Voortbestaan van Surinaamse omroepen onzeker

24

De Surinaamse toegangsomroepen in Amsterdam en Rotterdam dreigen te verdwijnen. Dat valt op te maken uit een vandaag gelanceerd persbericht. Het bestaan van deze omroepen is op losse schroeven komen te staan omdat zij een belabberde relatie hebben met de lokale zendgemachtigden. Hun rechtspositie is ook niet uniform gereld en daardoor is die uitermate zwak.

Deze omroepen vragen reeds langere tijd aandacht voor hun problemen zoals hun onduidelijke fiscale relatie met zendgemachtigde zoals de SLOR en Salto Omroep Amsterdam. Een ander heikel punt vormt de wijze waarop de financiering van de programma’s op het moment plaatsvindt.

FAYA FM directeur en omroep pionier Roy Ristie: “Wij worden als ondergeschoven kind van het omroepbestel aan ons lot overgelaten en betalen de tol van onze eigen ondergang. Het kan niet zo zijn, dat wij door wurgcontracten gemanoeuvreerd worden in een situatie die verstrengeling van commerciële en publieke belangen met zich meebrengt. Dit is zelfs in strijd met de doelstelling van de (lokale) publieke omroep en daardoor met de mediawet. Je kunt niet voor 80% afhankelijk zijn van de slager op de hoek en dan de consument objectief informeren over de bedenkelijke kwaliteit van zijn vlees”. Daar wringt de schoen.

Deze week heeft FAYA FM namens vele programmamakers weer de noodklok doen luiden. Zo is de hulp ingeroepen van de politiek, media-deskundigen en belangenorganisaties. Men beoogd hiermee deze kwestie nu heel gauw op de politieke agenda te krijgen. Ristie: “Er is nu sprake van een ongezonde en naar mijns inziens onwettelijke situatie. Als hierin niet gauw verandering komt, zal deze vorm van publieke omroep gedoemd zijn te verdwijnen”.

Tot nu toe hebben gesprekken met de handhaver van de mediawet, het commissariaat van de media, geen oplossing gebracht. De licentiehouders van een zendvergunning voor de toegangsomroepen in met name Rotterdam en Amsterdam lijken zich niets van deze situatie aan te trekken. Belangenorganisaties zoals de Organisatie van Loklale Omroepen in Nederland (Olon) en de Migranten mediabelangen Organisatie (Mira Media) klagen steen en been over het feit dat zij geen gehoor vinden voor dit probleem bij de landelijke politiek. De betreffende gemeenten stellen zich op het standpunt dat het niet aan hun is om hierin een standpunt in te nemen en doen er niets aan. Intussen zien de toegangsomroepen het water tot aan de lippen stijgen en hebben zich deze week gericht tot de vaste 2e kamer commissie voor Cultuur, Wetenschap en Onderwijs om deze kwestie op de agenda te zetten, teneinde tot een snelle oplossing in deze te komen.

Ristie: “Als deze situatie zich doorzet betekent het de dood van toegangsradio in steden als Amsterdam”. Toegangsomroepen (producenten van programma’s voor o.a. Salto Omroep Amsterdam) voorzien reeds jaren in een fundamentele behoefte van de belastingbetaler, die machteloos moet toezien hoe deze ontwikkeling zich voltrekt. Surinaamse programmamakers, kijkers en luisteraars voelen zich extra gedupeerd omdat zij veelal gebruik maken van deze faciliteit, die juist hen in de gelegenheid stelt hun emancipatie en integratie in Nederland zelf ter hand te nemen.

24 REACTIES

 1. Schandalig dat dir zomaar kan. Als belastingbetaler was ik niet op de hoogte hiervan. Ik mag hopen dat ook de luisteraars hun stem laten horen want dit kan ons niet gebeuren. Is dat de reden dat Salto nu reeds sommige programma’s uit de lucht heeft gehaald?
  Ik wil niet pessimitisch zijn, maar geloof niet dat de politiek zich druk zal maken over deze kwestie. Het gaat immers toch maar om Surinamers.
  Hoe zit het met de andere migrantenomroepen?


  Maak melding

 2. Ach goschi,wat treurig nou, hier in o2o gaan we Salto echt niet missen, zij voegen weinig tot niets toe, regelmatig kunnen wij 1 uur lang kijken hoe surinamers daar van een boot af klungelen,of we hebben Stoneley-maloney Jah-Prince in beeld, of er worden beelden van een of ander vaag feest uitgezonden, nee hoor, Of jullie maken gewoon een fatsoenlijke uitzending met goede info uit switi-sranang of gooi die camera in de bezemkast!
  odiodi


  Maak melding

 3. Beste Kromanti,

  en je belastinggeld dan ….mag Salto dat van jou maar gewoon verkwanselen.

  Wil je er niet zelf ook zeggenschap over hebben??
  zij bepalen welke nonsence ze je willen laten zien of horen en de goeie programmamakers dissen ze.

  Van zwarte mensen moet er immers alleen maar shit te horen of zien zijn. Met die lui kunnen ze wel door een deur.


  Maak melding

 4. Moet wel gezegd worden dat wat vaak voorgeschoteld wordt aan ons via deze omroepen uitermate treurig is van kwaliteit en wordt ook nog eindeloos herhaald of is dermate gedateerd dat je nog nauwelijks kunt spreken van vernieuwend of recent.Daarom niet verwonderlijk dat de gemachtigden hun ook niet serieus nemen en als uitschot gaan behandelen,komt nog bij dat er van éénheid geen sprake bij deze omroepen,iedereen is maar bezig met z’n eigen straatje schoon te vegen.Daarom kondremangs indien u daadwerkelijk iets vanuit Su.wil horen of zien zijn legio er mogelijkheden via bv.internet of schotelantenne’s e.a.en voor audiovisuele media betreffende sranangmangs hier in Blanda moet u maar weer gaan vertrouwen op van mond tot mond(mofokoranti)!!!!


  Maak melding

 5. Ja, jongens. Gespleten tongen beweren dat de Surinamers geheel zijn geintegreerd in de Nederlandse samenleving. Dit betekent dat wij afstand moeten doen van onze cultuur en alles wat Surinaams is en op moeten gaan in de Nederlandse samenleving. Ja, en dan worden natuurlijk alle “overbodige” Surinaamse dingen sfgeschaft. Zij die hiermede niet eens zijn moeten maar het advies van Henk Aaron volgen. Terug naar Suriname want hier horen we niet thuis.


  Maak melding

 6. het absoluut onbegrijpelijk dat Surinamers niet vertegenwoordigt zijn bij de publieke omroep, Salto probeert wel een `poot`aan de grond te krijgen maar helaas, als zij de `zooi`blijven maken wat ze de afgelopen periode de huiskamers in`pleuren`ben ik het met nr. 5 eens, :zet dan de camera maar terug in de bezemkast!
  hg.
  sika


  Maak melding

 7. Ai Sa Si,

  een naam die bij je past. Te yu habi Ay, fu tru yu kab syi. Dus …Yu ai kan si!!
  Wat te denken van die vele blinden die zijn aangewezen op informatie die goeie Surinaamse stations in Nederland gericht brengen voor deze doelgroep. Dat kunnen de Surinaamse stations uit Suriname niet. Die komen met informatie die niet aansluit op het leven van alle dag hier in ptata.

  Niet alleen aan jezelf denken. So sma ai no man si. ZO IS DAT ……egoist.


  Maak melding

 8. Ai Sa Si, (gecorrigeerde en aangevulde versie)

  een naam die bij je past. Te yu habi Ay, fu tru yu kaN syi. Dus …Yu ai … kan si!!
  Wat te denken van die vele blinden die zijn aangewezen op informatie die goeie Surinaamse stations in Nederland gericht brengen voor deze doelgroep. Dat kunnen de Surinaamse stations uit Suriname niet. Die komen met informatie die niet aansluit op het leven van alle dag hier in ptata.

  Het zijn juist die stations die weten waarmee ze bezig zijn, die hier genkt worden heb ik begrepen. Men wil geen goede dingen van Suri’s horen of zien. Den man e pepe den wan di e meki toko toko programma.

  Niet alleen aan jezelf denken. So sma ai no man si. Wees blij dat jij het nog kan en keus hebt. ZO IS DAT ……egoist.


  Maak melding

 9. (Niet Salto maar SME-tv probeert een `poot aan de grond te`krijgen bij publieke omroep,helaas werken er bij SME-tv alleen maar amateurs die wel van een jointje houden en daarom uit gemaks- zucht de camera in 1 opstelling neerzetten om zelf dan ergens buiten te gaan `hijsen`.Dit alles betaald door de gek`die lid geworden is! die lui lachen zich slap!!!
  hg. Sika


  Maak melding

 10. Ik ben heel erg benieuwd naar de goede argumenten die er ingebracht zullen worden om het tij te keren.Het is zo een zootje op de radio

  als je b.v. naar mart radio luistert dan merk je dat er presentatoren daar zitten die helemaal niets weten van de actualiteit.Ze brengen de luisteraars helemaal in de war.Als Glenn Codfried iets uit de krant haalt en er over begint dan zie je dat deze man niets van dat artikel heeft begrepen.en zo de luisteraars niet het juiste gebeuren weer geeft.Er is een directeur Norman vGom o,o,o,die man kan alleen maar een plaat nu cd afdraaien als hij zijn mond open doet komt er alleen maar nonsens uit kan echt niet een intervieuw afnemen.Ra Pengel daar wordt je zo misselijk van die man doet zo gewichtig maar er komt ook alleen maar nonsens uit zijn keel.Gebruikt dure woorden maar neem hem nooit mee naar een select gezelschap, want hij geef je schande zodra hij zijn mond open doet,want hij gaat woorden gebruiken die nergens bij passen.Al met al mensen willen gekwalifiseerde mensen op de radio horen,Hoe kan je al 30 jaar bezig zijn met de radio en nogsteeds zo slecht zijn?Er is geen progessie bij Mart en dan verwachten jullie dat mensen hierin geld gaan stoppen mooi niet hoor.Er is ook geen objectieviteit bij mart.Keer op keer blundert die Codfried ,maar hij blijft maar aanzitten bij de serieuze media was hij al weg.Neem nou de omroep van Rita radio sranang het is toch om van te huilen als je naar een rita en ricardo moet luisteren en ook mevr verginia sussie neen ook al verstaat de top van salto geen surinaams dit is niet goed .Tant Erna start het zingen dan is het een kwatier lang voor de luisteraar afgelopen,want ze moet eerst alle versies uitzingen voordat je weer over kan tot de orde van de dag.Iedereen die in dit soort omstandigheid achter een konp is gaan zitten noemt zichzelf journalist.Dit kan toch niet.Vandaar dat niemand de surinaamse omroepen serieus neemt.Dan gaan we naar radiomighty vrouw Nadia moet niets vertellen en moet ook niet voorlezen,want haar stem is misschien om te zingen maar niet om voor te lezen.Kaikoesie is soms goed de kerk ganger olly is helemaal goed en niemand anders.Dan gaan we naar fajalobie die directeur heeft altijd schulden die man moet salto nu betalen en kan niet uitzenden dan zegt hij iets over embargo neen dat is het niet hij moet salto betalen. trouwens de andere media heeft het bericht van hem niet overgenomen.Als je naar een standvaste radio luistert dan vraag je je af wat meneer van kallen doet op de radio.Het is allemaal zo amatueristisch.ga maar terug naar een mediaschool en kom dan terug dan gaat men de radio anders beoordelen,want dit is niet goed zie dit niet als negatief,neem dit gewoon serieus je kan niet zolang je bestaat maar klein blijven,vooral mart.Mart heeft de grootste en de meeste luisteraars ga echt dan aan je zelf werken.Waarom moet een Wilma elke morgen bellen om te zeggen RA RA mo naki mo naki of een Marta Koenders Glenn die is jarig die is jarig of miss Sisi met haar luide en vervelende lach maar er komt niets zinnigs uit dit soort mensen en om dan niet te spreken over vrouw Oelhers met haar ome bhawe en kindertjes in de bus en als ze dat nog normaal deed neen echt niet het is niet prettig om hier naar te luisteren.Denk maar goed hierover na allemaal.


  Maak melding

 11. Het dringt maar niet tot ons surinamers door dat we de handen ineen moeten slaan!!
  We worden van alle kanten in de hoek gedrukt,maar we kunnen het maar niet opbrengen om waar onze belangen samengaan de handen ineen te slaan!!
  Wat de moslims aan zendtijd op de publieke omroepen voor elkaar hebben gekregen is ons nog nooit gelukt om daar een fractie van te realiseren; terwijl zij alleen het moslim zijn als bindende factor hebben!
  Het is hun gegunt, maar waarom lukt het ons niet met als bindende factor het surinamer zijn niet gezamelijk iets te realiseren!
  Zijn we zo stom, dat we waar het een gezamelijk belang betreft in ons etnishe hokje te blijven zitten??!!
  We hebben diezelfde hebbie naar Nederland meegesleept en dit doet ons al die jaren de das om!!
  Wij zijn een zielig volk, dat geen vuist kan maken tegen gebeurtenissen die ons gezamelijkebelang schaadt!!


  Maak melding

 12. weg met de mediawet en omroepen; ga lekker via internet uitzenden en iedereen kan je dan via internet ontvangen via de pc,,,,


  Maak melding

 13. Quinta,

  Ik ben het met je eens dat het een zooitje is op de radio’s die je noemt. Bij allemaal ben je uitgebreid geweest over personen en de inhoud. Zo heb ik een beeld gekregen als iemand die niet luistert. Ik miste wel je inhoudelijke commentaar op faja lobi van Ristie.

  Ik begreep uit een mailtje dat deze omroep als enige in het openbaar kritiek heeft op het feit dat er moet worden betaald.

  In je posting zeg je hierover; “die man moet salto nu betalen en kan niet uitzenden dan zegt hij iets over embargo neen dat is het niet hij moet salto betalen”. Dus moet ik hieruit begrijpen dat hij betalen MOET. Is het niet juist dat hij vindt dat er niet betaald moet worden want andere publieke omroepen hoeven dat ook niet. De luisteraar betaalt immers toch al via de belastingen.

  Worden we dus genaaid?
  Je hebt het over embargo in een verband van betaling. Weet je wat ‘embargo’ betekent, want nu snap ik het niet meer.
  Ik ken het woord namelijk in een context van ‘nog niet voor publiciteit beschikbaar’.
  Wat heeft jou embargo van doen met betalingen? Yep’ mi !


  Maak melding

 14. @Nr.11 Stephan,
  Met alle respect het is allemaal kolder wat je verkondigt “goeie surinaamse radiostations hier te lande” laat me niet lachen man,nauwelijks iets zinnigs gaat van deze stations uit en als ze het ook nog proberen komt er vaak alleen maar koeterwals uit.En ik heb het heus niet alleen over de TV gehad maar vooral de Radiostations waar de blinden onder ons op aangewezen zijn,die zijn erg treurig voor mijn gehoor,het is en blijft mijn mening dat het resultaat van deze stations ver beneden niveau is en dan mag jij ze dan “goeie radiostations” noemen dat is dan jou pakkie aan,maar nu worden ze door degenen van wie ze afhankelijk zijn toch maar bij het grofvuil geveegd,GROTE BULT EIGEN SCHULD!!!


  Maak melding

 15. Ai Sa si

  je begrijpt die tori niet.
  Er zijn surinamers (en ook anderen overigens) die wel goede programma’s kunnen maken. Neem nou die jongen Ristie in Amsterdam. Zo zijn er velen. Het is echter zo dat de profs gewoon betaald willen worden voor hun werk. Toegangsomroepen krijgen in tegenstelling tot andere omroepen niet het geld dat er voor hun is bestemd. Daardoor moeten zij zich bedienen van vrijwilligers en komen er een lo fromoe orga’s radio maken.

  Dus het gaat er niet om dat het niet kan, maar er is spraken van een situatie dat die prtatas die het geld beheren ermee frauderen. Het is geld van jou en mij. Geld dat we betalen om goeie professionele programma’s voorgeschoteld te krijgen.

  Dus ik neem het zeker niet op voor al die klootzakken die nu overwegend programma’s voor ons Suri’s maken. Het zijn junks die zo dom en hebzuchtig zijn om radio te maken en er zelf bereid zijn voor te betalen. Salto is blij en licht ze dus lekker op.

  Intussen wordt het geld van de burger verkwanst door die ptatas bij Salto die maar dure studios hebben ingericht die allemaal leeg staan en allerlei andere investeringen doen in HUN belang.

  Begrijp je het nu, dommie


  Maak melding

 16. @Stephan uit jouw intellectueel gelul!!! kan ik heus wel opmaken dat jouw “geweldige surinaamse stations” Profs zowel Amateurs onder Curatele staan van de Ptata’s en dat ze niets te brokkelen hebben in de Melk.Ik neem aan dat dit wat speelt niet van vandaag is en waarom dan op deze manier zolang voortsukkelen met wazige programma’s en dito medewerkers?Nu daar het water ze aan de lippen staat gaan ze dan moord en brand lopen schreeuwen.Je noemde mij een egoist en dommie,maar missen zal ik ze heus niet indien het zover komt dat het doek voor hun valt
  ALDUS Een Domme Egoist!!!!


  Maak melding

 17. Beste Ai sa Si, noem je mijn uiteenzetting intellectueel gelul? Laat me niet lachen.

  Je gebruikt het woord curatele en spreekt over ‘mijn geweldige stations’. Heb je wel gelezen wat ik ook over die stations heb geblaft?
  Kun je niet lezen. Begrijp je het echt niet of ben je gewoon een flipper.

  Ik weet niet hoelang dit allemaal speelt. Ik heb dus daarom gegoogled. Zodoende kwam ik achter mijn intellectuele informatie. Het blijkt dat die mensen niet nu pas ‘moord en brand lopen te schreeuwen’ (de klok luiden). De kwestie speelt al langer.

  Een vriend van me in de politiek zei dat er niets zal gebeuren zolang wij het als belastingbetaler dit soort dingen op hun beloop laten. Ik weet niet of het mij wat kan schelen als er voor wie dan ook een doek valt. Ik zie de berichtgeving omtrent de positie van lokale omroep slechts als een signaal naar mij.

  Ik waardeer de klokkenluider dus. Maar misschien ben ik dom.


  Maak melding

 18. @ 17 en 18

  Voor de goede orde mijn naam is Jacinta Kolf,maar omdat mijn nichtje toen die naam niet kon uitspreken is mijn roepnaam Quinta .Zo noemde ze mij .

  En ik moet je meededelen dat ik nooit het presenteren op de Surinaamse radio in Nederland heb geambieerd.(ook niet leuk vind)

  Het is echt 1000 keer niets.
  Er zijn te weinig presentatoren die het goed doen.Weinig voorbeeld dus.

  Zelf heb ik ook weinig tijd vanwegen mijn baan(niet in de zorg,maar heb wisselende diensten)vandaar dat ik weinig naar hun han luisteren.

  En t.a.v.het woord embargo.Ik schrok er ook van,maar dat staat in het persbericht van Ristie.Uit dat persbericht en wat hij zelf aan een goede vriend heeft vertelt begreep ik dat hij niet zou uitzenden tot donderdag.

  En je weet hoe gewichtig de mensen van ons zijn,Ze weten niet dat eenvoud de mens siert overigens moet ik toegeven dat met plezier luister naar die presentatoren ze zijn gewoon goed.(van Ristie radio)

  Maar het is Ristie die altijd weer problemen heeft met de financien en de omroep heeft vaker een andere naam .Gelukkig blijven ze op dezelfde golflengte,waardoor je op ze kan afstemmen als er tijd voor is.
  Ik hoop dat je mij nu begrijpt.
  (ook ik was veromtwaardigd door het woord)


  Maak melding

 19. @ 23
  Quinta mi gudu, beste Jacinta,
  Jammer dat je geen goede voorbeelden heb om zelf ooit eens een carriere te ambieren bij de radio. Ik zou wellicht dan vaker afstemmen.

  Ik ben ook achter het woord embargo aangegaan. Dat beteknt in een persbericht dat het pas gepubliceerd mag worden wanneer het tijdstip is aangebroken waarvoor dat émbargo’ geldt. Dus niets anders. Waarom zocht je er iets anders achter?

  Ik heb ook weleens die programma’s van dat faya fm gehoord. Ook mijn compli’s aan de programmamakers. Jammer dat ze niet langer willen doorgaan. Salto heeft veel verkwanseld zo te zien. Ik heb ze gegoogled en ben zo veel meer te weten gekomen.

  Ga eens neuzen op de site van Mokum TV. http://www.mokumtv.nl en kijk wat er allemaal staat over Salto.

  Over financiele problemen gesproken. Alle omroepen hebben financiele problemen. Sommige hebben er geen problemen mee dat Salto het geld dat voor hen bestemd is aan andere dingen verkwanseld. Er loopt sinds enige tijd een onderzoek daarnaar, maar het resultaat blijft uit. Geen (luistraars of kijkers) haan die er naar kraait.

  Ik heb ook een programmamaker van FAYA FM gesproken die me verteld heeft over de naamsveranderingen. die hebben niets te maken met financien, maar met veranderingen die ze van tijd tot tijd hebben willen aanbrengen in hun programmering en naam.

  Het schijnt dat ze ervoor gekozen hebben om de naam een beetje aan de tijd aan te passen.

  Het kan kloppen want als het met financiele problemen te maken zou hebben kon er niet steeds een zelfde baas blijven.

  Sommige bedrijven doen dat als truc voor de belastingen maar hier schijnt daar geen spraken van te zijn.

  De naam van de rechtspersoon is n.l. al die jaren hetzelfde gebleven. Alleen zijn de namen van de programma’s steeds gewijzigd.

  Het is misschien goed om ons eerst te verdipen in achtergronden voordat we met een mening strooien. Niet iedereen is namelijk hetzelfde.

  Ik ken Ristie niet persoonlijk, maar hij komt bij mij over als een integere man die hart heeft voor de zaak. Ook als een uitstekende vakman.

  Maar enfin, laten we hopen dat ons een beter lot wacht en onze gemeenschap wel eens beter bediend kan worden met radio en televisie uitzendingen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.