Boekpresentatie ‘Lalbahadoer’ van Bish Ganga

15

Op vrijdag 26 september vind in het Sarnámihuis de boekpresentatie plaats van ‘Lalbahadoer’, geschreven door Bish Ganga. Ganga (1948) heeft na jarenlang onderzoek kans gezien het levensverhaal van Lalbahadoer in een roman te verwerken. Het boek heeft de titel ‘Lalbahadoer, een fatale liefde’.

Lalbahadoer, een hindostaanse jongeman van begin twintig, raakt hevig verliefd op zijn buurmeisje Silawatie. Hij knoopt een vurige relatie met haar aan. De relatie kan echter de goedkeuring van haar familie niet wegdragen. Sociaal-culturele factoren spelen een rol. Een en ander loopt dan ook zeer dramatisch af. Verschillende mensen laten daarbij het leven, terwijl de betrokken families als grote verliezers achterblijven. Een Surinaamse ‘Romeo en Julia’.

De presentatie start om 19:00u in Het Sarnámihuis, Brouwersgracht 2 te Den Haag. Sprekers zijn o.a. Zaid Abdoelrahman (Sarnami Insituut), Bish Ganga, Bies Sukhai (oud-leraar van de auteur en indoloog), Alma Mahawatkhan (bestuurslid van het Internationale Informatiecentrum en Archief voor de vrouwenbeweging) en Sandew Hira (publicist over o.a. Hindustaanse Diaspora).

- Advertentie -

15 REACTIES

 1. Ik kijk uit naar nog meer van zulke drukwerken waarbij onze Surinaamse Geschiedenis door onze eigen ogen wordt bezien en belicht,PROFICIAT heer GANGA!!!


  Maak melding

 2. Inderdaad Matjol,

  HIj zat al dagen in een boomtop alwaar hij omringd door een politie kordon is doodgeschoten. Triest verhaal maar inderdaad verfilming waard.


  Maak melding

 3. Lalbahadoer is een bijnaam en moet zijn Ramsahai. Broer is een paar jaren geleden overleden en woonde op de Kwartelstraat 4, in Utrecht. Oudste zoon (RAM) woont nog daar.


  Maak melding

 4. Bij hindustaanse Suri’s zijn tot nu toe nog veel eerwraak en uithuwelijken ? Vooral tussen hindus en moslims gemengde liefde afaires is nog steeds veel taboes.


  Maak melding

 5. Dit is volgens mij niet het eerste boek over
  Lalbahadoer.
  In mijn jeugd heb ik ooit een boek over deze figuur gelezen (uit de bieb van CCS); dat moet circa 45 jaar geleden zijn.
  Ik herinner mij dat als een heel spannend verhaal met een weliswaar zeer trieste afloop.

  Voor een film komt dit verhaal zeker in aanmerking (en dat heeft niets met heldenverering te maken).


  Maak melding

 6. Dit boek wil ik graag kopen.
  Het verhaal ken ik wel van mond op mond natuurlijk,en eindelijk iemand die een boek publiceerd,na grondig onderzoek.Heel mooi om het te weten hoe dit precies is gebeurt.
  het is een waar gebeurd drama,en mag zich nooit meer herhalen.

  De verkoop adressen moeten wel goed bekend gemaakt worden.
  Pof.


  Maak melding

 7. @9,

  Als je op Lalbahadoer googelt, dan vind je alle info over dit boek.
  Waar en hoe je het kunt kopen, ISBNnr en de prijs alsook een korte beschrijving van het boek.

  @8,

  Dat boekje heb ik ook gelezen in Suriname.
  Maar het boek van Bish Ganga zal vermoedelijk meer vermelden.


  Maak melding

 8. ik vind dit is een top verhaal van twee geliefden een echte liefde dan, deze man had ook een aparte naam labahadoer sastri als ik goed, nou complimenten voor de heer ganga dit gebeuren met lal,en dit stond ook zo geschreven in zijn koendhli


  Maak melding

 9. ik ben de klein kind van de overleden broer van lalbhadoer .lalbhadoer was mijn adja .mensen die meer info weten over het verhaal.kunnen me mailen alle info is goed .bijvoorbaad bedankt


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.