woensdag, april 17, 2024
HomeColumnsGeen keus

Geen keus

-

Does Travel - naar Suriname

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Mijn oogappeltje en zwart pareltje Heather-Leezza is eind september jarig. Haar moeder tipte mij vanuit Paramaribo dat ze gek is op poppen. “En ze houdt er vooral van om die haren te kammen.” Met het voornemen dat Heathertje van mij een donkere pop krijgt, toog ik vol goede moed naar Intertoys nabij de Amsterdamse Kalverstraat. Maar van de twee wanden aan poppengeweld, was welgeteld één (!) babypop bruin van kleur. Alleen tussen de Barbie-achtige poppen waren zo’n twee exemplaren bronzante getint; mits je een heel optimistische kijk erop nahield. Niet alleen waren de overige ontelbare poppen blank maar voerde vooral blond haar als aaibaarheidsfactor de boventoon.

Mijn goede moed sloeg om in chagrijnigheid. Toen een winkeldame passeerde besloot ik haar maar even op de poppenkast te jagen. “Mevrouw, is dat het enige negerpopje dat jullie hebben?” vroeg ik vet retorisch. “Jà”, stootte ze kort en defensief uit. “Nou dan mogen jullie weleens je assortiment gaan aanpassen aan het danig veranderde Amsterdamse publiek”, zei ik onverbloemd. “Tja”, zei de winkeldame en beende door. Daarna hield ik een mannelijke winkelbediende aan: “Hebben jullie geen donkere poppen?” “Ja, daar is er één”, wees hij slim naar de uiterste bovenhoek, nog net niet zeggend: “Ben je blind?” “Eén is geen keus”, zei ik. De man screende me snel van top tot teen als een kieskeurige discotheekportier die naarstig naar een smetje zocht om mij maar niet binnen te laten. Een dame van Caribische mix, die hij naar de kassa begeleidde, stootte een lach van herkenning uit.

Ik besloot de metro te pakken naar de Amsterdamse Poort in de Bijlmer. Echter nu met het sterke voorgevoel dat die vier strippen op voorhand vergooid waren. Ja hoor: daar had het Intertoys-filiaal geen énkele donkere pop! Ach, dan maar een onvervalste Surinaamse bami. Maar ook wat dat betreft vielen aanbod en kwaliteit vies tegen. O, wat miste ik het feestelijk aanbod van de Domineestraat. Uit armoede scoorde ik wat te eten bij een vage Chinees. Een graatmager meisje met roodgespikkeld acne-gezicht bleef maar Engels tegen me praten, waarop ik geïrriteerd vroeg: “Don’t you speak Dutch?” Daarmee was ik net zo intolerant als een kankerende autochtoon.

De volgende dag begaf ik mij weer naar Intertoys in het centrum, want ik moest toch echt wel een pop kopen voor mijn driejarige Heathertje. Maar ik kon niet kiezen voor die donkere babypop met zuigfles; ik wilde haar niet nu al stimuleren tot tienermoederschap. Uiteindelijk pakte ik een paarse pony met weelderige pimpelpaarse manen en een Eddy Murphy-grijns. Dan maar een neutraal beest, dacht ik. Nou ja, neutraal. ‘My cute pony’ loog de verpakking. Ineens raakte ik gedeprimeerd. Het is toch te gek voor woorden dat ik als zwarte consument gedwongen ben als kleurig alternatief voor mijn dochtertje een pimpelpaars beest met puilende ogen te moeten nemen. Straks krijgt dat kind nog nachtmerries!

Ik besloot maar zo’n bronzante Barbie-bonenstaak te nemen met allerlei make-up accessoires. Daarbij nam ik de waarschuwing voor stikgevaar voor peuters voor lief. Toen ik naar de kassa liep, stond ergens achteloos op de grond een doos met een pop die eigenlijk al de eerste dag qua sympathie en knuffelheidsgraad mijn hart had gestolen. Met haar aanstekelijke enthousiasme en mini-jurkje was ze mijn Heathertje ten voete uit. En haar volle poppenhaar – met satijnen strikjes verdeeld in twee staarten – nodgide uit tot de hele dag kammen! En ach, wat maakt het uit dat het donkerblond is en haar ogen smaragdblauw zijn?

Waarom zou ik mijn oogappeltje zo’n onwisbare prille jeugdherinnering onthouden, alleen maar omdat die grote-mensenwereld (mezelf incluis) nog maar verstokt zwart-wit kan kijken? Eenmaal het cadeaupapier eraf gescheurd zal mijn Heathertje uitbundig worden toegezwaaid door een levensgroot hartsvriendinnetje, bij wie ze al haar kinderlijke fantasieën kwijt kan. In dat opzicht is het goed dat ze opgroeit met de vanzelfsprekendheid dat kameraadschap geen kleurbarrières kent. Ik legde de karakterloze Barbiepop terug en toog naar de kassa. Met het bevredigende gevoel van ‘missie geslaagd’ en dat ik voor mijn Heathertje het mooiste cadeau van haar leventje tot nu toe had gekocht.

Bijkomend van het poppenavontuur luisterde ik woensdagavond met veel interesse naar Hannah Belliot, die bij Pauw & Witteman verkondigde PvdA-lijsttrekker te willen worden voor de Europese Verkiezingen. Hannah, je kan rekenen op mijn stem, want kiezen voor jou als zeldzaam zwart exemplaar in de Europese politieke poppenkast, is keus uit meer dan twee! Dat je uit ebbenhout gesneden bent, zegt veel van je kwaliteit.

Iwan Brave
Dit is een bewerking van een radiocolumn voor www.faya.fm (Salto Amsterdam)

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

9 REACTIES
 1. begrijpen r weer niets van. Ik heb dat zelfde probleem ondervonden met het komen van een popje voor mijn nichtje. Zelf in de Amsterdamse Poort hebben ze een wit assortiment niet te begrijpen. Heb een keer iemand horen zeggen “mi no wan wang blaka poptje a lelijk te neti ai mek yu sreki”
  Dus Iwan de intertoys kan er misschien niets aan doen dat zij in poortje met die zwarte poppen blijven zitten en de klant ook al is zijn of haar kind zo zwart als roet toch blij maakt met een hoogblonde…


  Maak melding
 2. Eigenlijk kan ik de ‘zwarte’ Afro-mens niet begrijpen.

  De ene keer wordt het de blanken kwalijk genomen dat ze een versnapering ‘negerzoen’ hadden genoemd, de andere keer is men verbolgen dat er wat zwarte poppen betreft, weinig tot geen keus is.

  Waarom is er geen enkele zwarte op het idee gekomen om een versnapering te maken met een witte chocoladelaag en die bijv. ‘blanke zooi’ hebben genoemd, is mij een raadsel.

  Zo ook kijk ik er van op dat geen enkele zwarte erop komt om dan maar zelf zwarte poppen te ontwerpen en deze op de markt te brengen.

  Neem het heft in eigen handen zou ik dus zeggen.


  Maak melding
 3. Ik weet niet wat jij niet begrijpt Prema. Alle afro mensen spreken niet met een mond. De ene afro mens heeft last van de naam van de versnapering negerzoen doet er iets aan en dit haalt de media en doet de fabrikant besluiten de naam te wijzigen. De andere afro mens is op zoek naar een pop die lijkt op een afro mens voor een klein afro mensje. Je suggestie om dan maar zelf een popje te ontwerpen is een hele goede.
  Er zijn zwarte poppen hoor en een heleboel het is alleen jammer dat ze in Nederland zo schaarst zijn… en in de Amsterdamse poort waar veel afro mensen komen al (bijna)hele maal niet te krijgen… Misschien is er geen vraag naar? of kopen afro mensen geen poppen? of maakt het de meeste afro mensen geen sikkepit uit??
  Ik zou zeggen afro mens op de barricade voor de AFROPOP!!!!!!!


  Maak melding
 4. een beller is sneller.. dan wist je wat intertoys wel/niet had. je kon shopperhal hebben geprobeerd, custom made proberen de ghanese shops.
  wat je bami betreft, als je het inderdaad hebt gekocht bij de avondwinkel…tja….
  probeer de volgende keer bij tjin of bij tokoman in venserpolder. de echte javaanse bami haal je in oost bij warum makmur. de roti ook in oost bij roepram.


  Maak melding
 5. Nuchter bezien maakt het in feite geen moer uit met welke soort poppen mijn dochters en nichtjes spelen of gespeeld hebben,het blijft verantwoording van de ouders en opvoeders om hun kinderen eigenwaarden bij te brengen.En als er dan echt behoefte is aan donkergekleurde poppen dan ligt er een schone kans voor kleurlingen om deze “gat” in de markt te exploreren en exploiteren,hetzij zelf fabriceren of te importeren.Ik weet het niet zeker maar volgens mij heb ik een nichtje van mij gespot met een donkerkleurige “Bratz-popje”,dus denk ik dat Iwan zich op een of andere manier weinig moeite heeft getroost!!
  en gewoon trek had in een wazige Bamie!?!?!


  Maak melding
 6. Ik lees in het verslag over blanken en zo ook in de reacties. Dit vind ik pure discriminatie aangezien blank geen kleur is, zie wikipedia.
  De kleuren zijn zwart, wit, bruin, geel, groen, rood.

  Over welk ras hebben jullie als jullie het hebben over blank. Fill me in.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES