Brazilianen bereid te integreren in Suriname

22

PARAMARIBO, 29 sep – Brazilianen in Suriname zijn bereid te integreren in de samenleving. Dit stelt het Crisiscomité Brazilië dat af wil van de razzia’s op de goudvelden. Het is onnodig de veelal Braziliaanse gouddelvers op te jagen.

Ook al is de afgelopen jaren vrijwel volledig in de illegaliteit gewerkt, de mensen zijn bereid daar onder uit te kruipen. “We willen uit de illegaliteit, de Brazilianen willen bijdragen aan de ontwikkeling van Suriname en doen dat eigenlijk al lang”, zegt comitévoorzitter Olivieira Prado. De meeste voorraadaankopen vinden in Suriname plaats, waar de lokale handel beter van wordt.

Ook mag niet worden vergeten dat veel Surinamers verdienen aan de Brazilianen door uiteenlopende vormen van dienstverlening. Volgens minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie moet het overheidsgezag in het land te merken zijn, ook op de goudvelden. Niet alleen moet belasting worden betaald, ook de verblijfsstatus van buitenlanders moet in orde zijn.


22 REACTIES

 1. Beste mensen. Als het kalf verdronken is, dempt men de put. Nu willen die Brazilianen ineens wel integreren in de Surinaamse samenleving en hun bijdrage leveren???? Laat ze eerst minimaal 1 mijard $ dollar aan Suriname betalen als compensatie voor het vernietigen van ons binnenland en de leefgebieden van de binnenlandse bewoners. Daar gaan die Brasions aan voorbij en doen alsof hun neus bloedt. Maar er zijn nog altijd alerte en oprechte Surinamers,die het de overheid op attent kunnen maken.
  Kijk, Surinamers zijn een gastvrij en vriendelijk volk. Een ieder is welkom;mits je je gedraagt en geen rotzooi uithaalt. Want dan gaan ze je laten zien, dat er geen spelletjes worden gespeeld.Dus de Brasions hebben het al ondervonden. Nu nog die Chinezen en andere nationaliteiten daar.Want hoe dan ook; welke politieke kleur je hebt of voor- of tegenstander van wie dan ook bent: WIJ ZIJN SURINAMERS!!!!!
  Time will tell;wij benne en blijve benieuwd,kondremangs!!!


  Maak melding

 2. Zo,zo,!!!
  Nu kiezen ze eieren voor hun geld.Zo zie je maar wat een beetje krachtig optreden teweeg kan brengen,”ze zijn bereid om uit de illegaliteit te kruipen”als kakkerlakken die uitgerookt worden,maar als er niet was opgetreden dan zouden ze zich nog steeds in het paradijs wanen.Zou ze ondanks bereidwilligheid toch scherp in de gaten blijven houden.


  Maak melding

 3. Hoezo integreren??? Ze kletsen alleen maar hun eigen taal en gaan alleen maar met eigen soort om. Buitendien zijn ze erg slordig. Als je een huis aan die mensen verhuurt, kan je hem daarna alleen maar slopen. Ze vergiftigen ons mooie binneland met al die troep die ze gebruiken om enkele grammen goud te vinden. Meesten van hen zijn illegaal in suriname. De dames van plezier uit Brazilie zijn heel goed geintegreerd. Ze kloppen al je geld uit je zak. Santhokkie is op dat punt heel goed bezig. Uitzetten die gasten, terug naar de sloppen wijken.


  Maak melding

 4. Wij hebben hier weer duidelijk bewijs stront van Front.
  Wat kan Front lullen over jaren ’80…komt een buitenlander en deze honden poepen in de broek.


  Maak melding

 5. gewoon door gaan met clean sweep.
  gebieden flora en fauna in het zuid oostelijk binnenland zo groot als paramaribo worden vernietigd.a musu stop. a no musu kon moro bigi.

  djadja


  Maak melding

 6. Ik zeg het nogmaals Chandrikapersad Santohi
  Geen pardon met deze mensen doe je werk
  zo als vele beschaafde landen in het
  westen het zouden doen, de gouddieven de bak
  in.Laat je niet van de Brazilianen belazeren
  ze zijn in Sur voor eigen intressen niet
  voor het medeopbouw van het land.
  Satohi wanneer je klaar ben met de Brazilianen, dan kan je met de Chinezen Beginnen die moeten ook er uit.We hebben
  genoeg Chinezenwinkel in Paramaribo.Je kunt
  haast zeggen dat Parbo een Chineesestad is.


  Maak melding

 7. Ik ken een paar mensen die illegaal zijn in Ned.(Su)Maar deze Min.SANTHOKI heeft onlangs aan de Ned.Min. te verstaan gegeven dat hij voorlopig de illegale Sur.in Ned. niet kan terug nemen (met reden)Dus ra ra wat nu met deze brutale brazilianen.Begrijp me a.u.b.goed ik bedoel niet dat ze moeten ,blijven absoluut niet,maar misschien heeft de Braz.overheid ook het zelfde ,eer ze hun onderdanen terug nemen.

  Misschien moet er overigens ook een systeem komen om mensen nu verantwoordelijk te houden —voor het slopen van uw eigendommen .Ze moeten keihard alle/de reparatie betalen voor uw woning. Misschien moeten deze brutale en lawaai makende Bazlianen(zo als er net gesteld werd)of anders gezegd het maakt niet uit aan wie je je huis verhuurt ze slopen het toch allemaal.Voorts zou ik heel graag willen weten hoe of je anders goud kan ontginnen/bewerken/zoeken delven weet ik veel watik er nog van zou moeten zeggen zonder gebruik te maken van kwik ,aangezien kwik het meest gangbare middel is om te gebruiken in dit geval.Want kwik bindt meteen dat goud of het gevonden is.De Su.die ook hiermee bezig zijn doen niet anders.Maar wie weet of er iets anders is.En als dat/dit het geval is dan vind ik dat dan het andere gebruikt moeworden. En niet anders.


  Maak melding

 8. Goh, en als Hollanders schreeuwen over het uitzetten van criminele Antiliaantjes en Marokaantjes valt heel multi-culti Holland over Nederland heen. Zo veel verschillen wij, blank en zwart dus niet.

  grz….


  Maak melding

 9. Als Brazilianen vrijspel krijgen in Suriname dan zal het vol lopen. Er zijn meer dan 200 miljoen Brazilianen, die best wel goud willen zoeken in Sme.

  Men moet zich terecht aan de wet houden en legaal te werk gaan, als je nu geen maatregelen neemt wordt het nog erger.


  Maak melding

 10. Operatie Clean Sweep moet overgaan in operatie ‘Grote Schoonmaak’…

  illigaliteit is een misdrijf en moet als zodanig worden behandeld…


  Maak melding

 11. Ja ja…. Betalen die Brazilianen wel belasting over het goud die ze stelen? Is er toezicht op het delven van goud door onbevoegden? Wat wordt er met de afvalstoffen als kwik gedaan? Wordt dit gedumpt in de Surinaamse rivieren zodat alle vissen en garnalen uitsterven?
  Volgens mij heeft de Surinaamse overheid geen idee hoe gevaarlijk kwik wel niet is voor de mens!
  Het delven van goud door onbevoegden, mag nooit getolereerd worden door de overheid, want dit vormt een gevaar voor de volksgezondheid!!!


  Maak melding

 12. Trouwens als de Braziliaanse regering het goedkeurt wat de illegale goudzoekers doen in Suriname dan moet ze ook illegale Surinaamse houtkappers toestaan in Brazilie, die het hout wegsmokkelt uit brazilie.

  Kijken hoe ze dan hierop reageren.


  Maak melding

 13. Laat die brazilianen hun geluk gaan zoeken in Brazilië hun land is groot genoeg, er zal heus wel een plek zijn waar ze een beetje geluk kunnen vinden.

  Suriname moet kijken wat er bijvoorbeeld in NL gebeurd, de Oost-Europeanen (Polen) hebben daar ook vrij spel gekregen, kijk naar de ellende die ze veroorzaken. Polen zijn geen Brazilianen dat weet ik ook wel, maar geloof mij nou maar dat de goeie in hun eigen land blijven. Laat Suriname kijken naar de achtegronden van de Brazilianen waarover dit gaat, hoeveel hebben er goede papieren, hoeveel hebben succes, hoeveel brengen er geld mee voor bv een bedrijf, en hoeveel hebben niks en waren ze misschien criminelen of zwervers in hun land en nu in Suriname profiteren, roven of weet ik veel wat. Op den duur komen er steeds meer en meer en kan Suriname ze niet meer stoppen, laat ze nadenken wat voor problemen het met zich mee kunnen brengen. Alles wat ze verdienen gaat naar Brazilië net als het goud, dus wat gaan Suriname eraan over houden. Criminaliteit??

  Suriname maakt het moeilijk voor Surinamers die vanuit NL zich weer in Su willen vestigen(eigen kondrémangs), allerlei wetten hebben ze en noem maar op, maar voor rommel uit een andere land maken ze het makkelijk. Is toch belachelijk!

  Beter komt er een andere regering in Suriname want volgens mij gaat Suriname dezelfde fouten maken als wat NL zoveel jaren geleden heeft gemaakt nl de deur opzetten voor alles en iedereen en nu is het een puinhoop in veel verschillende buurten. Het enige wat de regering daar nu kan doen is met geld smijten voor extra camera’s, buurtwachten enz maar wat helpt het?? Geen ene moer!


  Maak melding

 14. Look Who`s Tolking..Gaan jullie je schamen om zo op de Brazillianen te kafferen,Nederland werd-wordt ook overspoeld door economischevluchtelingen ~~Surinamers ~~toen en nu,hadden de Hollanders dat ook gedaan met jullie,de grenzen sluiten,hadden jullie niet zo hoog van de toren geblazen.Waarom gunnen jullie een ander niets,Chinezen zowel de Brazillianen gaan ook hun heil ergens anders zoeken een beter leven zo gezegd 1 ding hebben ze op jullie luiwammesen voor ze WERKEN KEIHARD,Surinamers hebben zich nooit zo hoeven afmatten hier,ze kregen alles in hun schoot toegeworpen.
  Gaan jullie gauw bij jezelf na als jullie goed bezig zijn om zo op de Chinezen en Brazilliane af te geven,Surinamers zijn ook geen haar beter met het uitwijken naar ergens anders om er beter van te worden ,en hoe,voor de uitgeweken Surinamers naar Amerika heb ik een diep respekt die konden niet anders dan 1×24 uur keihard werken en niet voor de omhooggevallen zg Surneds.
  Een ieder die van Suriname een bloeiend land kan en wil maken door keihard zwoegen is welkom in Suriname volgens mij.
  Integreren ,integreren ,ze hebben daar in Suriname iets geleerd van de bakra@ s vroeger waren dit soort woorden niet aan de orde.Chinezen en Brazillianen verloochenen hun afkomst tenminste niet,ze blijven hun roots trouw,ook andere allochtonen hier in Nederland verloochenen hun afkomst niet,integenstellig tot de Surinamers die kostte wat kost bakra`s willen lijken.
  Van een goede Surinamer hoorde ik eens;Frank soort integratie ,in me huis ben ik Surinamer buiten ga ik met de stroom mee,dachten meerdere Surinamers ook zo als hij.


  Maak melding

 15. Beste mensen, met bovenstaand commentaar, geeft frank mccourt aan, dat hij geen Surinamer is. Wie denk je wel dat je bent om Surinamers zo uit te kafferen????? verbeter de wereld en begin bij jezelf. In Suriname kennen we geen onderscheid tussen autochtonen en allochtonen. dat is een Nederlandse uitvinding;ook het woord:apartheid is ook een Nederlands woord. Ga Geert Wilders de les voorlezen, hoe hij met mensen van andere culturen moet omgaan. je vergeet 1 ding:308 jaar Nederlandse overheersing heeft Suriname niets goeds gebracht.Integendeel is Nederland opgebouwd met bloed,zweet en tranen van Surinaamse voorouders tijdens de slavernij,contractarbeid,e.d.
  En dan kraak je Surinamers af.Dit moet je gaan verkondigen bij je leider Geert Wilders. Probeer het niet in welke buurt dan ook in Suriname; ze gaan je rampaneren.
  In hoeverre krijgen de buitenlandse mensen de kans om in Nederland te integreren???? Wat je ook doet;je zal toch altijd die andere blijven. We kennen dat soort fratsen van Nederland wel. Het blijft toch etnocentrisme daar.
  In Suriname doen wij liever aan assimileren ipv integreren. Een ieder is welkom in Suriname;maar als je denkt dat je de baas komt spelen over onze natuurlijke hulpbronnen zonder belasting te betalen;dan heb je een probleem;logisch. Je hoort je te gedragen;anders wordt je aangepakt door de wet.
  En dat gebeurt nu met de Brazilianen;punt uit!
  Milieu rampen zeggen jou ook niets;want daar rep je met geen woord over. Maar ons binnenland is ,door diezelfde Brazilianen en hun compagnons vervuild.
  En je noemt Surinamers economische vluchtelingen? Get lost!
  weet je wat je moet doen,frank? Praat maar met die Nederlandse stagaires,die hier hun stage komen lopen. ze genieten van alles en beamen het, dat de omgang met elkaar in Suriname veel beter is dan in Nederland! Jij nu; je eigen landgenoten zeggen het zelf.
  Eigenlijk wilde ik geen woorden meer aan je vuil maken;want je zat bij mijn vorige reactie met een mond vol tanden. Dus beste frank, look who’s talking now!!!
  Time will tell; wij benne en blijve benieuwd, kondremangs!!!


  Maak melding

 16. Geen enkele Braziliaan kan van Suriname een “bloeiend land” maken als men zich bezig houdt met zware milieuvervuiling. Niks kan “bloeien” en groeien op in vervuild milieu, = water en bodem!
  Die Brazilianen dumpen hun chemisch afval gewoon in de rivieren en in de Surinaamse bodem!
  Heet dat tegenwoordig “hard werken?” Ik noem dit een milieudelict!
  Op milieudelicten staan in Nederland zware sancties o.a. gevangenisstraffen en zware geldboetes!
  Die Brazilianen lappen alle Surinaamse regels aan hun laars. Vraag me af of de Braziliaanse regering zulke misdaden toestaan in eigen land. Degenen die het opnemen voor die criminele Brazilianen (milieudelicten) hebben zeker wat te verbergen, en zijn vast en zeker OOK medeplichtig aan mileudelicten!


  Maak melding

 17. Zie daar mijn gelijk,leuvie doe jij niet precies hetzelfde met de Brazilianen?
  Ik ben van Ned.-Sur.komaf,nou en,zo gauw men Surinamers wil duidelijk maken dat ze zelf allochtonen zijn en niet op andere allochtonen kunnen afgeven,staan ze op hoge pote,yes indeed i`m talking now.
  Ik zal nooir en te nimmer met mijn mond vol tanden staan zeker niet op jou oeverloos gezwets,jij mag zeker op iedereen commentaar leveren,maar een ander niet=Het zij zo Surinamers denken dat ze beter zijn dan een Afrikaan,Marokkaan,Turk,Antilliaan zelfs met Surinaamse aangelegenheden gaan ze zich bemoeien,door zich ook beter te willen voelen dan de Brazilianen en Chinezen,1 raad gaan jullie eerst proberen te bereiken wat hun hebben bereikt,DOORKEIHARD TE WERKEN.
  Zal wel niet,want jullie zitten liever met je handjes open,goedwillenden uitgesloten.

  no.18
  Waarom gaan Surinamers niet naar Suriname hun land is groot genoeg ontzettend veel mogelijkheden,nah nah nah,kon je,je ook afvragen.


  Maak melding

 18. Leuvie reactie nummer 17,

  Wat jij heb geschreven is niks anders dan de keiharde waarheid, zo is het en niet anders!! En in deze geval is de waarheid zeker hard aan te horen voor die frank.

  Elke srananmang weet dat alleen veel doen onder voor die witte kleur,helaas!

  Srananmangs die slapen moeten wakker worden en als ze niet wakker worden door jou reactie,worden ze nooit meer wakker.

  Deze dingen moesten ze maar eens in de geschiedenis boeken zetten in NL.

  In Suriname moet ook een partij komen die ka heeft met anderen zoals de witte mannen.Luisteren ze niet, doen ze wat ze willen dan gaan ze op de boot terug naar hun zo welvarende land, zo welvarend dat er steeds meer witte mensen eruit emigreren naar oa Sranan.

  Wat Surinamers zijn lui?? Die nederlanders niet dan, kijk hoeveel banen die polen accepteren, waarom omdat de nederlanders te lui zijn om dat werk te doen, hoeveel bedrijven vestigen in het buitenland waarom, omdat nederlanders te lui zijn omdat werk te doen en ga zo maar verder.


  Maak melding

 19. Beste mensen,
  Ik nodig hierbij frank mccourt uit om voor 1 keer naar Suriname te komen voor een rondleiding in 1 van de meest verdraagzame samenlevingen op deze aarde.Waarom?
  Want in Suriname maakt de wet geen onderscheidt in autochtonen of allochtonen(doen ze in jouw land Nederland wel);dus staatkundig gezien discrimineert de Nederlandse wetgeving.
  Illegalen worden in Suriname gedoogd;tenzij ze zich niet aan de wet houden.Dus Suriname is bevoegd ,volgens haar wetgeving, een ieder die zich onbevoegd op haar grondgebied bevindt,met de wettelijke middelen aan te pakkem;hetgeen nu gebeurt in geval van de Brazilianen.In Nederland worden illegalen door Justitie in gevangenissen gestopt;alleen op grond van het feit, dat ze illegaal zijn.
  Godsdienstvrijheid staat ook in de Surinaamse grondwet verankert. ter illustratie:waar heb je ergens in de wereld een synagoge en een moskee naast mekaar? Alleen in Suriname.
  In Nederland worden de moslims door o.a. een Geert Wilders allemaal gecriminaliseerd, terwijl godsdienstvrijheid ook in de Nederlandse grondwet verankerd is.
  Beste Frank, als je van Surinaamse afkomst bent;dan weet je wel waarom er veel Surinamers in Nederland zijn;vanwege de geschiedenis.Er zijn vele oorzaken, waarom Surinamers daar zijn;niet alleen vanwege het door jouw genoemde:economische vluchtelingen. dan valt jouw Surinaamse familie onder dezelfde catogorie.
  Maar om een lang verhaal kort te maken:jij zegt dat Surinamers zich beter voelen dan anderen. dan hebben we het waarschijnlijk geleerd van onze voormalig moederland:Nederland in 308 jaar.Bovendien is de leerplicht in Suriname in 1876 door gouverneur van Sypensteyn ingevoerd; 25 jaar eerder van in Nederland zelf.
  Eigenlijk wordt Nederland geregereerd door allochtonen;denk maar aan je Koningshuis(allemaal stuk voor stuk van buitenlandse/allochtoonse afkomst).
  Dus wij Surinamers hebben het recht,zoals Nederlanders het recht claimen in hun eigen land, om een ieder,die zich in Suriname wil vestigen, aan de wetten, waarden en normen van Suriname te laten gehoorzamen;goedschiks dan wel kwaadschiks(zoals operatie clean sweep).
  Ik kan je nog verder inwijden in de Surinaamse samenleving. Maar ga eerst de geschiedenis maar na. Want het verleden verklaart het heden.
  Timw will tell; wij benne en blijve benieuwd,kondremangs!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.