donderdag, december 7, 2023
HomeOnderwerpenJustitie en politieVonnis Bouterse goed voor rechtsstaat Suriname

Vonnis Bouterse goed voor rechtsstaat Suriname

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 25 sep – Het vonnis dat is uitgesproken in het kortgeding tegen Desi Bouterse is goed voor de rechtsstaat. Dit stelt minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie. Dat Bouterse inderdaad ook gevolg heeft gegeven aan het vonnis, bevestigt alleen maar dat het recht zijn beloop heeft. Ooit was dat anders.

Het vonnis moet vooral bekeken worden tegen de achtergrond van de jaren tachtig. “We hebben tijden gehad waarbij men niet durfde naar de rechter te gaan, waarbij andere rechters bepaalden over leven en dood van anderen”, zegt Santokhi. Het tij is duidelijk gekeerd en de regering mag dat op haar conto schijven. De inspanningen voor herstel van wet en recht zijn niet voor niets geweest.

Burgers kunnen bij conflicten ongehinderd een beroep doen op de rechter. Santokhi kan daar van meepraten, nu ook Bouterse gedwongen is publieke aantijgingen terug te nemen. “Ik ben bijzonder blij dat we nu zover zijn dat een vonnis ongestoord uitgevoerd kan worden. Het vonnis zal een nieuw tijdperk inluiden. Er komen nog meer vonnissen, totdat mensen weten wat ordelijk, rechtsstatelijk, fatsoenlijk leven is in dit land.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

43 REACTIES
 1. Prachtige uitspraak van Chief Santokhi
  Tot hier en NIET verder, zo is dat.
  Ordelijk, Staatrechtelijk, Fatsoenlijk, NOrmen en Waarden van land en burgers moet zegevieren.
  Dat is wat iedere Surinamer wil, En iedere Surinamer MOET ook daaraan meewerken.
  Respect4All in Suriname
  Sarkaar


  Maak melding

 2. Dit is wat ik bedoel met Santohki stelt zich aan.
  de rechtstaat herstelt niet met deze zaak.
  1.omdat Bouterse al een kortgeding van Gilds tegen hem in 2000 verloor.Bouterse had ook toen zaken in Ocer gezegd.En Gilds heeft hem toen ook voor de rechter gebracht.Dus als een kortgeding in 2000 de rechtstaat niet herstelde zal een kortgeding in 2008 niks betekenen.
  2.Hij heeft geen duidelijkheid gebracht in de zaken die naar voren zijn gebracht.
  3. er zijn elke dag rechtzaken
  4. gisteren zijn vier agenten die hand en spandiensten verrichtten voor een crimineel weer op vrije voeten gezet.
  5.Santohki heeft die verdachte crimineel waar Biervliet zat nog steeds niet aangehouden.
  6.Een politie agent ging als een pistolero in het weekend te keer tegen een taxi chauffeur en er zijn geenmaatregelen getroffen en ook dat verdwijnt in de doofpot.
  7.Santohki heeft geen duidelijkheid verschaft in de dood van Bikharie.
  8.Bouterse heeft meer dingen in Ocer gezegd dan welke het kortgeding over ging.Santohki heeft slechts voor 2 dingen een kortgeding aangespannen.De rest berust dus op waarheid, moet ik concluderen.
  9. Anderen wachten nog steeds op een datum voor hun kortgeding.

  De rechtstaat heeft juist een deuk opgelopen met zijn handelen.
  Mensen worden nu met kortgedingen monddood gemaakt.

  Wanneer iemand iets verdacht opmerkt, heeft hij nimmer het totaal plaatje.Wanneer een ambtenaar verdachte handelingen opmerkt, kan hij nu niet meer zeggen dat iets niet klopt.Hij kan het niet bewijzen, dus krijgt hij een kort geding en einde verhaal.
  Terwijl men moet gaan onderzoeken of het waar is en dan pas kan men zeggen dat hetgeen de persoon zegt onwaar is.

  Er is niet onderzocht of hetgeen Bouterse gezegd heeft op waarheid berust, dus het is Santohki goed gelukt de zaak in de doofpot te zetten.Maar de rechtstaat is er niet beter van geworden.Bouterse vonnissen verandert niets in Suriname.

  De rechtstaat zou in 2007 bij de start van het proces gehersteld zijn als Santohki de durf had getoond Bouterse en alle andere 24 verdachten te arresteren en voor te geleiden en dan het proces te starten.Maar geen ballen, geen rechtstaat.


  Maak melding

 3. Maar waar blijft het vonnis van ex Minister S.Gilds, Balesar, zie je niet dat je alleen bezig bent mensen zand hun ogen te gooien.
  Ik kan me niet voorstellen dat mensen daarin trappen, ook al heb je nog zo,n hekel aan Bouterse, waar blijven de anderen vonnisen om het volk een ware rechtstaat te tonen.
  Zoals ik de handels wijze van de de Nederlandse politiek ken, zullen ze ondanks dat het Bouterse, gaat, hun handen aftrekken wanner een partner discutabel is geworden.
  De angst om politiek af te gaan is in Nederland groter, dus mi mati, yu mati sa prakseri bun fosi den wroko moro fara nanga yu.
  Vergeet niet dat inlichtingen diensten Bouterse altijd op de hoogte hebben gebracht over tegen coups.


  Maak melding

 4. 25-09-2008

  Is dit toeval? tot in politiek Denhaag!Of heeft Bouterse toch nog een gevoelige snaar bij Justitie geraakt!

  Minister Hirsch Ballin (Justitie) komt binnenkort met een wetsvoorstel om het toezicht op rechtspersonen, zoals nv’s en bv’s, flink aan te scherpen. Na volgend jaar wordt elke wijziging in het Handelsregister door justitie tegen het licht gehouden. Zodra daarbij verdachte personen in beeld komen, wordt er meteen aan de bel getrokken bij politie, Belastingdienst, Autoriteit Financiële Markten (AFM) en FIOD.

  De maatregel moet een einde maken aan het gemak waarmee criminelen via bv’s en andere rechtspersonen crimineel of zwart geld wegsluizen. De maatregel gaat 1 januari 2010 in.

  De oprichter van een stichting of bv hoeft nu nog maar één keer een verklaring van geen bezwaar aan te vragen bij justitie. Daarna kan de constructie eenvoudig op naam van een ander worden gezet.

  Uit onderzoek van het ministerie van Justitie bleek eerder al dat deze controle onvoldoende was. Niet alleen schiet het toezicht op criminele activiteiten zoals fraude en witwassen tekort, ook het opsporen van geldstromen naar terreurorganisaties is lastig.

  In het nieuwe toezichtsysteem wordt elke verandering in het Handelsregister, zoals bestuurswisselingen of de overdracht van aandelen, automatisch gecontroleerd. Als een naam opduikt in registers van bijvoorbeeld de politie of de Belastingdienst, begint justitie een onderzoek.

  Fraude met bv’s aangepakt
  Door JOB VAN DE SANDE

  Fraude en witwaspraktijken via malafide bv’s en stichtingen wordt harder aangepakt. Justitie zal alle bedrijven en organisaties permanent doorlichten om misbruik door criminelen te voorkomen.

  Volgens minister Hirsch Ballin leidt het nieuwe toezicht niet tot extra rompslomp voor ondernemers of bedrijven.

  Omdat bv’s en stichtingen straks permanent worden gecontroleerd, hoeven mensen niet meer vooraf een verklaring van geen bezwaar aan te vragen.

  Patriot!


  Maak melding

 5. Wat een gelul, als het echt Ordelijk, Staatrechtelijk, Fatsoenlijk, met Normen en Waarden van land en burgers zou zijn, dan had je moeten zeggen “hangende het onderzoek van de president of onderzoekscomissie leg ik mijn functie tijdelijk neer”, al het andere is waardeloos prietpraat die niets goed kan betekenen voor de toekomst.


  Maak melding

 6. PARAMARIBO, 25 sep – Het vonnis dat is uitgesproken in het kortgeding tegen Desi Bouterse is goed voor de rechtsstaat. Dit stelt minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie.
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

  Ik denk dat ik op dit moment meer en meer geraffineerde schurken & corruptelingen aan de macht zie: In Su.

  Ik vergeet nooit woorden… vraag dit maar na….Mi no e wroko nanga piking drugsboi…(opa’s Ruro Vniemand zijn eigen woorden)
  Daarom zal hij zeker met de grotere blijven werken………… JA…!!!!!!!!!


  Maak melding

 7. De absolute waarheid nota bene als een koe reikt veel verder dan deze of gene vonnis.

  De vertwijfeling is nog groter. Dit volk neemt het niet meer aan voor zoete koek.


  Maak melding

 8. Iedereen weet waar Bouterse woont, maar wie durft hem op te pakken, voor zijn bewezen misdaden.

  Heeft hij zoveel waak honden om zich heen, dat men niet durft, ofzo????

  Ik begrijp het nog steeds niet!!!!! Suriname is naar mijn idee toch een rechtstaat van en voor iedereen.


  Maak melding

 9. Beste mensen, ik hoop dat de sherif ook zo reageert, als de onafhankelijke rechter, ook hem veroordeeld in het kortgeding ,die Hoofdinspecteur Biervliet tegen Santhoki heeft aangespannen. Want dat kan je voorzichtig beginnen te spreken van een rechtsstaat.Want ook de sherif is,net als ieder ander, ondergeschikt aan de rechtsstaat.
  Time will tell;wij benne en blijve benieuwd,kondremangs!!!


  Maak melding

 10. Prachtige toespraak.
  Ik feliciteer Santhoki voor de aanpak van alle bendeloosheid in Suriname.

  Men moet niet denken dat alles kan en mag.
  Er zijn wetten en rechten die voor een ieder geldt.

  De rechtstaat wordt op een langzaam maar zekere manier hersteld.

  En nu nog een paar rotte appels uit justitiele kringen eruitschoppen.

  Santhoki op naar de nieuwe president van Suriname.

  Papo.


  Maak melding

 11. Wel nu Baas.B heeft zich bewezen….Nu jij nog….Er is hoger beroep ingesteld…om de zaak niet tegen te werken…wat moet jij nu doen…????.(ik neem aan dat jij de regels als min. kent)

  Jawel Chandrie’ka is nu jouw beurt om te bewijzen in hoeverre jij rechtsstaat gevoelig bent.

  Daarom jouw uilskuiken gebrul is echt van een domoor.

  Jammer dat de bevolking de door jullie gehanteerde schurken streken moeilijk door heeft.

  Nu moet jij de kans geven zodat zij(rechter’s) jouw stevig aan de tand kunnen voelen……COME UP MAN….kom morgen geen rotzooi vertellen…of ben jij ook een STICHTING.


  Maak melding

 12. Poppenkast is het en niet meer dus DU en al die anti Bouterse figuren, wacht af en vergeet niet dat jullie waren gewaarschuwd.
  Ik lees vaak die postings van die RMD en ik weet dat hij verborgen boodschappen doorgeeft om op het juiste moment af te reizen.
  Jullie denken dat het Bouterse is die zo geweldig is, nee er zijn mensen die erger dan Bouterse zijn.
  En weet je wat dat ding is,er is nog nooit een bewijs geweest dat Bouterse op iemand heeft geschoten en daarom doet hij zo.
  Wat die minister betreft, zijn oude collegas van Bureau Nieuw Haven, zijn nu al zich aan het indekken.
  En waarom ze Bouterse niet thuis gaan halen dat weet de minister ook, dit zal zo blijven tot Bouterse oud en seniel is of komt te overlijden.
  En RMD,je moet je naam niet meer gebruiken wij komen uit dezelfde lichting 78/4, jij werd in de Sarphatiestraat neergeschoten in 83 en dat is in de media archieven te vinden.
  Magnum, Linka, Tiger, jou bijnamen en je zat als in de Oranje nassau Kazerne, Johan Willem Friso Kazerne, na Libanon afd Militaire Beveiliging, Staff Beveiliger 1999 je staat naast Karamans na yu.
  Kijk naar je bevorderings foto,s uit 85 en je herbeediging in 1998, MID training SIX kazerne.
  Stay cool and dont play you are a real warrior patriot en bovenal neef van Bouterse, no reageer moro, yu sabi san o pesa.


  Maak melding

 13. Hebben jullie weleens een vogelnest gezien die hangt in de lucht en met de wind beweegt.

  In Suriname is er een vogel de banabeki die laat zijn nest bungelen.

  HMMM bungelen in de lucht, jongoe den mang ouw hanga hmmmmmmmmmmmmmmloekoe loekoe!!


  Maak melding

 14. Santoki en gevolg zijn duidelijk bezig de discussie over de rechtstaat de aandacht te laten trekken over het schandaal rond santoki zelf.

  Santoki wist dat als hij nu “onder ede” antwoord en later blijkt dat hij gelogen heeft , hij dan een heel groot probleem zal hebben.

  Daarom was hij in het buitenland, en heeft Kruisland het een kortgeding gemaakt van dhr. Santoki tegen D.Bouterse.

  Komt hij ook nog vertellen dat het niet persoonlijk is.

  Als Bouterse tijdens hoger beroep met zijn getuigen komt aandansen zal het moeilijker worden ze te nutraliseren.


  Maak melding

 15. aan sommige reaktie kan je zien dat zij niet begrijpen waar het over gaat bijvoorbeeld iemand als na mi en velen anderen, iemand vraag waarom ze bouterse niet thuis ophalen want ze weten waar hij woond nou dat is het punt in een rechtstaat ben je onschuldig tot het tegendeel is bewezen maar bouterse deed het anders hij was rechter je werd uit jou huis gehaald zonder bewijs alleen maar op verdenking, ik zie slagveer nog naast horb zitten .bouterse heeft nooit de waarheid gesproken altijd gelogen ,wat mij bevreemd bij die domme aanhang ik hoor ze niets zeggen over de bedel tour van bosje,deze aanhangers van de ndp zijn net sekte leden.


  Maak melding

 16. rechtstaat is hersteld met rechtspraak door onderdaan danwel vriendje van Santhoki.
  Deze zaak was voorbestemd om 1-0 te worden voor Santhoki. Wanneer hebben we in Suriname wat anders meegemaakt.
  Hoe zo rechtszaak. Als Bouta zelf niet had gevraagd om een rechtszaak (hoewel hij daar misschien niet op had gerekend dat het echt zou gebeuren)waren de dec. moorden ook na 25 jaar verjaard en was er niks gebeurd door het zelfde front, die 20 jaar lang geen enkel initiatief nam om deze zaak te berechten.
  En waar is onze “are Balleh Balleh Balleh Ballesaaaaaaaaaaar”.
  zijn vonnis is toch al uitgesproken, waarom wordt die niet uitgevoerd?.


  Maak melding

 17. Die domme DU heeft het klaargespeeld om in een paar regels zich zodanig tegen te spreken dat je van kan kotsen.

  ” iemand vraag waarom ze bouterse niet thuis ophalen want ze weten waar hij woond nou dat is het punt in een rechtstaat ben je onschuldig tot het tegendeel is bewezen.

  Dezelfde DU die steeds weer aangeeft dat Bouterse mensen heeft vermoord en nog van alles heeft gedaan. Herinner je je nog onschuldig tot het tegendeel is bewezen, of geldt dat niet voor Bouterse.


  Maak melding

 18. @ na mi voor de laaste keer want jij doet mij denken aan iemand hier op deze forum die ik een tijd niet heb gezien ik noem geen naam .misschien begrijp jij geen nederlands maar in iedere rechtstaat is het zo dat je onschuldig ben tot het tegendeel is bewezen maar bouterse heeft mensen vermoord zonder enige proces dat is het verschil wat ik wil aangeven tussen de tijd van de revo en nu maar jij ben zo dom dat jij dat niet snap, heeft hij toch zelf op de tv verklaard dat mensen op de vlucht zijn doodgeschoten en dat hij daal zou betalen en dat daal dat kleingeld mocht houden al die mensen die zijn vermoord zijn thuis opgehaald door militairen wie was toen de machthebber in suriname wat heeft bouterse gedaan om de moorden te voorkomen heeft hij de daders of verantwoordelijk bestraft nee iedereen in suriname weet wie de verantwoordelijken zijn maar dat moet juridisch bewezen worden dat zal niet moeilijk zijn ik begrijp dat jij het niet snap. ik zeg dat bouterse verantwoordelijk is voor de 8 december moorden ,jullie die heilig van overtuig zijn dat alleen bouterse de waarheid spreekt hebben een probleem jullie zijn ziek kennen geen normen en waarden .


  Maak melding

 19. Waarom waren in de nacht van 8/9 dec.1982 de advocaten Riedewald,Hoost,Goncalves en Baboeram zwaar gemarteld en vermoord ???? Was het niet omdat zij uit hoofde van hun beroep hun clienten gingen verdedigen ????
  Advocaten en clienten werden compleet vermoord, toch ????


  Maak melding

 20. Het is bullshit dat zijn schuld nog niet is bewezen.

  Bouterse geeft zelf toe dat hij o.a. POLITIEK verantwoordelijk is voor de december massa slachting / moorden.

  Als dat geen beter bewijs is om iemand op te pakken dan weet ik het niet.

  Als jantje van de straat mede verantwoordelijk zou zijn om een moord dan was hij allang al gepakt.

  Ik denk dat Bouterse teveel trouwe honden om zich heen heeft en dat hij nog erg gevreesd wordt door de reguliere staat.

  Maar er komt verandering in, gelukkig. Beetje bij beetje zal de Boutersefobie afnemen bij Justitie en zal hij toch gepakt en berecht worden evt. met steun van het Westen.

  Ik denk niet dat we weer terug willen naar een inflatie van 10000%. Niemand is hier gebaat bij.


  Maak melding

 21. Du en consorten dat jullie bepaalde zaken niet snappen, komt door jullie haat en die verblind. Bouterse heeft gezegd dat hij politiek verantwordelijk was. Als julie beweren dat hij die mensen vermoord heeft moet dat dus bewezen worden, punt, tot die tijd is hij onschuldig.

  Dat er bijv. Amerikaanse militairen gestraft worden omdat ze onschuldige Irakezen vermoorden is een duidelijk voorbeeld hiervan ondanks Bush politiek verantwoordelijk is dat die militairen daar zitten.

  Snappie, gebruik aub geen woorden meer als normen en waarden het past je niet.


  Maak melding

 22. Kinderlijk gedrag en een kinderlijk denk en handelings niveau waar vinden we dat terug in SME? 😆

  Kunnen we niet een apart kinder forum oprichten waar alle onzin en leugen naar toe gestuurd worden. Ik word zo moe en moedeloos van een aantal achterbakse en hypocriete kontelikkers.


  Maak melding

 23. Het is een begin!
  De tijd zal leren of elk begin ook een gewin is. Met een enkel vonnis uitspreken in een rechtszaak is de rechtsstaat nog niet geheel teruggekeerd.
  Pas wanneer ook andere, politiek minder belangrijke vonnissen worden gelegd waarbij de gewone burger ook recht hoort spreken kunnen we praten over orde, normen en waarden in een rechtsstaat dat Suriname heet.
  Wanneer blijkt dat alleen politici kunnen en mogen genieten van de uitspraken van de rechterlijke macht, dan is de burger nog even ver van huis. Dan praten we over een politieke macht waar de rechten van burgers worden genegeerd.

  De uitspraak en daarbij het vonnis om excuses op allerlei manieren aan te bieden geeft aan dat de bange periode achter de rug is en dat vriendjespolitiek wordt aangepakt.
  Als straks blijkt dat andere politieke figuren strafbare feiten plegen of hebben gepleegd, dan dient ook niets met de mantel van vriendjespolitiek bedekt te worden.
  Positie, funktie, familieverband en dergelijke moeten geen enkele invloed hebben op uitspraken van welke rechter danook.

  Als we dit begin kunnen voortzetten en alle andere foute figuren binnen onze politiek ook aanpakken, ga ik er pas in geloven. Leve de rechtsstaat! Leve Suriname!

  Das


  Maak melding

 24. Wat een mallotigheid

  Wat bezielt jullie mensen? Het blijkt keer op keer weer dat jullie absoluut niet snappen waar het omgaat.Hoe kan iemand stellen dat de MINISTER stevig aan de stand gevoeld moet worden.Ik vraag me af waarover en door wie? Ahi boi b.v.als jij dat moet doen dan zijn we klaar voordat je bent begonnen,want jij zou maar 4 vragen kunnen stellen n.l.:1 Wat is uw naam?
  2 Waar bent u geboren?
  3 Wat is uw adres?
  4 Hoe oud bent u,ondanks het feit dat je al naar zijn geboorte datum had gevraagd oen libie mi jere nanga bebou.domsok oenoe.

  Verder komt iemand met een militair verhaal van RMD en Karramans welnu we weten toch dat de Serviers de mannen van Karramans onder de voet hadden gelopen en dat waren Nederlandse militairen.(onder de voet gelopen) dus zo zie je dat je ook aan die hele RMD van je niets hebt.Hij zal altijd in Ned.blijven en op het net reageren.Trouwens een ieder en alles weet dat je niet met Su.mannen een oorlog kan winnen,maar met Su.vrouwen. (misschien) Overigens vraag ik me af wat zwarte mensen willen met het vonnis van GILS.Dat van Gils is geen kortgeding Het is een heel ander kwestie.Als dat onderzoek naar alle zaken waar bouterse mee te maken heeft zo lang duurt om onderzocht te worden kunnen we ook even op dat van Gils wachten.Hoe wil je dat de MINISTER van JUST.en POL.zijn functie neerlegt als er een onderzoek naar hem loopt en Bouterse niet(Bouta legt niets van hem neer) .Hij probeert steeds weer zichzelf steviger te nestelen( in organisatie) als NDP voorzitttttter.Hij was zelf tot adviseur van STAAT gebombardeerd toen er een onderzoek(DRUGS)naar hem liep,waarom heeft hij niet tegen Bosje gezegd ho ho ho stop even ik zal momenteeeel geen advisuer van staat kunnen zijn aangezien er een drugsonderzoek naar mij loop.San NDP no e doe trawang no e doe oooook toe oen didibrie.En tot slot ano a MINISTER wang e waka nanga bodygart ook Bouterse die nu maar een gewoon burger/parlementarier is.En SANTHOKI is MINISTER.Heeft bouterse geen grote bek dan?Troost je maar jongens van Bouta en Bouta ooktoe .Slapen jullie lekkkkkkerrrrrr


  Maak melding

 25. @ NA MI
  ik probeer het nog een keer je kan niet de vergelijking maken met bush en bouterse dat is echt idioterie bouterse heeft ongewapende onschuldige landgenoten intellectuelen afgeslacht dus jij moet jou smoel houden over waarden en normen suriname is mijn land. wil jij zeggen omdat amerika in oorlog is met terroristen en dat er onschuldige doden vallen ik daarom de misdaden van bouterse goed moet vinden of niets over mag zeggen sorry hoor maar je ben domme kleinkind die niet weet waar hij over praat .ik wil best reageren en met jou argumenteren maar er komt niets zinnig uit jou dus hou ik er mee op het is altijd de zelfde reaktie slavernij de blanken en de hollanders weet je hoe ik dat noem een complex.


  Maak melding

 26. binlade: Dat is een doodzonde, de Suriname rivier is dan de komende 100 jr zwaar verontreinigd.Exporteer dat stuk verdriet naar Equatoriaal Guinee…..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES