Home Onderwerpen Kunst en cultuur Borstbeeld voor held van de Bijlmerramp

Borstbeeld voor held van de Bijlmerramp

9

Pa Sem, de held van de Bijlmerramp, krijgt een borstbeeld. De Surinaamse kunstenaar Erwin de Vries zal zijn ontwerp zaterdag bij de herdenking van de Bijlmerramp presenteren, meldt AT5 (video).

Willem Symor, beter bekend als ‘pa Sem’ redde tijdens de bijlmerramp (oktober 1992) een 10-jarig jongetje uit de brandende flat Groeneveen. Symor raakte daarbij zwaargewond. Het jongetje bleef ongedeerd.

Het is de vraag wat de vorige maand overleden Symor van het borstbeeld had gevonden. De ‘Held van de Bijlmer’ vond zelf die laatste omschrijving volgens de zender eigenlijk wat overdreven.

9 REACTIES

 1. Betsy B(oeps)
  En dan aub een plek in de nabijheid van de flat , waar God hem de kracht heeft gegeven deze heldendaad te verrichten , en van een pijnlijke genezingsproces terug is gekomen in de maatschappij.
 2. R.M.D.Leider
  Alleen helden die echt een held zijn gaan nuchter door het leven en zie daar, de eer komt de held dan toch nog toe. Ere wie ere toekomt, lang leve pa Sem en kijk van uit de hemel op zuid oost Pa Sem, wees de ster die blijft waken en schitteren over Zuid Oost!!!!
 3. Ai Sa Si
  Bescheiden als de man was over zijn Heldendaad zou hij het niet fijn gevonden hebben.Maar mensen hebben vaak rolmodellen nodig waaraan ze zich kunnen optrekken en dat was pa Sem zeker wel niet alleen als redder van het jongetje maar op tal van andere vlakken was deze man een stille werker,een Held dus,maar zijn daden mogen niet vergeten worden kan,ik mij dus voorstellen dat men voor een beeld kiest als tastbaar aandenken aan Pa sem. Blijkbaar heeft het stadsdeel zijn lesje geleerd en de opdracht gegund aan iemand die dichter bij de mensen staat dan in het geval van Het beeld van Anton de Kom.
 4. Khad
  Waarom weer de Vries? Kan hij het niet overlaten aan de jongere generatie. Die kunnen namelijk iets maken dat beter past bij deze tijd.
 5. Pinto
  Als waardering posthuum komt, wil ik nog even opwachten. Desalniettemin ben ik bijzonder trots op dit verscheiden landskind. Een mensenvriend ten voeten uit.
 6. takiman
  Volgens mij is het idee voor een borstbeeld vpoor Pa Sem niet afkomstig van het stadsdeel. In een bericht heb ik gelezen dat het een particulier initiatief is. En maar hopen dat het stadsdeel in Zuidoost dit ondersteunt. Mijn financiele bijdrage zal ik zeker leveren.
 7. schijn bedriegd
  Een ware HELD die in de geest voort zal leven. Pa SEM kijk vanuit je plaats naar de vele zielen die je als held beschouwen.
 8. Prema
  Ik had nooit eerder gehoord van Pa Sem. Zijn verhaal heb ik op internet gelezen. Zonder meer was hij een dappere man, dus dat borstbeeld mag er komen.
 9. Pepper
  Aan ; Khad Het idee is van Erwin De Vries zelf ; Roy Ristie heeft zijn medewerking aan geboden - Roy is nu een maal iemand van geen woorden maar daden - Dat jij met zo een domme opmerking komt zal ik jou niet kwalijk nemen . * Typisch Surinaams - er moet wat gezegd worden - Er is geen 2e Erwin De Vries in Suriname of waar dan ook - Er is ook geen Surinaamse kunstenaar die in zijn buurt kan komen . De eerst komende 100 jaar niet . { zo zal er ook geen 2e A.Nesty komen } Erwin De Vries is met het idee gekomen - Geen enkele andere Surinaamse kunstenaar is op dat idee gekomen - Wij en vooral jij moet er trots op zijn dat deze bijna 79 jarige kunstenaar , dit allemaal nog kan , en hoe !!! Gewoon geweldig mooi en heel goed gedaan . Ga jij maar eerst een beetje op google spelen , en zoek Erwin De Vries daar op , als jij alles gelezen hebt , en verdiept in die man zijn leven , 'zal jij er achter komen dat jij niet eens zijn hiel mag likken'" Voortaan ; denk eerst twee keer na - voor jij zulke domme opmerkingen maakt . Erwin De Vries betekend voor Suriname , net zo veel , en misschien zelfs meer dan Maradonna voor Argentine Pele voor Brazilie Cruyff voor Nederland Al deze mensen zijn een betekenis in de wereld hebben hun land keer op keer in het nieuws gebracht . Zie ook het SLAVEN MONUMENT in het oosterpark Amsterdam . Dan leer jij misschien iets bij . Khad ga je mond wassen met golgate en blaka sopo , en sodemieter toch op kereltje Oen