zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijSurinaamse VP: vernielen hindoebeelden barbaars

Surinaamse VP: vernielen hindoebeelden barbaars

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 3 okt – Het vernielen van de hindoebeelden te Meerzorg is een barbaarse daad. Dit zegt vicepresident Ramdien Sardjoe. Het past niet in de geest van verdraagzaamheid die de Surinaamse samenleving zo kenmerkt. De dwaling moet nodig worden gecorrigeerd.

Het is dan ook zaak dat zo spoedig mogelijk duidelijkheid komt. “Dit past niet in onze samenleving met zoveel culturen en geloofsovertuigingen”, zei Sardjoe tijdens een bezoek aan de gebedsplek. Stukgeslagen ledematen van drie beelden getuigen van de kwaadaardige geest die er gedwaald heeft. Ook is de plaats bevuild met het kennelijke voornemen te irriteren en te tarten.

“We weten waar het begint, maar niet waar het eindigt”, aldus Sardjoe. Dus zal herhaling moeten worden voorkomen. Eerder dit jaar heeft op dezelfde plek reeds een dergelijke misdaad voorgedaan. De schade lijkt dit keer beperkt, omdat de beelden zijn versterkt met betonijzer. Sardjoe vindt, hoe dan ook, meer waakzaamheid op zijn plaats. “Ons land kenmerkt zich door harmonie en eenheid, dat moeten we proberen te behouden.”

opening
Fernandes Express
BODO Party

50 REACTIES
 1. ik vraag me af wie het in zijn hoofd haalt om dit te doen, en waarom
  gelukkig zijn wij hindoes zijn een trotse volk. ook dit moeten we met pijn moeten accepteren, de vraag is alleen hoe vaak moeten we dit meemaken. wij moeten ons niet verlagen tot dit soort uitschot, die ons dit heeft aangedaan.
  er zijn heel weinig landen waar men zo met elkaar leeft. het zou toch verschrikkelijk zijn als dit zou veranderen.
  of gebeurd het al onbewust zonder dat we het door hebben………


  Maak melding
 2. ” harmonie en eenheid” in Rep. suriname , echt waar??

  LAAT ME NIET LACHEN, ZEG.. Racisme in suriname leeft….

  Laat iemand mij overtuigen dat het niet zo is..


  Maak melding
 3. “…….Ons land kenmerkt zich door harmonie en verdraagzaamheid”

  ….Wel V.P. Sardjoe, dit is het resultaat van etnisch bedreven politiek waar ook u zich aan schuldig maakt.

  Dit optreden kenmerkt ook een etnische haat die vroeger niet in te denken was ,barbaarse optreden van “rover”, bij vooral de “indieërs”(veelal hindustanen) in Suriname zijn het bewijs.

  Suriname heeft volgens mij weer een ‘revolutie” nodig om de “kudde” weer dicipline bij te brengen.

  Logica verklapt ook dat een organisatie die “justitie&politie’ en economische zaken controleerd , ongestraft economische delicten zou kunnen plegen.


  Maak melding
 4. waar men begint uit haat en onverdraagzaamheid culturele uitingen van anderen te vernielen,eindigt het uiteindelijk met fysieke vernieling van mensen,:stop met die waanzin.

  mvg.frank.


  Maak melding
 5. Opsluiten die barbaren.
  Dit mag nooit voorkomen in suriname we zijn toch een voorbeeld land waar alle culturen met elkaar leven.
  hebben ze niets anders te doen?
  amok makers


  Maak melding
 6. Meneer Sardjoe moet bezig houden met andere (belangrijkere) zaken. Lat dit maar aan de mensen over die hierover gaan. Niet een minister president die het land moeten dienen. Hij lijkt meer belang aan zijn geloof te geven dan het land.


  Maak melding
 7. Vreselijk men moet van van religieuze opbjecten afblijven.

  Maar ook barbaars is hoe de VHP NPS KTPI PL etc etc met de belangen van ons geliefd Suriname zijn omgegaan.

  Er moet ook naar vervolging van deze mensen gekeken worden!


  Maak melding
 8. na alles grondig geanalyseerd te hebben kom ik tot de volgende conclusie: het kunnen geen hindoes zijn die het heeft gedaan. nog minder moslims. enigste rest de christenen. en welk groep vertegenwoordigt het grootste groep der christenen in suriname? rara het is zo geraden.


  Maak melding
 9. Het vernielen van welke beelden dan ook is meer dan barbaars. Maar er is nog veel meer wat barbaars is. Bijvoorbeeld onze eenkennigheid bij het gunnen van met name openbare werken. De kunst is om anderen ook in te voeren in datgene waar jij in gelooft.

  Onbekend maakt immers onbemind. Uiteindelijk zullen wij het met elkaar moeten doen.


  Maak melding
 10. De vernietiging van deze beelden is volgens welingelichte bronnen niets anders dan een inside job om de schijn op te wekken als zouden groepen in de Surinaamse samenleving onderhevig zijn aan bedreiging. Niets is minder waar!


  Maak melding
 11. Wie is daar op dit moment te vertrouwen….ik denk… dat… dezelfde mensen die nu schreeuwen het gedaan hebben om anderen in diskrediet te brengen.

  Ik geloof niet dat rassisten hier bezig geweest zijn….en als het zo is dan is de politiek hieraan debet.

  schurken liegers bedriegers mensen vertrouw ze niet zij gaan over lijken…nu zij het beelden.


  Maak melding
 12. Reactie 7 je vergat de NDP van Bouterde en de DNP van Bosje de BVD van D.Sardjoe de partij van Marijke Djawalapersad Noja keba in dat rijtje te plaatsen.

  En er moet niet gedaan worden alsof de koe die dit heeft uitgehaald er op uit gestuurd is.Zoiets kan alleen maar uit de koker komen van die ezels die steeds weer op de berm bezig zijn.

  En wij weten ook dat als er een toneelstuk opgevoerd wordt op de berm,dat er daar niet gewarschuwd wordt voor dit soort idiote daden ,maar dat juist op de berm het vuurtje wordt aangestoken,want zgn.ding leuk.

  Let op de woorden van de VICE PRESIDENT DE HEER SARDJOE : je weet wel waar je (het) begint,maar je weet niet waar het eindigt. No zoekoe sang joe no o mang tjarie,want ten alle tijden joe na las man. Ook de groooootste grappppemakker op/van de berm zal je niet kunnen helpen.Ik heb dit vaker aangegeven op dit forum.

  Wie een smerigheid uithaalt en wordt gesnapt zal/gaat alleen het gevang in.So think twice befor you do some stupid………


  Maak melding
 13. meneer raj je conclusie slaat kant nog wal,je bent aan het generaliseren,is het je niet opgevallen dat vanaf de PL in de coalitie zit dat dit soort dingen gaande zijn, die man maakt duidelijk dat hij voor mensen die op hem lijken uit de bres springt en vergis je niet commewijne is geen gebied vol christenen maar javanen en de meeste zijn moslims,dat je de negers niet mag is over duidelijk,maar je analyse klopt hoor,in Suriname hebben we bijna altijd gebroederlijk met de hindustanen gewoond en bijna nooit problemenen ondervonden laatstaan om aan iemand anders geloof overtuiging te komen vergis je niet we zijn ze juist dankbaar,want door een hindustaan kunnen wij vandaag aan de dag de wintie rilegie weer in de stad beleiden,dus nogmaals jou analyse klopt van geen kanten.


  Maak melding
 14. aan de vernieler :

  Ik denk dat je heeeel boos bent op Bhagwan.
  Je bent jaloers dat je minder hebt dan je buren en kan het niet hebben dat Bhagwan zoveel lof en aandacht krijgt. De jaloezie wat je nu hebt zal je verdelgen in de hel.. Ga zo door gestoorde gek en ik ga ongestoord verder met mijn leven. Zulke figuren geven me kracht en maken me sterker in mijn geloof!!!
  Ram Ram


  Maak melding
 15. Wie o wie heef het lef om dit te doen
  wat is dit nooit eerder gebeurd in mijn geliefd land
  wie zijn de daders waarom doen ze dit
  is dit een scenario die verdeeldheid
  moet scheppen mensen eenheid en broederlijke liefde aan het volk van suriname
  soso lobie


  Maak melding
 16. Dhr Sardjoe/marktverkoper moet zich gaan bezighouden met staatszaken. De rest moet hij overlaten aan de recherche en ach laten we ophouden te janken over een paar beelden.

  storm in een glas water.


  Maak melding
 17. De Hindostanen-haters voeren zoals gewoonlijk weer het hoge woord.

  Een oprechte Surinamer is iemand die niet alleen de fouten van Surinamers behorend tot andere etniciteiten benoemt, maar juist als eerste de fouten zoekt bij de Surinamers van de eigen etniciteit.

  Met trots kan ik van mijzelf zeggen dat ik een oprechte Surinaamse ben, ook al woon ik jaren in het buitenland.

  Ik heb al een paar keer kenbaar gemaakt dat ik Surinamers van Afro-afkomst niet kan en wil vertrouwen en dat blijkt ook nu weer.

  Deze mensen schelden altijd de Hindostanen uit, terwijl er binnen hun eigen gemeenschap ook dingen gebeuren, die heel erg FOUT zijn.

  Deze mensen kankeren altijd en immer op Hindostanen. Lees je ooit dat ze ook de goede dingen noemen van de Hindostanen.

  Het was en is nog steeds zo dat zonder de Hindostanen Suriname er nog beroerder uit zou zien dan nu.

  En tegen die lummel die vindt dat VP Sardjoe zich niet mag en moet bemoeien met dit onderwerp wil ik zeggen, je hebt je hersenen in je achterste zitten.
  Sardjoe is ook een Hindu, dus mag hij daar terecht zijn mening over geven.
  Het feit dat hij VP heeft daar niets mee te maken.

  Als blijkt zoals Pinto beweert dat het vernielen van de Hindu-beelden door Hindostanen zelf is verricht, dan zal ik dat afkeuren en zeker mijn harde mening daarover geven.
  Vooralsnog is nog niet bekend wie de dader(s) is/zijn, dus mond houden en geen geruchten de wereld insturen.
  Men moet maar eens leren om zijn mond te houden, totdat het bewijs is geleverd.


  Maak melding
 18. @raj…je bent een domme…dit kan nooit het werk van christenen zijn!! Christenen leven in harmonie en zijn vreedzaam. Ik denk dat het jullie eigen soort is. Kijk maar naar India en Pakistan waar hindoe en moslims elkaar letterlijk afslachten!!! Dus domme raj…denk even na voordat je blaft….


  Maak melding
 19. mijn vraag is waarom moeten bijna overal groote beelden in het open baar gezet worden. ze hebben toch een tempel, maar nee op alle hoeken willen ze een groote beeld zetten.
  hoe kan je nou een beeld aanbidden, die kan nooit GOD zijn, is met de hand, en met klei gemaakt.


  Maak melding
 20. ik heb alleen maar gereageerd wat raj suggereerde en tot mijn verbazing wordt mijn reactie niet geplaatst nog bedank geachte redactie.de één mag wel z’n conclusie trekken en de ander mag er niet op reageren.


  Maak melding
 21. @raj ik haal jou conclussie met volgende onderuit cristenen aanbiden ook beelden die van jezus en de moslims niet die moeten niets van beelden hebben en zoals ik weet schuiven de moslims in suriname op van een vredelievende geloof naar een iets meer radicale manier van geloven zie in nederland hoeveel landgenoten van ons met lange baarden en vrouwen met hoofddoek rondlopen dus die raciale tintje van jou slaat nergens op ik zelf laat mij door niemand verdelen door geloof niet ook niet door de politiek onthoud dat maar. mijn mening


  Maak melding
 22. @18, je post is te idioot voor woorden dus inhoudelijk ga ik er weing over zeggen want het is mijn tijd niet waard. je zit te kankeren over de creolen maar wanneer de creolen dat doen over jullie hindoestanen dan zit je te jammeren .Beetje dubbel vind je niet ?

  Sardjoe hoor ik niet roepen over verdraagzaamheid wanneer zijn zoon Butch Cassidy uithang in een nightclub. Nee dan hoor je hem helemaal niet. En kom niet doen alsof de hindoestanen Suriname alleen staande houden want als dat zo was,als ze werkelijk zulke harde en geschoolde werkers waren zoals jij zegt dan was het niet zoeen puinhoop in India.

  Verder laat ik je in je ignorance, met mensen als jou discussieren levert toch niks op.

  En voordat je gaat suggeren dat het creolen zijn geweest, wanneer was de laatste keer dat je naar Commewijne bent geweest want er wonen haast bijna geen creolen daar.Er wordt niks gerept over creolen in het artikel maar jij haalt dat er maar gauw bij.

  En Sardjoe is eerst VP.Zijn hindoe zijn is geen staatsaangelegenheid dus kan hij dat reageren liever nalaten aan de geestelijke leiders van de hindoegemeenschap. In zijn functie als VP moet hij zich niet gaan inlaten met religieuze kwesties.Of is hij eerst hindoe eerst daarna VP ?in dat geval moet hij direct aftreden want ik wil geen hindoe eerst VP hebben maar een Surinaamse VP.


  Maak melding
 23. Prema,
  Wij moeten niet de schijn opwekken dat hindoestaanse broeders en zusters worden opgejaagd hier in dit inmiddels hun land van geboorte.
  Als er nood dreigt, zoals niet zelden is voorgekomen, ga ik niet op voorhand kijken van welk “merk” het slachtoffer is.

  Je biedt gewoon de best mogelijke hulp, naast beste kennen en kunnen.

  Ik mag je verklappen dat dat helaas niet in alle gevallen zo is!
  In elk geval hebben die onderzoeksjongens al een batterij aan personen gehoord, zonder te stuiten op een extern spoor.

  Welke Surinamer wil nog wonen in India, Afrika of Indonesia met hun eeuwige droogte, moesonregen, sunami en weet wat voor andere dreigingen nog meer.

  Steekspelletjes zullen ons niet helpen. Wij moeten gewoon eensgezind dit land opbouwen en niet zozeer at all cost de eerste viool te willen spelen.


  Maak melding
 24. 18 Prema: okt4 1:28.

  Hier een korte opmerking van mij kant uit op jou reactie. Je geeft zelf aan dat je niet woonachtig ben in suriname, dus ik denk dat jij geen recht heb op spreken. Enom nou de surinamers van afro afkomst de schuld te geven, vindt ik dat jij je verstand in je achterste heb. Heb je gedacht aan vandalisme gepleegd door kwajongens. Het is je volste recht om surinamers van afro afkomst niet te vertrouwen, maar geef een andere niet de schuld alvorens hun schuld is bewezen. Dit vindt ik nou een zeer achterlijke gedachte gang van jou. We zijn maar voor tijdelijk op deze wereld, niets en nogmaals niets qua rijkdommen nee je straks naar je graf, als je gaat ga je in een huisje van zes planken, heb je daaraan gedacht, Dus ik zou je aanraden om niet zoeen Creoolse Hater te zijn.


  Maak melding
 25. prem je zegt, niet reageren alvorens je weet wie dit gedaan heeft,maar jou reactie naar afro-surinamers is ook niet normaal,maar goed het geen wat je beweerd is miskent,maar zo zie maar je maar dat we echt niet gebroederlijk samen leven met elkaar want de haat en nijt in onze onderbewust zijn zit diep en zo zoetjes aan komt het naar boven. De beelden zijn jaren daar en nog nooit heeft zo iets plaatst gevonden,de kracht van een bepaalde politieke partij manifesteerd zich binnen die gemeenschap,ben je vergeten dat men eens een uitsprak gedaan had dat ze geen NEGERS in hun leef gebied willen zien. jij nu prem.


  Maak melding
 26. Beste Bre71 zou je nogeens willen reageren?
  Ik ga ervanuit dat er iets mis was gezien de reaktie van 20.en anderen.Zo iets stoms kan ik me niet me niet voorstellen/indenkwn dat dit in de kop van derden kan zitten.Zo zie je dat de hoofden van vele Su.heeeeel erg leeeeeg is.Maar het kan niet anders zo worden ze opgevoed vanaf de BERM Ze hebben geen verstand van kunst.Ze hebben geen leescultuur.Ze weten weing.Ze weten niet dat je van andermans goed moet afblijven .ze weten niet waarvoor iets dient,Mijn goede toch.En wat het beleven van hun wintie cult in de stad is volgens mij (ik weet het echt niet zeker)te danken aan wijlen Ed.Bruma.


  Maak melding
 27. @19,

  Ga jij maar als de donder de geschiedenis van en over de Christelijken lezen.

  Christenen vredelievend?
  Ben je op dit punt vergeten, dat het juist de Christenen waren, die de slaven nog minder dan beesten hebben behandeld.

  Ben jij vergeten hoe deze Christenen de slaven hun cultuur en winti-geloof hebben ontnomen?

  Ben jij vergeten hoe deze verderflijke Christenen de Indianen onder dwang hebben gekerstend?

  En wat India betreft, tapu yu mofo. Zo te lezen heb je echt geen kaas gegeten van de wereldgeschiedenis.


  Maak melding
 28. Met alle dank aan Front. Sinds deze STfRont zakkers aan de macht zijn hebben we al meerdere malen beelden stormen gezien. Maar ja de Taliban deden hetzelfde in Afganistan. Stem NDP de enige echte multiraciale partij van Suriname, de rest is gewoon bagger die aansturen op een burgeroorlog.


  Maak melding
 29. toen men het beeld bij de kameelbrug had vernield, had men een paar restanten op het terrein van een moskee aan de commissaris weythingweg gegooid. come on, als het moslims waren geweest, denk je soms dat ze dat gedaan zouden hebben? het is dus een groep die onenigheid probeert te creeren tussen hindu’s en moslims. en wie is er bekend om zijn “verdeel & heers” mentaliteit? een echte hindu zou het nooit in zijn kop halen om een beeld van zijn eigen god te breken. wat voor baat heeft de hindu om dat te doen? wat zou de hindu ermee winnen door zijn eigen beelden stuk te laten slaan? mensen van andere geloofsovertuigingen spotten met ons omdat we god hebben kunnen “afbeelden”. men kent de achterliggende gedachte niet. ik vind dat mensen die hier op dat punt hebben gereageerd, liever hun waffel dicht moeten houden. christenen en vredelievend? haha wat een mop. degene die zegt dat india een puinhoop loopt volgens mij met kleppen op zijn ogen rond, die persoon weet niet wat er aan de gang is in india momenteel. ok, als een india een puinhoop is, dan is afrika puinhoop in het kwadraat. waarom denk je dat men liever geen negers in hun leefgebied willen zien? rara? negers en RUWE criminaliteit gaan hand in hand. Te opvallend. ik geef die persoon groot gelijk omdat te zeggen. als er ooit in mijn omgeving een volkswoningbouwproject wordt opgezet, zal ik de eerste zijn die de huizen in fik zal steken al voordat het bewoond is.


  Maak melding
 30. Het is een schande dat religieuze symbolen worden vernield.
  Daar moet je met je poten vanaf blijven.

  Nog schandelijker vind ik dat dit feit sommigen ertoe brengt etnische tegenstellingen
  hier in het geding te brengen op dezelfde relnichterige toon als die geblondeerde parlementariër in de 2e kamer terwijl niet eens bekend is wie de dader(s) is(zijn).


  Maak melding
 31. Beelden op openbare ruimtes is een uiting van een vorm van kunsttoepassing. Als dit kunstwerk anderen niet mooi vinden kan een werkelijkheid zijn. Er kunnen mensen zijn die zichzelf daarin helemaal niet herkennen. Dit kan tot jaloezie leiden, hetgeen een dodelijk verschijnsel kan opleveren. Het ligt aan de individu zelf hoe ver die gaat. Van die jaloerse persoon kan je de vreselijkste senario verwachten. Okee dan, waar ik naar toe wil is het volgende:
  Door de regering of in elk geval door hoge functionarissen kan een werkgroep worden samengesteld, die moet gaan onderzoeken en moet gaan adviseren aan de regering omtrent kunst in openbare ruimtes. Het kan zijn dat niet alle bevolkingsgroepen zichzelf kunnen herkennen in de thans bestaande kunstuitingen. De werkgroep maakt een inventarisatie van alles wat er bestaat in het land voor wat betreft in openbare ruimtes. Om geen jaloezie te doen wekken zou er meer kunstwerken moeten komen, waarbij een ieder daarmee kan leven. Allerlei bevolkingsgroepgerichte kunsttoepassingen zal het land meer tot bloei brengen, meer foto’s voor toeristen, meer positieve promotie naar het buitenland, meer begrip voor elkaar, en vul maar zelf in. De regering mag de eerste aanzet geven en e.e.a. financieren en je weet: een goede investering is altijd voor het welzijn van het land. Je mag best wel iets meer investeren in mensen. Zij putten kracht daaruit, worden niet meer onnodig jaloers en dat ook pas vreedzaam leven met mekaar. Dus: evenredig kunst voor alle bevolkingsgroepen.
  Excuses voor het geval mijn oproep geen bijdrage kan leveren aan dit probleem.
  chan


  Maak melding
 32. @ 32: als er een middel tegen jaloezie bestond, zou suriname een waar paradijs zijn waar men inderdaad vredelievend naast elkaar zouden kunnen wonen. helaas..


  Maak melding
 33. Waarom wordt die issue verweven met politiek en etniciteit??

  Al eeuwen hebben invallers geprobeerd om het oudste geloof en cultuur uit te roeien.
  Men heeft duizenden tempels opgeblazen en duizenden boeken verbrand om het hindoeisme uit te roeien.

  Maar het Hindoeïsme is niet uit te roeien daar het geloof in onze hart zit en niet op onze lippen.

  Wie had deze barbaarse daad verwacht in Suriname?
  Degene dit zoiets gedaan heeft zal deze persoon wel in harmonie en vrede kunnen leven in Suriname?
  Ben ook benieuwd wat het motief is geweest?

  Maar ach wij plaatsen een nieuw beeld en gaan weer op de oude voet verder.
  Want dat is onze kracht.
  Unity in diversity.


  Maak melding
 34. menwsen geef aan een ieder surinaamse nationalitiet dan is dit gedoe afgelopen.want dat gedoe in sur wij zijn hindoes ofnegers ofjavanen mag niet gebeuren.laat het zo als brasil zijn .dan is dit gedoe afgelopen.


  Maak melding
 35. @30: Volgensmij leven het overgrote deel in India onder de armoedegrens van circa 2 dollar per dag of minder. En Afrika heeft hiermee niks te maken ik haalde alleen maar aan dat als Indiers zulke harde werkers waren India geen puinhoop zou zijn.
  Negers en criminlateit gaan net zo hand in hand als hindoestanen en criminaliteit.
  En als het om verdeel en heers aankomt dan spannen ook hindoestanen de kroon dus die vlieger van jou gaat weer niet op.

  Zoalgn er wat gebeurt in Su schreeuwen Hindoestanen in Nederland moord en brand over de neger.Maar als de neger dat doet, ho maar dan mag dat niet en is het racisme. Ik heb altijd geleerd van mijn hindoestaanse vrienden over de vredelievendheid van de hindoereligie en hoe iedereen in de ogen van jullie god gelijk is. Jullie die toch discrimineren op basis van huidskleur/kaste zijn de grootste hypocrieten binnen jullie geloof en een schande. Al worden jullie 1000keer achter elkaar geboren,jullie blijven hypocrieten.

  @Prema:Ik zou maar beter gaan kijken naar de feiten en cijfers over India. Hoeveel % is ongeschoold ?Hoeveel % leeft van minder dan 1dollar per dag ?Hoeveel sweatshops zijn er in India. Suriname heeft weinig tot geen sweatshops dus wat dat betreft..I don’t know.

  En waarom dok je mn reply ?Ben je nooit in Commewijne geweest ?


  Maak melding
 36. @26,

  Om te beginnen is mijn naam Prema en geen Prem.

  Als jij al mijn reacties goed heb gelezen, zul je ook gelezen hebben dat ik net zo goed afgeef op Hindostanen als op welke andere Surinaamse etniciteit.

  Verder hoop ik ook dat je hebt kunnen lezen, dat ik nooit en te nimmer zal beginnen de Afro’s negatief te benaderen.

  Al mijn negatieve reacties naar de Afro’s zijn het gevolg van de negatieve kritiek op ons Hindostanen.
  Ik heb net zo goed het recht om kritiek te leveren.

  Verder wil ik jou erop wijzen dat ik geen enkel mens haat of hekel, dus ook de Afro-mens niet. Zou ik een ander mens haten, dan zou ik ook mezelf haten en neem aan van mij dat ik van mezelf hou en juist daardoor in staat ben van een ander te houden.
  Allen kan ik niet van de Afro-mens houden, omdat ze altijd en immer klagen en jammeren over de Hindostanen. Daardoor is bij een afkeer ontstaan.
  En ik vertrouw de Afro-mens ook niet. Dat komt door de nare ervaringen die ik heb opgedaan met deze mensen en de manier waarop ze mijn Hindostaanse medemens hebben behandeld.

  Ik geef je nog een reden waarom ik de Afro-mens niet haat. Mijn karma wil ik op geen enkel manier slecht beïnvloeden.
  Het Hindu-geloof leert mij om elk mens als mens te behandelen, dus ook de Adfro-mens behandel ik als zodanig. Een Afro die in nood verkeert, zal ik altijd de nodige hulp bieden en kan ik dat niet, dan zorg ik ervoor dat er hulp komt. Ook dat leert het Hindu-geloof me.

  Ik ben niet extreem, zoals Raj dat is.

  Overal waar Hindostanen en Afro’s samen leven, is er heibel en dat ligt aan de Afro’s. Zij willen het altijd voor het zeggen hebben. Ze willen haast nooit een Hindostaan als baas.
  Zie wie er weer president dan wel vice-president willen worden komende verkiezingen.

  Ik ben trots op de Guyanees-Hindostaanse president Jagdeo.
  Deze man heeft laten zien dat hij ondanks de rassenonlusten in zijn land, waarbij Hindostanen op beestachtige wijze zijn vermoord en werden onderdrukt, hij samen met de Guyaneze-Afro’s het land wil regeren en opbouwen. Hij zal zijn doel heus wel bereiken, al gaat dat jaren duren.

  Vraag me af wanneer de Surinaamse Afro’s er achter zullen komen samen met alle Surinamers het land op te bouwen.


  Maak melding
 37. Ik kan niet begrijpen dat mensen om een beeld vechten.
  God zegt in Zijn Woord: Gij zult geen gesneden/uitgegoten beelden maken en aanbidden.
  Deze goden hebben ogen,maar zien niet
  Ze hebben oren, maar horen niet
  Ze hebben voeten, maar lopen niet
  Ze hebben geen verstand, ze bewegen niet etc..
  Moet ik zoiets god????noemen???
  Wel als het werkelijk god was, waarom heeft hij zichzelfe niet kunnen redden.
  En als deze beelden zichzelf niet konden redden, kunnen ze ook niemand redden

  Mijn oma zou zeggen: Fowru no abi watra foe wasi eng foetoe, dan fa a sa wasi eng pikin foetoe???

  De God die ik ken is UNTOUCHABLE AND UNBREAKABLE!!!!!


  Maak melding
 38. Afro-mensen leveren immer negatieve kritiek op de Hindostanen, maar kom niet met de waarheid over hen, want dan is hun hartje aan het bloeden.

  Anton ondanks dat ik de moeite niet waard ben om op te reageren heb je toch 24 regels aan mij getypt.

  Ik ben niet van plan en heb ook niet gesuggereerd dat de dader(s) zich onder de Afro’s bevindt/bevinden.

  Integendeel heb ik juist getypt dat we maar eerst moeten afwachten wie de dader(s)is/zijn en dat als het mocht blijken dat die zich onder de Hindostanen zelf bevindt/bevinden, ik daar mijn harde mening over zal geven.

  Waarom jij India erbij haalt is mij een raadsel. India is een puinhoop en dat weten de Indiërs zelf ook en daarom zijn ze ook begonnen met puinruimen.
  En ja Hindostanen zijn harde werkers, in India zijn er meer dan genoeg Indiërs die 7 dagen per week werken.
  In Nederland zijn 2 Hindostaanse vrouwen de zwarte zakenvrouw van het jaar geworden.
  En dat zijn ze echt niet geworden door hele dagen op hun luie gat mooi zitten te wezen.

  Je hebt pech want de VP is een Hindu en ik blijf bij mijn mening dat hij als Hindu het recht heeft over dit onderwerp zijn mening te geven.
  En volgens mij zijn in Suriname kerk en staat niet gescheiden.

  Begrijpend lezen is voor velen heel erg moeilijk. Ook nu blijkt dat weer, want ik word zelfs door Kolibrie beschuldigd dat ik de dader(s) al bij voorbaat onder de Afro’s zoek. Deze persoon heeft zelf zijn hersenen in zijn achterste zitten en als ik een Afro-hater ben, dan is hij/zij een nog grotere Hindostanen-hater.

  Verder vind ik deze persoon hondsbrutaal, want Suriname is mijn geboorteland en mijn mening mag ik geven, of het jou nou wel of niet aanstaat.
  Alsof Surinamers die in Suriname zijn blijven wonen geen negatieve kritiek hebben op Nederland, terwijl ze het zonder hulp van NL niet kunnen stellen.

  Bre71,

  Zal ik de negatieve uitspraken gedaan door Afro’s over Hindostanen ook vermelden?
  En dat niet eens uit de 2e hand, want ik heb zelf het een en ander te horen gekregen.
  En weet je waarom, ik liet en laat niet met mij sollen.
  Voor mij is dat de reden geweest Suriname te verlaten. Ik had al voorzien hoe het Suriname zou vergaan en zie het resultaat na de onafhankelijkheid, die Afro’s zoals Henk Aaron persé wouden, terwijl Suriname er nog niet klaar voor was.
  Maar ik vraag me af of Suriname er ooit klaar voor zou zijn, gezien de jarenlange onderlinge strijd met name tussen de Hindostanen en de Afro’s.

  Pinto,

  Uit jouw reactie 24 meen ik te lezen, dat Hindostanen niet bereid zijn hulp te verlenen aan met name Afro’s.

  Vind je dat gek, na alle berovingen, verkrachtingen, moordpartijen?
  Hebben mensen als jij daar ooit iets over gezegd?

  Ik kan mij niet heugen dat Afro’s en Marrons keihard hebben gereageerd op deze onmenselijke handelingen gepleegd door met name Marrons.

  Neen, jullie willen het zelfs goedpraten, door te zeggen dat de regering niets voor deze mensen doen en dat ze daarom gaan stelen en roven.

  In dat geval moeten deze mensen hun verhaal gaan halen bij de regering en niet bij eerzame en hardwerkende burgers van Aziatische afkomst, die in hun slaap op brute wijze zijn/worden overvallen.

  Met de eerste watersnoodramp hebben veel Hindostanen in Nederland geen steun gegeven. Ik heb ze erop gewezen, dat ons geloof ons leert anderen in nood bij te staan. Of ze toen alsnog hun steun hebben gegeven dat weet ik niet.

  Maar als je een ander slecht behandeld, wees er dan op voorbereid dat als je dan zelf hulp nodig hebt, je het kunt vergeten.

  Daarom zeg ik ook altijd wijs nooit met een vinger naar een ander, maar zoek altijd de fout(en) eerst bij jezelf.

  Las in het weekend weer een bericht over rovers die op pad waren, maar omdat ze zijn gesnapt wilden ze er met volle vaart er vandoor gaan. De auto belandde in een sloot en de daders zijn gevlucht.
  Ik hoef maar 1 keer te raden wie deze rovers zijn geweest en wie overvallen zou worden.

  Ik doe niet mee aan vieze spelletjes. Ik noem de dingen graag bij naam.

  Door het beleid, dat de verschillende regeringen bestaande uit diverse afkomsten, hebben gevoerd, is het Surinaamse volk niet dichter bij elkaar gekomen.

  Voor de rest lees maar mijn reactie 33 en dat geldt ook voor de mensen die beweren dat ik de Afro’s haat.


  Maak melding
 39. Anton,

  Uit jouw reactie 17 laat jij duidelijk merken geen respect te hebben voor het geloof/cultuur van een ander.

  En jij hebt het lef mij de les te willen lezen.
  Pas maar op dat je ooit bloed zult huilen.


  Maak melding
 40. Feit is dat er onverlaten zijn geweest die vernielingen hebben aangericht. Tuig is hier bezig geweest! Het feit dat hier in de blogs naar een ras of religie wordt gewezen is niet relevant en niet meer van deze tijd.
  Tuig heb je onder elke bevolkingsgroep en meeste religieuze stromingen. Christenen volgen niet de weg van Christus, Moslems niet de weg van Vrede en barmhartigheid en Hindu’s niet de weg van verdraagzaamheid en gelijkheid. Het is totaal niet relevant om een bepaalde geloofsgroep de schuld hiervan te geven. Ten tweede zijn er tegenwoordig ook veel hindoestanen en javanen christen en moslem. Religie overstijgt de door God gemaakte ras en zo hoort het ook. Want God de oorsprong heeft geen ras. Ten slotte moet ik als niet creool opmerken, dat er veel op creolen valt aan te merken, maar het allerlaatste wat zij zullen doen is hindoe beelden vernielen. Ze nemen veel liever een kiek op hindoes dan dat ze die beelden gaan vernielen. Dus mensen die daarmee het vingertje wijzen zitten gewoon te stoken.
  O ja en voor iemand zoals ik die een paar keer per jaar in India werkt, maak je geen illusies. Indiers kijken neer op surinaamse koelies vanwege hun achterlijke sarnami taal en hun bhaitak gana (doksa) cultuur). surinaamse koelies komen vnl uit bihar en dat is nog achterlijker dan Flora, Pont buiten of Latour. Conclusie: we keuren het allemaal af wat hier is gebeurd. En kijk eerst naar jezelf voordat je een andere discrimineert.


  Maak melding
 41. Bacco,

  Ik heb altijd geleerd dat er contractarbeiders uit India zijn gehaald om op het platteland te werken en geen koelies.
  Heb ook nooit begrepen dat men al sarnami sprak in Bihar en Utar pradesh?

  De koelies waar jij het over heb zie heel veel op zanderij met opschrift jacopar die graag met koffers en bagage van anderen te lopen zeulen. En nog bedelen heeft u een euro voor mij?


  Maak melding
 42. Wie zo graag een beeld wilt aanbidden kan een maken en in zijn/haar huis plaatsen. Maar plaats deze afschuwelijke gruwels niet in het openbaar. Want soms schrik je gewoon van een of andere groene man met 100 armen en 1000 hoofden,zittend op een kaaiman met een cobra om zijn hals.
  Is that a god????


  Maak melding
 43. Voor de duidelijkheid:
  Ik heb niets tegen hindustanen.
  Maar als het om de acceptatie van een vreemde god gaat, dan mi e wrevelig wel.
  En dit soort dingen plaatsen mensen onder het mom van cultuur.
  God is de schepper van cultuur: de javaan en zijn sarong>de hindu met zijn sari,
  de creool met zijn koto,pangie, ect….
  Maar God heeft nimmer gezegd dat een beeld cultuur is. Of het nou een maria beeld, jezus beeld is….het is gewoon afgoderij.

  Daarom haat ik religie, omdat religie gewoon een menselijke manier is om God te dienen.
  God wilt dat wij ons moeten bekeren van onze slechte leefgewoonten.
  Door 40 dagen lang te vasten kom je niet in de hemel terecht of een of ander ritueel uit te voeren.
  Het dienen van God is gewoon>acceptatie, bekering, persoonlijke relatie met Hem, en Zijn wil doen.
  En de enigste Levende God die ik ken is Jezus Christus, die dood was geweest en weer is opgestaan! De duivel, de dood en het dodenrijk konden Hem niet tegenhouden in het graf. Cause He is Untouchable and Unbreakable


  Maak melding
 44. Na dagen lang gedokt te hebben kom je eindelijk uit je hol en krabbel je terug van je extreme reactie.

  Als je wat zegt moet je er wel blijven achterstaan.

  Ze hebben de daders al gepakt en er staat niks vermeld over ethniciteit. En kerk en staat zijn wel degelijk gescheidden sinds Suriname een democratie is.Alsjedat nou niet weet dan stel ik een paar lessen maatschappijleer voor.

  Ik vind het knap dat je helemaal van je zetel uit Nederland weet hoe het zit in Suriname.

  knap


  Maak melding
 45. @46,

  Je hebt niets anders te vermelden dan dat ik een extreem zou zijn. Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten.
  De waarheid is altijd hard aan te horen.

  En ik heb getypt: volgens mij en dat houdt in dat ik het niet zeker weet.

  Heb jij je ooit afkeurend uitgelaten over al de rovers, verkrachters, moordenaars van Afro-afkomst? Natuurlijk doe je dat niet, het zijn mensen die op jou lijken en die zal je altijd bescherming nemen.Je zal dat tuig juist aansporen om nog meer Surinamers van Aziatische afkomst te vermoorden.

  Met jou zijn er nog meer Afro’s die alleen maar kankeren op alles wat Hindostanen fout doen, maar nooit naar zichzelf kijken.
  Ik zal daar altijd reageren.

  Jij bent een HINDOSTANEN-HATER pur sang dat blijkt overduidelijk uit je reacties.


  Maak melding
 46. @45,

  Hou jij je maar bezig met je eigen geloof.
  Laat anderen geloven waar zij in willen geloven.

  Je hebt totaal respect voor het geloof van een ander.

  Doe nou niet voorkomen dat jouw geloof het allerbeste is.

  Je bent niet tolerant, zelfs onverdraagzaam t.o. andere godsdienten, religiën, geloofsleren.

  Wie ben jij om te zeggen dat deze beelden niet in het openbaar geplaatst mogen worden?
  Straks ga je ook vertellen dat er geen mandirs, moskeeën, synagogen, gebouwd mogen worden.
  Of dat de bestaande gesloopt moeten worden.

  Suriname is niet alleen van mensen die op jou lijken en dat alleen zij hun dingen in het openbaar mogen doen.


  Maak melding
 47. “O ja en voor iemand zoals ik die een paar keer per jaar in India werkt, maak je geen illusies. Indiers kijken neer op surinaamse koelies vanwege hun achterlijke sarnami taal en hun bhaitak gana (doksa) cultuur). surinaamse koelies komen vnl uit bihar en dat is nog achterlijker dan Flora, Pont buiten of Latour. Conclusie: we keuren het allemaal af wat hier is gebeurd. En kijk eerst naar jezelf voordat je een andere discrimineert.

  Bacco”

  Bacco,

  Je mag dan een paar keer per jaar in India komen, maar niet alles wat je beweert over de Indiërs naar de Surinaamse Hindostanen berust op waarheid.
  Denk jij dat alle Surinaamse-Hindostanen gecharmeerd zijn van de Indiërs?

  Het Sarnami is nauw verwant aan Bhojpuri en dat is de taal die door onze voorouders is meegenomen naar Suriname. Die taal komt dus oorspronkelijk uit India.

  Talen zijn onderhevig aan diverse omstandigheden, waardoor ze veranderen. Zo is dus ook het Sarnami ontstaan.

  Indiërs die vaker reizen over heel de wereld, zijn juist heel erg verbaasd dat Surinaamse Hindostanen de taal nog spreken, terwijl in andere landen zoals Guyana, Trinidad die taal is uitgestorven.

  Ik kom ook wel eens in India en daar hoor ik andere geluiden dan die jij hier beweert.
  De Indiërs die ik spreek zijn juist trots dat wij ons verstaanbaar kunnen maken in het Hindi, ook al is het Sarnami-Hindi.
  Ze herkennen daarin gelijk het Bhojpuri.

  Wat baithak-gana betreft is er vanuit India juist belangstelling naar. Er bestaat op dit gebied uitwisseling.

  Ik denk dat jij de Surinaams-Hindostaanse cultuur niet weet te waarderen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES