Verslag verkiezingen VS: 3 Strikes and you’re out

1

Door Ian van der Kooye – 3 strikes and you’re out. Dat is een van de regels bij een van Amerika’s populairste sporten, het honkbal. Het 3e debat tussen de presidentskandidaten kende wederom dezelfde winnaar als de voorgaande, namelijk Barack Obama. Desondanks werd dit debat wel gezien als John Mccain?s sterkste optreden tot dusverre. McCain probeerde duidelijk te maken dat Obama vooral geld wilt uitgeven en dat dit niet in het belang is van de Amerikanen.

McCain moet nu alles uit de kast halen om zijn achterstand in te lopen, want het electorale gat tussen hem en Obama wordt alleen maar groter. De komende 18 dagen zal de Republikeinse campagne twee belangrijke thema?s bevatten. Ten eerste zal het gaan over het spenderingspatroon van Obama. Voor alle plannen van Obama zal er veel geld uitgegeven moeten worden. Het geld wat de Amerikanen nu niet hebben. Obama zelf noemt het vooral ? investeren?. Om geld uit te geven kan er dus geen belastingverlaging komen, zoals Obama beloofd heeft en zullen vooral ondernemers het hardst getroffen worden. In het debat noemden beide kandidaten de kleine ondernemer Joe the Plumber, Joe de Loodgieter. De tweede strategie zal gaan over het karakter van Barack Obama. Barack Obama is volgens de Republikeinen niet te vertrouwen en heeft andere plannen met Amerika dan wat hij de kiezer voorhoudt. De campagnes zullen dus van weerszijden nog venijniger worden. Het karakter en de intenties van een kandidaat in twijfel brengen is een beproefde strategie die de afgelopen verkiezingen steeds vaker gebruikt wordt. Ook in de Nederlandse verkiezingen van
2006 voor de Tweede Kamer was dit het sterkste punt van de Christen-Democraten ten opzichte van Wouter Bos. Het zinnetje ?Meneer Bos, u draait en u liegt? van Jan-Peter Balkenende tegen Wouter Bos in een radiodebat was het begin van het einde voor de minister-presidentiele aspiraties van de leider van de sociaal-democraten. Vele mensen kozen eieren voor hun geld en kozen voor de saaie, doch voorspelbare CDA-er. Uietraard zijn ze daarna weer de beste maatjes geworden.
Iets dergelijks zal tussen Obama en McCain niet snel gebeuren. Het is in Amerika publiek geheim dat John McCain daadwerkelijk een hekel heeft aan Barack Obama. Mensen die John McCain kennen zeggen dat het hem zelfs moeite kost om niet publiekelijk minachtend te doen of uit te vallen tegen de senator van Illinois.

Verwacht de komende dagen dus vele aanvallen op de persoon. Ook de Democraten hebben modder gevonden om mee richting de tegenstander te smijten. Belangrijkste argumenten zijn dat de Republikeinen het Bushbeleid willen voortzetten, McCain niet weet wat de zorgen zijn van gewone Amerikanen en John McCain vooral oliebedrijven en rijke Amerikanen willen bevoordelen.

De komende weken zullen we van beide zijden nasty campaigning zien.
Belastingen worden het hoofdthema, nationale veiligheid verdwijnt naar de achtergrond en de karakters van beide kandidaten zullen beproefd worden op duurzaamheid. Wie van sensatie houdt zal kunnen smullen. De rest kan wachten in de dug-out.

Morgen een verhaal over mijn persoonlijke drive om hier te zijn.

Ian van der Kooye – [bekijk hier alle columns van Ian]


1 REACTIE

  1. 3 strike betekent in california dat je als crimineel voor de 3e fout gaat, je voor een lange tijd in jail gaat.(don’t commit the crime if you can’t do time)

    Ian, als je roti lust in Tpa, check jerkhut op fowler tegenover university mall.
    njoy Tpa.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.