Home Nieuws uit Suriname Surinaams staatshoofd wil betere band met Ghana

Surinaams staatshoofd wil betere band met Ghana

42

PARAMARIBO, 14 okt – Het is historisch en cultureel meer dan gepast de betrekkingen met Ghana te versterken. Dit zegt president Ronald Venetiaan. Het slavernijverleden mag geen sta in de weg zijn. Als met Nederland goede banden kunnen worden onderhouden, moet dat zeker ook met Ghana kunnen.

De kritiek dat Ghana, met name de Ashanti stam, katalysator is geweest in de slavenhandel, is niet vol te houden. “Men vindt een gevoelig punt in de slavenhandel, waarbij de Ashanti een rol hebben gespeeld. Maar wij hebben ook relaties met Nederland en het koningshuis”, zegt Venetiaan. En dat ondanks de leidende rol van Nederland in de slavenhandel en de slavernij.

Bovendien is de relatie met Ghana ook goed voor het rootsgevoel van menige Surinamer. “Het Afrikaanse deel van het volk van Suriname heeft de culturele, etnische en organisatorische karakteristieken van Ghanezen. Het is alleszins van belang de banden te versterken”, aldus Venetiaan. Hij heeft dit ook te kennen gegeven tijdens zijn recent bezoek aan Ghana. Daar heeft hij onder meer gesproken met Ashanti-koning Otumfuo Osei Tutu II en de Ghanese president John Kufuor.

42 REACTIES

 1. opa ro heeft amper contat met zijn eigen bevolking,en dan wilt hij een betere band met chana……..
  en hij is de volgende periode zeker geen precident meer. dus hij kan mooi met zijn buit naar chana vertrekken.

 2. Ik vind de vergelijking van Venetiaan met betrekking tot de relatie met de Ashanti en het koningshuis op zijn minst dubieus. De geschiedenis leert beter. Wat heeft Ghana Suriname te bieden? Alleen de culturele banden? Prima. Dan zien we binnenkort Brunsie weer met een luipaardvelletje om het stamhoofd van Marowijne spelen. Kom op nou, mensen. Onze roots liggen in Afrika, maar om daaraan meteen een link te leggen tussen Ghana en Suriname, lijkt me een brug te ver. Ghanezen zijn Ghanezen, Surinamers zijn Surinamers!! Vriendschapsbanden met een ander land: oke, maar niet meer dan dat. Voordat je het weet staan er meer dan duizend Ghanezen bij de Vreemdelingendienst voor een verblijfsvergunning, want in Suriname is het nog altijd beter toeven dan in Ghana. Dat heeft mijn ervaring geleerd. Je haalt meteen weer een zootje armoedzaaiers meer het land in. Oppassen met deze zogenaamde “vriendschapsbanden”!!!!!

 3. Wat is de toegevoegde waarde van deze samenwerking aan de surinaamse economie????
  Dus kong no las teng!!!!!!

 4. Beste Sranangmangs,

  Een opmerkelijke stap van onze president. Opmerkelijk omdat het toch van het zotte is dat een multuculreel land als Suriname geen contacten onderhoudt met landen als Ghana. Het is een zeer belangrijke stap om ook te kijken naar andere samenwerkingsverbanden bv op het gebeid van kunst, economie.

  President Venitiaan ik wil u hierbij bedanken voor deze historische en belangrijke stap.

  Sranangmangs,
  Tang Boeng

 5. Waarom ook niet?
  Maar, men moet niet vergeten dat de vruchtbare en rijke Suriname van de Surinamers is. Er is geen weg terug naar Ghana, tenzij vrijwillig.
  Surinamers zijn in Suriname om te blijven en zullen nooit meer naar Ghana gedeporteerd worden. Wees waakzaam, men ligt op de loer.

 6. Uiteraard zijn het niet alleen de hollanders die schuldig zijn aan de slavernij. Zonder hulp en hebzuchtigheid van het eigen volk zou dit nooit kunnen gebeuren.

  Suriname zou veel kunnen leren van Ghanese technologie en economische ontwikkelingen. Eventueel zouden ook veel intellectuele en technische Ghanezen geimporteerd kunnen worden, deze staan bekend als zeer werklustig en vakbekwaam i.p.v. de luie Aziaten.

  Stop de import van de Chinezen, voor een betere economie moeten er handels betrekkingen met Afrika aangehaald worden. Ook als er watersnoodrampen plaatsvinden moet er hulp vanuit Afrika gezocht worden.

 7. Dat onze lieve president nu pas, op deze gezegende leeftijd hierachter komt , de banden met afrika te versterken, is een schande. Maar liever te laat dan nooit, wordt tijd dat onze zwarte broeders bewust gemaakt worden van hun afrikaanse roots. Heel wat surinamers schamen zich om hun afrikaanse roots, hier moet verandering in komen. De surinaamse man of vrouw van afrikaanse afkomst moet blackconcious(zwart bewust gemaakt) worden. If you don’t know where your comming from, you wil not know your destiny.

 8. lekker stukje geschiedenis.Hopelijk komt ook meer van de geschiedenis van de plek waar onze voorouders vandaan komen tevoorschijn.

 9. En toen? Okay Ghanezen zijn sympatieke mensen, maar puur sec om je in het rootsgevoel te nestellen. Hoezo dat??
  Wat is de toegevoegde waarde?? Waarom niet met Libie of Nigeria, die hebben tenminste olie. Ik snap niet waarom deze man belastinggeld gebruikt om dit soort betrekkingen te gaan financieren.

 10. Ik had altijd begrepen dat de afro’s zich nooit met afrika/ghana willen associëren.
  Ze voelen zich altijd surinamers en willen geen bemoeienis met hun roots.

  Als de contractarbeiders dat wel doen worden ze altijd verweten kijk ze voelen zich hier niet thuis.

  Vanwaar ineens dit ommekeer??????

 11. Het zou ook tof zijn als onze president naar India, Indonesië, Libanon,China,Nederland,Verweggistan enz enz enz enz zou afreizen en de staats hoofden met een een cadeautje zou verrassen en deze landen erkentelijk zou zijn voor het leveren van hun langenoten aan Suriname.

  Let wel op eigen kosten natuurlijk,want op kosten van de belasting betaler kan elke figuur gaan..

  Nu de chinezen de hele handel en wandel hebben overgenomen,ben ik benieuwd hoeveel chanezen naar surbo zullen afreizen om hun slag te slaan..

 12. wat de hel moet suriname met ghana. ghana is een onwikkelingsland, daar kan geen handel mee worden vervoerd. ik vind het wel goed dat ze meer over hun cultuur te weten willen komen, je moet je cultuur nooit vergeten. maar het moet niet zo zijn dat we veel geld eraan gaan kwijtraken. want dit geld kan net zo goed in het beroerde onderwijs worden gestopt.

 13. Historische en Culturele Banden TE DRAPE,tot daar OKE!!!maar niet meer dan dat,De rest van het verhaal is Pure kolder,is allang achterhaald.De meeste nazaten weten nu wel hoe de vork in de steel zit m.b.t.slavenhandel.Indien Vene echt zaken wil doen met Afrikaanse landen zijn er qua economische sterkte veel grotere en sterkere landen waarmee er gedeald kan worden.

 14. Beste mensen,

  In de geschiedenis stond Ghana bekend als de Goudkust en was van Nederland ivm de slavenhandel(St George del Mina). Bij het traktaat van 1870 tussen Nederland en Engeland, kreeg Engeland de Goudkust in ruil voor het halen van contractarbeiders uit Brits Indie voor de Nederlandse kolonies in de West. Dus er was wel een verband tussen het halen van Afrikanen(gedwongen) en Britsindische contractarbeiders naar o.a. Suriname.
  Om op enkele reacties hieboven te reageren, kan hetvolgende gezegd worden. In China, Indonesie en India heeft Suriname ambassades. Waarom kan er geen diplomatieke betrekkingen aangegaan worden met een land,die historisch en cultureel met Suriname een band heeft?
  In de jaren 80 van de vorige eeuw ,onderhield de toenmalige regeringsleider van Suriname innige betrekkingen met Jerry Rawlings;de toenmalige leider van Ghana. Als laatste dit: een volk ,dat zijn verleden niet kent, is gedoemd ten onder te gaan.
  Gado de wi fesi mang,kondremangs!!!

 15. Even nog dit..

  Jaren lang geleden tot heden ten dage,als een hindoestaan naar een Indiase film zit te kijken zegd een blakamang direct,zie je wel die mensen (hindoestanen) dus voelen zich in surbo niet thuis zijn meer Indiërs dan suris..

  Nou mensen neem een goed v.b. aan onze president hij heeft met belasting gelden de weg geplaffeit voor jullie afro’s (want zo voelen jullie je)om je roots te hervinden in Ghana en de s.l.m. staat op zanderij klaar om jullie met enkele reis op eigen kosten terug te vliegen naar huis..
  Dus wie en wat belet jullie nog.

  Tenzij wij wij radikaal kollectief met zijn allen praten over wij surinamers en niet etnisch denken en doen..
  Meneer vene geef a.u.b.een goed voorbeeld..

  Bij het scheiden van de makrt in 2010 want je gelooft toch zeker niet dat deze kombinatie in deze hoedanigheid de verzieking zal winnen..
  Gelet op de vorige verzieking werden jullie al met 10 zetels afgestraft…

 16. Beste Sranangmags,

  Als ik de verschillende bijdragen leest, dan bekruipt mij het gevoel dat er een groot tekort is aan onwetenden in Suriname. Het lijkt wel alsof alle Surinamers deskundigen zijn. Ik zou zeggen kondre mangs: probeer jou mening te staven met (enige) feiten. Ghana behoort tot een van de ontwikkelde landen van Afrika. Bovendien biedt de samenwerking met Ghana aan Suriname de mogelijkheid ervaringen uit te wisselen mbt het omgaan met westerse landen als het gaat om het exporteren en ontwikkelen van moderne industriele werkwijzen. Mensen het is nooit verstandig om jou vleugels niet uit te slaan.

  Sranangmangs,

  Tang Boeng

 17. Sang Ghana abbie gie sranang.
  Soso problema
  Liebi ding sma pe ding de
  Opo krondremang oe opo oen ai en no tja moro problema kon inie a kondre

 18. Na Ghana volgen natuurlijk alle andere Afrikaanse landen, India, Pakistan, Bangladesh, Indonesie, Timor, Nationalistisch China, de Volksrepubliek, Libanon, Israel, Portugal, …….

  Dat wordt flink reizen en cadeautjes uitdelen. 😆

  Volgens mij doet Veni het om DDB de ogen uit te steken. 😆

 19. hehe eindelijk is er een masker gevallen.
  ik had altijd mijn vermoeden dat nr.2 die (blaka Brakra)een “redie moesoe” oftewel een huis knecht/slaaf was en ja hoor.Luister wij Hindoestanen gaan als het kan altijd ff naar India of Pakistan omdat wij ons als een broeders voelen.Vandaar dat de Suri negers mekaar afmaken en afkraken.Hoe moet Suriname dan vooruit komen als ze voor hun eigen roots schamen.Een vraag voor die redie moesoe:heb jij ooit een oude Ghaneze man of vrouw in Nederland gezien?Nee hoor want ze gaan allemaal terug naar Afrika.Kijk maar in de Nederlandse bejaarde tehuizen hoeveel oude Suri’s hier voor zich uit zitten te staren.Uit schaamte om terug te gaan of hoogmoed tegenover Suri’s in Suriname.Surinamers wordt wakker.Spaar je geld en zorg dat je een rustige oude dag onder het zonnetje doorbrengt.

 20. Interressante ontwikkeling!!!…

  Suriname kan veel leren van Ghana, infrastructureel, Ghana heeft links rijden al in 1974 afgeschaft, etc, ook qua arbeidsethos kan men veel leren van Ghana, ze werken keihard waar ze ook ter wereld wonen…
  Het meest belangrijk is dat Suriname kan samenwerken met Ghana op oliegebied, recente olievondsten in Ghana, op goudgebied, Ashanti Goldmines is 1 van de toon aangevende goudbedrijven in Afrika etc, etc…

  kortom aanhalen die banden, niet steeds ouwe koeien uit de sloot halen en Ghana vergelijken met Darfur of een Ethiopie…

  Goede zet Vene…

 21. Waarom zouden wij als rasechte Srananmans nog kontakten onderhouden met gasten, wier voorouders een living hebben gemaakt van de toentertijd florerende slavenhandel?

  Opzouten met die hap.

 22. Ik denk dat deze langstzittende nietsnuts president van suriname, na zijn loopbaan zijn eigen moederland ghana wil gaan opbouwen met al die smeergelden die hij heeft ontvangen van de multinationals.

  Wie wil nou met het armste werelddeel zaken doen???????

  misschien wil hij in ghana een afrikaanse NPS politieke partij oprichten in ghana.
  Met brunswijk als vieze president.

 23. @6,

  Volgens jou zijn Aziaten luie mensen.
  Daarom gaan de rovers die op jou lijken stelen bij Surinamers van Aziatische afkomst.
  Waarom ze dat doen is overduidelijk. Juist bij die mensen met hun Aziatisch uiterlijk zijn poen, sieraden, eten en drinken te halen.

  Waarom gaan deze rovers niet jatten bij de mensen die op hen lijken?
  Omdat bij hen niets eens eten en drinken valt te stelen.

 24. Blaka bakra,je doet het 2e deel van je nick eer aan,ga je nu de Ghanezen het zelfde noemen zoals de bakra`s je toen noemden, de masala toestroom van Surinamers hier,denk aan Glimmerveen en Jan Maat, Surinamers werden toen ook uitgemaakt voor ARMOEZAAIERS,nietsnutten enz.enz.
  1e gedeelte van je nick geeft aan hoe de zwarten over elkaar denken,ze gunnen elkaar het licht niet in de ogen,door dat je stelt dat Ghanezen Ganezen zijn en Surinamers Surinamers,let op mens, je bent zwart een Ghanees is zwart welke echte bakra kan daaruit onderscheiden wie nou een Ghanees is of Surinamer.
  Wie zijn Geschiedenis Ontkent,Ontkent zijn verleden,Wie Zijn verleden Ontkent,Ontkent zijn Identiteit.

 25. Opa Ruro u hoeft niet ver te gaan…gewoon in Su…jij weet….VIERKINDEREN…..no pre na bigi boi..(geschoolde jongen)want u kent uw eigen mensen niet…Daarom stop ermee alleen een domoor zal blij zijn met uw verhaal…alvast… mi no di…law law tori fu draai sma idi mang……ik zeg je..mi no di.don’t fool me.

 26. Wat heeft Ghana in godsnaam ons aan te bieden???? Of misschien gaat Vene politiek asiel aanvragen???Hahahahahahaha

 27. Ben erg blij om dat te zien van onze President, Mr. Venitiaan
  Remember “Stay Black”
  Groetjes
  ReddFoxx en Crew

 28. wha wha,

  Suriname kan niet eens op zijn eigen benen staan.De overheid maakt zich nergens druk over.Ze doen alsof ze alles beheersen in het land.En ja hoor gaan we straks ook mensen uit Ghana naar Suriname halen,net als die chinezen.Waar gaat het naar toe met dat land ?

  Het is gewoon een zooitje daar in dat land.
  En het is geen vakantie land,maar familie land.

 29. Wat een president, we hadden het niet beter treffen.
  U kunt nog altijd daar blijven meneer de president. Als uw opa’s niet de prijs hadden betaald, was u nu een trotse ghanees en als onbeduidend nietsnut verder door het leven gegaan.

 30. Beste mensen suriname is een integraal territorium van Ghana.

  Daarom is venetiaan teruggegaan met kraaltjes en spiegeltjes terug te geven aan zijn soorgenoten.

 31. Die man moet met beide landen breken en aandacht aan zn eigen surinaamse volk besteden, laat ie eerst samenwerken met zn eigen burgers wat met beide landen ghana en nederland gaat ie geen moer bereiken.Ghana gaat geld kosten en nederland verdiend geld aan suriname en wie is de klos??

 32. Alfred jij moet gewoon je ka bek houden want NL is ook geen vakantie land, het is een land van drugs,een land waar honden stront overal ligt, een land waar je je scheel betaalt aan belasting en geen moer meer van je geld ziet, is het land dat opgebouwd is dankzij Surinaamse grondstoffen,het land waaruit de laatste jaren veel witte mensen uit vluchten omdat het een zooitje is,een land waar je wegenbelasting betaalt en de wegen goedkoop opgelapt worden,een land die zogenaamd zo geweldig is en daarom witte mensen in de zomer naar het buitenland gaan en in de winter op wintersport omdat er in NL geen klote te beleven valt,een land die sinds een paar jaar een douche kent en ga zo maar verder.
  Dus kijk eerst naar je eigen land voordat je je kop open trekt, zo zeiden witte mensen vroeger sur is een derde wereld land terwijl jullie nu schijten en als het zo door gaat jullie een derde wereld land worden.

 33. Su,

  je bent kritisch wat Nederland betreft, wanneer kom je met negatieve kritiek over Suriname? Ik heb al eerder erover gehad dat mensen als jij schelden op Nederland, maar het lef niet hebben eerst te kijken naar wat er allemaal mis gaat in Suriname.

  Je beweert dat Surinamers vriendelijk en zeker ook klantvriendelijk zijn.

  Je levert zelf het bewijs niet vriendelijk te zijn, met woorden als ‘ka’ en ‘bek’ die je gebruikt.
  Klantvriendelijkheid zal daarom bij jou ook ver te zoeken zijn.
  Je zal wel weer tegen mij verweren, doe maar je best.

 34. Mensen over @6 Prof. Dr. Mbwanga

  Don’t panic het is een jaloerse aap.
  Hij mag zijn mening delen. Aan zijn reactie lees ik angst voor aziaten, maar heeft niet in de gaten dat de afrikanen die hij zo graag wilt laten importeren hem misschien in de grote soeppan laten verdwijnen HIHIHIH.

 35. enneh.. kijk ghanezen vinden het ook niet zo fijn om AFRIKANEN genoemd te worden. noemen zij ons ook ZUID-AMERIKANEN? MENSEN Afrika is geen land! het is een werelddeel als je zegt AFRIKANEN heb je het ook over marokkanen als je het specifiek over Ghanezen hebt zeg dan Ghanezen oke?:)

 36. haha ik vind het grappig hoe mensen over ghana praten. jullie zullen eens moeten zien hoe welvarend er het daar aan toe gaat luister niet naar tv ga er naar toe! alles wat ze in nl hebben hebben de ghanezen ook. een volledig vrije educatie, ziekenkostenverzekering, voedselbak en er is zelfs een project van 10 miljard dollar van onze eigen zakken om 300.000 duizen huizen te bouwen in fase 1, om de sloppenwijken te kunnen slopen(is al gebeurd) en de arme een GRATIS huis te geven. ghana is een land dat ook andere laden helpt, als water leveren aan togo, electriciteit aan bijna heel west afrika geld lenen aan nigeria. ze doen het goed dus als ghana met suriname bevriend zal raken zal het niet alleen cultureel maar ook economisch wat op leveren. luister nooit naar wat de blanken over negers en dan vooraal afrikaanse landen zeggen. wil je de waarheid weten ga er zelf natoe, en zie hoe goed het daar gaat, waarom gaan anders tig mensen uit europa naar ghana en afrikanen naar ghana gebeurt niet niks voor niks!

 37. trouwens ik ben een surinammer he! maar jullie doen net alsof ghana krot is. suriname heeft niet eens 1 snelweg. we rijden 2000 km per uur op een weg voor 50. wat is dit ghana is een ontwikkeld land en een vertrouwd land daarom investeert iedereen in Ghana. in een jaar is hun export van 16 miljard euro naar 60 miljard euro gegaan met in 2012 een nog hardere groei. dit doet suriname niet na hoor. klik op google trasacco valley en zie een recent gebouwde stad daar in ghana, of zie western corridor city die bijna klaar is ofzie bui city. jullie weten echt niet wat jullie zegen man

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.