Surinaamse politie pakt schenders hindoe heiligdom

23

PARAMARIBO, 6 okt – De politie heeft twee personen aangehouden, die verdacht worden van het vernielen van hindoebeelden. Dit meldt Dagblad Suriname. Een van de twee heeft intussen een volmondige bekentenis afgelegd. De twee moeten vaker hebben toegeslagen.

Behalve de recente vernielingen te Meerzorg, Commewijne, worden hen ook andere gevallen aangerekend. In Meerzorg, dichtbij de Wijdenboschbrug, zijn drie beelden deels stuk geslagen. Opmerkelijk in alle gevallen is het tijdstip. De laatste vernielingen vonden kort voor het hindoefeest Navratrie plaats. Enkele maanden terug vonden vernielingen plaats aan de vooravond van Phagwa en Eerste Paasdag.

Tot voor kort was nog geen enkele aanhouding gepleegd, hoewel de autoriteiten herhaaldelijk verzekerden dat het onderzoek werd voortgezet. Leiders van verscheidene religieuze komaf hebben de vernielingen scherp veroordeeld. Krish Nannan Panday, voorzitter van Suriname’s grootste hindoevereniging Sanatan Dharm, heeft intussen verheugd gereageerd op de aanhoudingen.


23 REACTIES

 1. Wordt ook nog bekend gemaakt van welke etnische afkomst deze 2 daders zijn?

  Mij is verteld dat een paar jaar terug ook Hindu-beelden zijn vernield en dat de daders van toen Hindostanen waren van een andere Hindu-stroming.
  Deze Hindu-stroming doet niet aan beelden-verering, terwijl de Sanatan Dharm dat wel doet.

  Mocht dit verhaal op waarheid berusten en zijn deze opgepakte daders ook degenen die al eerder Hindu-beelden hebben vernield, dan horen ze kei- en keihard aangepakt te worden.

  Voor de rest wacht ik af, wie de daders precies zijn, dan kom ik wel met nog meer kritiek.


  Maak melding

 2. Dat lijkt sterk, vast en zeker weer zwerfers.
  Een hele goede actie om de burgers zoet te houden.
  Heeft suriname de FBI ingeschakeld, justitie kan niet eens een rover pakken.
  Ik ben benieuwd wie ze hebben opgepakt.

  NL


  Maak melding

 3. Hartelijk gefeliciteerd , met het behaalde succes. En nu een flinke straf geven, die idioten !!!Santo Boma , zonder deken, gewoon op devloer laten slapen, tussen de muskieten en elk protest flinke pakslaag geven. ( sssttt. Maar laat die mensen rechten meneer het niet horen ).


  Maak melding

 4. ik ben ontzettend benieuwd naar de afkomst van de vernielers. en daarnaast wil ik ook graag weten wat hun drijfveer was geweest om zulke verfoeilijke handelingen te plegen.


  Maak melding

 5. ze moeten een taakstraf krijgen om elke weekend het hele jaar door diverse hindoetempels in heel suriname te onderhouden en erop toe te zien dat er niks wordt vernield.
  Dat lijkt mij een passende straf.
  Geen Santo Boma, want anders leren ze het niet af hoe je respect moet hebben voor een geloof.

  Ons geliefd Suriname.
  Respect voor elkaar is het beste wat bij ons past.

  Papo


  Maak melding

 6. @ raj
  je ben nu benieuwd terwijl je al in een eerdere reaktie al de (daders)heb aangewezen vreemd dat je een bepaalde groep in onze samenleving beschuldig en nu ben jij benieuwd.


  Maak melding

 7. Ik heb vaak in een reactie gewezen op de negatieve opstelling in deze reubriek, van sommige mensen op wat er in Suriname gebeurt. Of het nou positief is of negatief, het is nooit goed in hun ogen. Zij leveren kritiek om wille van de kritiek. Neem nou reactie no 1 (Kenny) en 3 (NL). Altijd weer dat negatieve. Ik zal als oud-verslaggever in Suriname) nooit pleiten voor beperking vanvrijheid van meningsuiting. Maar wat zegt moet zinvol zijn. Hou anders je mond. Het is toch een pluim waard dat de politie, met de weinige middelen en de relatief weinige expertise een zaak van zulke importantie voor een groot deel van gelovig Suriname oplost?
  NL kan liever zijn stommiteit dat Suriname niet eens een rover kan pakken liever voor zichzelf houden. Wees eerlijk en vertel hoeveel misdaden er niet worden opgelost. Nogmaals: met weinig mankracht, weinig middelen en weinig expertise! Ik blijf het schrijven: als jullie het zoveel beter weten, blijf hier niet hangen en genieten van een uitkering, volg een opleiding en ga naar je land om te helpen.

  Rickeynl


  Maak melding

 8. Als het crosfajas waren hadden wij de poppen aan het dansen.

  Ik zei het al, “It’s a inside job”.

  Zulke beelden staan midden in Para, nabij de Johan Adolf Pengel luchthaven en die worden geen haar gekrenkt.

  Deze staan over de brug op een lokatie waar alleen de belanghebbenden kunnen komen.

  Wie zou het anders gedaan hebben?

  En waarom geen elektronische beveiliging als het telkenmale toch om duizenden Euro’s gaat?


  Maak melding

 9. Ik ben wel heel nieuwsgierig wie de daders zijn en wat hun drijfveer is geweest om tot zulke barbaarse daden over te gaan,in elk geval proficiat aan de politie en hoop ik dat ze er met een flinke doch gevoelige straf afkomen.De doorsnee Surinamer heeft genoeg aan zijn hoofd om te surviven in Su.en dit soort excessen kunnen ze echt niet erbij hebben.


  Maak melding

 10. Het maakt mij niet uit wie het is. Geef ze een afgedonderd pakrammel. In suriname leven we in vrede en iedereen die het probeert te verstoren moet zwaar worden gestraft.


  Maak melding

 11. Gewoon de doodstraf geven.Of de elektrishe stoel dat is nog beter of hoofd eraf hakken.

  je moet voor iedereen zijn geloof respect hebben.

  dit kan gewoon niet.

  Hindus zijn vreedzame mensen.Ze maken nooit een probleenm over iets of geloof.


  Maak melding

 12. @ du: ja, volgens mijn vermoedens moet het uit een bep hoek komen ja. vermoedens en twijfel gaan ook hand in hand, dat moet je ook weten of ben je weer zo dom? tja, je kan het niet helpen, zit in je genen mister.


  Maak melding

 13. @ 16: ja, en als de negers in onze plek zouden staan, dan zou men, als het hindu’s waren geweest, allang aanslagen hebben gepleegd nietwaar? en trouwens, was gilds of een andere neger min van justitie geweest, dan zou het hem geen ene bal schelen, laten we eerlijk wezen. santhoki heeft een perfecte job gedaan, laat hij in de toekomst nog meer pressie zetten op de politiemannen als de hindu’s worden benadeeld.


  Maak melding

 14. Waarom zijn jullie allemaal zo benieuwd wie het zijn? Om ze zelf neer te knallen? Nee, deze idioten de schade laten betalen (hoe lang het ook duurt) en daarna aanstellen als bewakers van die beelden (zonder betaling uiteraard). Eens kijken wie er nog zoiets onzinnigs in zijn hoofd haalt.


  Maak melding

 15. @16,

  Gisteren hoorde ik via een radiozender in NL, dat een stel is opgepakt.
  Één van de 2 is een mix-type en de vrouw is een Gyanees-Hindostaanse.
  Ze wonen in Commewijne.

  1 Van de 2 heeft bekend. Er is ook verteld dat ze zijn aangezet tot het vernielen van de Hindu-beelden.

  Ik zou graag willen weten door wie ze zijn aangezet en wat de reden daarvan is.

  Ook die persoon (personen) moet (moeten) worden opgepakt.

  Verder moeten ze alle schade betalen en geef deze mensen een openbare taakstraf.
  Bijv. dat ze alle beelden in en rondom Paramaribo gaan poetsen en boenen, zodat iedereen kan zien dat zij degenen zijn die zich zo asociaal hebben gedragen.

  En mochten de 2 die de beelden hebben vernield niet in het bezit zijn van de Surinaamse nationaliteit, het land uitzetten.

  Deze Hindostaanse vrouw mag zich diep gaan schamen dat ze geen respect heeft voor de Hindu’s.

  Babhoeram dus niet zomaar roepen dat Santokhi zijn mannetjes onder druk heeft gezet, om de daders te pakken.

  Je bent geen Hindostaan, want de naam Baboeram schrijf je zonder een ‘h’.
  Je bent bij voorbaat vanuit gegaan dat de daders geen Hindostanen konden zijn, vandaar jouw reactie.


  Maak melding

 16. @raj ik verlaag mij niet tot jou niveau jij ben laag bij grond persoon ik heb niet veel scholing genoten maar jij helemaal niets anders zijn jou reactie niet vol raciale tegenstelling laat jou helpen jongen want je heb hulp nodig .ik heb het over surinamers voel jij jou geen surinamer dan geef ik jou een advies zoek een andere forum .


  Maak melding

 17. Stel elkaars religieuze onderkomen open voor elkaar in de vorm van excursie.Er wordt te veel negatieve energie gestoken in interactie.Er moeten les-pakketten komen voor ’t onderwijs.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.