Biografie over kunstenares Nola Hatterman

1

De journalist Ellen de Vries verdiepte zich in het opmerkelijke levensverhaal van de Amsterdamse kunstenares Nola Hatterman (1899-1984), een van de grondleggers van het Surinaams kunstonderwijs. De Vries schreef over deze opmerkelijke vrouw de biografie ‘Nola’.

Nola Hatterman koos na een korte loopbaan als actrice – ze speelde onder andere in De Jantjes en bij Herman Heijermans – voor een carrière als schilderes. Eind jaren dertig van de vorige eeuw verwierf ze in Nederland bekendheid als ‘schilderes van negers’. Na haar vertrek in 1953 naar Suriname raakte ze in Nederland in de vergetelheid.

In Suriname daarentegen maakte ze naam als een van de grondleggers van het Surinaams kunstonderwijs. Waarom schilderde Nola uitsluitend zwarte mensen? Wat dreef haar naar Suriname? Deze vragen komen naar voren in de biografie ‘Nola’.

Ellen de Vries is zelfstandig journalist. Over Suriname maakte ze eerder reportages voor onder meer Trouw, Nieuwe Revu, De Journalist en KRO-radio. In 2005 verscheen haar boek: Suriname na de Binnenlandse Oorlog over de gevolgen van de strijd tussen Bouterse en Brunswijk.

‘Nola – portret van een eigenzinnig kunstenares’, door Ellen de Vries
Pagina’s 244
Prijs € 18,95
ISBN 978 90 806773 6 4
Klapwijk en Keijsers Uitgevers, Amersfoort


1 REACTIE

  1. Ook weer zo een gewezen iemand, die weleswaar niet de Surinaamse nationaliteit bezat maar wel degelijk baanbrekend werk heeft gedaan en Suriname nagelaten.

    En toch zijn het veelal Surinaamse Nederlanders in staats-adviseursfunkties, die het mensen met een vreemde natio het alleJezus moeilijk maken om simpelweg hun bijdrage te leveren.

    Als er stront aan de knikker is stappen juist deze lieden als eerste op het vliegtuig.

    Het land en volk van Suriname zou bij een constructievere benadering er stukken beter van kunnen worden.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.