Suriname verwacht vette kluif Canadese RGM

23

PARAMARIBO, 25 sep – De regering verwacht meer inkomsten dit jaar van het Canadese Rosebel Gold Mines, RGM. Minister Gregory Rusland is in elk geval voorzichtig optimistisch. De eigen schattingen beloven een fikse verbetering.

De opbrengsten ten opzichte van vorig jaar moeten sterk zijn toegenomen. Volgens het bedrijf zelf is er ruim honderd miljoen dollar verdiend. “Onze evaluatie is wat conservatief, we houden met alles rekening. Hoe het zal uitpakken zien we eind dit jaar wel”, zegt Rusland. Wellicht valt het positief uit. Nu al wordt niets aan het toeval overgelaten. De energierekening van RGM zal worden aangepast.

Het is niet langer nodig onder de marktprijs te blijven als stimulans. “We moeten als regering en samenleving constant leren en bijstellen. We willen er constant bovenop zitten om ons rechtmatig deel op te kunnen eisen”, aldus Rusland. Om investeringen aan te trekken, was op gegeven moment wat aanmoediging nodig. Nu de internationale goudmarkt steeds hoger trekt, hoeft dat minder.


23 REACTIES

 1. “De eigen schattingen beloven een fikse verbetering.

  De opbrengsten ten opzichte van vorig jaar moeten sterk zijn toegenomen. Volgens het bedrijf zelf is er ruim honderd miljoen dollar verdiend. “Onze evaluatie is wat conservatief, we houden met alles rekening. Hoe het zal uitpakken zien we eind dit jaar wel”, zegt Rusland. ”

  Als ik dit zo lees wordt ik alleen maar triest van. Deze front nietsnutters hebben een contract getekend met Rosebel, maar hebben eigenlijk geen flauw idee hoeveel goud wordt gedolven, geexporteerd en hoeveel Rosebel eigenlijk verdiend. Nu zijn ze afhankelijk van wat Rosebel ze gaat geven.

  Inderdaad verwachten ze een vette kluif, ze lijken net honden.


  Maak melding

 2. is dat zo minister? Wel als ze 10 biljoen aan goud wegdragen verdien we ook meer.Met deze deal is het zelfs mogelijk dat Suriname kan 20 biljoen verdienen hoera, maar dan moet RGM eerst 400 biljoen verdienen. Hoera, he minister. So this happy news doesn’t mean it is a good thing for Suriname.
  De deal is het zelfde gebleven, we krijgen meer, maar proportioneel het zelfde als voorgaande jaren.

  Maar bedankt voor de laatste poging ons te belazeren.Het werkt echt.Men gelooft die verhalen nu wel vaker zie ik.
  En wanneer je zegt Suriname…zeg direct…niet jullie het volk, voor jullie blijft alles het zelfde.De leger commandant heeft al gezegd …er is geen geld en er komen dus ook geen nieuwe recruten.Dus belazer ze door.

  Hoe is met die petrocaribe ,minister?


  Maak melding

 3. ha ha ha suriname verwacht een vette kluif. volgens mij zijn het de ministers die het vette kluif gaan verdelen. anders gezegd de bevolking krijgt deze keer een kluif en de minsters al het vlees.
  eet smakelijk suriname(rs).


  Maak melding

 4. Wat let Suriname om alles zelf te doen? Is men soms bang het goud “niet verder te kunnen verkopen” zoals men denkt over bouxiet?

  Suriname moet leren om alles zelf te doen, in plaats van aan zichzelf te twijfelen, en anderen met de ECHTE VETTE KLUIF er vandoor te laten gaan.


  Maak melding

 5. Vette kluif ? Dagoe bonjo zul je wel bedoelen meneer Rusland met de aalmoes die van RGM wordt ontvangen na weer zo’n schitterende deal die ooit afgesloten is.

  Wanneer de eigen Surinamer wil pogen iets te ondernemen in SME is er nooit sprake van “aantrekkelijk maken” doch eerder van “barrières opwerpen”, maar als zo’n multinational verschijnt dan lijkt het een ander verhaal waarbij de board of directors van zo’n bedrijf zich slap lacht om de deal die zij weer met de dommies uit SME hebben kunnen afsluiten.

  Een opmerking uit zo’n boardroom “These folks from Suriname still haven’t learned nothing about negotiation, so lets just cash and take away”.

  Anyhow, veel plezier met je soepkluif als jij daar zo teverden mee bent.Misschien voor niks beters in de wieg gelegd.

  Eens kijken/afwachten hoe de bauxietdeal uiteindelijk afgerond wordt en wanneer.

  Greetz from The Observer


  Maak melding

 6. Rusland wat ben jij toch een oen van minister.
  Ik zou je eerst willen vragen om te gaan leren tellen.
  Weet jij wat er in het staatskas binnen komt en gaat per rato? Nee denk ik.
  Maar je rekent je rijk.
  zo gaat ons land naar de verdoemenis!
  Luie surinamers.


  Maak melding

 7. Geloof hoop en liefde…maar ondertussen ding srefi serie na gowtu fu wang doni.

  Jullie zullen pijnlijk met de staart tussen de benen terug naar huis sukkelen.

  GELD: wie geeft domkoppen geld.


  Maak melding

 8. Yvox, dat leerproces is al decennia aan de gang. En nog gebeurt er niets. Suriname KAN dit soort dingen gewoon niet zelf doen, is gebleken. Daar zijn voorbeelden uit het (nabije) verleden voldoende van. Als je iets wilt verdienen, zul je in de toekomst moeten investeren, en aan investeren heeft Suriname een broertje dood!


  Maak melding

 9. Wie controleerd in Godsnaam hoeveel ze produceren en hoe en waar het hetransporteerd wordt.

  Ga dat ding gewoon checken.

  Wat een lul.

  sorry.
  maar dit is een heel achterlijk gedoe.

  Papo


  Maak melding

 10. die vette kluif moet gebruikt worden om de aow,ers een goede oude dag te geven; want hun voorouders hebben suriname ook mee geholpen te laten zijn wat het nu is…en niet dat alleen parlementariers feest gaan vieren, anders zag wet en gezag als het aan mij ligt een karakter krijgen…dus santokie opgepast; als jij het parlement niet zuivert van ongepast gedrag en verkwisting, dan moet het parlement ook in de gevangenis en ik wil ze graag persoonlijk komen afranselen, als jij het niet durft………..


  Maak melding

 11. Als Suriname zoveel goud in de grond heeft zitten dan MOET het mogelijk zijn om mensen in te huren om het een en ander goed te regelen, zonder de hele Surinaamse goudmijn uit handen te geven. Dat is het STOMSTE want een land kan doen!
  Hoe meer goud men in huis heeft, des te meer (waardevolle) geld er gedrukt kan worden.
  Hoe stom moet men wel niet zijn om zijn hele goudmijn aan een ander toe te vertrouwen.
  Heeft dit soms iets met minderwaardigheidcomplexen te maken? Sta even stil en vraag je af of Canada Suriname het zelfde zou laten doen, in Canada.
  We leven in 2008, wordt wakker Suriname je bent een van de rijkste landen ter wereld.

  Trouwens, wie een land niet kan leiden, moet plaats maken voor anderen die het wel kunnen.


  Maak melding

 12. Mensen mensen mensen,

  Jullie lopen maar de schelden op de regeerders in Suriname. Het ziet er naar schijn dat jullie het beter zouden kunnen doen. Waarom gaan jullie dan niet mee helpen aan de opbouw van het land? Langs de zijlijn van alles en nog wat lopen roepen is heel gemakkelijk. Als jullie in hun schoenen zouden staan, zouden jullie vast en zeker anders piepen.

  Suriname heeft heel veel kaders nodig. Ga naar Suriname en lever jouw bijdrage aan de ontwikkeling van het land. Met schelden op de regeerders in Suriname komen we geen stap verder. Jullie moeten bij elkaar komen en een briljante plan van aanpak maken, voor bijvoorbeeld de pluimvee sector in Suriname. Er wordt bijvoorbeeld kip(vol hormonen) geïmporteerd uit Amerika. Dat moeten wij zien stop te zetten en ervoor zorgen dat er voldoende kip in Suriname gefokt wordt voor de lokale markt. Dit zijn initiatieven die genomen moeten worden, inplaats van maar constant te schelden op de regeerders in Suriname.

  Go for it. I’am with you.

  Peace out,

  Kwamma (de Saamakka)


  Maak melding

 13. Ja ja. En wat doet Suriname zelf, tegen kwik in vissen, garnalen etc. etc uit de Surinaamse rivier?
  De vervuiler(Canada), moet dit betalen.
  Wat doet Suriname tegen overmatig en ongecontroleerde gebruik van bestijdingsmiddelen op groenten en fruit, in Suriname zelf?
  Deze stoffen zijn veel gevaarlijker dan die hormoon-kippen uit de USA.
  Begin dat, maar te stoppen.


  Maak melding

 14. Kwik behoort tot de zware metalen en valt onder het zwarte lijst stoffen.
  Chemicalien (bestrijdingsmiddelen),vallen onder giftige stoffen en zijn kankerverwekkend, indien men niet weet hoe het te doseren.
  Het eten van (gekochte) Surinaamse fruit, geeft direkt keelpijn, tegenwoordig. Dit is een signaal dat men geen idee heeft hoe besstrijdingsmiddelen te gebruiken!
  Ik adviseer iedereen om zijn eigen groenten en fruit te verbouwen, zolang er geen strenge controle op het gebruik van bestrijdingsmiddelen is. Dit scheelt ook in de ziektekosten.


  Maak melding

 15. Laat ze het geld alstublieft zelf gaan delven want die canadese oplichters houden toch alles voor zichzelf en Su mag dan blij zijn mmet een paar kruimeltjes.


  Maak melding

 16. @ Kwamma, you’re damn right. Ik denk dat veel bovenstaande reacties gegeven zijn uit naiviteit en onwetendheid. We hebben hier niet te doen met een bacovenwinkel, waar de winst- en verliesrekening op een vloeipapiertje wordt geschreven, maar met een multinational met vele bedrijven over de gehele wereld. Als jullie nu eens even je huiswerk maken, en bijvoorbeeld even surfen naar IAMGOLD.COM, dat wordt je doorgelinkt naar een 119 pagina’s groot pdf-file, waarin exact staat omschreven hoeveel de government-take, de belasting (35%), de overige taxes en tegoeden voor de staat Suriname is. Rosebel (voorheen Cambior) is slechts een onderdeel van moederbedrijf IAMGold, en de staat Suriname heeft de concessierechten in februari 2004 met daaropvolgende 25 jaar weer verlengd. De staat Suriname heeft slechts 5% van de aandelen in Rosebel, het moederbedrijf de overige 95%. Wat wil Suriname met 5%. Op dit momkent wordt er alleen gesproken over de verhoging van de energieprijs, want Rosebel betrekt zijn energie van Suralco. Ook contractueel geregeld, maar hierin zijn nog nuances aan te brengen. Een vette kluif? Nou, het zal een afgekloven botje blijken. Dank zij het superintelligente onderhandelingsbeleid van de vorige regering(en)! Dus al dat onzinnige geklets van: Dat kunnen wij zelf wel, en we worden leeggeroofd door de Canadezen: Forget it! IAMGold (c.q. Rosebel) gaat exact betalen wat er contractueel is vastgelegd. Niet meer en niet minder.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.