dinsdag, april 16, 2024
HomeRedactioneelId Ul Fitre in Suriname

Id Ul Fitre in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

Circa 60.000 Surinamers met een Islamitische achtergrond hebben vandaag Id Ul Fitre gevierd. Het feest markeert het einde van de vastenmaand Ramadan en wordt voornamelijk door Hindostaanse en Javaanse moslims gevierd. In Suriname is deze dag één van de Nationale feestdagen en daarom voor iedereen een vrije dag.

Met name in de moskeeën zijn er in het eerste deel van de dag gebedsdiensten, waarbij het einde van de vastenmaand wordt benadrukt. Tegen de middag wordt dan gezamenlijk gegeten en gedronken en is er een moment voor ‘zakaat’ oftewel de ‘armenbelasting’. Minder gefortuneerde landgenoten krijgen dan een kleine financiële steun.

Op het Onafhankelijkheidsplein is er ook een openbare dienst. In de felle zon komen met name Javaanse moslims bij elkaar om Id te vieren. De laatste jaren zijn daar ook hoogwaardigheidsbekleders aanwezig, zoals dit jaar minister Hassankhan en parlementsvoorzitter Somohardjo.

Onze fotograaf was ook aanwezig en maakte voor u het volgende verslag:
Id Ul Fitre in Suriname
Id Ul Fitre in Suriname
Id Ul Fitre in Suriname
Id Ul Fitre in Suriname
Id Ul Fitre in Suriname
Id Ul Fitre in Suriname
Id Ul Fitre in Suriname

Meer foto’s zijn te zien op onze fotosite: www.surinamefoto.com.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

19 REACTIES
 1. Ied Mubarak, alle moslims in Suriname! Ik hoop dat de rest van de wereld een voorbeeld neemt aan de moslim-gemeenschap in Suriname. Ik wens u alleen een gezegend Ied-ul-Fitre. (En ik ben geen moslim, maar ik heb wel respect).


  Maak melding
 2. kijk somo is als de kippen bij om zjn politieke munt te slaan ik zeg het en nu en ik heb eerder gezeg dat de moslims een andere plek moeten zoeken om hun feest te vieren niet daar het is een onafhankelijke plein ik vind het te provocerend,ik heb dit nooit meegemaakt in de tijd dat ik in surinaame woonde. mijn mening


  Maak melding
 3. Was gisteren te zien op het journaal in Nederland.

  Kan me nog heel goed herinneren dat, toen ik er nog woonde, mijn familie werd uitgenodigd door zowel Javaanse als Hindostaanse Moslims het feest samen met hen te vieren.

  Er werd wat het eten betreft, rekening gehouden met het feit dat we Hindu zijn.

  Ik krijg spontaan heimwee naar Suriname.

  Waterkant bedankt voor de mooie foto’s.


  Maak melding
 4. Leuk mang, in Suriname leeft iedereen met elkaar en hebben repect voor de ander en zn geloof!

  Het maakt niet uit welke geloof je heb de ander heeft respect voor jou en jij voor de ander en zo moet het ook blijven.


  Maak melding
 5. Tegewoordig doen mensen aan religie niet alleen om God te aanbidden maar ook voor andere mensen ogen. Bidden op het onafhankelijkheidsplein is om die reden ook absurd !! Men heeft tog Moskeen.


  Maak melding
 6. Sorry Du, ik had een andere reactie van je verwacht. Wat als het Onafhankelijkheidsplein gebruikt wordt voor een demonstratie tégen de onafhankelijkheid? Zou je het dan wel goedkeuren? De wereld draait door, beste Du, en of je het wilt of niet: Suriname draait mee. En één dag per jaar? Kom op nou, een beetje toleratie.


  Maak melding
 7. Rare feest.. Overdags niets eten, en dan volproppen de hele nacht door met allerlei klaargemaakte vettig eten en ongezonde lekkers, dat kan nooit goed zijn voor de gezondheid. Ik zag veel moslims niet vasten. Beter ook en meteen afschaffen die handel.


  Maak melding
 8. ik heb hier in ned. de beelden gezien van het feest op het plein daar in paramaribo,van mijn buren hier in multiculti rotterdam heb ik alleen lovende kritieken vernomen.het maakte mij trots surinamer te zijn.ga zo door en hou verdraagzaamheid hoog in het vaandel.

  succes, met vriendelijke groet:frank.


  Maak melding
 9. Ik was erbij op het plein. Het was fantastisch. Elk jaar groeit het aantal mensen dat het Eid-gebed verricht. De sprekers waren goed, op meneer Somohardjo na. Die maakte gebruik van de gelegenheid om een beetje politiek bezig te zijn. De boodschap van mij aan een ieder: laten we niet te veel naar anderen kijken, keer de spiegel eerst naar jou toe en streeft naar verbetering, om zodoende elke dag een beter mens te worden. Alleen dan worden we een beter volk.

  riaanah


  Maak melding
 10. ik begrijp best dat sommigen het niet met mij eens zijn maar ik blijf erbij dat ik het niet een goede zaak vind om daar einde van de ramadan te vieren ik heb ook in suriname gewoond en ook samen met de moslims dit feest gevierd maar dan doe jij dat in jou omgeving of in een tent of moske ik heb niets tegen de surinaamse moslims omdat zijn zich nog tolerant opstellen tegen over anderen ik zeg met opzet nog, suriname is inderdaad een tolerant land maar je moet waken dat de een niet over de andere gaat heersen. want schijn bedriegt.mijn mening


  Maak melding
 11. @8,

  Ik vind de manier waarop Moslims vasten ook niet gezond.

  Een onderzoek heeft uitgewezen, dat ramadan de vastenden overgewicht bezorgt.

  Veel Moslims denken dat ze tijdens de ramadan juist gewicht zullen verliezen.

  Maar het is hun ding, zij geloven erin en dat horen wij, de niet-Moslims te respecteren.


  Maak melding
 12. ik vind t mooi om te zien dat t wel op deze wijze zo n afsluiting van de maand ramadan word afgesloten ja en ieder zn mening maar wie tegen racisme en geweld zijn moet iedereen respecteren en verandereing komt van uit je hart


  Maak melding
 13. Dat vasten hebben de anders gelovigen overgenomen van de hindoes maar op een “lekkere” manier. Hindoes eten tijdens het vasten heel weinig en sober of anders helemaal niet en houden zich meer bezig met mediteren..wat heeft het anders voor zin om te vasten als je de hele dag uitkijkt naar het feestelijke avondmaal en bezig bent met bereiden.


  Maak melding
 14. Degenen die vasten true religion, weten uit ervaring dat wanneer het toegestaan is om te eten, je alleen maar in staat bent om weinig te eten. als het moment daar is om te ontvasten volstaat een kleine portie om je honger te stillen. Dat is iets wat de vastenden weten.


  Maak melding
 15. Alleen al het denken en verlangen naar eten kan je vasten ongeldig maken. Het vasten dient voor moslims onder andere als doel dat zij enigzins zullen ervaren hoe het voelt om honger en dorst te hebben. Zodat zij bewust worden van het feit dat er behoeftigen op de wereld zijn die hun hulp nodig hebben en dat het hun plicht is om deze behoeftige mensen te steunen wanneer zij daar toe in staat zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES