donderdag, februari 22, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijVonnis landrechten Surinaamse marrons bevestigd

Vonnis landrechten Surinaamse marrons bevestigd

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO/SAN JOSE, 22 sep – Het Inter-Amerikaans Hof voor Mensenrechten heeft zijn vonnis in de zaak van de Saramaccaners bevestigd. Dit meldt de Ware Tijd. De staat heeft inderdaad de landrechten van deze Marrongemeenschap geschonden. Er moet compensatie betaald worden.

Het betreft de vergoeding van materiële schade door beheersdaden in het leefgebied van de Saramaccaners. De schadevergoeding is gesteld op vijf en zeventig duizend dollar. Ook moet onmiddellijk zeshonderd duizend dollar gestort worden in een ontwikkelingsfonds. Het oude vonnis dateert van november 2007. De bevestiging volgt op een verzoek van de staat om verduidelijking.

Volgens het Hof in San José, Costa Rica, moet het woongebied van de Saramaccaners worden afgebakend. Het technische werk moet binnen drie jaar zijn afgerond. Bovendien moeten de rechten van de stam opgenomen worden in de nationale wetgeving. De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden, Vids, wil ook naar het Hof stappen om de landrechten van de achterban nationaal erkend te krijgen.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

33 REACTIES
 1. Het verbaasd me wel dat marrons veel meer voor elkaar krijgen dan stadsbewoners. Als stadsmens kan je 100 jaar vechten om een stuk land maar je zult het nooit krijgen.

  Ik vraag ma af hoeveel vierkante kilometers eigendomsgrond de saramaccaners krijgen?

  Als de marrons gratis land krijgen moeten andere Surinamers dat ook anders zou ik het discriminatie vinden.


  Maak melding
 2. Hai boi!
  De Surinaamse krabben zijn weer aan de gang.

  Als jullie je mond pieren om te zeggen dat we in een rechtstaat leven en dat ’t recht moet zegevieren, hoe kunnen bepaalde mensen dan zo reageren wanneer ze zien dat mensen die altijd onderdrukt,gediscrimineerd en ondergewaardeerd werden hun recht verkrijgen?

  Huichelaars!
  Suriname= discriminatie & krabbenland no.1
  Zien we dat we vooruit komen?
  Wanneer deze gasten daar in het binnenland gaan (op vakantie) dan zijn we allemaal brada en sisa’s, maar hier in de stad noemt men je een onontwikkelde djoeka.


  Maak melding
 3. @Paagal
  Als je recht hebt op iets, en je vecht ervoor, en je behaald overwinning, noem ik dat helemaal geen discriminatie.

  Als je iets wilt moet je ervoor vechten. Ik power de Indianen om ook op te komen voor hun rechten.
  God heeft deze aarde (a gron disi) geschapen, en elk mens heeft recht op een menswaardig bestaan hier op aarde.


  Maak melding
 4. Maar waarom moeten andere rassen die in suriname wonen grond van de staat pachten of kopen en de djoekas gratis krijgen ? Klopt ook geen sier van, eerlijk is eerlijk. Dan worden ze ook bebakend ook. Wie dat moet krijgen zijn de indianen en niet de djoekas, want die moet gewoon als de andere bewoners behandeld worden. Als men wil praten over eerlijk spel. Want het grond gebied van het continent Noord, midden en zuid amerika behoren de Indianen toe en niet de Djoekas.


  Maak melding
 5. wij hebben gevochten voor ons grond en land, jullie niet,jullie waren altijd te lui om te vluchten, daarom bleven jullie die poep van die joden en blanken in Paramaribo wegshouwen, jullie zijnde echte djoekaka,s.jullie moesten joden poep opruimen wij niet, wij waren dapper en slim genoeg om te vluchten en ons tegen deze misdadigers in opstand te komen, dankzij Brunswijk hebben jullie weer democratie !een Marron! hij was de enige die de wapens durfde op te nemen tegen Bouterse..jullie moeten je schamen ,shame on you..
  Verder felliciteer ik alle Marron broeders en Zusters met deze grote overwining zinds de overwinningen over de Slavenhouders..


  Maak melding
 6. dames en heren op dit forum:
  ff ter verduidelijking:het is dank zij de djoekas of hoe jullie ze willen noemen dat men vandaag nog in Suriname als stadsnegers kunnen ademen.als jullie je geschiedenis kennen weten jullie intussen dat je met de stadsneger (waartoe ik ook behoor) geen oorlog kunt winnen met onze krabbe mentaliteit.wie hebben vandaag de dag de economie en justitie in handen?dankzij de stadsneger die alles (denk aan percelen en plantage die wij hadden) hebben verkwantseld.de djoekas hebben het recht op de binnenlanden vanwaar ze destijds hun oorlog tegen de ver(on)drukkers van weleer hebben gevoerd en behouden.de stads neger heeft niets meer en nu maar bedelen om een stuk grond die ze straks weer verkopen.
  dus raadpleeg eerst de geschiedenis voor je gaat brullen in de ruimte.
  ik groet………


  Maak melding
 7. Hierbij het resultaat van een groepje integere Saramacaanse juristen.

  Saramacaners maken niet zoveel cabaal als andere marrons, maar werken stil en effectief.

  Gefeliciteerd jongens met deze overwinning!


  Maak melding
 8. bij deze wil ik de marrons van harte feliciteren, het is jullie gegunt , eindelijk gerechtigheid, al die opmerkingen over djoeka,s en negers slaat nergens op , zien jullie niet dat die rassen haat ons geen stap verder heeft gebracht, alleen maar verwijdering van elkaar ipv naar elkaar toe
  er is EEN mens 2 geslachten , ras ,kleur maakt niet uit
  bewustzijn begint eerst bij je zelf,degene die zichzelf een NEGER noemt , is niets meer dan een dood mens ( iemand uit het DODENRIJK) fijne dag verder


  Maak melding
 9. Ik ben het eens met john en Fajaman .
  Maar eerst en Correctie ,deze mensen,
  waar het over gaat heten niet djoekas
  maar Ndjoekas .In het jaar 1761 kregen
  de Ndjoekas(Marrons)naar vele jaren
  heftig tegen de Hollanders en hun
  legosoldaten gevochten te hebben hun
  vrijheid iets dat alle Surinamers er
  trots over zouden zijn .Ze waren de
  eerste in heel Zuid Amerika die de oorlog
  tegen de blanken gewonnen hadden, nader hand
  kreeg je Haitie.
  Voor meer informatie lees Joel August Rogers
  zijn boeken hij komt uit de Westindies
  Johan


  Maak melding
 10. @ fajaman

  “wij waren dapper en slim genoeg om te vluchten”

  Deze stelling gaat niet helemaal op.
  Als je dapper bent dan moet je niet vluchten.
  En slim ja wat moet hiervan zeggen marron en slimheid???

  Dat brunswijk een kamerlid is geworden zonder enige opleiding is niet door zijn slimheid maar omdat er geen hogere geschoolden zijn binnen die groep.


  Maak melding
 11. @ babulaas,

  “Saramacaners maken niet zoveel cabaal als andere marrons, maar werken stil en effectief”

  Waaruit moet dit statement blijken nog niets van gemerkt?

  Ik zie nog geen stukje bos omgetoverd in een rijstveld in het binnenland.

  Jullie zijn heel erg muzikaal en maken geen cabaal.
  hahahahhahahaa


  Maak melding
 12. NR.6
  Ben jij vergeten dat jou voorouders al hun percelen hebben verkocht aan die hindoestanen heel par’bo(centrum saramaccastraat, ect).De bosnegers hebben altijd opgekomen voor hun vrijheid en nog steeds.stadnegers zijn altijd ondergedaning geweest vr blanken en nu voor die hindoestanen.vroeger werden die de bosnegers uitgescholden als ze stinken,dom,ga terug naar bosi,ano 2008 niet meer ,ze zijn goed opgeleid.hun zijn de echte negers(afrikanen).ze hebben geen chinese en blanken achternamen en voorouders.


  Maak melding
 13. aan Fajamann,

  Brunsie’s Ranch

  Ronnie Brunswijk die besloot veeboer te worden, kreeg hectares grond van Jong Tjien Fa en schaft een koe aan. Hij neemt een NATIN-ner in dienst als voorman. Hier volgt een gesprek tussen Brunsie en de voorman.

  Voorman: ‘Baas Brunsie a kaw boro gwe baka’.
  BRunsie: ‘Dan sklijf een bold met velboden uit de wij (wei) te kaan’.
  Voorman: ‘Ma baas, die koe kan niet lezen’.
  BRunsie: ‘MOET IK JE DAT OOK LELEN?
  SKLIJF HET IN KOEIE LETTELS JO IDIOOT.’

  Dankzij brunsie zeker????


  Maak melding
 14. ik kwam na een tijd niet in sur te zijn geweest weer in ned en vertelde aan een ieder die het maar horen wilde ;DE SURINAAMER; is geboren. ik zag jongelui van verschilende rassen innig op straat met elkaar omgaan en allen accentloos surinaams praten.wat en hoe ik me voelde is niet te beshrijven. helaas als ik dit alles lees weet ik wel te schrijven dat mijn hart bloed en ik mij diep schaam om de mensen die in het zelfde land geboren zijn als ik. mijn innige wens en hoop is dat de jongelui wie ik gezien heb zich niet alleen surinaams voellen {als wij} maar het ook echt zijn.ook ik heb hierover een meening maar ook een mogelijke oplossing wat ik niet bij jullie zie anders dan schelden. schaam je toch ALLEMAAL.

  Jerry.S.


  Maak melding
 15. BIG UP SARAMACCANERS,
  THIS IS HOW WE DO IT!!!!
  NIET LULLEN MAAR DOEN,Ken je rechten en vecht ervoor zoals jullie voorouders dat altijd hebben gedaan,niet wachten tot een overheid jullie genade wil schenken maar ervoor gaan en aan degenen die kritiek hebben wil ik zeggen waar zeuren jullie over we leven toch in een RECHTSSTAAT?Indien U vindt dat uw zaken niet worden behartigd of verkwanselt dan zijn er legio wegen te bewandelen om uw RECHT te halen mits U zich weet te bundelen zoals deze STRIJDERS

  ALDUS een Fotomang tevens bewonderaar!!!!!


  Maak melding
 16. Saramacaners zijn weldegelijk slim, maar ze maken ook wel eens kabaal hoor.
  Ze hebben eerst kabaal gemaakt en toen dat geen resultaat had hebben ze net als de Aucaners van het Moiwana proces ook hun gelijk bij deze hof gehaald. dit moet een les zijn voor de centrale overheid dat je niet met ons kan sullen.want het gaat je doekoe kosten.


  Maak melding
 17. Ik las het artikel en daarna de ingezonden reacties. Die stemde mij soms erg droef. Djoeka is naar mijn mening een scheldwoord. Als ik Kom lees, Wij Slaven van Suriname” dan krijg ik telkens rillingen en wel voor “vrijheidsstrijders”, voor mensen die hun leven waagden voor de vrijheid. Na de slavernij kwamen “contractarbeiders”. Kwamen die gedwongen naar Suriname? Nee toch. Als ik dan in Suriname ben zie en voel ik de “pijnlijke verschillen”, Dat is een djoeka, dat is een…. Pas op. Nu, antwoord op de vraag waarom dan komt er geen antwoord. Heb ik te maken met discriminatie? Dan de “ontvangst”van de Surinamer die naar Nederland ging en terug komt? Een nieuw soort paria? Hij steelt mijn baan…. Hij is rijk… Hij is…..
  Ik begrijp dan ook de negatieve reacties niet. Zeker niet die gericht zijn op djoekas. Ik, ja, een bakra met zijn hart voor Suriname op een zeer goede plaats en dat vooral voor elk mens uit welke bevolkingsgroep dan ook. Tot ziens.


  Maak melding
 18. Meneer Gruz,
  De Marrons vind ik slimme mensen omdat, als je nagaan dat die mensen ondanks hun verblijf helemaal in het binnenland/jungle zonder onderwijs verstoken van alle moderne technologieën. En altijd achter gesteld zijn komen ze ondanks deze grote achterstand naar de stad en toch vandaag de dag nog advocaat, dokters, economen enz enz worden. Dat vind ik dus heel knap ik heb daarom erg veel respect voor de Marrons. Omdat er stadsmensen zijn die ondanks alle faciliteiten van het onderwijs hebben er niets van bakken.
  Deze mensen zijn voor Suriname altijd al belangrijk geweest en dat zal in de toekomst ook niet anders zijn. O, ja ze hebben ten minste ook nog een interessante cultuur. Dit kun je van de stads mensen niet zeggen hoor? Want voor de zogenaamde stadsmensen cultuur hoef ik echt niet naar Suriname.
  Gr. De halve Marron.


  Maak melding
 19. Fajaman, Bibi en nog een aantal andere posters. Ik kan me vinden in jullie betoog.

  Walapa?
  Waar ter wereld krijgt men dingens gratis? We hebben er keihard voor moeten knocken en met succes ook. Waarom kun je ons dat niet? Als je de geschiedenis van Suriname zou kennen, had je moeten weten dat mijn voorouders zich al sinds het jaar 1600 in het binnenland gevestigd hebben.
  Als wij niet voor onze rechten hadden gevochten, dan was het een vrijbrief voor de regeerders in Paramaribo, om grote lappen gronden voor een appel en een ei te geven aan vrienden, famalies en buitenlanders.

  Als jij, als stadsbewoner, ooit een stuk grond in het binnenland nodig zou hebben, om wat dan ook te verbouwen, zou je gerust langs kunnen komen en de mensen aldaar vragen naar een stuk grond. Ik weet 100% zeker dat je dat zou krijgen. Wij discriminern niet als sommige van jullie. Ik denk niet dat jullie dat gaan doen, want jullie zijn niet gewend op het land te werken en bijvoorbeeld rijst te telen, bananen te planten, cassave, zoete patat, tajer en overige gewassen te verbouwen. De meeste stadsbewoners hebben kantoorbanen en kopen alles op de markt. Een poster heeft het al aangehaald dat jullie vroeger wel grote lappen gronden in en rondom Paramaribo hadden hoor. Waarom hebben jullie de grote lappen gronden al eeuwen niet meer? Misschien weet je het antwoord wel.

  Cruz?
  Hoe zo gaat de stelling van Fajaman “wij waren dapper en slim genoeg om te vluchten” niet op? Je spreekt jezelf tegen man. Als je in je broek schijt voor de onderdrukkers, de uitbuiters, dan ga je natuurlijk niet vluchten. Hoe kan je zo krom redeneren om te zeggen dat als je dapper bent, dan had je moeten blijven? Dus mijn voorouders hadden net als de jouwe daar moeten blijven, om al die poep en overige shits van die onderdrukkers te eten. No man, mijn voorouders hadden hun waardigheid hoog in het vaandel, lieten niet met zich sollen en zijn gewoon weg gegaan en zich heel diep in de jungle gevestigd hebben. Dat is gewoon dapper en slim.

  Peace out,

  Kwamma (de Saamakka)


  Maak melding
 20. No 6 , loopt niet dom te kraaien man. Bosnegers hebben degelijk ook nederlandse namen. Brunswijk bijvoorbeeld is een van ze.Bij jij in een boot geboren op de atlantische oceaan man.


  Maak melding
 21. Wie zijn nu in Surinamers de grootste roversbende en voor wie moest de regering specaiaal een wet voor maken ? Door wie werd de wet eerst tegen gehouden? Geeft maar een antwoord hierop.Toen dat gedeelte van Sme onder water liep vanwege de regen, kregen ze veel geld vanuit het volk ? Antw. is nee ! Hoe komt dat dan ? Omdat ze niet geliefd zijn


  Maak melding
 22. pinas en kwama,

  Is wel frapant dat de bosnegers in de stad niet kunnen aanpassen.

  What about de vele roofmoorden, verkrachtingen gepleegd door jullie soort en dat tegen aziaten maar niet tegen stadnegers.

  Was misschien niet beter geweest om niet te vluchten maar onderwijs te genieten van de onderdrukkers en waarden en normen en beschaving te leren. Dan hadden we niet zoveel zware misdrijven in suriname gepleegd door bosnegers vandaar dat er ook wetten aangepast worden om dit probleem een halt toe te roepen.

  Kijk in het oerwoud zijn er geen regels maar in een beschaving hoor je je te houden aan wetten en regels.


  Maak melding
 23. DE KRABBEN ZIJN WEER AAN DE GANG!!!!!!!
  Wat zijn Surinamers toch erg, daarom schoppen sommigen het in het buitenland ook niey zo ver.
  1.Hun krabbenmentalitet
  2.Hun huichelachtig gedrag
  3.Discriminatie
  4.Roddel
  5.Elkaar aanklagen
  6.Veel geklets
  7.Jaloezie en afgunst

  Baja mi wer’ foe skrief dem, want den lai toemsi


  Maak melding
 24. ZOOOO !!!!! Cruz
  Dus jij omarmt het feit dat we onder erbarmelijke omstandigheden of althans onze voorouders in slavernij moesten ploeteren zonder enige rechten?


  Maak melding
 25. Kan iemand me vertellen hoe groot de bevolking van de saramaccaners zijn en hoeveel vierkante kilometers men toegewezen heeft gekregen. Ongeveer.

  Ik ben benieuwd naar deze statistieken.


  Maak melding
 26. Zullen we dan echt verlost zijn van het kraken .

  Zullen we weer over onze eigendommen mogen beschikken?

  Zullen we nu rustig kunnen slapen?
  Zullen we onze huizen Sunnypoint) weer kunnen bezitten?

  Ik hoop het van ganserharte.Want niemand kraakt bij bouterse,Niemand breekt in bij bouterse,maar men komt bij u en ik.
  Niemand berooft Brunswijk,Bouterse de mannen die verantwoordelijk zijn voor jullie zijn in Paramarbo.Neen jullie zullen gek zijn,maar goed ik zie jullie met de meeste spoed terug gaan naar waar jullie vandaan kwamen. Het5 was alles behalve fijn met jullie in de stad. Toch bedank en feliciteer ik jullie.Het moet geen 100jr.plan worden gaan jullie a.u.b. snel terug ,want er wordt toch gereageert alsof jullie morgen al terug kunnen naar die bigi boesie in elk geval wens ik jullie veel plezier.


  Maak melding
 27. ai sa si,

  je leest niet goed ik heb over de zware misdrijven gepleegd jegens een bepaalde bevolkingsgroep.

  Wat betreft erbarmelijke omstandigheden zou ik zeggen wees blij dat blanke meester jullie hiernaartoe heeft gebracht anders liep je nog steeds achter de wilde beesten.
  Want nu woon je in holland en je hebt internet er is toch wel vooruitgang geboekt en dankzij de blanke meesters.

  En nog iets als je in het binnnenland/bos ben gevlucht, kun je dit niet opeisen dat het binneland jullie heimat is.

  Het land behoorde aan de indianen en dat zijn nog steeds de oorspronkelijke bewoners.


  Maak melding
 28. Cruz zegt dat binnenlandwoners zich niet in de stad kunnen aanpassen. Je laat me lachen man. Je scheert iedereen over één kam. Het is maar een klein percentage jongens die zich schuldig maken aan berovingen hoor Cruz. Bovendien zijn er ook heel veel stadsbewoners die ook roven.

  Het grootste gedeelte van de binnenlandbewoners doen keihard mee aan de ontwikkeling van onze geliefde Suriname. Tegenwoordig vind je ons in alle lagen van de Surinaamse maatschappij. Er zijn tegenwoordig heel veel binnenlandbewoners die goed ontwikkeld zijn hoor Cruz en niet meer alleen de stadsbewoners.

  Hoezo was het niet beter om te vluchten Cruz?Als ik onder dierlijke omstandigheden onderwijs moet genieten, dan is de keuze snel gemaakt, gewoon het oerwoud ingaan en nadat er vrede ondertekend is, op een normale manier onderwijs genieten.

  Cruz. Hoe kom je eraan dat er in het binnenland geen regels zijn? Je noemt jezelf een Surinamer maar je weet heel weinig over jouw land. Shame on you man. In het binnenland zijn er even veel regels als in jouw Paramaribo. Denk je dat je in het binnenland alles en nog wat kan doen? Nee hoor, je moet je in het binnenland aan allerlei regels houden en als je dat niet doet, kan het je op de één of andere manier, vroeg of laat, heel fataal worden.

  Een vraag Cruz. Weet je wie de meeste bouwvakkers in Suriname zijn?

  Peace out,

  Kwamma (de Saamakka)


  Maak melding
 29. De meeste bouwvakkers in Suriname zijn Creolen/Boslandcreolen.

  Maar echt hard werken no no no.
  Ze komen bijna nooit op tijd op het werk en gaan meestal voor het einde van de werktijd richting huiswaarts.

  Deze bouwvakkers mogen een voorbeeld nemen aan de Chineze bouwvakkers. Die zijn pas harde werkers.

  Van de Boslandcreolen zeg ik wel dat ze zich aan hun eigen regels in het binnenland houden.
  Maar zodra ze in Paramaribo zijn, lappen ze zowel die regels als de regels die in Paramaribo gelden aan hun laars en gaan op rooftocht.
  Wie ze beroven en ook nog vermoorden dan wel verkrachten weten we wel.
  Recentelijk zijn weer Chinezen beroofd en mishandeld.

  Boslandcreolen alsook de Stadscreolen hebben het altijd gemunt op mensen van Aziatische afkomst. Maar deze 2 Surinaamse etniciteiten zullen elkaar never bestelen, beroven, laatstaan verkrachten/vermoorden.

  Hindostaanse landbouwers zijn vaak beroofd door Boslandcreolen.
  Ze stalen groenten, fruit, de visvijver werd zowat leeggevist, kippen en eenden behoorden ook tot de buit.
  Mijn grootouders waren ook de dupe van die stelende en rovende bende.

  Kwaama het is begrijpelijk dat je het opneemt voor je ‘eigen mensen’, maar de waarheid mag je ook vertellen.

  Je zegt dat een klein percentage zich schuldig maakt aan delicten.
  Maar als ik de politie-site bekijk zijn de meeste criminelen toch Boslandcreolen.

  In Suriname maakt een klein percentage Hindostanen zich schuldig aan drugszaken, maar alle Hindostanen worden daarop afgerekend.

  Foute mensen binnen een gemeenschap, horen door die gemeenschap ter verantwoording geroepen te worden. Maar in plaats daarvan het maar telkens goedpraten dat het maar om een klein percentage gaat, helpt het probleem binnen die gemeenschap niet op te lossen.
  Dat dat niet gebeurt niet, blijkt wel uit het feit dat de rovende Boslandcreolen door hun eigen mensen in bescherming worden genomen.

  Hetzelfde probleem kennen we ook in Nederland met een klein deel van de Marokkaanse jongeren. Alle Marokkanen worden daarvoor met de nek aangekeken.

  @Rene Jansen,

  Dacht jij dat mijn Hindostaanse voorouders als die van de Javanen allemaal uit vrije wil naar Suriname zijn gebracht door jouw voorouders?

  Jullie Hollanders, autochtone Nederlanders, hebben alleen maar (summiere) aandacht voor de slavernij, kennis opdoen over de Hindostaanse en Javaanse immigratie heeft
  jullie nooit geïnteresseerd en zal jullie ook nooit interesseren.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES