zondag, april 21, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname schort onderhandelingen met Billiton op

Suriname schort onderhandelingen met Billiton op

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 11 okt – De onderhandelingen over de ontginning van bauxiet in West-Suriname zijn stopgezet. Dit zegt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. Waar Suriname een drastische wijziging voorstaat van de voorwaarden, wil Billiton het bij het oude houden.

De multinational wil als leidraad de Bauxietwet van 1919 hanteren en de Mijnwet van 1986. “We zien dan geen reden meer tot verder onderhandelen. We willen West-Suriname ontwikkelen maar niet tot elke prijs”, zegt Rusland. Suriname zou zeker tweederde van de reserves in West-Suriname moeten afstaan voor vijfentwintig jaar met een verlengingsoptie van nog eens zoveel jaren.

Ook hoeven geen inkomsten te worden verwacht op korte termijn. Directe verdiencapaciteit is in de Surinaamse optiek het minimaal verwachtbare. “Vanwege de investeringen hoeven we de komende tien jaar niet te rekenen op inkomstenbelasting”,aldus Rusland. Ook de loonbelasting zal niet meer dan een miljoen dollar per maand opleveren. En dat voor de laatste bauxietreserves die Suriname rijk is. “Voor de regering is dit moeilijk te accepteren.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

33 REACTIES
 1. Ik heb er niet genoeg woorden voor. Fantastisch Minister Rusland. De tijd van uitverkoop van mijn land is eindelijk achter de rug. Prima en nu andere partners zoeken die de resterende bauxiet reserves samen met ons willen ontwikkelen. Zo niet laat de bauxiet maar voorlopig liggen, zodat we ons op andere ontwikkelings projecten kunnen concentreren. De prijs van aluinaarde en of alluminium kan in de toekomst alleen maar stijgen.


  Maak melding
 2. haha, zo dat had al lang ingezien
  Rusland heeft de deal weer niet rond.Iedereen kan hun hoofd gaan krassen.Suralco er uit, Billiton eruit.Wat is gebeurt met het nieuw opgerichte mijnbouw bedrijf van gregory?Niets.

  de olie prijs is vandaag 78 dollar..
  gregory rept geen woord over Petrocaribe.

  Staatsolie zou raffinaderij bouwen omdat de olie prijs zou stijgen naar 200 dollar, nu is het gedaald naar 78 dollar….over de raffinaderij wordt geen woord gerept.

  Maar Vene beweert dat Suriname geen last heeft van die crisis.


  Maak melding
 3. zo minister Rusland het zoveelste bewijs dat deze heren jullie nog als apen aanzien.(denk maar aan de goudwinning deal)A.u.b. niet zwichten voor de witte bord crimineel.Gooi de goudwinning deal weer open en onderhandel opnieuw of nationaliseren die hap.Ik krijg met de dag respect voor dit soort ministers maar laat geen Somo of een der bandieten die op hem lijken op die post.


  Maak melding
 4. Doe het vooral zelf, heer minister! Het land heeft voldoende voorbeelden van success stories, toch? Ik voorzie dat de opbrengsten van de laatste bauxietreserves verkwanseld gaan worden en de 2de poging om in west Suriname ontwikkeling te brengen ook om zeep geholpen wordt door overheidsbeleid!


  Maak melding
 5. wel daar gaan wij weer, dit geheel was toch van af het begin duidelijk de multinationals denken dat ze het geld hebben en machts druk willen uitoefen , als voor een appel en ei willen mee nemen ach man mekie ding mang kon ka ba het is de 21ste een en niet de 18e waar in zij zich wanen.
  Minister Let op er zijn nog enkele grote spelers die zeker met Suriname willen en kunnen mee werken om het geheel toch tot een goed einde voor Sur te brengen.
  LAAT erg geen uit verkoop plaatsvinden onze toekomst en dat van onze nazatten hangt er ook van af.
  Voor nu Rust ik Awara


  Maak melding
 6. Waarom wil Billiton zich beroepen op de Bauxietwet van 1919? Omdat dit in het voordeel is van de Billiton.
  Maar het is de afgelopen decennia wel gebeleken dat dit in het nadeel is van Suriname. Er is helemaal niks op tegen dat Suriname opkomt voor haar eigen belang.


  Maak melding
 7. Deze buitenlandse ondernemers zijn zeer slecht voor Suriname…..nu ook en in het verleden ook.

  Zij willen nemen en nemen en uitbuiters regering aan de macht helpen en zetten manipuleren de boel en als jij een stomme hond bent trap jij erin in.

  Men mag ons arm achter laten maar de rijkdommen krijgen zij ook niet.
  Een keer moet men toch wijs worden…..LAAT SU. ARM ACHTER MAAR RIJDOMMEN KRIJGEN JULLIE NIET.

  REDE: zij nemen rijkdommen maar Su. blijft arm…wie is nog zo gek anno 2008.


  Maak melding
 8. Hallo broerders en zusters,

  Eindelijk een overwinning bij het onderhandelen, gewoon keihard niet toegeven.

  Of wij gaan gezamelijk vooruit, of kreperen.
  net als de indonesiers, en met een opgeheven
  hoofd vol trots een land opbouwen.

  Rijst hebben (we.sur) (ze.indo.) al, en sambel d’r bij, meer hebben we ( ze ) niet nodig.

  Groetjes,pakromo.


  Maak melding
 9. Is het niet onze eigen kruisland die alle rechtszaken in Suriname wint die comissaris is van Biliton. Deze mensen hebben Suriname altijd voor een habbekrats verkocht.


  Maak melding
 10. Waarom heeft het zo lang moeten duren. Dat begrijp ik niet. Je stelt toch al direct het kader vast waarbinnen wordt onderhandeld?
  Het is goed dat de onderhandelingen worden afgebroken, maar het was beter geweest om reeds in de beginne het kader aan te geven waarin Suriname bereid is te praten. Vooral afschrijvingstermijnen m.b.t. investeringen moeten vrij direct op tafel liggen en die niet vooruit laten schuiven door de ander.
  Zo verlies je steeds kostbare tijd.


  Maak melding
 11. Vind ik ook, gewoon opzouten met die multi nationals. Zij hebben ons tientallen jaren uitgebuit! Nu komt het hen even niet goed uit en geven ze niet thuis. Wat zij ons hebben nagelaten zijn een aantal grote binnen meren met stilstandwater.


  Maak melding
 12. Die 1 miljoen dollar per maand die Suriname eraan overhoudt komt op 736.431 euro per maand!!!
  Dit lijkt meer op een gerimpelde oude appel en een rot ei!!
  De surinaamse-nederlanders sponseren Suriname met 120 miljoen euro per jaar gratis en voor niets!!
  We vragen nieteens een korrel zand ervoor terug en toch worden we als vreemdelingen weggezet door de man met de roze lip!!
  Gezien de grote van de surinaamse ecomonie en het aantal arbeidsplaatsen die West-Suriname zal opleveren kunnen zij het beter even laten rusten tot er zich betere omstandigheden voordoen om daar aan de slag te gaan!
  Hetgeen daar in de bodem zit loopt niet weg en kan in de toekomst alleen maar meer opleveren; al is het alleen maar om de natuur daar intact te houden!
  Vroeg of laat komen andere landen over de brug om het oerwoud in stand te houden.
  Het besef daarover is al ontwaakt!
  Door hun bekrompenheid/jalouzie houden ze een ontwikkelings-mogelijkheid die surneds kunnen realiseren tegen!
  Politici als koning Lip zitten niet te wachten op mensen die in de Eerste -Wereld hebben ervaren hoe een land ook geleidt kan worden, en genieten er elke keer weer van als ze roepen: Waardeloze Landgenoten en ze luidkeels worden toegejuicht!!


  Maak melding
 13. Alternatieven zat in de wereld, kijk naar andere bedrijven die samen met Suriname een Bauxiet/aluminium onderneming wilt beginnen.

  Die autoindustrie heeft nog steeds aluminium nodig. Andere sectoren ook.

  Suriname kijk om je heen, de Billiton is niet de enige op de wereld.

  Ga in zee met de concurenten van de Billiton.

  De Billiton heeft genoeg verdiend aan ons BAUXIET.

  Zijn de mijnen in het district Para al dicht of zijn ze nog “kilometers” diep met water.

  Zijn er bomen aangeplant.

  Sranang sabie sa you e du!


  Maak melding
 14. Sterke actie van Suriname. He he, het begint erop te lijken, EINDELIJK!

  “De multinational wil als leidraad de Bauxietwet van 1919 hanteren en de Mijnwet van 1986. Suriname zou zeker tweederde van de reserves in West-Suriname moeten afstaan voor vijfentwintig jaar met een verlengingsoptie van nog eens zoveel jaren.”

  Ze hebben niks te willen, en moeten.
  “Willen en moeten,” doe je maar in EIGEN land!
  Genoeg is GENOEG, geef Suriname wat van Suriname is!


  Maak melding
 15. Toekomstige generaties hebben ook recht op welvaart!
  Men moet geen beslissingen nemen waar toekomstige generaties onder zullen gaan lijden, zoals nu het geval is.


  Maak melding
 16. Geachte heer Rusland en belanghebbenden,

  Verstandige besluit van u. Tegenwoordig zijn Billiton en Alcoa niet de enige miningcompanies maar zijn er andere die op fair bases business met Suriname zouden willen doen.

  Een dergelijke joint-venture realiseren voor West-Suriname en daarna de neo-kolonialistiche Billiton en Alcoa bedrijven nationaliseren en hen het land uitschoppen.

  Zijn ze vertrokken dan met de joint-venture West Suriname de bestaande mining verder uitvoeren; hierdoor zullen de banen niet verloren gaan.

  Ik wil hierbij ook verder adviezen geven, ook in de richting hoe de energie infra opgezet zou moeten worden; immers mining van deze orde vraagt veel energie en Hydro is daarbij geen optie vanwege de negatieve eco-impact maar is een nader voor te stellen alternatief zeer gewenst.

  Mijn emailadres voor geïnteresseerden: [email protected]

  mvrgr,

  Amar J-Singh


  Maak melding
 17. Als dat artikel GOED gelezen EN BEGREPEN IS dan zien wij wat xoor deal de regering in 1986 met aan het hoofd DDB als regeringsleider had ges;oten met de Billintin toen. Het is het zelfde soort deal waarvan iedereen in Su.roept dat,dat niet kan.En liefst met de aanhang (bouta/bosje) voorop dat de deal gesloten met de Canadese mmatschappij door deze regering niet kan.Want we krijgen maar 5% en wat onzin erbij.Maar nu zien wij waar MINISTER RUSLAND nee tegen zegt.De aanhang zal ons straks vermoeien met een struisvogel politiek verhaal.Zullen ze nu de vraag stellen wie wie voor de gek houdt.Nu zie ik wie en waar de bedriegers zijn.Je hoeft hier niet veel woorden aan vies te maken.Zo houden ze ons schijnbeelden voor inplaats van de werkelijkheid


  Maak melding
 18. Wie ver weg in het buitenland zit en niet afhankelijk is van de Surinaamse economie vindt deze beslissing van Rusland fantastisch.
  Wie in Suriname niet te vreten heeft..denkt er anders over.


  Maak melding
 19. Prachtig mang prachtig.Zo had ik het willen zien vanaf 25 nov. 1975 toen ik 24 jaar oud was en we mochten beginnen te geloven dat Suriname bestaat en van surinamers zou zijn.Jammer dat de politici die ons naar deze dag hebben geleid niet wisten wat het is om “niet afhankelijk” te zijn want ze hingen meer dan ooit aan Den Haag en er werd niets ondernomen zonder Den Haag.Na 5 jaar was het mis en Den Haag had er ook schoon genoeg van.We zijn 33 jaar verder en nu pas 3 ministers die durven voor Suriname uit te komen en op te komen.Vrij en onafhankelijk zal je nooit helemaal zijn maar opkomen voor jezelf mag je altijd.Clifford,Andy en Rick blijf je best doen misschien zal de rest eens wakker worden.Elke dag sterven er surinamers die nog eens een waarachtig vrij en onafhankelijk Suriname hadden willen meemaken maar helaas leveren de meeste beleidsmakers zoals Chander dit Gado gie land weer in bij Nederland.Bakrabasie zit overal,de 100% controle is in Paramaribo en niet op Schiphol omdat de groep koloniaaldenkenden weer is volop vertegenwoordigd is in dit kabinet.
  Stree de’f stree wie no sa frede,Gado de wie Fesimang!


  Maak melding
 20. Minister Gregory Rusland. Is het geen optie om de bauxietwet en de mijnwet aan te passen naar deze tijd?.

  Dan kunnen ze zich niet meer beroepen op de oude wetten. Zoals die ene wet voor de tweede wereld oorlog.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding
 21. mooi zo !die rotzakken van de Billinton lopen duidelijk nag achterin denken of het is gewoon brutaliteit om op die basis te willen praten met de sur. regering.goed zo minister.Ga zo door.


  Maak melding
 22. Wie nog op internet doorzoekt SCHRIKT zich wezenloos wat voor info boven water komt;

  http://www.nickerie.net/News2007/2007-01-19%20-%20dwt%20-%20Timetable%20Suralco%20onder%20druk%20-%20Haast%20maken%20met%20onderhandelingen%20West-Suriname.htm

  (1)-ALCOA (subsidiary van Suralco)
  http://www.alcoa.com/global/en/investment/pdfs/2007_Alcoa_Annual_Report.pdf

  Netto winst 2007 was us$ 2,95 miljard

  (2)-Billiton PLC (vele malen groter als alcoa)
  http://www.bhpbilliton.com/bbContentRepository/docs/annualReport2008.pdf

  Nettowinst over 2007 june t/m june 2008:
  us$ 25 miljard

  M.a.w. Suriname afschepen met een fooi is louter “BS” en disrespectful.
  Gelet op de groeiende economieën in Azie (China, India) zal de vraag naar aluminium alleen maar toenemen.
  Bovendien zijn er in deze landen ook miningcompanies en zou gezocht moeten worden naar partners in deze regio voor mogelijk in een joint-venture vorm fair business opzetten temeer Azie en Midden Oosten ALLEEN al een voldoende afzetmarkt is voor Suriname.

  Sinds USA en UK in diepe schulden zijn en zal blijven met een kwakkelende economie en de economische macht meer in het Midden-Oosten, EU en Azie zal komen te liggen in de toekomst is het belangrijk voor Suriname zich te richten op nieuwe zakenrelaties uit deze regio’s

  Info: [email protected]

  Amar J-Sing


  Maak melding
 23. Ik kan niets anders doen dan me bij de bovenliggende postings aan te sluiten en ook te stellen: Goed zo heer Minister niet toegeven aan allerlei voorstellen die niet in het voordeel zijn van SU.Dan maar aanhouden tot bijv.de financiële wereld crisis achter de rug is en er bedrijven bereid zullen zijn om toch maar in Su.te komen investeren,bedrijven los van de traditionele 2 die al heel lang op schandalige wijze profiteren van onze rijkdommen.


  Maak melding
 24. Dramaman zegt

  “Als dat artikel GOED gelezen EN BEGREPEN IS dan zien wij wat xoor deal de regering in 1986 met aan het hoofd DDB als regeringsleider had ges;oten met de Billintin toen. ”

  Al die hoofdletters had je mooi achterwege kunen laten want je hebt het NIET begrepen.

  Er staat duidelijk “De multinational wil als leidraad de Bauxietwet van 1919 hanteren en de Mijnwet van 1986.”

  Mijnwet is nog lang GEEN DEAL, dit krijg je met fronters die in een anti-Bouterse tunnelvisie zitten, ze raken verblind waardoor ze iedere keer weer de plank misslaan.

  By the way, wist je dat de top fronter kruisland, die man die alle rechtszaken in Suriname wint en ook de advocaat is van Front bij alle internationale zaken, commissaris is van Biliton ingeschreven in Trinidad waar hij dus ook uitbetaald wordt.


  Maak melding
 25. Beste mensen,

  Deze minister verdient een schouderklopje. Zijn hart is op de juiste plaats voor onze sweet Sranan. Hij behartigt de belangen van Suriname met ijzeren hand. Hij dans niet naar de pijpen van de so call multinationals.Hij laat zich niet van de wijs maken door de parasieten.

  Als wie dan ook zich niet kan vinden in de voorwaarden en eisen van Suriname, inzake het mijnen van de bauxietvoorraden in West Suriname, dan maar geen zaken doen. Vroeg of laat zullen er zich vast en zeker andere kandidaten aanmelden, die wel op basis van een win win situatie de bauxietvoorraden in West Suriname, zullen willen exploiteren.

  Deze integere man lijkt mij een geschikte kandidaat om binnen afzienbare tijd President van Suriname worden. Ik heb het sterk vermoeden dat deze man “als President” van Suriname, heel veel voor onze geliefde Suriname zou kunnen betekenen.

  Eigenlijk moeten alle Surinamers in den vreemden, deze wijze beslissing van deze man lezen. We moeten met z’n allen een kaartje naar deze man sturen, om hem te bedanken voor deze wijze beslissing en hem veel succes te wensen, in alle toekomstige onderhandelingen die hij voor Suriname moet voeren, met kandidaten die in Suriname zouden willen investeren.

  Weet iemand, naar welk adres ik een kaartje naar deze man kan sturen?

  In afwachting van jullie reply teken ik met;

  Peace out,

  Kwamma (de Saamakka)


  Maak melding
 26. Beste mensen dit is de eerste keer dat ik wil reageren op de vele reacties.Ik zal eerlijk waar nier meer reageren na nu.Ik vraag me af als sommigen mensen nou wel perse moeten reageren?Ten eerste Andy Rusland is geen minister maar een of ander woordvoerder van de heer Bouterse/Wijdenbos Ten tweede er wordt niet op de kwestie gereageerd,maar op heel andere(onnodige)zaken.Ten derde vraag ik me af als de voorsteller van het Joint-Venture idee denkt dat hij de enige is die denkt aan winst maken .Hoe kan je dit voorstel doen?Je schop niemand er zomaar uit.Mensen wat hebben jullie met katibo,altijd weer iets over katibo.Hebben jullie soms niets van katibo over gehouden wat goed is.Totnutoe profiteren sommigen hiervan.Mensen kunnen studeren.Mensen kunnen over de hele wereld werken(waar je maar wil)Daarom vraag ik me af of de katibo periode zo slecht was.Ik hoop niet dat iemand me afmaakt.Ik probeer alleen aan tegeven dat mensen positief moeten denken en verder gaan.Zo maak je er wat van.Zoek de goede dingen uit en ga daarmee aan de slag.
  Succes jongens


  Maak melding
 27. Rusland is weer nalatig.Hij moet de mijnbouw wet gaan vernieuwen.
  20 oktober gaat hij onderhandelen met GlenCore…die gaat zich ook beroepen op de wet.De wet is de wet.
  Rusland verdient geen schouderklopjes.Hij moet eens gaan werken en een keer een deal goed rondkrijgen.


  Maak melding
 28. Ok minister goede eerste stap dus een nul, nu naar stap twee.

  Veilen die handel aan de hoogste bieder met duidelijke vermelding van minimale veilingsbedrag van 3 miljard euro en geintegreerde industrie inclusief aluinaarde fabriek. Er zijn meer spelers dan Suralco en Biliton die kunnen bieden zoals Indiers, Chinezen en Russen.

  Als ze in Europa UMTS kavels konden veilen wat gewoon lucht is, kunnen wij dat ook met onze bauxiet.


  Maak melding
 29. Waar andere landen een staatsbedrijf oprichten die een meerderheidsbelang heeft bui een joint venture wacht dhr Rusland op een bod.

  Was er zoveel bauxiet in Rusland,Venezuela of Bolivia dan had je allang een staatsbedrijf die hierover zeggenschap zou hebben (in samenspraak met de regering).

  Van dit soort passiefe beleidsvoering in Suriname wordt een mens niet vrolijk.Dhr.Rusland,en elke andere vlksidioot weten dat de mijnbouwwet dateert van het kolonialisme maar erop aandringen dat deze wet vernieuwd moet worden of zelf met een wetsvoorstel voor de DNA komen doet hij niet. Waarom ?Omdat de Surinaamse regering de status van ons,inheemsen, nog niet wettelijk wil erkennen anders kunnen ze rekenen op civile procedures voor al die lapzwans deals die ons onze grond heeft gekost,onze water heeft vervuild,en voor ons als de echte rechtmatige eigenaars van de surinaamse bodemschatten niets heeft opgeleverd.Daarover kraait geen haan en zeker niet dhr.Rusland.

  En Dhr Rusland doet alsof er geen verouderde (sterk)wetten zijn die als kader golden voor andere onderhandlingen maar kijk maar naar de deal met Murphy Oil,Cambior, die hebben ook onderhandeld met een sterk verouderde wet als kader.Hij weet nu dat de bevoling van Apoera dit moeilijk zal accepteren als hij de grond voor een appel en een ei van de hand doet.

  Ik had niets anders van Dhr.Rusland verwacht,behalve een andere poging tot zand in de ogen strooien.


  Maak melding
 30. Aiii Baja!!! Het kostte me moeite niet eerder te reageren op uitspraken die ik steeds op dit forum lees. Veel komt erop neer dat de grootste valkuil van Suriname ook de “kracht” is van dat land. Kracht van Suriname is dat Surinamers creatief en inventief zijn in hun denken en doen. Ze geven een feest nodigen 100 man uit maar kopen 1 krat parbo en maken 10 porties nassie klaar. Als tijdens het feest hun “gezicht valt” gaat de creatieve geest in werking. Eind goed al goed denken ze dan. ECHTERRR geld kent geen creativiteit. Contracten ook niet. Om iets goeds neer te zetten moet er planmatig en dus met een goed gedegen vooronderzoek je huiswerk gemaakt hebben. Niet als het contract getekend is kijken hoe we ze alsnog een poot kunnen uitdraaien. Advies 1: Maak je huiswerk goed en zorg ervoor dat je goed bent in en voorgelicht zodat je niet aan de onderhandelings tafel kan worden Opgelicht. A tang so succes
  PS: Voor je kan oogsten moet je wat planten en daarna onderhouden!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES