Koenders opent twinningprojecten in Suriname

9

PARAMARIBO, 17 okt – Minister Koenders opende gisteren (donderdag 16/10) de eerste twee projecten van de Twinningfaciliteit Nederland-Suriname. Het eerste project vindt plaats op het Natuurtechnisch Instituut (NATIN) in Paramaribo. NATIN verzorgt een vierjarige beroepsopleiding en gaat met hulp vanuit Nederland een ICT-opleiding en een opleiding procestechniek opzetten.

Voor het opzetten van de ICT-opleiding wordt samengewerkt met het Regionaal Opleidingen Centrum Midden Nederland. Het NATIN werkt voor de opleiding procestechniek samen met het Nederlandse kenninscentrum PMLF (Proces- en Algemene operitionele techniek, Mileutechniek, Laboratoriumtechniek en Fotonica) in Den Haag en de stichting Protosur in Suriname.

Voor het tweede twinning project bezoekt Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) het internaat Zaailand. Het internaat is onderdeel van het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling. Op dit moment wonen er zo’n tachtig jongens die geboren zijn in het binnenland van Suriname. Ze zijn naar Paramaribo gekomen omdat alleen in de hoofdstad voortgezet onderwijs wordt gegeven. De Surinaamse stichtingen Sabi en Vonzell gaan voor deze jongeren huiswerkbegeleiding opzetten om zo de schoolprestaties te verbeteren.

9 REACTIES

 1. Heel mooi…maar zijn het projecten die Su…echt vooruitmoet helpen…of worden met deze mensen klaar gestoomd om het land te ontvluchten.
  Met als gevolg zogenaamd voor verdere studie naar ned….maar nooit meer wonen in Su.

  fromu e tik Su…altijd.


  Maak melding

 2. Waarom zit de Staatolie er niet bij zijn
  het niet deze plaatsen waar men meest
  procestechniekers Gebruikt?
  Als goede sponsor weet je wat voor personeel
  je vandaag of morgen in je bedrijf krijgt.


  Maak melding

 3. Vorig week was Koenders in Suriname, Ongeveer werden deze projecten bedacht en vandaag al worden een van deze zeer goede projecten geopend. De totale sur. gemeenschap zal hiervan baten hebben. En “onze” president was en is fel hier tegen. Hij en kornuiten worden buitenspel gezte terwijl hij zelf niet inziet dat ze dat zelf doen. want als het een de regering lag was dit veel trager gegaan of nieteesn doorgegaan tot frustratie van hulpbehoevende en hulpverlenende instanties. Vene en co hebben nu geen ruimte om te sjoemelen met ontw. gelden en daar hebben ze moeite mee. Nu mar hopen dat de besturen van de bedrjven en universiteit niet gaan sjoemelen.
  Al bij een een prijzenswaardig idee van Koenders en en bedrijfsleven en nog prijzenswaardig dat hett zo snel kan voortgaan.
  Dat van de binnenlandsbewoners zou nooit, NOOIT, doorgaan als het van surinamers of sur. regering zelf zou moeten afhangen. en dan nog willen ze zich voordoen als mensen die hart voor suriname hebben. waarom moet het pas anno 2008 met hulp van Koenders en zonder tussenkomst van, en nog sterker zelfs dankzij zonder tussenkomst van (Str)(F)ront dan gebeuren.


  Maak melding

 4. @NR.1
  Ik snap je twijfels wel,maar dat mag ons tegenhouden om moderne technieken toegangbaar te maken voor toekomstig kader.Het bedrijfsleven kan een enorme bijdrage leveren door deze mensen tegen acceptabele lonen in dienst te nemen waardoor er geen braindrain hoeft plaats te vinden voor deze duur opgeleiden.Bedrijven kunnen ook een bijdrage rechtsstreeks leveren aan de instituten,per slot van rekening zullen zij de lachende derde zijn.
  Als de resterende “overlevingshulp” op deze manier rechtstreeks en juist wordt geïnvesteerd,hebben we dan misschien,uiteindelijk tastbaar resultaat van de ontwikkelingsgelden.


  Maak melding

 5. Ik hoop dat dit in de toekomst meer gaat gebeuren ,want bij dit soort projecten heeft suriname zeker baat. het is daarom ook te hopen dat het geld goed zal worden besteed en niet naar de zakken van bepaalde corupte ministers en de president gaat.


  Maak melding

 6. nu komen die mensen opeens weer naar suriname, nu de verkiezingen nadert. ze proberen onz gedachten snel te veranderen dat FRONT goed is. maar we weten wel beter.


  Maak melding

 7. sommige landgenoten zijn zeer ondankbaar het is nooit goed ik vraag mij af wat voor bijdrage deze mensen leveren aan het opbouwen van hun land niets alleen maar klagen waneer anderen het doen, waar surinamers goed in zijn is het aanbidden van iemand die het land totaal naar de afgrond heeft gebracht en een narco staat van heeft gemaakt , wat nog opvallend is dat een zogenaamde leider de intellectuelen vermoord heeft om macht. deze regering er alles aan doet om de achsterstand in te halen met behulp van landen die het meenen met suriname jullie mogen lullen wat jullie willen het is terecht dat nederland geen zaken met dictator bouterse deed na de decembermoorden. mijn mening


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.