Woningnood in Suriname dankbare politieke issue

10

PARAMARIBO, 9 okt – De woningnood waar tienduizenden Surinamers in verkeren, wordt danig misbruikt door politici. Dit zegt minister Michael Jong Tjien Fa van Ruimtelijke Ordening Grond- & Bosbeheer, RGB. Keer op keer blijkt weer dat burgers worden opgehitst tegen het gezag. Dat gebeurt duidelijk tegen beter weten in.

De problemen rond sociale huisvesting duren al decennialang. Dat is niet in één keer op te lossen. De urbanisatie van de laatste jaren heeft alleen maar verergering in de hand gewerkt. Recent protest van het door de overheid opgezette woningproject Hanna’s Lust heeft het misbruik weer eens blootgelegd. “De mensen worden misbruikt. Als wij de bewegingen zien die de mensen maken, is dat gewoon puur georganiseerde politiek”, zegt Jong Tjien Fa.

Opvallend is de eis van de bewoners van Hanna’s Lust. Ze menen aanspraak te maken op een stuk domeingrond naast het project. Dat moet voor hun inmiddels volwassen geworden kinderen worden bestemd om hun overvolle woningen te ontlasten. Jong Tjien Fa vindt dat rustig gewacht moet worden in de lange rij van woningzoekenden. Bovendien is de grond al gereserveerd voor andere doelen. “We werken niet met het mes op de keel.”

10 REACTIES

 1. Hij moet oprotten deze man…….als men geld geeft voor domein grond staan jij en Somo te verkopen alsof het eigen eigendom is.
  En daarvoor vangen jullie behoorlijke bedragen….men moet dit weten…daarom niet zielig doen….jullie gaan als schurken te keer….en nu kom jij met een bedrieglijke leugen……….ROT OP !!!!!


  Maak melding

 2. Hoe zou DIT nu komen? jtf moet nou niet ineens de beledigde onschuld gaan uithangen , alsof hij niet weet hoe dit nu komt. Door zijn non-beleid hebben hij en de voorzitter van de partij die hij vertegenwoordigd als mini ster, dit in de hand gewerkt. Nu niet op de toer gaan van : ik snap niet waarom. En dan maakt t niet meer uit ,in welk deel van t land mensen proberen aan een stuk grond te komen.


  Maak melding

 3. Heer Minister volgens mij doet u hetzelfde als degenen waarover u het heeft,ook u is het niet gelukt om enig soelaas te bieden aan al die woningzoekenden ondanks uitgebreide beleidsplannen die waren voorgelegd aan het volk,Dus ook u weet niet zo goed hoe dit probleem precies aan te pakken.Als het niet aan Particuliere initiatieven gelegen was had u niets om mee te pronken dus als ik u was zou ik een toontje lager zingen en manieren zoeken om dit probleem te lijf te gaan en zodoende wat glans te geven aan uw zittingstermijn.


  Maak melding

 4. De regering moet een sociale woningbouwplan opzetten waarbij verschillende mogelijkheden zijn oa Huren,kopen, huurkoop enz.enz enz En maak kavels met een behoorlijk stukje achtererf zodat de mensen ook nog kunnen planten op kleine schaal. Het is maar een idee.Zet een paar deskundigen bij elkaar die dit plan kunnen maken. Daarna onmiddelijk stoppen met de slogan dat ieder surinamer GRATIS recht heeft op een stukje grond. Ze kunnen grond kopen. Doen we dit niet dan voorzie ik grote problemen in de toekomst. We zien nu al allerlei figuren elders vandaan komen die plotseling grond gaan eisen, Dit willen we echt niet, dus regering, beleid maken en uitvoeren en niet komen met het verhaal dat er geen geld is. We hebben nog steeds 91 mill in de pot.Daarnaast moet het belastingsysteem onder de loup genomen worden. Deze onderzoekcommissie die het plan moet opstellen moet wel direct onder de President vallen. Ik hoop dat meerdere lezers met positieve aanbevelingen komen zonder elkaar af te maken op deze site.


  Maak melding

 5. Geachte mini-ster dhr.Jong Tjin Fa:
  Drijf jij geen politiek wanneer jij en je handlanger Somo grote lappen geven aan mensen die op jullie lijken???????

  Ik heb een aantal arme mensen (vb in Nickerie) in het programma 1 voor 12 gezien die door deurwaarders de deur uit worden gezet,vanwege het feit dat jullie zo corrupt zijn om het aan jullie vrienden te geven. Is dat geen politiek?

  Vertel me hoe chinezen die niet eens 1 maand hier wonen,grote lappen grond krijgen.

  MENEER DE MINI-STER U DRIJFT POLITIEK! VERBETER DE WERELD EN BEGIN BIJ JEZELF!!!!


  Maak melding

 6. Het is bewezen, dat wanneer het gaat om familieleden of vrienden van Somo of JTF, dan hoeft men absoluut niet in de rij te staan. Wanneer het gaat om arme burgers de niet in staat zijn een perceel te kopen, dan mogen zij wel in de rij staan. Het is voor mij overduidelijk, dat deze mini ster heeft gefaald en helaas merken wij dat de regeringsleiders te zwak zijn om maatregelen te treffen.


  Maak melding

 7. Reactie 4 wat een goed voorstel.Zo zie je dat je niet met al te grote plannen dingen kunt realiseren.HEt kan ook heel eenvoudig .Voor de rest wil ik gaarne aan uw vraag/voorstel voldoen,maar ik kan(het) niet nalaten om toch even de mensen van Nickereie aan dat verhaal van Aliboef en de indusstrieel Manglie(dit zit in ons geheugen gegrift als de dag van gister)herinneren.De arme mensen/boeren in Nick.hun gronden was hen ook afgepakt ,ondanks protesten van vele anderen. Dus u vergeef het me,maar ik kon even niet anders.

  Ps.

  De buitelanders die een stuk grond hebben in Su.hebben eigendoms percelen/gronden iets anders zou niet kunnen volgens mij.Ik hoor het heeeel graag of het niet zo is.Overigens zou ik zeggen aan de slag mensen of je eenmaal een stuk grond hebt.Zit a.bu.b.niet op de regering te wachten,anders komt er niets van terrrrrecht


  Maak melding

 8. Het gaat niet om de politiek minister Jon Tjien
  Fa,wanneer tienduizenden mensen in woningnood
  verkeren.Het gaat om hoe effectief de minister
  is deze mensen te helpen,ten zij de minister
  en zijn partij na 2010 weer aan de macht wil
  komen.


  Maak melding

 9. Het is goed en bittere noodzaak om dit conflict los van het algemen functioneren van JTF te bezien.
  Als we dat doen dan lezen we dat de bewoners vinden dat zij omdat z een stuk grond geoccupeerd hebben de aangrenzende domeingrond voor hun kinderen kunnen opeisen.

  Dat is natuurlijk volkomen onzin. Ik heb ook een stuk grond dat grenst aan domeingronden. Kan ik nu ook een grootstuk van die grond namens mijn kinderen opeisen? Of is het zo dat de gemeenschap de plannologische indeling van het land bepaald. Lijkt mij het laatste. Iedereen wil wel een stuk grond voor zijn kinderen dat het liefst heel dicht bij is. Maar iedereen moet gewoon netjes zijn beurt afwachten. En als het niet snelgenoeg gaat dan zijn andere acties geeigend. Te beginnen met je eigen politie aanspreken op hun werk.

  JTF merkt terecht op dat deze discussie niet op de straat thuis hoort maar in het politieke debat. Vraag is dan wie de discussie opstart. Front als zittende regering niet want woningnood is niet makkelijk oplosbaar. En de oppositie. Ach wanneer doen die constructief mee?

  Toch is de actie niet geheel nutteloos. Hij brengt het bekende gebrek binnen de politiek weer eens onder de aandeacht: het gebrek aan visie, gestructureed beleid en transparantie & communicatie naar de keizers.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.