Bijklussende Surinaamse militair groeiend probleem

15

PARAMARIBO, 16 okt – Militairen en politieagenten die er bijbaantjes op na houden, vormen een groeiend probleem voor werkgever en samenleving. Het aantal incidenten neemt toe waarbij particulier gebruik wordt gemaakt van gezag en dienstwapens. Minister Ivan Fernald van Defensie wil dringend een lijst van alle bijklussende militairen.

Aanleiding is onder meer de uitgebreide media-aandacht voor legerofficier Partap Goerdayal. Volgens de Ware Tijd is deze functionaris ook hoofd van de veiligheidsdienst van het Canadese goudbedrijf Iamgold. Zijn naam is genoemd bij de recente vernietiging van een kamp van goudzoekers binnen de concessie van Iamgold. “Het beleid is dat je niet militair kan zijn en een hogere functie bekleedt elders”, zegt Fernald.

“We zullen optreden zonder aanzien des persoon. Intern is de zaak besproken en we moeten afwachten welke maatregelen getroffen zullen worden”, zegt Fernald. Recent zijn ook twee leden van de Centrale Veiligheidsdienst betrokken geraakt bij een schietincident. Dat gebeurde tijdens hun dienst als beveiligers van een bordeel. Een burger is neergeschoten en één van de militairen gewond geraakt door kogels uit het dienstwapen.

15 REACTIES

 1. Waar moeten ook die mensen in hemelsnaam van rond komen als blijkt dat hun inkomen ten enen male niet toereikend is om de maand rond te komen? Wil jij je als ambtenaar niet bezighouden met zaken, die het zonlicht niet kunnen veredragen, dan is het aanpakken van elke oorbare job de enige optie. Noem mij geen (soldaat, korporaal of) kapitein als ik geen kapiteinwaardig bestaan kan leiden. Deze is een zeer gevoelige materie.

  Alla ding booi/meid skeer!


  Maak melding

 2. In de tijd dat Sedney bevelhebber was gebeurde zulks niet hij nam direct aktie. Mercuur is niet degene die als bevelhebber op kan treden mede doordat hij de houding en respect niet heeft / afgedwongen. Ze noemen hem het lachertje evenals de mini-ster die privé met het zakelijke verward door familie met de nodige egards van het vliegveld te halen en er geen controle plaatsvindt van bagage zowek bij aankomst als vertrek


  Maak melding

 3. Je kan beter 2 of 3 banen hebben als dat je per dag 2 of 3 mensen berooft, verkracht of vermoord, om aan geld te komen.

  Ik zie persoonlijk het nut van dit artikel niet in.


  Maak melding

 4. Ik ben de mening toegedaan dat het allemaal wel makkelijk kan worden opgelost door instrukties te vervaardigen die aangeven wat wel en niet mag. Duidelijk moet in elk geval worden gesteld, dat het bij zich dragen van een dienst- of vuurwapen in de situatie waarbij er geen sprake is van dienstuitoefening, verboden is. De bewapening is toegestaan bij uitoefening van de funktie waarvoor dit is toegestaan en uitgesloten bij de uitoefening van een funktie anders dan het ambt waarvoor de direkt betrokkene is aangesteld. Dit betekent dat alleen als politieambtenaar of militair gewapend mag zijn en dat in elk ander geval dit verboden is, tenzij daarvoor schriftelijk toestemming is verleend door de korpschef of bevelhebber bij mandaat van de onderscheidenlijke ministers van Justitie en Politie en Defensie. Het is in deze van belang dat uitdrukkelijk moet worden aangegeven waar die toestemming voor verleend wordt, de voorwaarden waaronder deze wordt verleend en wat de gevolgen zijn van het niet naleven van de voorwaarden. Overtreding van de voorwaarden moet niet alleen ontheffing uit het ambt van de betrokkene inhouden, maar ook tot gevolg hebben, dat in bepaalde gevallen van overtreding, de overtreder moet worden uitgesloten van het in een andere funktie mogen dragen van een vuurwapen.


  Maak melding

 5. Deze minister is ook zo een begrijpt niks ziet niks hoort niks, wil iets ondernemen maar weet niet hoe, weet niet waar te beginnen….Gewoon een dom en achterlijke reactie van deze min….wat kan de NPS wat kunnen deze mensen….land en volk lopen voor te liegen en te bedriegen……echt een domme NPS’er (er zijn meerin de NPS)ik heb helaas geen andere woorden voor gewoon een domoor…Gewoon een domme bende bijelkaar.


  Maak melding

 6. Beste mensen,

  Eindelijk is er aandacht voor dit probleem. Het is niet van deze tijd.Er zijn tal van dit soort lieden,die op deze manier extra inkomsten proberen te vergaren. Maar zij zijn niet de enige. Hoeveel werkende ambtenaren, leraren en andere beroepsgroepen hebben niet een bijbaantje om hun hoofd boven water te houden? Niks mis mee om je lage salaris aan te vullen. Maar het wordt een andere zaak, als leden van gewapende diensten hun dienstwapen gebruiken ten behoeve van hun bijbaantje in de particuliere sector.
  Het is zaak voor de overheid om te inventariseren,hoeveel ambtenaren en overige werknemers van semi overheidsbedrijven een bijbaantje te hebben. Zo kan men in kaart brengen in welke branche er bijgeklust wordt. En waar dan nodig ingrijpen. Zoals het incident met die 2 militairen.
  Het is een utopie om te denken dat je hosselen uit de wereld kan helpen. Maar het schept natuurlijk een beeld, hoe slecht de Surinaamse economie ervoor staat.
  Time will tell; wij benne en blijve benieuwd,kondremangs!!!


  Maak melding

 7. anders bekijken noh…….soso law…alleen maar gekheid….als jij jezelve rechtsstaat wil noemen…smijt deze schurk eruit….hij heeft duidelijk de regels overtreden….daarnaast waar moet hij zichzelve aanmelden als zijn dag taak begint….bij baas een of twee…..maar geld met twee handen pakken…dan a pa di…fufur sortu tjop tjop kip fowru fu Front.


  Maak melding

 8. Uit sommige reakties begrijp ik dat je militair of politie bent voor maar 8 uurtjes per dag. Dus in je vrije tijd moet je het roven, verkrachten en moorden maar toestaan, als dit voor je neus plaatsvindt.

  Ondanks het feit dat je op dat moment een dienstpistool tot je beschikking hebt.

  Ik denk er gelukkig heel anders over.


  Maak melding

 9. bij klussen bij cambior levert 3600 us dollar op. dat is geen bij klussen, het is misbruik maken van het leger.
  De militair is daar gestationeerd door de defensie en wordt dan alleen in dienst genomen omdat hij al daar is gestationeerd. Dat is misbruik maken van je functie.Het is corruptie.

  Wanneer militairen willen bij klussen als truck chauffeur, frontdesk helper, bouwvakker, ict-er dan zeg ik ja tijdens zijn hard, maar wanneer ze bij klussen als gewapende gangster bij een casino of goudbedrijf, dan is men verkeerd bezig.
  Die militairen worden alleen om hun wapens in dienst genomen.

  Het is de regering die deze bedrijven erop moet attenderen dat het niet toegestaan is de militairen die banen aan te bieden en onmiddelijk alle militairen die om hun wapen in dienst zijn te ontslaan. Dan is het probleem snel opgelost.


  Maak melding

 10. het bijklussen van politie of militairen die
  de veiligheid in het land willen versterken en daar de mensen, maar ook zeker de toeristen die dit land bezoeken, te
  beschermen.
  wel vind ik, dat men dit kenbaar moet maken
  bij de overheid, en dat men wel onderscheid moet maken tussen een baan en een bijbaan.
  en als je op deze nette manier, je levens-onderhoud kan verbeteren dan moet dat kunnen,
  als het maar legaal is.


  Maak melding

 11. een militair moest het in zijn hoofd halen om voor de onafhankelijkheid en iets daarna om twee baan te hebben en ook mensen die bij de m.i.d werkten toen was er discipline maar ja ik mag het niet zeggen maar de anargie en bandenloosheid heeft zijn intrede gedaan na 1980 komt ervan al er ongeschoolde mensen een land over nemen en nu is het aan zittende regering om deze gerdragen te verbieden ,ik vraag mij af waarom voor de onafhankelijkheid wel en na 1980 niet meer rara hoe kan dat ??????


  Maak melding

 12. …en er is maar een manier om dit probleem op te lossen. De politie en de militairen moeten gewoonweg meer salaris ontvangen. De enige manier om corruptie en zulke gedragingen tegen te gaan. Het is toch van de zotte dat het salaris slechts 200 euro in de maand bedraagt? Hoe kun je daar in hemelsnaam nou van rond komen? Trouwens, laten wij met z´n allen toekomstgericht bezig zijn en niet meer terugkijken naar het verleden. Dat Suriname te maken heeft met een poppenkast-regering weten wij. Zaak is er voor te zorgen dat langzamerhand deze ongewenste situatie verdwijnt en dat door de juiste personen naar voren te schuiven om het land te regeren, er weer een gezonde situatie ontstaat.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.