Venetiaan: Suriname voor stop ontwikkelingshulp

24

PARAMARIBO, 13 okt – Suriname is overtuigd van de correctheid van het besluit de ontwikkelingsrelatie met Nederland af te bouwen. Dit zegt president Ronald Venetiaan. De ervaringen van de laatste decennia hebben voldoende lessen opgeleverd. Donoren hebben vaak een eigen agenda. Ook nu weer is dit te merken.

Nauwelijks is de wens te kennen gegeven de relatie te beëindigen of er worden vanuit Nederland alternatieven bedacht. “Met het afbouwen steken meteen nieuwe verschijnselen de kop op”, zei Venetiaan in het actualiteitenprogramma Welingelichte Kringen. Zo een verschijnsel is de Twinningfaciliteit van de Nederlandse minister Bert Koenders. Deze hulpvorm richt op particulieren.

De overheid wordt compleet buiten spel gezet, wat kan duiden op de start van een nieuw soort afhankelijkheidsrelatie. Dat komt niet goed aan in Paramaribo. “Laten we samenwerken op basis van gelijkwaardigheid en wederzijds respect”, aldus Venetiaan. Suriname heeft er niets aan afhankelijk te blijven van donorhulp. De financiële crisis van het moment bevestigt alleen maar de relativiteit van dit soort hulp.


24 REACTIES

 1. Goed nieuws meneer de president,
  de ontwikkelings”hulp” dient alleen maar om de eeuwige grip van nederland op Suriname te consolideren, waardoor de nederlandse belangen binnen Suriname kunnen worden vergroot. Houd ze kort! En met duidelijke taal! Bakra’s zijn er nl kampioen in te suggereren dat ze je niet goed hebben begrepen of om in een nadere uitleg je woorden te verdraaien. Voorzichtig voor de zgn Srananmans die hun belangen daar te vuur en te zwaard verdedigen. EIGEN BELANG! Zij solliciteren naar een voorpost voor de bakra-belangen.


  Maak melding

 2. Gelukkig, eindelijk hebben ze het licht gezien in Suriname en de moed om in duidelijke woorden uit te spreken dat het donorland altijd een eigen agenda heeft dat in het belang van het donorland werkt. Hulp= 1$ geven en er 3 voor terugnemen.


  Maak melding

 3. Deze gedachten van Vene (lees deze regering)komen uit het kamp van de NDP (lees Bouterse).De uitspraak van Vene is zoiets als “de handoek in de politieke-ring gooien” omdat hij het al ziet aankomen dat de aanstaande verkiezingen een verloren zaak voor het Nw Front Plus zal zijn.Dus aangezien de NDP het idee van Desi Bouters betreffende het voorgaande voorstaat,begint Vene uit voorzorg zijn zegje al te doen.


  Maak melding

 4. Beste Jan,
  Houdt je hulp, want dan weten wij tenmiste waar wij aan toe zijn. Ook deze overeenkomst is maar een vodje papier gebleken. Er worden allerlei obstakels opgeworpen om die fondsen zo snel mogelijk te laten terugvloeien naar de donor.


  Maak melding

 5. De arrogantie van sommige Surinamers heeft dit land bijna naar de ondergang gebracht. Ik vrees dat dit ook nooit zal ophouden. Ik vraag me ook af als er ooit een referendum onder het Surinaamse volk gehouden zou worden over de onafhankelijkheid, wat het resultaat geweest zou zijn. Alleen omdat er een paar rijke eliten ervoor waren, moet het volk nu onder pienaren.

  Nu wil Nederland de ontwikkelingshulp direct aan particulieren geven wat gezien de corruptiepraktijken van sommige machthebbers heel normaal en logisch is.

  Nu zegt de President van Suriname als wij het geld niet kunnen krijgen dan mag onze volk het ook niet. Hij is bang dat het hulp naar de verkeerde mensen gaat. Niet zijn eigen volk dus maar naar de mensen die werken en de economie een handje helpen. Daar moet natuurlijk een stokje voor gestoken worden.


  Maak melding

 6. Krachtige taal van de President van Suriname.
  Geen ” piekie piekie pley” in de Surinaamse achtertuin.

  ” Voorwaarts op eigen kracht” .


  Maak melding

 7. Een onderzoek dat niet zo lang geleden is verricht heeft aangetoond, dat de Surinaamse economie, vanaf 25 november 1975 haast geen groei heeft doorgemaakt. Terwijl bij economieën in de regio, zonder een aanzienlijk bedrag aan ontwikkelingshulp van het voormalig moederland, dat wel degelijk het geval is geweest.
  Wij kunnen ons, bij deze afvragen wat de ontwikkelingssamenwerking Suriname heeft gebracht.


  Maak melding

 8. Venitiaan wilt niet regstreeks ontwikkelingshulp aan die volk
  Venitiaan wilt dat al die geld via hem moet gaan
  Dan kan hij netsoveel achterover dokken netals hij wilt
  A mang diesie na wang Asima
  Ai soigie a broedoe a Sranang piepel
  Bouta for president
  NDP Forever


  Maak melding

 9. Een igen agenda? Ja natuurlijk ze wilen dat er op professionele wijze verantwoording van het geld wordt afgelegd en dat de project managers daadkrachtig, efficient en effectief zijn. En dat strookt niet met SME.

  Maakt niet uit wie er zit, al die ouwe sukkels zijn even incompetent. Op een enkeling na.

  Verzoek aan NL. Willen jullie het geld aub zelf beheren en uitgeven aan het creeren van een jong, fris, werklustig politiek kader met visie en lef. Want als er iets is wat wij missen an is het dat wel.


  Maak melding

 10. Zo. En dan ook alle andere subsidiekranen dichtdraaien!!!! Dan wil ik wel eens zien wat er van Suriname overblijft! Vanaf dat moment zal dit land bestaan uit meer bedelaars dan er nu al zijn!!! Bezint eer gij begint, heren.


  Maak melding

 11. Ja Vene is boos want dan verdwijnt de hulp niet meer in zijn eigen zak of die van gatlikkers. Maar ik wil zien of hij het wel durft. Binnen de korste keren keert hij terug naar Den Haag met zijn bedelende hangende pootjes


  Maak melding

 12. neus,
  je zit alweer uit je neus te vreten man.je laat nu duidelijk blijken dat jij een van uitbuiters zijn.kan jij niet een keertje als een srananman de huichelachtige mentaliteit van je landgenoot niet helpen recht te trekken.

  eindelijk heeft ronald dit ingezien.de bevoogding is allang genoeg geweest.deze meneer de president ventiaan is te zwak voor haviken.moet nu echt met pensioen.


  Maak melding

 13. venetiaan je lult in de ruimte.

  Sinds jou aantreden heb je je eigen volk gesponsored en nu je buitenspel wordt gezet kom je met deze onzin “suriname voor stop
  ontwikkelingshulp” Rijstsector heb je ook naar de malle moer geholpen daar je bezwaar hebt dat deze mensen zich zullen verrijken en je eigen soort nog steeds op hetzelfde niveau is gebleven.
  Goede zaak dat nederland particuleren stimuleert. Worden de harde werkers eindelijk een hart onder de riem gestoken.


  Maak melding

 14. Ik snap Suriname niet. Men heeft van alles in de bodem zitten, maar geeft alles weg tegen een prikkie, en houdt de hand op bij Nederland, om daarna alles met hoge rente terug te betalen. Geen wonder dat Surimame ‘arm’ blijft.


  Maak melding

 15. Ik heb dit bericht ook begrepen zoals paagal dat heeft begrepen. Bovendien is het nooit een geheim geweest dat de creoolse bevolking de betrekkingen met NL in die hoedanigheid willen bewerkstelligen van: wel de lusten, maar niet de lasten.
  Elke vooruitgang kost discipline. Nederlandse bedrijven zetten miljarden om in offshore, olie en baggerwerk. Ze hebben een dikke vinger in de pap m.b.t. de wereld olie handel en de staal handel en financials. Wat Su ze te bieden heeft zijn kruimels. Hoezo is dat dat oenoe moes bradie oen borsoe now?? Wat kunnen we zelf doen?? Ik wilde graag dat we maar iets met succes konden??


  Maak melding

 16. En applaus voor de president hij is wakker
  geworden en spreekt mannen taal.
  Hij heeft het begrepen,dat de donors wat te
  rug willen hebben voor hun lening.
  Het land heeft het eerlijk gezegd niet nodig
  het gaat over een beter verdeeldheid over de
  middelen.Jaarlijks wordt er door Surinamers
  320 miljoen dollar van het buitenland overgemaakt naar Sur,dat is 21% van het lands
  b.n.p.Warrom doet men niets tegen de corruptie.Sur staat naast China op de 72ste
  plaats op de CPI(Corruption Perceptions Index)2008.Kijk maar na Botswana ze staan op
  plaats 36 voor een Afrikaansland,en goed
  voorbeeld.Hier en goed voorstel, het land zou
  elk arme staatsburger en garantieloon van 100 SRD in de maand kunnen geven.Deze gelden
  zouden de arme burgers kunnen gebruiken voor
  kleine mini projecten.Dit wordt vandaag toe
  gepast in het land Namibia Staatsburgersgarantieloon.Je kunt van ander
  landen leren.


  Maak melding

 17. Wat de President hier vertelt is wishfull thinking en moet maar met een korreltje zout genomen worden.Dat we de ontwikkelingshulp willen afbouwen is een mooi streven maar voor deze afhankelijkheid heeft zowel de oude als de hedendaagse politiek voor gezorgd en zijn er zodoende verslaafd aan geraakt om vooral het geld niet op juiste wijze te gebruiken en nu de donor op een andere en directere manier de gelden wil aanwenden worden we ervoor gewaarschuwd om niet steeds afhankelijk te zijn van donor-hulp.De President wil op grond van gelijkwaardigheid en wederzijds respect zaken doen,sorry hoor maar dat snap ik niet in tegenstelling tot Suriname heeft Nederland ons amper nodig,hoe gelijkwaardig kan je zijn aan een land die in alles ver boven je uitsteekt,wat hebben we Nederland te bieden dan die paar handelsdealtjes om ons het gevoel te geven dat we echt tellen?
  We zijn niet in een positie om met de vuist op tafel te slaan om bij wijze van spreken kracht bij te zetten over wat wij als “gelijkwaardige partner” zouden willen,
  Kijk maar naar de 100% controle wat we er dan ook van zeggen,wat Nederland wil zal dan daadwerkelijk ook geschieden,en in deze begrijp hun standpunt ook.maar De president heeft bij deze gewoon een balletje opgegooid om waarschijnlijk de reactie van donor te peilen en misschien ook die van het Surinaams volk of misschien gewoon een populistisch en quasi onafhankelijkheids verkiezingspraatje?


  Maak melding

 18. Beste mensen,

  Toen de onafhankelijkheid in 1975 werd bewerkstelligd,kreeg Suriname een ontwikkelingshulpbedrag van 3,2 miljard NF aangeboden van Nederland voor een periode van 15 jaar.Dus ultimo 1990 zou de overeenkomst afgelopen moeten zijn. Doordat de CONS besprekingen vastliepen en er veel geld (toendertijd zinloos)gepompt werd in WestSuriname, werd de geldkraan tijdelijk dichtgedraaid. Na de staatsgreep van 1980 werd het WestSurinameplan stopgezet. Ook werd gedemonstreerd om de ontwikkelingsgelden waardevast te maken(voor de degenen,die zich dat kunnen herinneren: Jan de Koning, Suriname is geen pot met honing). Daarna werd er weer gewoon ontwikkelingshulp gestuurd totdat de 8 decembermoorden plaatsvonden. De geldkraan werd onmiddellijk stopgezet en toen begon de economische terugval en malaise voor het Surinaams volk. Deze malaise heeft tot op heden zijn invloed op de Surinaamse samenleving.
  De verschillende regeringen hebben geprobeerd op allerlei manieren de crisis te bestrijden: geld drukken;SAP;devaluatie,etc. Maar door allerlei zaken(o.a. binnenlandse oorlog)is het helaas tot op heden nog niet gelukt.
  Of dit het juiste moment is,dat de President roept om stopzetting, zal de tijd leren.
  Time will tell;wij benne en blijve benieuwd,kondremangs!!!


  Maak melding

 19. ik moet soms lachen om simmige mensen hun reaktie dan heb ik het over nummer 3 en nummer 5 . luister no bouterse heeft met zijn grote smoel nederland verteld dat ze hun geld mogen houden dat is nou precies iets van bouterse en daar trappen velen in hij had al door dat nederland de geld kraan dicht zou draien om de december moorden dus kom geen onzin hier vetellen .ik moet wel zeggen dat ik met posting nummer 12 in grote lijnen eens ben. maar ik denk dat de uitspraken van vene meer voor binnenlandse gebruikt is .


  Maak melding

 20. Nederland wil de Surinaamse regering buitenspel zetten en rechtstreeks de particulieren willen helpen en gelijk hebben ze!!! Met deze lakse en achterbakse regering kom je nergens!!!!


  Maak melding

 21. Vene law.
  met het twinning project hebben suriname meer mglkheden.
  wat doet suriname zelf voor sur. ondernemers
  wat doet suriname zelf voor suriname
  waar is al dat ontw. geld gegaan en wat zien we hiervan terug.
  sinds 1975 ontw geld ontvangen wat heeft de surinaamnse bevolking hier aan gehad.
  ministers die bewezen ontwikkelingsgelden en later hulp obv projecten achterover hebben gedrukt zijn nooit vervolg.
  Nederlanders en niet de surinaamse regering hebben zich meer dan eens druk gemaakt om het feit dat ontw. gelden surinaame bevolking niet ten goed komt. daarom was uitgeweken naar de optie om projecten te finacieren. het stond sur. zelf vrij om goede proj. in te dienen. dit is nooit goed op gang gekomen omdat men zijn huiswerk niet deed of geld en materieel toch openlijk en zonder angst voor enig just. vervolging achterover drukte (oa. buitenboord motoren voor vissers)
  “Donoren hebben vaak een eigen agenda”.
  Het front heeft juist een eigen agenda met verstrekte middelen.
  De overheid wordt compleet buiten spel gezet, wat kan duiden op de start van een nieuw soort afhankelijkheidsrelatie. Dat komt niet goed aan in Paramaribo. “Laten we samenwerken op basis van gelijkwaardigheid en wederzijds respect”,
  De sur. overheid zet zich zelf buiten spel. die maakten nooit hun huiswerk en vonden de druk van nl te benauwend.
  Nl heeft in dit opzicht altijd sur gelijkwaardig en met respect behandeld, maar sur. gedroeg zich infantiel hierin en zeuren nu.
  Vene lijkt even wakker, maar zoals ik vaker zei. Vene slaapt. schrikt af en toe wakker en brabbelt wat. soms lijkt dit op stoere taal maar laat zich daarna vaak toch met kluitje in het riet sturen of brengt zelf niet in praktijk wat hij zelf zei. dus blijft het bij brabbelen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.