Facelift Surinaamse hoofdstad zit in de pijplijn

21

PARAMARIBO, 19 sep – Paramaribo is aan een facelift toe. Dit concluderen de studentonderzoekers Wim Debaene en Bert Claes van de Artesis Hogeschool Antwerpen. De leefbaarheid moet dringend worden aangepakt. Een zevendelig cosmetisch correctieplan ligt klaar. De kosten: rond de veertigduizend euro op jaarbasis.

Het zeven-ideeën-concept deelt Paramaribo in gebieden op. Voor elk gebied is een strategisch plan bedacht. Het betreft het historisch hart, de winkelkern, het uitgaansgebied, de culturele pool, de Waterkant en de Van Sommelsdijckkreek. Volgens de twee onderzoekers moet onder meer het gebruik van ruimte efficiënter. “In Paramaribo zien we vele percelen verwaarloosd en onbenut”, zegt Bert Claes.

Ook voor het groeiende verkeer worden oplossingen gepresenteerd en er worden groenstroken aanbevolen. Voetgangers en fietsers worden beter bedacht dan nu het geval is. “Door middel van bredere trottoirs kunnen we de veiligheid van voetgangers en fietsers beter waarborgen”, aldus Claes. Als het plan wordt uitgevoerd, zal dat gebeuren in samenwerking met de overheid van Suriname en België.

21 REACTIES

 1. Een goede zaak dat eindelijk, helaas van buitenlanders maar dit is beter dan niets, er conceptueel wordt nagedacht over de toekomste inrichting van Paramaribo.
  Met deze facelift kan Paramaribo meer toeristen aantrekken. Hopelijk wordt er ook nagedacht over autovrije winkelstraten met leuke terrassen en restaurants. Dat maakt het dan gezelliger.
  Goed dat hierover wordt nagedacht. Vooral breed communiceren met de bevolking en daarbij vooral het nut en belang goed onderstrepen. Maak tekeningen en maquettes van de plannen en laat het hierdoor gaan leven bij de bevolking. Iedereen zal zijn/haar bijdrage moeten leveren.
  Kan iemand mij zeggen waar ik meer info hierover kan krijgen?

  Henk M


  Maak melding

 2. Je bedoelt dat het over 50 jaar klaar is…

  Eerst zakken vullen , en kijken wat men gaat doen.. Ohh.. geld is op..

  Maar ja, tijd zal het leren.. Ik ben benieuwd!!


  Maak melding

 3. Fantastisch
  Wanneer gaat dat gebeuren?
  Op jaarbasis is dat toch op te brengen.
  SLM verdiend al genoeg met de toeristen.
  Laat wat moois van Paramaribo maken.
  De Sommelsdijckkreek moet overal stromend water hebben en moet zeker behouden blijven.


  Maak melding

 4. Niet te vroeg juichen hoor Janny. In suriname worden plannen opgevolgd door aangepaste plannen waardoor alles zich maar in de pijplijn blijft bevinden. Surinamers zijn de allergrootste plannenmakers maar helaas de allerslechtste (non)uitvoerders


  Maak melding

 5. Ideen en plannen zijn goed maar wie gaat het betalen en onderhouden.
  Voor die twee Antwerpse studenten die in Par’bo een paar maanden vertoefd hebben hebben waarschijnlijk een leuke tijd gehad.
  Thx voor jullie plannen.
  Mi Sma


  Maak melding

 6. Zo snel mogelijk analyseren en combineren met reeds bestaande plannen…

  Suriname moet zo snel mogelijk een vestiging van een Belgische ambassade forceren om de bestaande relatie te verbreden en verdiepen…
  De relatie met Vlaanderen aanhalen is een noodzaak…


  Maak melding

 7. Als je het zo leest is het geen misselijk plan maar ik zou toch meer willen weten over hoe en hoelang,vooral het bedrag van veertigduizend Euro op jaarbasis klinkt heel goedkoop maar is het daadwerkelijk zo?
  versta me niet verkeerd ik sta er positief over maar met onze Politici is het altijd afwachten wat er uiteindelijk uit de Bus komt.


  Maak melding

 8. Surinamse bestuurders zitten altijd in hun stoel achterover geleund te wachten op buitenlandse donoren die de “zaken” voor hun moeten regelen en financieren. Zelf zijn “ZIJ” alleen in staat in “zakken” te vullen en grote praats te leveren en veelvuldig “op reis” te gaan.


  Maak melding

 9. Ooit waren er plannen om een tweede grote moderne stad te ontwikkelen in west-suriname. Het geld ervoor is beschikbaar gesteld maar de stad is nooit gekomen. Er liggen wel tram/treinrails in de spookstad alsmede wrakken van treinachtige voertuigen. Weten we het nog???????


  Maak melding

 10. 40.000 euro maar per jaar, wow dat is niets mang. Als elke Surinamer in Holland of Su een euro doneert is het zo opgepiept. Tja laat het maar uit onze eigen zak komen, want anders duurt het 10 jaar voordat de regering daar er mee begint of nog erger goedkeurt.

  Jah bless


  Maak melding

 11. Wacht niet op Surinaamse regering en Belgie doe zelf ook wat vanuit Nederland er zijn mogelijkheden zat om zulke projecten te realliseren met sudsidie van ncdo of de wilde ganzen en blijf niet schelden terwijl je aan de zijkant staat.


  Maak melding

 12. Nice plan.
  Als ik het voor het kiezen had, zou ik dit plan voorleggen en neerleggen bij de enige minister die er zker iets mee zal doe en daarnaast ook nog zou gaan lobieen bij de EU en/of andere landen. Deze minister is zeker geen zakkenvuller en bevoordeler van partijgenoeten en/of stemmebzoeker voor de verkiezingen, zoals andere partijen wel doen met hun plotselinge haast met het uitgeven van beschikkingen. Met de geschikte persoon bedoel ik de minister van PLOS, Rick van Ravenswaay. ik ben een aanhanger van NDP,


  Maak melding

 13. Nice plan.
  Als ik het voor het kiezen had, zou ik dit plan voorleggen en neerleggen bij de enige minister die er zker iets mee zal doe en daarnaast ook nog zou gaan lobieen bij de EU en/of andere landen. Deze minister is zeker geen zakkenvuller en bevoordeler van partijgenoeten en/of stemmebzoeker voor de verkiezingen, zoals andere partijen wel doen met hun plotselinge haast met het uitgeven van beschikkingen. Met de geschikte persoon bedoel ik de minister van PLOS, Rick van Ravenswaay. ik ben een aanhanger van NDP, maar hebt neem mijn petje af voor deze minister. 1 keer maar in opspraak gekomen, maar dat was vanwege een politieke kwestie met de vorige directeur van PLOS.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.