dinsdag, april 16, 2024
HomeColumnsBlank schorem

Blank schorem

-

Does Travel - naar Suriname

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Er draait een spotje van een wasmiddel waarbij de consument – onder het motto ‘tikkie terug’ voor het milieu – wordt aangemoedigd alle wasjes op 30 graden te doen. Dat bracht mij bij de gedachte dat ook Suriname op zijn manier voorloopt op Nederland. Dat het daartoe economisch noodgedwongen is, doet niets af aan het feit. In Suriname kan je voornamelijk alleen maar koudwaterwasmachines kopen. Maar je kleren worden uitstekend schoon met koud water. En betreft het witte was: gewoon machine uitzetten en de boel een half uurtje laten weken. Het resultaat: stralend wit – zonder bleekmiddel! In het economisch spaarzame Suriname realiseerde ik me pas hoe we in het rijke westen energie verkwisten en het milieu verneuken. Dus sinds mijn terugkomst zet ik al mijn wasjes standaard op 30 graden. Daar heb ik niet de hypocriete commercie voor nodig.

Een ander vlak waarop Suriname Nederland ver vooruit is, is de vanzelfsprekendheid waarmee de multi-etnische samenleving omgaat met nationale feestdagen. Daar zijn allang enkele christelijke ingeruild voor moslim- of hindoefeestdagen. Inderdaad: waarom een ‘tweede’ paasdag of pinksterdag? Terwijl je met zijn allen ook phagwa of bodo kan vieren! Er ging een wereld voor mij open; naast ‘zalig kerstfeest’ en ‘vrolijk pasen’ werd het ook normaal voor mij om anderen ‘sub holi’ of ‘eid mubarak’ toe te wensen.

Sterker: ik heb nog nooit zoveel feest- en nationale vrije dagen meegemaakt als in Suriname. Als je ook nog al die immigratieherdenkingsdagen en andere traumaverwerkende dagen meeneemt, dan is het gewoon luilekkerland. Vrijwel elke bevolkingsgroep heeft een of meerdere gedenkdagen. Het bedrijfsleven gaat zo zoetjes aan al feestende failliet. Tja, en als ik dan die al emotionele reacties zie nadat een Nederlandse staatssecretaris oppert dat het Suikerfeest misschien wel een ‘extra feestdag’ wordt, dan denk bij mezelf: wat een achterlijk zooitje hier. In Suriname is het allang geen discussie meer; als het al ooit eentje was.

Zo was er ook de nodige commotie en verontwaardiging over de rechterlijke goedkeuring voor het etnisch registreren van Antilliaanse crimineeltjes. Ook weer zoiets waarover het in Suriname gewoon geen issue is. Bij elk crimineel feit waarbij verdachten in kaart worden gebracht, wordt etniciteit genoemd. Zoals in de VS. Je kan wel om de hete brei heendraaien, maar als naar een incestueuze kinderverkrachter moet worden uitgekeken, dan is het tussen al dat tuttifrutti wel zo makkelijk te weten dat die ‘Hindoestaanse’ is. En als weer een hardwerkende winkelier overhoop is geschoten, een stel ‘boslandcreolen’ op hol zijn geslagen. Of dat een inbrekende ‘creoolse’ serieverkrachter niet alleen met een priemende schroevendraaier opereert.

Ja, natuurlijk hebben bepaalde delicten – zoals roofovervallen – een grotere negatieve impact op het algemene gevoel van veiligheid, waardoor voornamelijk een bepaalde groep wordt ‘gecriminaliseerd’ of ‘gestigmatiseerd’. Het blijft lastig. Vooral als de onderbuikgevoelens worden gekieteld. Etniciteit zou eigenlijk nooit relevant moeten zijn. Maar dan liever nog de Surinaamse situatie dan de Nederlandse waarbij onder het vage vaandel van ‘allochtonen’ alles van niet-westerse origine wordt gecriminaliseerd. Wat mij betreft heeft de Amsterdamse burgemeester Cohen een goede aanzet gegeven om eindelijk man en paard te specificeren.

Hoewel illusoir, verwacht ik dan ook dat het over de gehele breedte gebeurd. We worden dat betreft vaker in het ongewisse gelaten over de etnische achtergrond van dader(s). Ik noem een aantal voorbeelden: de nieuwe verdachte van de Zutphense moord, de Rotterdamse martelmoord, de Groningse homo-hiv-orgie, de Exloërmondse camperverkrachting van een 12-jarig meisje dat daarna werd doodgereden, de Zandse brandstichtingen, de Roosendaalse bijlmoord op het NS-station, de Utrechtse pedofiel en onlangs de Budelse internet-afspraak-verkrachting van een 14-jarig meisje. Amper anderhalf jaar woon ik weer in Nederland; allemaal ernstige delicten die in deze korte tijdsperiode de revue zijn gepasseerd, maar waarvan de etniciteit en sociale achtergrond van daders niet werd benadrukt. Dan zwijg ik over de gevallen van ‘zinloos geweld’ door alcoholgedrenkte provinciejongeren. We moeten dus kennelijk successievelijk aannemen dat het allemaal om blank schorem gaat.

Ik durf de uitdaging aan te gaan dat wanneer de media consequent etniciteit en achtergrond van daders gaan benadrukken, we ons geen zorgen hoeven te maken voor overstigmatisering van bepaalde groepen. Dan is het natuurlijk wel een kwestie van fatsoen of je kiest voor de uitdrukking ‘Marokkaanse reljongeren’ of ‘Marokkaans tuig’. Ook als het om fatsoen gaat ben ik voor mijn gevoel vanuit Suriname weer teruggekeerd in de stenen tijdperk. Het probleem is dan ook niet zozeer Wilders als wel zijn spreekbuis: de selectief verontwaardigde Nederlandse media.

Iwan Brave

Dit is een bewerking van een radiocolumn voor www.faya.fm (Salto Amsterdam)

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

19 REACTIES
  1. Goed zo,Iwan, je slaat de spijker precies op zijn kop!!!!!! Waarom stuur je een copie van je artikel niet naar die rascist Wilders(die mislukte Mozart lookalike met zijn peroxidehaar).

    ps. wil je ook niet een artikel wijden,aan die malafide bouwbedrijven in Suriname,die denken mensen te willen oplichten door ze extra geld uit de zakken te willen kloppen door allerlei constructies en juridische bedrijfsterreur,zoals Rashiv BV?

    Tang boeng,
    Leuvie


    Maak melding
  2. Koud water in Suriname IS 30 graden. Zo koud is dat dus niet. Hier in St. Maarten is dat hetzelfde: “koud” wassen is eerder standaard. In Nederland kan dat ook, maar dan op 5 gr. en de machine 12 uur uitzetten. Water verwarmen met elektra is energetisch oneconomisch (duur). Maar NL is een koud land dus alles moet warm… Verder wel eens met Uw waspraatje! Nu nog even overbrengen aan de “bakras”. Ik ben al bekeerd, dank U. Maar ik sta open voor bijscholing, mits kostenloos. M.v.g.: Tompie.


    Maak melding
  3. iwan je vergeet een aantal belangrijke dingens,
    een moslim in suriname is een surinamer geboren en getogen bezit een surinaams paspoort en zover ik weet heeft hij of zij tot nu toe respect voor het surinaamse recht en ik zeg met opzet tot nu toe,en geeft ook iedereen een hand heeft respect voor vrouw .


    Maak melding
  4. ja iwan brave eindelijk laat je zien dat de hollandse media schuld heeft.
    dit doet de hollandse media al 300 jaren.
    daarom heb ik besloten ,als de pluris uitbreekt alle hollanse media op te pakken in holland en ook buiten holland.
    snappen jullie mij…
    elk media man of vrouw word die dagen opgepakt…
    en men mag doen met ze wat jullie willen.
    300 jaren hebben wij verdragen… en nu is het genoeg…


    Maak melding
  5. o ja iwan brave ging zo goed
    hollanders die pedofielen zijn vertrekken naar het buitenland om daar voor en met kinderen te werken…
    moeten niet alle hollanders gecreend worden?
    pas op voor elke hollander…ook je buurman of buurvrouw.


    Maak melding
  6. voor die enkele geode hollanders sorry ..
    ook in irak worden mensen gemarteld en gevangen genomen zonder proces ,ik hoor niets van de hollanders?
    dus elke hollander is …bij betrokken.
    dus moet elek holl worden onderzocht… waar ter wereld ze ook wonen.


    Maak melding
  7. Beste Iwan,

    Fantastisch stuk. Ik heb zitten genieten, want stylistisch goed. En je houdt vast aan jouw onderwerp van begin tot eind.

    Weet je nog de prachtige colums die je schreef in de Haagsche Courant. Man, man, dat niveau heb je met deze colum weer bereikt. Je bent terug Iwan. Daar ben ik blij om. Ik hoop dat je privé ook weer helemaal op orde bent. Wan bigi Odi.

    Bifa.


    Maak melding
  8. Ik wordt een beetje moe van het positivisme over Suriname. Multiculti dit, kleine wasjes, grote wasjes. Ik ben net mijn vader in Suriname gaan cremeren. Als voorzitter van de Interreligieuze raad ni Suriname was hij het boegbeeld van multiculti en verdraagzaamheid.
    Maar wat ik in Suriname in de gezondheidszorg heb gezien was hemeltergend. In de Surinaamse gezondheidszorg is beschaving ver te zoeken.
    Als je in Suriname ziek bent of je lig op sterven dan ben je soms letterlijk ten dode opgeschreven. ijn vader heeft mij op zijn sterfbed gevraagd kenbaar te maken hoe SLECHT en ONMENSELIJK de surinaamse gezondheidszorg is.
    Ik moet u eerlijk zeggen dat ik niet weet hoe ik dat moet doen, een nieuwe ambulance kopen, of een nieuw MRI apparaat misschien? Ik vraag me af of het helpt als je in het AZ of het diakonessenhuis als een stuk vuil wordt behandeld.

    Nee ik wil afsluiten, Suriname is een leuk land voor vakantie, en inderdaad het is mooi en verdraagzaam en multiculti en een voorbeeld voor de wereld maar het is allemaal flinterdun. Als je ziek bent wil je niet in Suriname zijn en dan is de beschaving en verdraagzaamheid in Suriname ver te zoeken.


    Maak melding
  9. Hoi Iwan, complimenten voor je item,volledig mee eens.Holland is gewend alles wat buiten- lands en- of zwart is voor vuile was aan te zien. Laten zij eerst naar hun eigen vuile was kijken, die is pas goed vuil, en moet op meer dan 90 graden gewassen worden.Als je weet hoeveel blanke- schorem ik elke dag om mij heen zie, daar zijn wij mietjes bij.Al-
    leen verbloemen zij het.Laat Wilders en ij-
    zeren Verdonk daar eens naar kijken. Tjooo
    Groetjes, Punk


    Maak melding
  10. Oh ja,de heer of mevrouw Andra,zeer vervelend voor uw vader en alle respect. Maar waarom altijd maar klagen en schelden op Suriname …, alsof andere landen zo perfect zijn.Teruggaan naar je land en een steentje bijdragen. Of arme, zieke en kansloze mensen helpen.Iedereen zit maar op de regering te wachten.Sommige mensen hebben veel geld en blijven erop zitten.Anderen hebben het zoooo goed in Nederland, dat hun moederland nu ineens niet meer goed is.Gedeeltelijk ben ik het met sommige dingen eens, maar is het niet altijd zo geweest.Er moet natuurlijk verandering komen,maar juist wij die het hardst schreeuwen en klagen doen geen …. Het is hier allemaal dan wel goed geregeld, maar pas op dat het hier straks ook zo wordt. Het is trouwens al lang begonnen.Gaan wij dan ook klagen of naar Su.IK denk dat ik voor het laatste kies. Hopende dat mijn, moeder- land in betere tijden zal verkeren, groet ik u. Puuuuuunnnnnnkkkkk


    Maak melding
  11. Joyce maar je snapt Andra toch wel.
    Het is volgens mij niet haar bedoeling om alleen maar over Suriname te zeuren.
    Er zijn genoeg Surinamers in het buitenland die hun kennis en kracht aan het land willen geven.
    Heel wat willen daarbij hun Nederlandse, Amerikaanse of andere nationaliteit niet opgeven. Dat is begrijpelijk en menselijk. Je geeft niet iets op wat je met moeite hebt verkregen.
    Als het mis gaat dan moet je iets hebben om op terug te vallen.
    “Daar hebben wij geen boodschap aan” zegt de Surinaamse regering.
    Maar is zo’n deskundige een blanke Nederlander, Amerikaan enzv dan kan het wel zonder het geneuzel van naturalisatie.

    Surinaamse artsen, politici, hoger kader bij bedrijven enzv kunnen van in het buitenland wonende landgenoten die hun kennis gratis of tegen kost en inwoning ter beschikking stellen heel wat leren.
    Ja ook internationale ervaring opdoen zonder ooit zelf in het buitenland te zijn geweest.

    De misstanden die zich ook bij de “betere” ziekenhuizen in Paramaribo voordoen zijn mij ook bekend. Bv bij artsen die zich gedragen als deskundigen waarvan je de uitspraken niet in twijfel mag trekken.
    Je krijgt dan een blik van “Wie ben jij ?”, “Wat weet jij ?”, “Hoe durf jij mij vragen te stellen ?”
    Men is kritiek niet gewend. Wil het ook niet. Ondanks dat het bekend is dat de gewone man/vrouw weet dat artsen geen
    alleswetende Goden zijn. En dat ze zelfs constant fouten maken die ze dan proberen te verdoezelen met smoezen.

    Ik heb meegemaakt (was op ziekenbezoek) dat ik een lokale arts in opleiding (zat maar doelloos te zitten) op een gang in het academisch ziekenhuis de weg naar het toillet vroeg. Met merkbare tegenzin gaf hij de richting aan. Ik kreeg de deur niet open (zwaar versleten) en vroeg hem hoe het eigenlijk moest.
    Dat was volgens mij wel logisch toch ? Hij komt elke dag in het gebouw en zal af en toe ook van dat ding gebruik maken. Een beetje lacherig en ook beetje beledigt zei hij tegen mij “daar ben ik niet voor je moet het maar aan de verpleegsters of iemand van het schoonmaakpersoneel vragen”.

    In het Academisch maakte ik mee dat iemand die echo-scans (ivm trombose) maakte, patienten heel arrogant en kleinerend behandelde. En buiten het ziekenhuis had hij ook die maniertjes.
    Het personeel van het fililiaal van de Surinaamse bank aan de Kwattaweg zag hem bv liever gaan dan komen. En zo ken ik nog een aantal van zulke figuren die omdat ze een zeker aanzien (al dan niet ingebeeld)in de Surinaamse samenleving hebben, zich als arrogante alleswetende griezels gedragen.
    Maar land en bevolking veilig houden lukt ze niet. Hoezo zijn zulke clowns de voortrekkers/gezicht naar buiten van het land?

    Ik begrijp Andra helemaal. Ik begrijp de frustratie van de schrijver die constateerd dat pedofielen hun viezigheid in Suriname op onschuldige kinderen komen botvieren. En de ergernis van een andere schrijver over aannemers in Suriname die je portemonaie kaal roven en ondertussen half werk (of geen) doen.
    En mensen dat mag toch allemaal gezegd worden. Gewoon ter kennisgeving van de onwetende medeburger.

    En de aanleiding van de allemaal is het mooie scherpe artikel van Iwan Brave.
    Ga zo door heer Brave. Ik hoop nog meer van deze maatschappelijk kritische artikelen te zien.
    Als de zogenaamde kwaliteits kranten te laf zijn om uw colums te plaatsen dan zijn de Spits, Metro, Dag enzv misschien wat voor u.


    Maak melding
  12. Mensen, het wordt tijd dat jullie wakker worden. Leuk dat je erachter komt dat je al economisch goed bezig was met het wassen in 30 graden maar zo,n reactie is echt wat overdreven en riekt naar jaloezie. Wat de pedofielen betreft, die zitten wereldwijd dus ook in Suriname, afkomstig uit Suriname. De buurman, die oudere broer of die aardige oom. Het is makkelijk om naar een ander te wijzen maar bij elke hand waar er één vinger naar de ander wijst, wijzen er meer vingers naar die gene zelf.


    Maak melding
  13. joyce
    niet alleen in sme gebeurd dat.
    maar mijn vader lag ook in holland in een verzorgings huis ..
    van viezigheid is ook hij besmet en ook ….
    jammeer dood gegaan.
    er werken de meeste sme mensen…
    en weet je wat ook speelt ..zijn bril van 1000 euro is ook verdwenen.?
    dus sme is niet alleen vies maar ze stellen ook in het buitenland als raven.(slaven)
    alle sme is slaaf geweest 300 jaren lang…
    hebben wij nog steeds niets geleerd?
    als de sme iets slecht doet moet dat ook aan de kaak gesteld worden.
    neem santoki…
    ik moet lachen als de meneer die een massa moordenaar is en de heer santoki wil zwart maken.
    ha ha
    dat is nu sme.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES