Verslag verkiezingen VS

3

Door Ian van der Kooye – 539 stemmen. Weet je het nog? 539 stemmen op een stemgerechtigde bevolking van 8,5 miljoen in Florida. Zo klein kan het verschil zijn tussen 8 jaar met een invasie in Irak, martelingen in Guantanamo Bay en het vergeten van de bewoners van New Orleans na orkaan Katrina.
Voor het gemak hebben we het even niet over de financiële toestand van de verenigde Staten en het effect daarvan op de rest van de wereld.
0,0157 % is het verschil tussen een wereld met George Walker Bush en een wereld zonder.

Goedemiddag. Mijn naam is Ian van der Kooye en ik ben de komende weken actief als vrijwilliger voor het campagneteam van de Democratic Party in de staat Florida. Voor www.waterkant.net zal ik verslag doen van de campagne van binnenuit. Ik zal proberen dagelijks verslag te doen, maar ben ook een beetje overgeleverd aan de plannen en ideeën die de mensen hier hebben.

Momenteel zit ik in Tampa, Florida van waaruit de staat Florida gecoördineerd wordt. Florida is de belangrijkste swingstate, wat inhoudt dat het elke verkiezing weer spannend is wie er zal winnen. 4 November is de officiële verkiezingsdag, maar vanaf 20 oktober kan er in deze staat al gestemd worden. Momenteel zijn we dus bezig om zoveel mogelijk mensen alvast hun stem voor Obama uit te laten brengen. In Amerika is de campagne een stuk agressiever dan in Nederland en Suriname. Men wordt gebeld, gemaild, ge-sms?t en men staat zelfs voor je voordeur. Canvassen noemt men dat. Vanuit het hele land zijn de plakkerigste vrijwilligers naar de swingstates gestuurd en men heeft er zelfs eentje uit het pittoreske Diemen-Zuid op de kop weten te tikken. Het lijkt alsof bijna iedereen met de verkiezingen bezig is.
Mensen hebben borden in hun tuin staan, beplakken hun auto?s en komen na werktijd naar de verschillende kantoren om een bijdrage te leveren aan de campagne. Er zijn mensen die eten en drinken komen brengen naar de vrijwilligers en er zijn mensen die vrijwilligers van buiten de staat bij zich laten logeren. Ik zit bij een alleraardigste weduwe in een villa met uitzicht over het water. Het is hier 25 graden. Dit is weer eens wat anders dan met de camping naar Texel.

In het hele land worden vanavond watchparty’s georganiseerd. Wat inhoudt men dat men in georganiseerd verband naar het 3e en laatste debat tussen Obama en McCain zal kijken. Mensen doen dat samen met de buren, in cafe’s, in buurthuizen en in grote zalen. Ik zal vanavond aanwezig zijn tijdens een watchparty in een theater. Met enkele honderden mensen en een bar die de hele avond open zal zijn kan dit debat voor mij al niet meer stuk.

Morgen een verslag over de watchparty van vanavond.

Ian van der Kooye – [bekijk hier alle columns van Ian]


3 REACTIES

 1. Heeeeeel goed jongen,ik zou er ook graag willen zijn……OBAMA for president!!!!!!!!!Weg met de republiekeinen want het zijn allemaal agressivelingen.
  I HAD A DREAM..that one day…..Martin Luther King


  Maak melding

 2. Ik ben blij dat Obama zo ver gekomen is dat
  alle opinies hem een flinke leiding geven.
  Mijn vraag is wat is hij van plan te doen
  met het geen Bush in die 8 jaren gedaan heeft
  met het land de arme zijn armer geworden.
  Geen oorlogen meer we allen willen vreed.Er is
  genoeg honger en ziekten op de aarde die op
  gelost moeten worden.


  Maak melding

 3. Beste Sranangmangs/Ian,

  Leuk dat je verslag doet van de verkiezingen in de USA. Ik heb me altijd geergerd aan de ophef over de Amerikaanse verkiezingen. Het is allemaal een grote show, waarbij democratie demagogie is. Het gaat om poen en nogmaals poen. Als je geen geld en machtige vrienden heb kan je het wel schudden. Opzouten met dat geschreeuwd en gelul. Ian ik kan je nu al vertellen dat het voor de zwarte bevolking niet beter op wordt met Obama. Sterker nog; hij zal na 100 dagen regeren beschuldigd worden dat hij de slechte president ooit zal zijn. Mocht hij president worden, want onderschat niet het racisme van de Amerikaanse samenleving, dan zal verantwoordelijk gesteld worden voor alle puinhoop die Bush voor hem heeft achtergelaten. Hij kan het nooit goed doen. Wat wel de geschiedenis zal ingaan is dat die zwarte president het land naar de klote heeft geholpen, bad timing bad timing voor de eerste zwarte preisdent.

  Sranangmangs,
  Tang Boeng


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.