Meer zeeschildpadeieren en stroperij in Suriname

20

PARAMARIBO, 30 sep – Het aantal nesten van zeeschildpadden in Suriname is aanmerkelijk toegenomen dit jaar. Dit meldt de afdeling Natuurbeheer van het ministerie van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer, RGB. Er is zelfs sprake van een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

In de periode januari-juni 2007 werden ruim negenduizend nesten geteld. Dezelfde periode dit jaar leverde ruim achttienduizend nesten op. De oorzaak is niet bekend. Maar ook het aantal gestroopte nesten is toegenomen. “Dit is geen goede ontwikkeling, het heeft een negatieve impact op het voorbestaan van de zeeschildpadden”, zegt Claudine Sakimin van Natuurbeheer in het STVS-journaal.

De voorkeur van de stropers geldt vooral de eieren van de Krapé. Dat heeft met de smaak van de markt te maken. Het rapen, opslaan en verhandelen van de eieren is wettelijk verboden en zelfs strafbaar. Maar dat schijnt nog weinig indruk te maken. “Het zijn steeds dezelfde mensen. We geven voorlichting maar er zijn altijd lieden die het blijven proberen”, aldus Sakimin. De stranden van Galibi en Matapica behoren tot de laatste legplaatsen van de zeeschildpad.


20 REACTIES

 1. Recividisten worden opgeleid en getraind door de slappe wijze van optreden en de belangenverstregeling die aanwezig is. De straffen en de boetes worden makkelijk uitgezeten en of betaald want het is en blijft een schijntje.
  Zou de boete per ei 100 SRD en 5 dagen hechtenis moeten zijn dan wil ik nog wel zien of de nesten nog zullen worden geplunderd.


  Maak melding

 2. Wat dachten jullie van vette boetes en op de markt lopen, omdat je de eieren gewoon op de markt kunt kopen.
  Treurige ontwikkeling is dit.
  Kunnen ze de boetes niet betalen, gewoon opsluiten.


  Maak melding

 3. Inderdaad die mensen moeten zwaar beboet worden(50 euro per ei) en 2 wekenlang per nest in hectenis blijven.
  ook moet er dan strenger gecontroleerd worden in Su op dit soort praktijken.

  en als dat gwebeurd word er vanzelf minder gestroopt


  Maak melding

 4. alles wat volgens de wet verboden is, word op de markt verkocht, zoals zangvogels, papegaai, apenen, en nog veel meer kan je langs de straaten kopen, welke instantie doen dan hun werk niet goed?


  Maak melding

 5. Het is slecht gesteld met de bemanning ter plekke een samen werking met het nationaal leger te albina heeft bewezen effectiever te zijn.Het is jammer als men zaken op zijn beloop laat en niet probeert om de juiste wegen te bewandelen om op een effectieve wijze zaken aan te pakken.Laten we nou eerlijk zijn wat is zo moeilijk om een deel van het nationaal leger te laten detacheren in het Galibi Natuureservaat. Maar zoals altijd weer maakt men er een probleem van terwijl de schilpadden eronder lijden.
  Wanneer gaan mensen leren dat samen werken tot grotere resultaten kan leiden .


  Maak melding

 6. Hallo, zelf de Surineds weten dat de fouten niet bij de eters liggen , maar bij de amtenaren en overheid. Geld is lekker en de eieren ook. Ik houd van de eieren en de amtenaren houden van geld, zo zit dat. Gisteren las ik nog op deze website dat Sme tot één der corrupste landen der wereld behoort. Wat dan nog ?!


  Maak melding

 7. Ik begrijp de uitspraken van mevrouw Sakimin echt niet, anders gezegd : als bekend is wie de mensen zijn die de eieren STELEN, want dit is geen rapen meer, maar roven, waarom wordt er niet adequaat gereageerd hierop? Door bv ze keihard aan te pakken ?Nu op dit moment dat ik achter de pc zit, zie en hoor ik een spotje over deze schildpadden en t projekt dat gesteund wordt door de Postcode loterij. Dan is t toch water naar zee dragen ,als er geld ingepompt word om deze dieren te beschermen ,niet alleen omdat ze de status van bedreigde dieren hebben , maar deze twee legplaatsen zijn van groot belang voor hen om te overleven. Ik denk dat als ze bij de postcode loterij weten wat er echt gebeurd , ze zich even achter de oren zullen krabben en zich afvragen waar ze mee bezig zijn. En dat omdat is gebleken dat men in Su. niet is staat is deze dieren te beschermen .Ik bedoel maar , waarom worden de schuldigen niet echt bestraft? Wat let mevrouw Sakimin en haar mensen om tegen iets wat wettelijk strafbaar is , op te treden tegen hen? Ik bedoel ik vind schildpadden geen mooie dieren ,dat is mijn persoonlijke smaak , maar ik gun ze wel t leven en overleven en ik hekel een ieder die ze kapot maakt door hun eieren te stelen , te verkopen en te eten.


  Maak melding

 8. Er is wetgeving die met een normaal functionerend Parlement zodanig zou kunnen worden aangepast dat de boetes en/of celstraffen dusdanig zouden kunnen worden verhoogd dat een ieder die alleen maar denkt om te gaan rapen zich echt achter de oren zou krabben en het nauwelijks nog zou wagen dit te doen.Vanzelf dit in combinatie met het daadwerkelijk controleren op het veld en op de markt.


  Maak melding

 9. Voor wie beschermen we de zeeschildpadden? In Amerika werd al die jaren veel zeeschildpadden soep gegeten en daarom hebben we nu een tekort aan eieren. Waarom laten we al die jonge zeeschildpadden weer los? De meeste jonge zeeschildpadden worden door de vissen opgegeten. Waarom denken ze niet in Suriname om de helft zelf te kweken? Door zelf te kweken hebben we meer eieren. Moet niet de helft van de eieren niet verkocht worden aan de Surinamers. Moet er geen geld komen van de los gelaten jonge zeeschildpadden. Wat krijgt Suriname van Wereld Natuurfonds en Green peace? Het grote geld gaat naar de buitenlanders en de kruimels naar Suriname. In Nederland beschermen ze de eenden, ganzen en in de winter maanden worden de helft neer geschoten. Mooie bescherming.
  http://www.calodema.com/index.php?cPath=31?
  osCsid=1af949e6c836be5cdb8d65250fd66805 http://www.calodema.com


  Maak melding

 10. Er is maar één straf voor deze milieu-terroristen: levenslange opsluiting!! Het zijn steeds dezelfde mensen, zegt mevrouw Sakimin. Nou, als je dat weet lijkt het oppakken me niet zo moeilijk.


  Maak melding

 11. De eieren liggen in de voortuin van de Galibinezen. ze doen het toch al eeuwenlang dat oprapen, wat zij een beetje teveel hebben opgeraapt (zeg uitgegraven) is voor de verkoop. zo’n dertig jaar geleden aan de Matapica hadden wij stenen bakken waarin jonge pas uit het ei uitgekropen zeeschildpadjes werden verzorgd om als ze wat groter zijn uit te zetten. Het strand bij de Matapica veranderd telkens weer, over een groot aantal jaren heb je volop zand en dan weer zoals op dit moment bestaat het slecht uit modder. twaalf jaar geleden zag ik daar toen er nog een beetje strookje zand was drie leeggeroofde nesten. ik dacht toen bij mezelf, krabdagu of mens.


  Maak melding

 12. Wat moeten die rapers nou doen? Honger lijden of zoals al generatieslang het geval is, die eieren aan de man brengen. Ik zou zeggen, “geef die mensen een ander middel van bestaan opdat die sekrepatus voor de wereldgemeenschap bespaard kunnen blijven”.


  Maak melding

 13. Betsy en Blaka bakra,
  Het probleem ligt echt niet alleen bij deze Mevrouw Sakimin en haar medecollega’s,om recidivisten harder aan te pakken,het ligt puur aan de verouderde en daardoor te slappe wetgeving.deze medewerkers moeten werken met de gebrekkige middelen en wetgeving,daarom ligt er een belangrijke taak bij onze heren en dames van de wetgevende macht om deze straffen dusdanig aan te passen dat de criminelen die deze praktijken op na houden 10 keer zullen nadenken eer zij dit zouden willen doen maar ik herhaal goede keiharde wetgeving in combinatie met adequate controle.


  Maak melding

 14. IK lust geen schildpad eieren.en vind dat velen hypocriet zijn ingesteld.Wat vinden jullie al die slachtpartijen van varkens,kippen en koeien???In verhouding zijn die eieren tot de kip/varken/rundvlees consume 0.000%
  Ik moedig ze niet om meer schildpad eieren te eten(hierdoor zijn “moeder sekre patoes”)niet afgeslacht.


  Maak melding

 15. Heer of Vrouw Karmo,
  snapt u het niet of schrijft u maar wat op
  Van oorsprong is het menselijk wezen een carnivoor,door de evolutie zijn we steeds meer plantaardig voedsel gaan verteren.EN al de gedierten die gij opnoemt worden gekweekt ten faveure van de vleesbehoefte van de mens en niet massaal afgeslacht zonder voor genoeg aanwas te zorgen.Het verschil met deze ordinaire stroperspraktijken is dat het ecologische belang wordt geschaadt en dat deze unieke dieren met uitsterfen zullen worden bedreigt indien er niet adequaat wordt ingegrepen.Sedert het verre verleden worden er eieren geraapt door de inheemsen voor hun eigen behoefte maar dat was wel verantwoord weet u het was op kleine schaal zonder dat de natuurlijke aanwas van deze dieren eronder leedt,maar nu is het puur commercie en dat is de echte boosdoener.


  Maak melding

 16. Karmo,
  Jij hebt een punt! Zo’n eitje gaat er wel in hoor, daar niet van.
  Als er regelgeving zal ik mij er uiteraard bij neerleggen.
  Waarom moeten wij als derde wereldland het Westen blijven pleasen, tewrijl zij omwille van hun fortuin een batterij aan uitstoot op ons loslaten.
  Nadat zij al hun hout al hebben verkwanseld moeten wij de bomen laten staan. Moeten wij de pijp uit gaan terwijl die bomen en eieren er zijn?


  Maak melding

 17. dhaal met bhaat is beter voor het milieu; en kun je meer melk produceren om weer kaas te maken en melk is weer goed voor de babies…simpel en eenvoudig en bovendien heb je daarmee minder ziektes en kost het de staat minder aan ziekenfonds….bekeer alle strnang mangs en eet liever een ei dan echt vlees….


  Maak melding

 18. De discussie gaat over milieu beheer en het voortbestaan van een zeldzaam soort.

  De volgende discussies horen daar niet bij thuis om de aangegeven reden.
  Algemeen: Goed milieu beheer vereist o.a. dat je niet meer uit de natuurhaalt dan dat er door natuurlijke aanwas bij komt. Het effect van de huidige commerciele verkoop van eieren houdt in dat we over pakweg 10 jaar geen schildpadden meer hebben en dus ook geen eieren
  Vegetariers zijn beter; Het gaat om de keuze van mensen die met alle geweld een ei willen of ze voor een kip/dokse-ei kiezen of een schildpadden ei.
  De CO2 problematiek. pleasen van het westen: Omdat we met een CO2 probleem zitten is het nog geen reden om dan ook maar onze natuur te vernielen. Zo’n redenering is van hetzelfde niveau als de redenering: Ik steel het maar want andere stelen ook wel (eens).
  Dhaal?? : ik snap de hele reactie niet maar neem aan dat hij/zij al naar de dokter is. 😉


  Maak melding

 19. Als echter steeds meer schildpadeieren door de mensen worden gegeten, waardoor minder eieren uitkomen, waarvan nog een deel van de schildpadjes door andere dieren worden opgegeten (hetgeen nu eenmaal zo is in de natuur), zal het moment daar komen, dat deze schildpadden zijn uitgestorven.

  Geen schilpadden meer, dan ook geen eieren meer, dus geen ook geen eten meer en gaat de mens volgens de beredenering van @17 alsnog dood.

  Hoe wordt deze vicieuze cirkel doorbroken?
  Mensen met een gezond verstand weten dat heus wel.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.