Suriname niet onder indruk verontwaardigd Guyana

16

PARAMARIBO, 17 okt – Suriname is totaal niet onder de indruk van de verontwaardiging in Georgetown over het enteren van een Guyanese boot op de Corantijn. Dit zegt minister Lygia Kraag-Keteldijk van Buitenlandse Zaken. Het betreft een legitieme actie op Surinaams grondgebied.

Guyanezen die gebruik wensen te maken van de rivier, moeten toestemming vragen van de Surinaamse autoriteiten. Georgetown vindt dat ook Guyana aanspraken maakt op de Corantijn en dat acties van Surinaamse zijde provocerend over komen. “De Guyanezen moeten geen verkeerde voorstelling van zaken geven. Wij provoceren niet”, zegt Kraag Keteldijk tegenover de Ware Tijd.

Het enteren van de boot maakt deel uit van het beleid aan de grens. In tegenstelling tot wat Georgetown beweert, is de Corantijn geen grensrivier. De Corantijn is over de volle breedte Surinaams territoir. De grens wordt gevormd door de westelijke oever van de Corantijn. “Zolang de Guyanezen zich aan de regels houden, hebben we er geen enkele moeite mee dat ze de rivier bevaren”, aldus Kraag-Keteldijk.

16 REACTIES

 1. Wat een show van beide kanten.
  Suriname heeft die boot na enkele uren weer aan de guyanezen gegeven. De guyanezen hebben hun boete betaald en hun boot gehad. Suriname moest die boot niet afstaan.Dan had ik gezegd ai die guyanezen leren een lesje, maar de bemanning wordt vrijgelaten en komt terug met meer geld en betaalt en dan einde verhaal.
  Nu doet suriname alsof den gevaarlijk so.
  Ga die brazilianen uit bos halen, ga die guyanezen uit tigri gebied schoppen dan ben je serieus bezig.


  Maak melding

 2. In ruil voor een gedeeltelijke opbrengst van de verloren olievelden zou Suriname, toestemming kunnnen geven om gebruik te mogen maken van het rivier.

  Als er vanaf het begin compromissen gesloten zouden worden dan was het nooit zover gekomen. Beter een halve ei dan een lege dop. Helaas is dit voor sommige Surinamer andersom.

  Hou je buurlanden te vriend is mijn advies.


  Maak melding

 3. Zo is het Mevrouw de Minister en niet anders,wat hun reactie dan ook moge zijn,het is ons grondgebied en indien ze het nodig hebben,gewoon beleefd een verzoek indienen bij de rechtmatige eigenaar en dan overweegt de eigenaar als zij het verzoek willen inwilligen.En als ze ons grondgebied zonder toestemming betreden gewoon daadkrachtig optreden.Gaarne zou ik ook zulks daadkracht willen zien inzake TIGRI!!!!.


  Maak melding

 4. Beste mensen,
  zo is het en niet anders. Guyana heeft zich te houden aan de grenzen, die al ver in de historie bepaald zijn. Zij moeten niet denken, dat ze nu weer winst kunnen halen(weet u nog wel: het maritiem geschil voor de kust).
  Ook zou Suriname nu ook verder paal en perk moeten stellen en die andere grenzen evenzo moeten bewaken. Zo kan je de illegale stroom vanuit Brazilie enigszins aan banden leggen.Maar aan de andere kant lijkt het onbegonnen werk om die honderden ondoordringbare oerwoud te beveiligen.
  Time will tell; wij benne en blijve benieuwd,kondremangs!!!


  Maak melding

 5. In de regel kiest men voor klein onnodig problemen de diplomatieke weg….Maar omdat Front in zwaar weer verkeerd…gaan zij van een klein buitenlands probleem een groot probleem van maken…Maar wij zijn echt niet zo dom en achterlijk als Front.

  Dit soort problemen zijn simpel of willen jullie ten strijde trekken…zuku moro probleem gi na pina volk…….Als jullie verstandig zijn gaan jullie de verloren zee mijlen terug halen…..domoren!!!!!!!!!!


  Maak melding

 6. zelfs tegenover ons eilandje Koeroeni op het gelijknamige rivier hebben de Guyanezen zich al meer dan dertig jaren genesteld. Suriname deed en doet er niets tegen, nu zeggen de Guyanezen dat de Corantijn een grensrivier is. Sranan man luku bun.Touroperators en vakantieshops geven het verkeerde kaart van Suriname op hun websites weer. Wat doet de regering? niets? Wat zeggen wij Surinamers, niks? Laten wij beginnen met niet te boeken bij zo een reisbureau.


  Maak melding

 7. Eerst worden onze olievelden en duizenden hectaren aan die Guyanezen overgeheveld door Venetiaan.

  Nu maken ze aanspraak op de rivier. Wellicht kan Venetiaan deze ruzie sussen door hen ook de Corantijn cadeau te schenken. Dat schijnt Venetiaans oplossing te zijn voor dit soort grenskwesties. Suriname verkwanselen.

  Jorka.


  Maak melding

 8. Langzaam maar zeker gaan de Guyanezen Suriname “challengen” t.a.v. de Corantijnrivier.
  W.b. de noordelijke zeegrens heeft Suriname al heel wat te verduren gekregen (zie uitspraak VN Tribunaal)en voor de Guyanezen “smaakt” dit naar meer. Het Tigri-gebied wordt op geen enkele wereldkaart nog aan Suriname toebedeeld en nu gaan de Guyanezen (voortvarend denken zij) aan de slag met het ter discussie stellen van de status van de Corantijnrivier.
  De stand is nu 1 gewonnen (noordelijke zeegrens); 1 bezet (Tigri) en nog 1 te winnen (Corantijn). Het is echt aan de Surinaamse Regering om beheersdaden die Guyana wilt uitoefenen meteen de kop in te drukken. Suriname heeft geen behoefte aan Tigri vol.2.

  De Corantijnrivier behoort in zijn volle breedte aan Suriname toe en zo zal het blijven. En, Tigri is ook nog steeds Surinaams grondgebied.


  Maak melding

 9. Elke keer als ik de kaart van suriname zie op het journaal word ik woedend.

  De betwist gebieden ontbreken deze gebieden behoren aan suriname.

  Maar zelfs de president met bril op ziet dat niet.


  Maak melding

 10. De guyanezen hebben de Tigri ingenomen, de Guyanezen hebben een groot deel van de monding van de Corantijn ingenomen en nu willen ze de Corantijnrivier hebben. En wat doen wij in Suriname? Onder elkaar vechten in het parlement. Meer kunnen we niet.


  Maak melding

 11. die donkey die wij hebben gekozen tot president kan en wil en doet niet eens wat voor ons.
  ik beschouw die man niet eens als een suriname hij lijkt meer op die gierige afrikanen met hebzucht ons gewoon te verkopen aan andere. hoeveel van ons grond gebied heeft hij al niet verkocht aan de andere.

  mensen van de district sipaliwine letten jullie goed op deze man om jullie grond gebied ook niet te verkopen.

  als ik president was van suriname wow wat ik allemaal zou doen voor deze land


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.