gevaarlijke ontwikkeling over de controlle op schophol gesproken is toch te gek voor woorden om de regering om de schuld van te geven terwijl jou partij voorzitter een grote drugs dealer is bouterse heeft zich als anti westen gedragen wat hebben aan over gehouden niets ik vind dat de regering te slap reageerd op die beschuldigingen van de ndp ze noemen andere redi musu, dan mag je bouterse tog ook drugs dealer noemen want hij is veroordeeld voor drugs in het buitenland en hij heeft een strafzaak lopen de surinamers hebben jaren lang aan de pijpen van bouterse gedanst gevolgen zijn tot nu toe voelbaar ik vind dat deze regering niet genoeg de gevolgen van het beleid van bouterse uitbuit wat simons en moenne doen is precies wat wilders en verdonk doen in nederland surinamer laat jou land niet in een wurggreep houden door fanaten anti democraten want vandaag aan de dag sta je alleen met jou anti westerse houding ik vergeet de woorden van bosje niet bouterse moet kiezen voor acceptatie en niet voor isolatie en ik geef jou op een briefje onthoud goed wat ik nu zeg deze mensen gaan ervoor zorgen dat ons land weer geisoleerd word let maar op inplaats van het belang van het volk te dienen is de ndp bezig met hun voorzitter te beschermen het is toch te gek voor woorden dat moordenaar drugs dealer de baas van jou partij is mevrouw simons surinamers zijn ver gedaald ze respecteren geweldenaars moordenaars en mensen die zich aan internationale wetten en regels houden en normen en waarden in hun mars hebben daar hebben surinamers vandaag aan de dag geen respect meer voor. trieste conclussie


  Maak melding

 3. Dit is weer die grijs gedraaide plaat opnieuw afspelen. Wat is deze man weinig inspirerend!
  Iedere natie zoekt zn voordeel. Alleen de zon gaat voor niets op en onder. De kunst is meneer de president om te zoeken naar een win win situatie. Gun elkaar wat, zodat je ook als elkaar gelijke behandeld kan worden. You’ll scratch my back and I’ll scratch yours. Als je alleen maar je handje ophou omdat je hoopt op een mazzel, joe sa kies soso bami monie. Genoeg om naar die warung op blaugrond of Tamanredjo te gaan, maar niet meer dan dat!! Ik hoop dat er hierna een komt met een ietsie pietsie meer inspiratie!! Mijn god wat is deze man saai!


  Maak melding

 4. Ik denk nu de banden met Ghana versterkt zullen gaan worden, wat ook een diepe, hartewens is van Venetiaan, moet er inderdaad meer hulp en samenwerking vanuit Afrika gezocht worden. Laat de domme Nederlanders maar zitten, afrikanen zijn veel beter, slimmer en eerlijker.
  De ontwikkelingshulp en schadevergoeding van een paar miljard had ook vanuit Ghana kunnen komen want ze hebben hun eigen mensen verkocht en verraden. Venetiaan moet dit tijdens de staatsbezoek naar Ghana zeker gaan eisen.


  Maak melding

 5. beste yangdringiedansie,

  jij zegt dat afrikanen slimmer en eerlijker zijn, dan moet ik een conclusie trekken dat jij een van de domste surinaamer bent. en dan ga ik er van uit dat jij ook een afrikaan bent, je naam zegt al genoeg.
  suriname heeft altijd afrikaanse president gehad noem er een die eerlijk en betrouwbaar is geweest.dus hou liever je bek dicht, nederland heeft suriname altijd gesteund en nogmaals wij kunnen niet zonder nederland.
  opa ro weet dat er straks verkiezingen komen en zoekt weer motivatie voor de zwakste bevolkingsgroep uit suriname. ik schaam me hiervoor.

  pengel


  Maak melding

 6. @ de (waarheid) leugen
  bouterse zal weer met drugs baronnen van columbia in zee gaan of de fark om aan geld te komen om zijn plannen te realiseren toen hij de totale macht in handen heeft hij geen moer berijkt hij heeft het met alles en iedereen geprobeerd mensen uit het buitenland gehaald die moesten vluchten voor hun leven weet je nog haakmat, horp heeft met zijn leven moeten betalen met bosje is het bijna gebeurd die is met hangende poten terug gegaan soemita moest het ook ontgelden bouterse heeft geen ruggeraad hij had een grote smoel tegen nederland toen die geld kraan dich is gedraait was gedaan met zijn militaire dictatuur ik vraag mij af met wie hij gaat samen werken welke landen daar denken jullie niet aan hij zal het land weer bankroet en in grote schulden zetten zoals voorheen noem jij deze man jou leider hij pak jullie van alle kanten ze moeten niets van die witte mensen hebben waarom komt premasser met van bommel praten waarom komt bosje naar nederland zo dom als de bouterse aanhang .


  Maak melding

 7. Deze uitspraken van de President spruiten voort uit fantasievolle idealisme en kunnen echt niet serieus genomen worden.De man is blijven hangen in de tijd van het zgn.”Baas in eigen huis”tijdperk,wat meer een streven was dan werkelijkheid want echt Baas in onze eigen huis zijn we nauwelijks geweest door allerlei ontwikkelingsprojecten vanuit het buitenland.In elk geval moeten we met z’n allen beseffen dat;een land dat afhankelijk is van hulp uit het buitenland moeilijk met de vuist op tafel kan timmeren en allerhande eisen stellen,de donor zal ten allentijde de flinkste vinger in de pap hebben,simpelweg omdat het geld is van hun belastingbetalers die op een verantwoorde manier besteedt moeten worden.
  SO MR.PResident keep on DREAMING!!!!!!!


  Maak melding

 8. Ik denk dat wij in Sur. eindelijk zullen moeten begrijpen, dat de Surinaamse ontwikkeling in onze handen ligt en niet in handen van Ned. Zij zullen het echt niet voor ons doen, tenzij zij daar behoorlijk wat voordeel aan hebben. Natuurlijk kunnen wij veel leren van deze mensen, alsook van anderen. Laten wij dus de goede dingen overnemen en het land zelf ontwikkelen. Staatsolie, C.I.C. o.a. zijn voorbeelden van bedrijven die natuurlijk hier en daar ondersteunt door buitenlandse expertise, het zelf hebben gedaan.


  Maak melding

 9. de realiteit van nu is dat de banden tussen nederland en suriname een van meest belangrijke zullen zijn nu en in de toekomst omdat er meer als half miljoen landgenoten we moeten de inbreng van surinamers in nederland niet onderschatten wat financieel aan gaat en economisch. in ghana wonen er mss 50 surinamers tegenwoordig gaan de dingens snel wat het nieuws aangaat want deze week nog was de president van ghana op bezoek in nederland voor zamenwerking en hulp. suriname en ghana hebben een aantal overeenkomsten in 1979 was ook een staatsgreep gepleegd door jerry rawlings het gaat nu beter met ghana een voorbeeld nu in afrika wat democratie aangaat en ontwikkeling en die dictator mag niet meer mee doen aan de verkiezing .mss een les voor die surinaamse dictator . tegen de mensen die zeggen dat de surinamers moeten begrijpen dat onze ontwikkeling in onze eigen handen ligt ben ik mee eens maar dan moet er niet weer zo een idioot als bouterse aan de macht komen die alles wat met bloed zweet en tranen is opgebouwd kapot maakt want dan zijn we terug bij af. laten we blij zijn dat eddy jhrap zijn poot stijf gehouden heeft anders was ook staatsolie in handen van het buitenland .tang boeng.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.