Minister consulteert gemeenschap over nieuwe relatie

10

Op initiatief van minister Koenders kwamen op dinsdag 30 september enkele leden van de Surinaamse gemeenschap in Nederland bijeen op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Doel van de bijeenkomst was om van gedachten te wisselen over de nieuwe relatie van Nederland met Suriname. In deze nieuwe relatie staat de samenwerking van de beide samenlevingen centraal, niet zozeer de samenwerking tussen de overheden.

De genodigden aan de ronde tafel bijeenkomst die de nieuwe relatie belichamen, gaven minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) aanknopingspunten om de samenwerking tussen beide samenlevingen verder te verbeteren. De resultaten van het overleg worden meegenomen in de voorbereiding van de minister op zijn aanstaande reis naar Suriname in oktober.

Er bestaan talloze samenwerkingsverbanden met Suriname, van klein en individueel tot heel groot. Zo ondersteunen de Suriprofs – professionele voetballers die zelf in Suriname zijn geboren of van wie tenminste één van de ouders uit Suriname afkomstig is – ontwikkelingsprojecten in Suriname en voeren Nederlandse artsen operaties uit in Surinaamse ziekenhuizen.

Om deze samenwerking van samenleving tot samenleving verder te stimuleren heeft Koenders de zogenaamde Twinning faciliteit Nederland-Suriname opgericht. Deze faciliteit heeft als doel om gezamenlijke activiteiten van Nederlandse en Surinaamse maatschappelijke organisaties te financieren, wanneer deze – bijvoorbeeld door kennisuitwisseling, capaciteitsversterking en institutionele versterking – op een duurzame wijze bijdragen aan een verdieping en verbreding van de huidige samenwerkingsrelatie.


10 REACTIES

 1. Wie de uitgenodigde leden van de surinaamse gemeenschap zijn is gehuld in een waas van geheimzinnigheid!!
  In geen enkele media waar dit bericht is verschenen stond een naam van deze leden!
  Ergens zag ik wel een foto, maar alleen de personen die hierop staan zullen zichzelf herkennen!
  Voor mij zijn het nobodys!!
  Mij vertegenwoordigen ze in ieder geval niet!
  De enige die zich roert in Nederland is Jankie van de VSN!
  Ik vind dit een schofterige benadering van de nederlandse overheid.
  Wij hebben geen vertegenwoordigers, want de surinaamse gemeenschap hangt als los zand aan elkaar; wat ook de reden is dat wij niets voorelkaar krijgen in tegenstelling tot andere groepen die juist door wangedrag van alles krijgen toegestopt!
  Een reden zou zijn dat we in de ogen van de nederlanders al geintegreerd zijn, maar dat gevoel hebben wij niet daar we ook onder de noemer allochtoon vallen met de bijbehorende pesterijen en discriminatie!!
  Ik voel mij na 44 jaar hier nu eerder een buitenstaander dan 44 jaar geleden toen ik echt een kat in een vreemd pakhuis was en nog nooit van Marrokko of Turkye had gehoord!
  In mijn ogen heeft dhr. Koenders gewoon een paar lapzwansen van de Albert Kuip/Warmoestraat opgepikt en tot vertegenwoordigers van de de surinaamse gemeenschap gebombardeerd!


  Maak melding

 2. Welke Surinaamse gemeenschap?
  Wanneer en hoe zijn ze geinformeerd over deze bijeenkomst?

  Een open uitnodiging via de pers zou getuigen van openheid en transparantie.


  Maak melding

 3. Om mij moverende redenen zie ik dit verhaal als een schijnvertoning die al vaker is opgevoerd. Ik zou jullie zels wil aanraden om geen waarde aan dit bericht toe te kennen.

  Maar ja, laten wij die man een kans geven om met Suriname te gaan praten. Ik hoop dat voor Suriname dit gesprek iets mag opleveren en dan heb ik het niet over woorden maar daden.


  Maak melding

 4. Niet van Marokko of Turkije gehoord?Vreemd samen met de Portugezen,Italianen,Spanjaarden,zijn deze mensen binnen gehaald,zelfs mijn opa die nu 88 jaar is en hier geboren en getogen is,heeft met deze mensen gewerkt,hoe kan het dat men 44 jaar geleden nog nooit over Marokko en Turkije gehoord kan hebben?Zij hebben zich het apezuur gewerkt voor de Nederlandse maatschappij,kan je niet van een Surinamer zeggen.
  Men moet(Surinamers) een keertje gaan ophouden om de Turken en Marokkanen als 3e rangsbeurgers te beschouwen,zolang men zelf(Surinamers)niet voor vol worden aangezien,een Turk en een Marokkaan,Albayrak en Abutaleb,hebben het ten minste heel ver geschopt,wat een Surinamer nooit en te nimmer zal lukken.
  Inderdaad andere allochtonen krijgen veel voor elkaar,reden waarom?Die vormen een 1heid,dat heb je niet onder de Surinamers zie A`dam-Zd-Oost steeds maar bakeleien onder elkaar,voor de Surinaamse gemeenschap in A`dam hebben ze totaal niets gedaan.Ook in Leiden,heb je de LSV=Leidse Surinaamse Vereniging,net naast de Turken ,HTIB,hadden ze een gemeenschapsruimte,er werd nooit wat georganiseerd,wel werd de ruimte voor grof geld verhuurd voor feestjes en partijen, de LSV vroeg €400,HTIB vroeg €100,de gemeente kwam er achter,ze zijn hun ruimte kwijt door wanbeheer,maar de Turken bestaan nog steeds en het is dagelijks propvol de Turksegemeenschap is er wat trots op,voor de kinderen zijn er elke woensdagmiddag actieviteiten,ook autochtonen en andere mogen meedoen,bij de Surinamers was er niets.

  Neemt niet weg dat ik het een mooi gebaar van Koenders vind,is nu afwachten als de Surinamers zich eindelijk gaan realiseren dat hun alle ruimte geboden wordt om ook mee te denken.


  Maak melding

 5. Beste surinaamse, marokkaanse en turkse medelanders, laat je niet gek maken door frank mccourt (nr 6). Door de woorden van Djogo (nr 3) overdreven letterlijk op te vatten creeert hij voor zichzelf ruimte om minderheden binnen deze gemeenschap tegen zichzelf uit te spelen. Een Wilders-exponent die via het verdeel-en-heers principe de macht naar zich toe wil trekken. Helaas voor hem houden wij dit soort “tuig” scherp in de gaten.


  Maak melding

 6. goedzo koenders. ik heb liever dat die hollanders ons helpen bij de ontwikkeling van ons land dan maurice bishop die oproept om jou eigen mensen te vermoorden groot verschil is dat.


  Maak melding

 7. Koenders hoeft niets voor ze te doen. Als al die gasten hun koffers pakken zullen zij in tijd in staat zijn om die hulp de andere kant op te sturen. Surinamers verschuilen zich achter te veel kilo-uniform-tango smoesjes om niet hun land in fysieke zin omhoog te helpen.

  Wij bleren al te graag vanachter de veilige dekking of vanonder de rok van tante zbea.


  Maak melding

 8. Suriname heeft WEER de regels voor 60 plussers veranderd. De afgelopen 2 jaar mochten 60 plussers met een 6 maands- retour ticket 6 maanden,in suriname verblijven.
  Per 1 oktober 2008 moeten deze oudjes een verblijfvergunning aanvragen als ze langer dan 3 maanden in suriname willen verblijven.Ik snap suriname overheid echt niet meer, ze jagen deze mensen ook op kosten, en ze moeten heel wat formulieren bij de gemeente deelraden ophalen,plus ook nog getekende stukken uit CBB suriname. Deze verblijfsvergunning moet dan uit suriname komen als het goedgekeurd wordt.
  Dus het kan ook gewoon 1 jaar duren voor dat alle stukken er zijn, en dan pas kunnen deze mensen beginnen aan de aanvraag verblijf vergunning voor 6 maanden in suriname.
  Wat ze ook nog 150 US dollars gaat kosten.
  Wat vroeger op zanderij 10 a 15 minuten duurde, gaat nu max 1 jaar duren,
  SCHANDE GEWOON MANG.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.