woensdag, april 17, 2024
HomeOnderwerpenEconomieWisselkoersen in Suriname kunstmatig omhoog

Wisselkoersen in Suriname kunstmatig omhoog

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 13 okt – De wisselkoersen voor de dollar en de euro worden opgedreven. Dit zegt de president van de Centrale Bank van Suriname, André Telting. De vraag naar beide valuta is weliswaar toegenomen, maar dan niet om economische redenen. Er spelen andere belangen. Het is hoog tijd voor ingrijpen van regeringswege.

Met name het aanprijzen van goederen in handelszaken zou moeten worden aangepakt. “De Centrale Bank van Suriname zal de regering vragen de nodige maatregelen te nemen, zodat de prijzen van goederen en diensten binnen Suriname’s grenzen primair worden aangeduid in de Surinaamse munt”, zegt Telting tegenover De West. Door deze vorm van waardering neemt de vraag toe.

De hoeveelheid euro’s en dollars die eigenlijk bestemd zijn voor aankopen in het buitenland, wordt zo onnodig aangesproken. Door het tekort stijgen de wisselkoersen en dus ook de prijzen voor goederen en diensten. Telting wil dat de vicieuze cirkel doorbroken wordt. Het aanprijzen in vreemde valuta biedt teveel ruimte voor speculatie. Handelaren hebben ruimte een eigen wisselkoers te hanteren, zonder veel inbreng van de klant.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

14 REACTIES
 1. Als die krabben weer geld ruiken gaan ze letterlijk over lijken!!!! Meneer Telting: Sluiten die cambio’s en alleeen wisselen bij de erkende bankinstellingen.


  Maak melding
 2. Het enige wat nu telt is GOUD!

  Geld, heeft bijna geen waarde meer.
  Geld is geworden wat het is; papier.

  Wat “aangepakt” moet worden is, zorgen dat anderen niet met het Surinaamse goud (=gemeenschappelijke bezit) er vandoor gaan!
  Het “onderste uit de kan” haal je alleen maar, door te zorgen dat anderen jouw eigen land niet meer leegzuigen (via de “wet”).


  Maak melding
 3. Wat mr.Telting wil gaan creëren is:
  negatief:

  -Minder interesse van het bedrijfsleven in het land Suriname.
  -een wild-groei van de ilegale transacties.
  -Een economie in een economie ,dubbele administraties(vooral corruptie kwetsbaar)
  -Minder inkomsten voor de staat(hyp. transp.kosten) , omdat men nu echt massaal de “klapperwaarde” gaat hanteren bij onroerend-goed uitwisseling.

  Positief:
  -Stimuleerd de “informele economie”die voor de Surinaamse economie tog ook weer zo belangrijk blijkt te zijn.

  Het zou ook een “test” door Telting kunnen zijn ,om te kijken hoe invloedbaar de “informele sector” in Suriname is.


  Maak melding
 4. Telting wil opnieuw het wiel uitvinden want deze wijze van “aanprijzen” en betalen gebeurd al JAREN!!!!!!! In Suriname hoeren er wetten en regels te zijn,maar als die nageleefd worden,dat is een verhaal apart.Een ieder is teveel bezig met eigenbelang,ook degenen die erop moeten toezien (lees:REGERING)


  Maak melding
 5. “De Centrale Bank van Suriname zal de regering vragen de nodige maatregelen te nemen, zodat de prijzen van goederen en diensten binnen Suriname’s grenzen primair worden aangeduid in de Surinaamse munt”, zegt Telting.

  Geschiedenis herhaald zich , wat gebeurde er toen weer………………… in Bouta tijd?!


  Maak melding
 6. weet je wat verstandig zou zijn om regime bouterse met geen enkele regering voor 1980 te vergelijken en ook geen enkele economische beleid.want wat bouterse met suriname heeft gedaan wat de economie betref is in mijn geheugen nooit eerder gebeurd , ik ben het eens met de reaktie van nummer 1 sluiten die handel.


  Maak melding
 7. ik lees nr.10 en vraag me af als deze Du wel over een geheugen bezit.in zijn geheugen zit er maar een naam gegrift:DELANO DESIRE BOUTERSE. Wat een nachtmerrie zal dit voor hem zijn.


  Maak melding
 8. Die arme Du , D.D.B. heeft misschien niet eens weet van dit geval……….het zou mij zelfs niet verwonderen als met alle respect een persoon als “mr. Hoost” achter deze “Du” verscholen ging.

  Here vergeef deze die niet kan vergeven!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES